Omg 11

Norrettan har nu nått sin halvtid även om ytterligare en omgång hinner avklaras innan ett speluppehåll väntar. Topptrion tog trepoängare allihop medan fyran Kvarnsveden kryssade i Dala-derbyt mot Gustafs. I kampen runt mitten av tabellen tog både Rågsved och Hammarby viktiga trepoängare i de dubbla 08-derbyn som omgången innehöll vilket innebär att såväl Vasalund som Bollstanäs tappar mark och går en, för dem, ovanligt tuff höst till mötes.

Sunnanå håller alltså undan hela vårsäsongen och är det enda lag i serien som har en vacker nolla i förlustkolumnen. Däremot har laget visat sig mänskligt och kryssat mot såväl Rågsved som Sirius. Sirius är seriens utropstecken även om vi var många som trodde på laget inför säsongen och laget ligger tvåa efter elva omgångar, bara tre poäng efter Sunnanå.
Sundsvalls DFF känner nog att man inte mäktat med att undvika de där onödiga poängtappen. SDFF får idel vitsord för sitt spel och har ju faktiskt tätkontakt trots tio missade poäng. Laget har seriens skyttedrottning i Linda Sjödin, ursprungligen från Remsle UIF i Sollefteå som gjort lika många mål som avklarade seriematcher för laget, 11 stycken.
Kvarnsveden är sin vana trogen ett stabilt toppfyralag och har överlag imponerat.
Därefter är det en sex poängs marginal ner till femman Rågsved som svajat lite upp och ner i resultaten men sammantaget stått för en klart godkänd vårsäsong.
På samma poäng, 16, ligger Hammarby som ju bytte ut stora delar av sin trupp efter degraderingen från Damallsvenskan i höstas. Laget spelar en trevlig fotboll men har varit lite si och så med effektiviteten. Just nu alltså på sista plats för säkrat damettankontrakt.
På balansplatsen i tabellen, med 15 poäng, ligger Umeå Södra som mot senare halvan av våren haft mycket svårt att ta trepoängare, för ni minns väl att Umeå Södra var i den absoluta toppen efter sex omgångar. Därefter återfinns Västerås med sina 13 poäng. Vasalund på nionde plats har samlat ihop 10 poäng. För seriens tia, elva och tolva, Assi, Bollstanäs och Gustafs är det ett längre, men inte omöjligt, avstånd upp till nytt kontrakt men visst krävs det väldigt mycket för att något av dessa lag ska börja plocka tillräckligt många trepoängare i höst. Lagen har åtta, sju respektive fem poäng.


Gustafs tog dock alltså poäng i vårens sista omgång efter 0 – 0 (0-0) i Dala-derbyt mot Kvarnsveden. Ett resultat som är meriterande och ger säkert råg i ryggen för påfrestade Gustafs. Målvakten Nina Fellbrandt var en gigant i matchen och var den enskilt största anledningen till poängen då Kvarnsveden skapade det mesta och bästa i chansväg. För Gustafs väntar redan ikväll en nyckelmatch då laget besöker Bollstanäs som alltså har två poäng mer i tabellbotten.


För Bollstanäs lyckades inte ta någon poäng i derbymötet med Rågsveds IF som gick segrande ur mötet med stabila 3 – 1 (0-0). Matchen målmässigt helt jämn i nästan timmen spelad när Ida Garamvölgyi gav Rågsved ledningen. När endast sju minuter återstod kom 2-0 och innan matchen var slut hade ytterligare två mål fallit. Rågsveds andra mål gjorde Lisa Arnell medan namnen Björkvik stod för det tredje. För reduceringen däremellan stod BSKs inhoppare Mariama Jammeh.


För Assi IF blev det förlust med 5-2 (2-1) mot Sunnanå SK i en match där nykomlingarna tyckte sig stå upp bra i ungefär en timme och skapade även en del fina målchanser som brändes. Sunnanås Perpetua Nkwocha stod för lagets första och sista mål och däremellan gjorde Erika Nilsson-Waara, Carina Holmberg samt Isabell Rönnmark hemmamålen. För gästerna målade Josefine Hansson och Emelie Helmvall.


Västerås BK30 kunde inte rå på IK Sirius och föll med klara 0 – 3 (0-1). Men det stod 0-1 ända tills bara tre minuter återstod innan inhopparen Sanna Ölund gjorde två snabba mål. Matchen beskrivs som rätt taskig i spelkvalitét men där den högre grundkompetensen i Siriuslaget till slut tog ut sin rätt.


Hammarby IF DFF vann med minsta möjliga marginal i mötet med Vasalunds IF på hemmaplan. 1 – 0 (0-0) slutade mötet och matchens enda målskytt blev Ellinor ”Elle” Lindbom när dryga halvtimmen återstod. Matchen var chansfattig vad gäller heta lägen men Hammarby hade ett markant större bollinnehav mot ett kontringsspelande Vasalund.


Sundsvalls DFF stod för en stabil insats och tog tre poäng i hemmamötet med Umeå Södra vars kräftgång fortsätter. 3 – 0 (1-0) slutade matchen och målskyttar blev trion Hanna Glas, Frida Sjöberg och Linda Sjödin. Här ska dock noteras ett par riktigt märkliga domslut som gick emot Umeå Södra som dels ansågs sig bestulna på en straff i underläget 1-0 samt en pausavblåsning när Södras måltjuv Therese Kapstad var helt fri.

För Umeå var det spelmässiga i alla fall ett fall framåt och laget har nog goda förhoppningar om att kunna störa IK Sirus när lagen imorgonkväll drabbar samman i Uppsala och laget har ju även revansch att utkräva då mötet i Umeå slutade 0-2.


Nästa omgång är i skrivande stund redan inledd där Sundsvall på nytt tagit en trea i mötet med just Vasalund. Ikväll möts Bollstanäs och Gustafs samt Kvarnsveden och Västerås. Imorgon spelas Sirius-Umeå Södra och omgången blir fullständig i helgen när Sunnanå tar emot Rågsved (lördag) samt med mötet Assi-Hammarby på söndag.

Därefter en månads matchuppehåll i serien varunder OS hinner inledas.

På återhörande efter helgen – sen väntar skribentsemester en tid även för underteckads solbländade öga . En annan bor ju i Västernorrland där regnet mestadels håller sig undan än så länge 

Taggar: ,

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.