LdB FC vände och vann

Bra fart och offensivt spel från båda lagen gladde storpubliken på 838 personer som hade tagit sig till Malmö IP. Matchen bjöd på ett snabbt och bollskickligt spel av LdB FC, komponerat av Ramona Bachmann och Anja Mittag, två av damallsvenskans just nu bästa spelare
: Alexandra Riley och Lisa de Vanna, utsedda som matchens lirare i respektive lag i en duell på LdB FC:s planhalva i halvlek två. FOTO: Filip Oskarsson.

Segern med 2-1 gick välförtjänt till hemmalaget som tog över matchen en bit in i första halvlek, detta efter
att Linköping tagit ledningen i den 6:e spelminuten genom Manon Melis, som vackert lobbade in bollen
över LdB FC´s, i övrigt duktige målvakt Thora Helgadottir.sarabj.jpg

Trots en tidig ledning, lyckades Linköping aldrig få något vidare övertag och kvitteringen kom helt logiskt i den 9.e minuten genom Ldb FC`s Sara Björk Gunnarsdottir. 1-1 i halvtid följdes av ytterligare ett hemmamål signerat den schweiziska landslagsspelaren Ramona Bachmann.

LdB FC förde spelet och kontrollerade matchen från början till slut. Linköpings vassa offensiv med Manon Melis i spetsen var inte tillräckligt aggresiva för att skaka LdB´s backlinje.

- Jag tycker vi gör en stabil match över 90 minuter, vi spelar ett enklare och rakare spel än vad Linköping gör, vilket säkert är matchavgörande, säger LdB FC tränare
Peter Moberg direkt efter matchen.

Linköpings tränare, Jörgen Petersson var kritisk i sitt omdöme av lagets insats efter matchen:
– Vi var för dåliga i spelet i de båda straffområdena. Vi gjorde misstag och blir direkt straffade, vi har inte råd att öppna upp oss när vi möter ett lag som LdB FC på hemmaplan.

Text: Johan Linnar

LILLA BILDEN: : Ldb FC:s första målskytt i matchen, Sara Björk Gunnarsdottir sitter nöjd under presskonferensen efter matchen. FOTO: Filip Oskarsson

BilagaStorlek
sarabj.jpg10.73 kB
Johnte 2012-06-27 09:32

Vilken härlig match..såg den givetvis live....imponerad av båda lagens härliga vilja...framför allt i första halvlek...men i andra kontrollerade Malmö spelet rätt så bra....Även om Linköping hade en boll i ribban precis innan Ramonas Bachmann 2-1 mål..Ali Reily..är ett litet krutpacket som blir mer och mer involverad i Malmös spel ..en modern back som gärna går med och anfaller ,när det går.Nu ska det inte uppfattas som om hon inte har varit med i spelet tidigare..men det blir tydliga och tydligare...oj oj..Ali kommer Malmö att ha mycket stor nytta av...Utsågs till planens spelare i Malmö..väl värd.Amanda Ilestedt är en framtida A-landslags mittback...suvären igår.Tycker att Linköping ska ha en eloge för att de stod upp och försökte hela matchen.
Mycket bra match.

Rufus 2012-06-27 12:36

Jag hade tippat LdB-seger, men befarade större förlustsiffror för LFC, inte minst pga lagets darriga och dassiga försvarsspel. Som befarades blev Charlotte Rohlins skada dödsstöten åt alla förhoppnigar om att slåss om SM-guldet i år. En sådan hejdundrande snyting som 6-0 i Göteborg hade man inte åkt på om "Sveriges bästa mittback" (= Rohlin) varit på plats.

Nilla Fischer har många goda egenskaper både som person och fotbollsspelare, men någon back är hon tyvärr inte. Och tänk - bara för några säsonger sedan hade Linköping bästa försvaret i Damallsvenskan!

Johnte 2012-06-27 13:34

@ Rufus...jag håller med dig om att Nilla Fischer inte i första hand är en försvars spelare..det syns i hennes spel..det finns osäkerhet där...Nilla flyttades upp på mittfältet i mitten av andra halvlek...Men då hade Malmö kontroll på matchen...så någon nämnvärd förändring kan man inte tala om...Bra match...bör ge Linköping lite mer råg i ryggen inför resten av säsongen...trotts att det blev en förlust, kan jag tycka.Mitt LdB ångar på..Det måste man göra om man ska kunna utmana Tyresö om guldet.Men Linköping ska ha all heder för deras insatts.

