Kristianstads DFFs OS-spelare glänste mot KIF Örebro

Kristianstads DFF imponerade med bra spel i alla lagdelar i bortamatchen mot KIF Örebro. Hedvig Lindahl stod för en gedigen prestation i mål och var nära att hålla nollan. I andra ändan av plan slog offensiven där en ständigt påpasslig Kosovare Asllani utmärkte sig till fyra gånger för 4-1-seger.
Susanne Moberg hittar en lucka och skjuter.

- En jobbig match att spela, med enträget fokus och bra jobb hela vägen vinner vi välförtjänt, säger Hedvig Lindahl.

Att KDFF aldrig vunnit på Behrn Arena var måhända något som hemmalaget kunde hålla fast vid - före matchen. När lördagsunderhållningen i sommarsolen väl drog igång dröjde det inte länge innan gästerna kom före i målprotokollet.

På en hörna som skarvades snyggt i straffområdet av Kosovare Asllani kunde Therese Andersson möta med en direktträff för 0-1.

Före paus hittade Johanna Rasmussen in till Katrin Omarsdottir med en boll som skar igenom försvaret och 0-2 var ett faktum.

De 621 åskådarna på läktarna höjde Örebros publiksnitt och fick i alla fall se lysande prestationer av de två spelarna i motståndarlaget som åker till OS om knappt tre veckor.

Hedvig Lindahl hade, trots den stabila segermarginalen, en hel del att göra mellan stolparna. Kallduschen med ett mål insläppt redan efter sju minuter hindrade inte hemmalaget att utmana med snabba omställningar, långa bollar mot Sarah Michael.
- De är konsekventa i sin spelidé, har man ingen bra press när man förlorar boll är det raka vägen mot eget mål, konstaterar Kristianstad-keepern.
dam_3815.jpg
Det krävdes med andra ord en snabbtänkt målvakt för att avvärja, ett par gånger var det verkligen i sista stund som en mycket välplacerad Lindahl boxade undan eller slängde sig för att peta bort bollen.
- Örebro är inte lätta att möta och jag fick göra en del räddningar, ler hon efteråt.

Kosovare Asllanis framåtanda gick inte att ta miste på och brytningar som hon gjorde när Örebrospelarna nyss fått bollen inom laget och inte riktigt var beredda blev livsfarliga.

Kristianstad fick sitt 0-3-mål när Asllani pressade på nära målet, då hon dessutom tog sig plats för att ohotad kunna placera in bollen. Vid det laget, efter 67 minuter var matchen redan avgjord och till slut kunde tränaren Elisabet Gunnarsdottir summera med glädje i blick och ord.
- Jag är faktiskt jätteglad. Vi har börjat ta fler segrar på bortaplan.

Ni har haft lite svårt från lagen i nedre delen av tabellen, så var det inte idag?
- Framförallt har vi ändrat vår inställning. Vi kan inte bara spela fantastiska matcher mot lagen ovanför oss När vi kommer så här aggressiva vinner vi oftast matcherna.

Den inställningen straffade Örebro där tränaren Rickard Nilsson inte såg samma kvalitet i spelet.
- Totalt sett känner jag att det är för många i vårt lag som inte når upp till rätt nivå, då är det jättesvårt att vinna mot Kristianstad. Vi gör ett bra försök i andra halvlek och pressar dem rätt så bra men man måste chansa lite dä.

Sara Larsson på plan hela matchen
Edda Gardarsdottir tillhörde de bättre hos KIF Örebro, var ständigt på spaning efter uppspelsalternativ och försåg också Sarah Michael med precisa bollar. dam_4296.jpg Sara Larsson gick från en handfull minuter förra gången till att finnas på plan från start till mål. Hennes skott alldeles i början kunde förändrat matchbilden om det gått i mål i stället för i ribban - försvarsmässigt gjorde hon det helt okej.
- Det hade varit en drömstart om hon hade gjort mål där, bara otur att den inte går in. Hon kommer bara att bli bättre och bättre, säger Rickard Nilsson.

KIF Örebros mål (1-3) gjordes av Fanny Persson som satte stopp för Hedvig Lindahls egna ambitioner efter 85 minuter.
- Synd att jag inte fick hålla nollan, jag kände att jag var på g idag men i ett ögonblick där vi är lite tröttare kommer de med hur många som helst framåt.

Lindahl hade emellertid inte svårt att ersätta det störande momentet med uppskattning över allt annat hon gjorde. Ständigt dominant i eget straffområde, alltid först på upphoppen vid fasta situationer.

- Fantastiskt, bland hennes bästa matcher sedan hon kom till KDFF. Hon gör inga fel över 90 minuter, säger Elisabet Gunnarsdóttir om en av klubbens två spelare som med garanti kommer till London. Dessutom finns ju Susanne Moberg med en plats bland reserverna.

- Väldigt, väldigt viktigt för spelarna, klubben och för laget att få internationell erfarenhet i mästerskap, avslutar Elisabet Gunnarsdóttir.

Stora bilden: Hedvig Lindahl var ständigt på rätt plats vid rätt tillfälle.
Lilla bilden: Sara Larsson gjorde sin första hela match efter comebacken.

Läs mer
Coach 2012-06-30 18:58

Dennerby - > spela Kosso å Ni går långt, kan avgöra mot vilket motstånd som helst, avig, oberäknelig och oerhört okonventionell, internationell och vinnarskalle x 3...
våga o vinn istället för safe o placering 3 - 6...

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.