Svensk förlust - men målchanserna och försvaret gjorde Dennerby nöjd

En okej start följdes av en sämre halvtimme och så var Sverige i underläge mot Japan. Resultatet förändrades inte med mer lovande tendenser efter paus, uddamålet gav världsmästarna segern på Gamla Ullevi.
Lotta Schelin på väg att runda Nahomi Kawasumi. FOTO: Filip Oskarsson.

- Idag tycker jag faktiskt att vi var värda en poäng över 90 minuter. Vi har lika många målchanser totalt sett, säger Thomas Dennerby.

USA hade redan lämnat trenationsturneringen, kvar till upplösningen i Göteborg fanns Sverige med tre nya startspelare och Japan som använde åtta av spelarna som började på bänken senast i startelvan.

Ändå behöll Japan bolltempot och ett passningsspel för att gå vinnande ur matchen. .

I matchöppningen hade Lotta Schelin ett skott utanför, Kosovare Asllani fick komma fram på kanten och Caroline Seger följde med upp i anfallen för att avlasta. Men den slagfärdiga svenska trion offensivt tappade snart moment.

Asllani fick allt oftare ge upp när hon gick runt en spelare bara för att möta snabbt, japanskt understöd, Schelin fick färre bollar att jobba med. thunis.jpg

Caroline Seger stannade kvar och hela laget blev på fotbollsspråk långt. Vad värre var, hela mittplan låg öppen för Japan att skära igenom.

Ingen utveckling som uppskattades från sidan och Thomas Dennerby var uppe ett par gånger för högljudda påpekanden.
- Vi börjar enligt matchplan, spelar på rättvända spelare och kommer med fart. Efter de första tio minuterna gick vi lite onödigt tillbaka, spelade på felvända, stillastående spelare.

Det går att förklara nedturen på andra sätt: om man inte vinner duellerna är det svårt att ta sig fram och att inte gå fram för att bryta spelvägarna är underkänt mot ett lag som gärna håller bollen inom laget och anfaller slugt.

Så gjorde Yuki Nagasato, en av träningsturneringens bästa spelare med mål efter en suverän boll från Kozue Ando och det var varken första eller enda gången den duon hittade varandra på Göteborgsgräset.

Aya Miyama var lika mycket en viktig kugge defensivt som bollhållare och kreatör i uppspelsfasen.

Japan tog över och Sverige behövde pausen för att göra någonting åt saken.
- Vi hade svårt att förändra spelet, blev för fega i positionerna.

I andra halvlek var det iallafall slut på att falla tillbaka, Nilla Fischer upprättade stabiliteten på mittfältet och Sofia Jakobsson gjorde sig synlig på högerflanken.

Japan höll ändå sin ledning matchen ut, ett inspel som kunde blivit farligt nickades undan och när Emma Berglund petade till bollen alldeles i slutskedet kunde målvakten Miho Fukimoto peta bort för att hålla nollan.

Något svenskt mål kom aldrig inför ögonen på 5 183 på läktarna, trots ett bättre samspel mellan Lotta Schelin och inhopparen Johanna Almgren.

Men de skott på mål som saknades i första halvlek kom under de resterande 45 minuterna och lyfte förbundskaptenens humör.
- Sista 25 är något av det bästa vi har gjort mot Japan så länge jag har varit med.

Vad tar ni med er från turneringen?
- Mot två olika typer av lag har vi kunnat skapa målchanser. Jämfört med när vi spelade mot Japan i semifinalen i VM har vi två-tre fler möjligheter nu, frilägen, skott och fasta situationer.

Fyra backar närmare OS
Om en vecka tas truppen till OS ut, landslaget samlas den 8:e juli i Visby och premiärmatchen mot Sydafrika väntar två och en halv vecka senare.
- Vi är väldigt nära, det är de sista platserna som är otroligt tuffa, säger Thomas Dennerby som gjorde klart att de fyra spelarna som utgjorde backlinjen från start till mål gjorde ett gott intryck på honom.

- Vi är mycket stabilare totalt sett försvarsmässigt. släpper inte in mål efter individuella misstag.

Sara Thunebro, Linda Sembrant, Emma Berglund och Lina Nilsson kom i ett huj närmare en plats i truppen.

LILLA BILDEN: Backen Sara Thunebro hade några av de bästa skotten på mål. FOTO: Filip Oskarsson.

BilagaStorlek
thunis.jpg10.31 kB
Johnte 2012-06-20 23:27

Oj Oj Oj...vad var detta för något ?....Segt, segt och dåligt.Första halvleken rena sömnpillret, förutom i början på första halvleken Mittfältet fungerade inte alls. Lina Nilsson och Thunebro tycker jag gick bra som ytterbackar OS kan bli pinsamt för Sverige..Nu får vi nog be till högre makter att det inte ska se lika dant ut i OS, men risken är stor att det kommer det att göra. Tänker inte ödsla mer text på detta...

Mark 2012-06-21 11:33

"0-1 ett fall framåt: Heja Johanna, Kristin och Stina!"

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.