Sofia Lundgren tror inte att hon får starta i OS

Sverige föll i reprisen från VM-semifinalen mot Japan. I den första halvleken gjorde Japan segermålet. Sverige, som inte fick mycket uträttat framåt i den första halvleken, spelade upp sig under de sista 45 minuterna. Damfotboll.com fick ett snack med två inhoppare. Sofia Lundgren och Johanna Almgren.
Lisa Dahlkvist och Kosovare Asllani har fått världens bästa Homare Sawa på fall. FOTO: Filip Oskarsson

Det var Hedvig Lindahl som startade matchen mellan stolparna i det svenska målet. Men Sofia Lundgren kom in i halvtid och höll nollan. Förbundskaptenen Tomas Dennerby sade efter matchen att den som har bäst dagsform kommer att spela i OS-premiären den 25:e juli. Men det låter inte som att Sofia Lundgren tror sig ha chansen på en startplats i OS.
- Det är svårt att inte få starta matcherna, det tyder väl kanske på att jag inte är aktuell att starta i OS, men jag jobbar på och försöker vara bäst varje träning. Jag har varit tvåa eller trea ganska länge, det gäller att inte fokusera för mycket på det. De väljer vem de tycker ska stå och det kan jag inte påverka, säger Lundgren och berättar sedan att hon, trots att hon inte fick starta, är nöjd med sin egen insats i matchen:
- Det var kul att få spela även om man alltid vill starta. Det känns lugnt, tryck och stabilt. Jag har inte så mycket att göra, då gör vi vårat jobb.

En annan spelare som jagar en OS-plats är Johanna Almgren. Idag fick hon hoppa in efter 64 spelade minuter och hon torde ha stärkt sina chanser att få en OS-biljett.
- Jag tycker ändå jag visar idag att jag vill vara med. Det är upp till dem att ta ut laget. Sen får vi se hur de tänker, säger Johanna om sina chanser att komma med till OS.

Men OS-platsen är inget Almgren går runt och tänker på. Direkt efter matchen mot Japan började hon fokusera mot nästa match i Damallsvenskan:
- Vi har tre roliga matcher kvar i Kopparbergs/Göteborg. Jag försöker att inte tänka på OS, går man och tänker för mycket blir man ju knäpp, säger hon med ett skratt.

Martin 2012-06-22 04:08

Nej, varför skulle Sofia tro att Dennerby plötsligt skulle ändra sig vad gäller den enda position han konsekvent favoriserat en spelare på. I år har hon ju också till följd av enstaka skräpmatcher LFC stått för inte samma fina statistik at luta sig mot som hon haft tidigare säsonger.

För oss som har varit och sett henne i aktion visar det sig dock att hon är precis lika genomstabil och LUGN i målet som hon alltid varit. Hennes absolut viktigaste egenskap som jag vågar påstå var direkt avgörade för att LFC vann SM-guld just det året vi bytte målvakt (från Lindahl till Lundgren) är nog enda hennes vinnarmentalitet som jag tror kom att genomsyra hela laget.

Någon det egentligen är ännu mer synd om är för övrigt den ständige 'trean' Kristin Hammarström som enligt mig åtminstonne borde vara nr 2 i Landslaget men hon är väl precis som Lundgren inte den målvaktstyp Dennerby vill ha.

Johannaerlandsson 2012-06-21 11:04

In med Sofia istället tycker jag, hon känns alltid lugn och stabil där bak till skillnad mot lindahl som oxå hon är en mycket duktig målvakt med inte har lika bra fokus som Sofia!

Nä nu är det dags för ett byte där sofia går in som nr 1!!!

49ers 2012-06-21 12:42

Det är nog många som har svårt att se Hedvig som en klar nr 1.

Jag tycker det är ganska jämnt mellan de tre, men med ett klart plus för Kristin som känns betydligt tryggare och jämnare än Hedvig - något f.ö. även Sofia är.

Men Dennerby har - och har haft - sina favoriter, så nån ändring här lär vi väl inte se?

Det var dock kul att i matchen mot Japan se att Lina Nilsson äntligen verkar fått förtroendet att spela högerback. Hon har värdefulla offensiva kvaliteter. Även Linda Sembrant fick äntligen spela. Även hon kan "spela framåt".

Och så håller jag alla tummar för att Johanna Almgren får åka till OS. Hon är en konstruktiv och irrationell spelare som Sverige så väl behöver!

Rainer Fussgänger 2012-06-21 13:22

Thomas säger att den målvakt som visar bäst form startar i OS. Vilka kvoter har SvenskaSpel på att en annan än Hedvig kommer att ha bästa formen ur hans perspektiv? Jag tror inte att han vågar starta med en annan målvakt.

Rufus 2012-06-21 13:50

Vem som vaktar målet under OS är kanske inte det allra största problemet att lösa för landslagsledningen när det ser ut som det gör i truppen. Alla tre burväktare håller en hög lägstanivå (som det brukar heta) när formen är som den ska vara. Det skiljer dock en del i snabbhet, fotarbete, spänst och teknik i allmänhet mellan Hammarström, Lindahl och Lundgren. Helt naturligt - det handlar om olika individer och olika temperament!

Jag ska inte bidra med fler inlägg i målvaktsfrågan utan hänvisar istället till olika "proffstyckare" och deras spalter. Idag t ex tar Anders Nilsson i Expressen fram storsläggan och drämmer till under rubriken "Dennerby snackar skit".

Debatten kommer säkert att fortsätta i olika sportspalter - med eller utan vulgariteter i texten...

Lenn 2012-06-21 20:00

Ja enögda Martin är väl inte nöjd förrän hela Linköping FC är i landslaget. Jag vill minnas att Göteborg slog LFC med 6-0 och då imponerade inte målvakten. Det är Dennerby som tar ut laget och visst är målvakten mycket viktig för laget.