Rufus 2012-06-27 14:28

Tack, Johnte! Ja, Linköping rullade iallafall boll ganska bra och med lite tur kunde man ha fått 2-2. De Vannas boll, exempelvis - på övertid tror jag - rullade precis förbi bortre stolpen. Fast enbart med tur vinns inga matcher! Förstår att Jörgen P. var tämligen sur (det syntes i teve) när han kommenterade med att "Vi var för dåliga i spelet i båda straffområdena." LFC-försvaret måste bli minst två snäpp bättre i fortsättningen annars blir det en orolig höst med AIK och Djurgården som närmar sig bakifrån... 1 augusti får LFC prima dansk offensiv dynamit när Pernille Harder ansluter. Vad som skulle behövas därutöver är nog en mittback av högsta världsklass att sätta bredvid Nora Holstad Berge. Tror faktiskt att Mäki & Co jobbar och sliter med den frågan så här i högsommartid. Ryktet går...

Martin 2012-06-27 17:50

Först och främst, vilken bra match det blev. Två lag som bjuder upp och en domare som tillåter närkampsspel ger uppenbart resultat. Några 'punkter' från matchen från mitt perspektiv:

  • En välförtjänt seger för Malmö även om jag tycker det känns väl hårt mot LFC att hävda att de kontrollerade matchen "från början till slut".

  • Ilestedt i Malmös backlinje var riktigt bra. Där har Damlandslaget en riktig förstärkning att se fram emot om någon säsong eller två.

  • Ytterbacksspelet höll oerhört hög klass i båda lagen. Tyckte både Maja och Jessica skötte sig mycket bra med tanke på det tuffa motstånd de hade och även hängde med upp i anfall när tillfälle gavs. Riley och Nilsson såg riktigt vassa ut offensivt men testades inte riktigt vad gällde försvaret. Det är ju så att man undrar hur Sverige kan ha 'problem' med just ytterbackspositionerna i Damlandslaget med så mycket kvalité i dessa två lag.

  • Bachmann och Mittag ser ut att ha spelat ihop hela karriären. Samspelet vid 2-1 är världsklass.

  • Lollo Fors 'Pirlo-pass' till Melis vid 0-1 målet var matchens delikatess och riktigt fotbollsgodis.

  • Petra Larsson har blivit ett offensivt vapen i år, någon cm lägre bara så hade det (kanske) blivit en lite oförtjänt poäng med sig hem. Hennes 'väggspel' med Krantz hade också förtjänat ett bättre öde.

Johnte 2012-06-27 21:24

@ Martin..att säga att Malmö skulle ha dominerat hela matchen är att återge matchen felaktigt, skulle jag vilja påstå....i den första halvleken var det än mycket jämn match och 1-1 i halvtid speglar detta.Sedan tippade bägaren över i Malmös favör i den andra...Så är i alla fall min uppfattning...Petra Larsson fick en liten utskällning av mig i stridens hetta....Hon försökte fösa en Malmö spelare bakåt vid en frisparks situation...lekte lite domare..då röt jag till henne...att det var bestämt inte hon som bestämde på plan...satt rätt så nära situationen...hon tittade på mig med en sur blick...men sa inget...gick därifrån sedan...Jag tyckte nog att det var domaren som skulle tala om vart frisparken skulle gå.....Förutom 1-0 målet eller om man vill 0-1 målet..så tyckte jag Manon Melis var rätt så osynlig i matchen.Ja en mycket bra match...Kan bara ösa beröm åt Amanda Ilestedt och hennes mittbacks spel...Det kommer att bli en kommande A-landslagsspelare om något år....är rätt så säker på det...hon är ju uttagen till flicklandslaget som snart ska spela i EM i Turkiet...där förövrigt två andra unga A-lagsspelare från LdB ska spela också....Elin Rubensson och Saga Fredriksson(ytterback) Saga deltog inte igår i matchen men satt på bänken.

Jörgen LdB FC Fan 2012-06-28 15:55

O vilken slitvarg LdB FC´s Sara Björk Gunnarsdóttir är! Ett kärnkraftsverk :D

Johnte 2012-06-28 18:55

@jörgen...helt rätt...men vill nog framhålla hela laget i den matchen (LdB).....Sara Björk Gunnarsdottir har jag framhållit sedan hennes debut mot Hammarby, där hon gjorde tre mål....Har hela tiden sagt att hon kommer att bli en världsspelare...om hon fortsätter samma utveckling i LdB, som hon har gjort, så långt.Mycket viktig för LdB....Men jag tycker att Unga Amanda Ilestedt gjorde precis som Levenstad en prickfri insatts.Hon var , enligt mig, mycket bra i denna match och ska ha beröm för det.

Martin 2012-06-30 15:45

Håller med Jörgen, måste vara något 'genetiskt' med isländska spelare att det finns så mycket kraft, energi och attityd i deras spel. Håller tummarna för att det blir EM för Island 2013, älskar den kompromisslösa attityd och kampvilja som präglar deras spelare.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.