"Jörgen-effekt"(?) gav målrekord i Linköping

När Linköpings FC på söndagen besegrade Djurgården med 11-0 (8-0) är det resultatet det största i Damallsvenskan på 16 år och näst största i Damallsvenskans i år 25-åriga historia.
Manon Melis springer ifrån Freja Hallenberg och skjuter sitt tredje mål i matchen FOTO: Filip Oskarsson.

Rekordet har Malmö FF som den 3 juli 1996 bortabesegrade Öxabäck med 13-0.
Förra gången en match i Damallsvenskan slutade tvåsiffrigt var 2008 när Umeå IK slog Bälinge hemma med 11-1. Det var i sista omgången. Martas sex mål gjorde att hon kom att dela förstaplatsen i skytteligan med Manon Melis.manon.jpg
18-5 i skott mål talar också om en anmärkningsvärd höjning av effektiviteten i Linköpings FC
Manager och t f coach Jörgen Petersson värjer sig för att hans inträde skulle vara anledningen till islossningen på Linköpings FCs målfrossa.
Man kan faktiskt hitta en anledning i vårt försvarsspel där Nilla Fischer numera skapar trygghet i backlinjen och det sprider sig till hela laget, förklarar Jörgen Petersson.
landis.jpg- Det bidrog till att förra årets skyttedrottning Manon Melis gjorde fyra mål, Emma Lundh 2, Louise Fors 2, Petra Larsson, Lisa De Vanna och Josefin Alfsson var sitt.
Så när som på två var spelmål. Lollo Fors knorrade in en frispark till 2-0, och Manon Melis 5-0 efter petning från Petra Larsson.
I mål hade Djurgården reserv för Gudbjörg Gunnarsdottir som skadade sig i cupmatchen mot Tyresö i veckan. Men ingen skugga ska falla på Tove för att hon fick vittja målnätet elva gånger. Bland annat räddade hon tre frilägen mot Manon Melis.

ÖVRE BILDEN: Manon Melis belönad med en segerkyss efter sina fyra mål i matchen
UNDRE BILDEN: F d Linköpings- men sedan ett par veckor Djurgården-spelaren Jessica Landström hade anledning att se bister ut. Det var inte så här hon hade tänkt sig återkomsten till Folkungavallen. FOTO: Filip Oskarsson.

BilagaStorlek
manon.jpg9.61 kB
landis.jpg11.84 kB
Martin 2012-06-10 20:12

Några saker man kan konstatera efter denna match är:
*Djugården är tyvärr för deras del alldeles för dåliga för att ha något i damallsvenskan att göra och det gäller samtliga lagdelar.
*Nog för att Djurgården var dåliga men LFC:s första 45 var sanslöst bra och kan man fortsätta hålla en nivå som är i närheten av dagens kommer inget lag gå säkert.
*Djurgårdens målvakt var helt okej och gjorde några riktigt bra räddningar mot framförallt Melis men LFC hade 18 av 24 skott på mål varav i princip alla var klara målchanser.
*Melis var glödhet och kunde som sagt gjort ännu fler mål utöver de 4 det blev om hon varit lite kyligare.
*Lundh var verkligen sugen på att göra hattrick mot sitt gamla lag men hade inte riktigt marginalerna med sig.
*Äntligen fick Lollo visa att det fina skottet finns kvar. Det kommer betyda massor för både henne personligen och för LFC framöver.
*Oj vilket skott av Alfsson någon minut efter hon blivit inbytt, det hade verit kandidat till årets mål om det gått några cm lägre.

Slutligen kan jag säga att det inte är ofta man lider med moståndarna men under den här matchen tyckte jag uppriktigt synd om Djurgårdsspelarna och då särskilt målvakten. Jag har aldrig sett något liknande vad gäller effektivitet och att bollen studsar rätt som för LFC i denna match.

Alva Nilsson 2012-06-10 22:56

Såg målen nu. Pinsamt dåligt försvar av Djurgården i många situationer. Det försvaret hör inte hemma i damallsvenskan. Djurgården för sikta in sig på superettan nästa säsong.

PM 2012-06-11 00:04

Håller med Alva,
Som jag kommenterade under rubriken högst upp, vare sig backlinje eller domare hade sin bästa dag och det finns anledning till en djupare analys än att se det som en dålig dag på jobbet. Det har varit en nedåtgående spiral tyvärr, sedan förra säsongen.

Rufus 2012-06-11 00:49

Ja, än så länge ingen "Landis-effekt" för Djurgården! Det var dock det bedrövliga försvarsspelet, snudd på självmo... självmål, som orsakade sammanbrottet.

Och visst lider man med DIF:s 17-åriga målvaktsdebutant, vars elddop blev till en skräckupplevelse.

Rainer Fussgänger 2012-06-11 10:35

Ödesmatch mot AIK efter uppehållet. Vinner man inte tre poäng i den matchen är dn fd toppklubben borta ur allsvenskt sammanhang. Det var ett fullständigt sammanbrott i går. Målvakten fick ingen hjälp av försvaret som i filmklippet är stillastående, påminde en hel del om Hammarbys 1:8 borta mot Tyresö i fjol.

Vem ska Djurgården sikta på när det gäller att bli minst 10:a? Även om man skulle gå görbi AIK som dock verkar vassare just nu, är det KIF Örebro eller Jitex BK? KIF kommer att ta poäng så småningom de har spelat upp sig, haft mkt otur mot Malmö eller Vittsjö senast döär de förlorade 2ggr 3:4 hemma.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.