Försvarsspelet - något för Dennerby att grunna på

Det svenska försvarsspelet hamnar ofrånkomligt i blickfånget under de två träningsmatcher som väntar i Volvo Winners Cup. Skador och återbud har gjort att nyare namn tagit plats i backlinjen - Japan och USA blir riktiga test på hur säkert landslaget står bakåt.

- När vi har nya spelare i laget är det viktigt att de får känna på det högsta tempot som går, säger Thomas Dennerby.

Motstånd av högsta klass och förbundskaptenen har inget emot att det brinner till lite extra i de avslutande landskamperna före OS-resan. Samtidigt ser han gärna att det blir bättre än förra gången mot USA.
- Vi förlorade ju med fyra mål senast, nu vill vi känna att det håller till hundra procent.

- När vi har bra och fungerande försvarsspel hänger det så tydligt ihop med vårt fina anfallsspel och det snabba spelet som vi får från alla bollvinsterna centralt i banan.

Thomas Dennerby har tagit skydd för vinden på en läktare när han blickar fram emot uppgifterna under trenationsturneringen. Perspektiven hos alla inblandade når längre än så.
- Det känns nästan som den första dagen på ett OS-läger, det börjar bli så nära nu och man kan inte stöta bort de tankarna, säger han och blickar ut över planen där spelarna samtidigt avslutar de ålagda övningarna.

- Majoriteten av de som finns här kommer ju att vara med i OS-truppen, det kan till och med jag räkna ut.

Tankarna kring det stundande mästerskapet kommer att genomsyra hela truppen mer och mer. En helt annan syra gjorde sig påmind när landslagsledningen välkomnade alla uttagna till samlingen med ett uthållighetskrävande löptest.

I själva utförandet log knappast någon men de som stod vid sidan uppskattade vad de såg. Fystränaren Helena Andersson talar om en höjd lägstanivå och Dennerby är lika gillande, i mer allmänna ordalag.
- Det såg riktigt, riktigt bra ut.

För 20 av spelarna väntade sedan bekant gräs under fötterna under en lugn timme. Linda Sembrant och Marie Hammarström gick ännu lugnare, joggade med lättare skadekänningar.
- Vi har ju en match att komma i tempo till och vill inte komma dit superslitna.

På Sembrants mittbacksposition finns också startparet senast, Emma Berglund och Malin Levenstad, plus Stina Segerström att tillgå. Sara Larsson har potential att komma med i den slutgiltiga truppen men tiden talar inte precis för KIF Örebros försvarsklippa.
- Prognosen som finns är att hon skulle kunna vara spelklar när OS börjar men hon är inte där just nu. Förutom det medicinska beslutet är det också ett sportsligt beslut, är det realistiskt att tro att hon kan vara i OS-form utan att ha gjort en enda match innan, säger Thomas Dennerby som inte vill sätta upp någon deadline i frågan.

Sara Larsson framstår som en chansning i nuläget. Hennes rutin från de stora turneringarna står mot möjligheten att ett samspelt mittlås kliver fram den sista månaden i OS-upptakten.

Johnte 2012-06-14 21:54

Sara Larsson är inget att satsa på,även om hon kan bli frisk till OS..Hon har inte gjort någon landskamp eller spelat i damallsvenskan i år. Kan inte tro att hon får upp flåset till OS.Sembrant är halvskadad.Fortfarande tycker jag att han ska satsa på mittbacks paret Berglund och Levenstad..De har gjort det bra så långt...låt de nu få göra landskampen mot USA och Japan och se om de håller för trycket.Men ge dem en ärlig chans.Sluta upp och klamra fast vid spelare som inte kommer att bli ok till OS.Här måste vi ha fullt friska och spelare som har flåset uppe till OS Inga chansningar med skadade och halvskadade spelare

Martin 2012-06-15 03:32

Håller med Johnte till 100 %. Även om Sara Larsson är det bästa mittbacken vi har i Sverige tillsammans med Rohlin så är det bara samspelta med varandra så att säga. Därför ser jag ingen anledning att 'strula till det' för övriga försvarare genom att börja möblera om. Bättre att satsa på Levenstad/Berglund nu, det får bära eller brista helt enkelt då realistiska alternativ saknas.

Rufus 2012-06-15 12:00

Instämmer helt med föregående talare (plural)! Dennerby & Grahm måste sluta bete sig som världens velpottor och ta ett definitivt beslut om mittbackarna NU! Hur mycket man än uppskattar Sara Larsson för det hon kan och det hon gjort för svensk fotboll får man inte göra Sara den otjänsten att släpa med henne till England, nyrehabiliterad och otränad i största allmänhet. Det kunde bli ett personligt fiasko och ett bittert avslut på karriären för henne.

Nej, paret Berglund-Levenstad är ett utmärkt alternativ och de är hursomhelst två av de hetaste kandidaterna att ta över när Larsson, Rohlin och Segerström går i pension.

Inte ens om det handlade fixstjärnan i landslaget, Lotta Schelin, kunde man handla annorlunda. Hellre då en topptrimmad Sofia Jakobsson än en småkrasslig Schelin på planen! Fast nu håller vi tummarna för att både Lotta och Sofia håller sig i bästa trim fram till dess att OS blåses igång...

Johnte 2012-06-15 18:25

Ja, mitt inlägg förra gången ska inte ses som en kritik mot Sara Larsson....Som jag tycker är en av de bästa mittbackarna vi har här i landet. 33 åriga Sara Larsson är värd att få sätta punkt för sin karriär på ett bättre sett än detta.Varför inte till EM i Sverige 2013
Där kan två mycket bra spelare sätta punkt för sin karriär.Då tänker jag på både Sara Larsson och Therese Sjögran som jag tror att det blir, sista säsongen nästa år. Under förutsättningen att de blir uttagna till EM.Min kritik går ut på Dennerbys Fjantiga inställning att vela om spelare som inte är helt friska.Det kan skapa osäkerhet kring försvaret, i detta fallet.Det är inte rättvist mot de andra försvararna i laget, kan jag tycka.

Johnte 2012-06-16 12:19

Linda Sembrant är definitivt borta mot USA på lördag på grund av fotskada. Men står som avbytare????
Laget Dennerby ställer upp med är som följer
1 Hedvig Lindahl – 4 Annica Svensson, 3 Stina Segerström, 2 Emma Berglund, 6 Sara Thunebro – 17 Lisa Dahlkvist, 18 Nilla Fischer [K] – 10 Sofia Jakobsson, 5 Caroline Seger, 11 Antonia Göransson – 8 Lotta Schelin.

Ersättare: 12 Kristin Hammarström, 21 Sofia Lundgren - 7 Linda Sembrant, 9 Jessica Landström, 13 Lina Nilsson, 14 Johanna Almgren, 15 Malin Levenstad, 16 Madelaine Edlund, 19 Susanne Moberg, 20 Marie Hammarström, 22 Kosovare Asllani. Allt enligt fotbollsförbundet
Nu ska det nog kladdas med försvaret lite till....Förstår inte Dennerby att tiden fram till OS håller på att rinna ut.Han måste bestämma sig, och det skulle han ha gjort långt tidigare.Detta håller inte.Det är för mycket osäkert kring försvaret, och nu plockar han in Stina Segerström som mittback.Vad som glädjer mig är att det ser ut som om Antonia Göransson tar Therese Sjögrans plats...Nu får vi bara hoppas att hon presterar på hög nivå...som jag tror att hon kan Det ska bli intressant och se matchen på TV 4 sport 16.00.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.