Rufus 2012-06-21 20:59

Helt klart en omöjlig situation att vara målvakt när resten av laget sviker en. Som när Sofia Lundgren ställdes utan försvarare mot Kopparbergs Göteborg, eller när Djurgårdens unga Tove Enblom ställdes helt ensam mot Linköpings FC. Det är nog vid sådana tillfällen man önskar att man satsat på lugnare sporter - typ flugfiske...

Johnte 2012-06-22 00:08

Hur man ska tolka att Lindahl blev utbytt mot Lundgren mot Japan får var och en spekulera i själv...men tro mig...Os laget är helt klar och i det finns 3 målvakter...
Lundgren är inte favorit hos Dennerby, skulle jag tro, efter den kritik som hon brände av
mot Dennerby på Linköpings hemsida i fjol.Även om Dennerby inte skulle erkänna det så är Lindahl nr 1 j hans hjärna.Sedan kan Lundgren och Hammarström göra vilka matcher de vill och hur bra som helst...Lindahl är nr 1.Så fast är Dennerby i sin s k
stumme, vilket Lindahl ingår i.En annan spelare som ingår där är Sara Larsson...Hon kommer att ingå i OS truppen..oavsett om hon har varit skadad tills nu och har inte gjort en enda landskamp eller har spelat i dam allsvenskan i år.Kan inte vara fullt tränad eller ha full matchtempo så kommer hon med i OS truppen...Visst Sara har tonvis av erfarenhet och är bland de bästa i sin position i landet när hon är fullt tränad och i matchtempo.Men att ta ut Sara är som att säga till de andra spelarna på mittbacks positionen att en ej fullt tränad och ej i matchtempo spelare är bättre än en fullt tränad och i matchtempo spelare.Vilket hån mot dessa spelarna....och till träningen i de allsvenska lagen.Detta kan bli Sara Larssons sista OS och kan Dennerby hjälpa till där så kommer han att göra det.Var så säker. Men sista landskampen gav fler frågetecken än svar kan jag tycka.Men inte hos Dennerby, var så säker...Nä OS truppen är klar och jag tror inte att det blir några större överraskningar för oss.

Martin 2012-06-22 04:41

Haha, jo Lenn visst är jag enögd precis som alla andra som har ett favoritlag man följer i Damallsvenskan. Att jag skulle vilja ha 'hela LFC' i landslaget är dock helt fel, det vore ju också svårt då närmare hälften av 'startspelarna' inte är svenskor ;). Vad jag däremot står för är att de finns ett mindre antal spelare i LFC som jag menar håller lika hög eller högre nivå än de som i skrivande stund alltid får chans på chans i Landslaget.

Lundgren var nog inte helt nöjd med Göteborgsmatchen och efter vad jag hört så var det också något enstaka mål i den hon kunde få 'ta på sig', men precis som Rufus noterade här ovan så säger inte antal insläppta mål hela sanningen (isåfall vore Tyresös Söberg den givna ettan i landslaget följt av Hammarström som lika given tvåa). Ka ju tillägga att Djurgårdens målvakt var helt okej mot LFC med b l a 3 frilägesräddningar men utan försvar så går det inte att vinna matchen vare sig om man heter LFC eller Djurgården.

Jag kan ju tillägga att även LFC:s målvaktstränare Leif Eriksson (som ju haft både Lindahl och Lundgren som 'adepter' och därför borde veta vad han snackar om) uttryckt tvivel för såväl hur Dam som Herrlandslaget gör sina målvaktsval, dock utan att öppet ta parti för någon särskild spelare. Att det varit en obefintlig rotation på målvakterna, något som ju förr drabbade även Lindahl, tror jag för övrigt knappast har gagnat Damlandslaget då obefintlig press från den egna ledningen lätt kan leda till interna konflikter (vi minns väl alla Sjögran som under senaste VM öppet kritiserade Dennerby just för målvaktssituationen).

Slutligen vill jag säga att det inte främst är Dennerbys målvaktsval jag stört mig på utan precis som Expressens Anders Nilsson är det hans krystade förklaringar och 'skitsnack' om att alla har samma chans jag hängt upp mig på. Om Dennerby varit ärlig nog att säga som det är, d v s att en hel Lindahl är och förblir förstavalet, skulle min respekt för honom stiga rejält.

49ers 2012-06-24 19:15

Om Dennerby verkligen hade hållit på vad han säger att den spelare med bäst dagsform ska spela så hade landslaget sett annorlunda ut.

Då hade Lisa Ek i Göteborg fått sin landslagschans för länge sedan, trots sin ålder. Med en nästan unik arbetsförmåga och inställning har hon varit planens suverän i många matcher i år och förra året. Även idag dominerade hon, vad jag förstår, planen när Göteborg slog Umeå med 3-0 på bortaplan.

Men sånt bortser Dennerby från. Han har ju sina favoriter. Några välförtjänta, men också några som inte känns självskrivna.

Sara Larsson har naturligtvis inte i OS-laget att göra med tanke på bakgrunden. Linda Sembrant och Emma Berglund är två "nya" spelare som har imponerat. Tillsammans med Stina Segerström har vi mittbackar av hög klass.

Fast egentligen skulle jag vilja påstå att landets just nu bästa mittback heter Jane Törnqvist. Hon kombinerar spelskicklighet och placeringsförmåga med rutin och lugn på ett bländande sätt. Men hon finns naturligtvis också långt utanför Dennerbys radar.

OK, det blev mycket Göteborg, det medger jag, men Jane och Lisa kan man lita på. De levererar.

Jag får vara realist och hoppas att åtminstone Kristin Hammarström och Johanna Almgren får spela i OS. Det kommer landslaget att vinna på!

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.