USAs OS-tåg på rätt spår

USA vann på nytt och lämnar Halmstad som slutsegrare i trenationsturneringen. Med fem veckor kvar till OS var 4-1 mot Japan goda besked för den amerikanska satsningen.
Japans Shinobu Ohno stoppas av Kelley O´Hara. FOTO: Fredrik Hasselgren.

- En bra match mot ett bra lag, säger Pia Sundhage.

Orden från den amerikanska förbundskaptenen summerar styrkeförhållandena rätt väl. Japan var inte dåliga, ändå hölls världsmästarna hela tiden på armlängds avstånd.
I en utmärkt första halvlek, innan massor av byten tog död på geisten, imponerade däremot USA på alla fronter.

Hög press gjorde att japanskorna inte fick tillfälle att komma igång med sitt snabba passningsspel. Avskurna och hårt ansatta hade de istället fullt sjå att freda sitt egna straffområde.
- Vi ville gå framåt, spela ganska direkt och vinna andrabollarna, säger Pia Sundhage om en taktik med bra tempo och vilja som gick hem.

- Är vi bara lojala mot försvarsplanen kan vi attackera på olika sätt.

Från mötet med Sverige hade USA tagit med sig effektiviteten, efter tio minuter hade man nätat två gånger och dragit isär motståndarförsvaret rejält från vänster.
Tobin Heath serverade Alex Morgan till 0-1, nästa inspel i nästa anfall kom nere från hörnflaggan mot Abby Wambach som gjorde sig fri från bevakningen i straffområdet för 0-2.
- Så länge som Wambach vinner allt i luften är vi starka, det är svårt att försvara sig mot även om motståndarna vet vad vi ska göra, säger Pia Sundhage som kunde glädjas åt ytterligare mål från duon som var en av matchens stora behållningar.

Abby Wambach spelade naturligtvis hela matchen och hennes stabila position i det fysiska spelet gav många möjligheter. Slitstark och med pondus som hon inte minst visade vid sitt nickmål på övertid.
amorgan.jpg
Alex Morgan befäster sin roll som en av världens hetaste strikers just nu, 17 mål på 15 landskamper under 2012 är ett strålande facit. Nästan alla hennes avslut gick på mål och utvecklingen med virvlande anfallsspel gav stora ytor på kanten där den snabbfotade 22-åringen kunde öka farten och utmana.

En kvart in på andra halvlek rundade hon sin försvarare, som notorisk målskytt missade hon sedan inte läget ur liten vinkel när bollen gick mot målvaktens bortre stolpe. En high-five med Pia Sundhage när hon en stund senare byttes ut kändes given för det sylvassa anfallsesset.
- Nu har vi glada spelare i laget, det gör jobbet som tränare lättare, konstaterar Pia Sundhage efteråt.

Miljoner såg matchen på TV
Reprisen på VM-finalen sågs av drygt 1 300 åskådare på Örjans Vall plus en förväntad mångmiljonpublik vid TV-apparaterna i Japan.

Ett stort antal tillresta journalister kunde rapportera hem om att "Nadeshiko" inte stod att känna igen, i varje fall inte i matchinledningen då laget inte alls kunde bygga upp något eget spel.
- Det var nervöst i början, USA spelade mer aggressivt än vi hade väntat, säger Yuki Nagasato som till vardags är klubbkamrat med Antonia Göransson i Turbine Potsdam.

Det första försöket att spela sig igenom centralt kom efter en kvart, första gången som Homare Sawa kunde bidra som bollvinnare kom strax därefter. Reduceringen till 1-2 efter Aya Miyamas hårda inlägg till Yuki Nagasato hör också till en period av matchen där Japan började spela upp sig.
- Vi fick en lektion av USA, den får vi ta med oss vidare i OS-förberedelserna. De var bra organiserade medan vi gjorde misstag som vi inte får göra om vi ska lyckas i OS.

I andra halvlek bestod Japans farligheter främst av ett par distansskott i målställningen. Istället fick man se minusmålen rulla in, en minuspost var också att Rumi Utsugi fick lämna plan som skadad. De första rapporterna talar om uttänjt ledband i knäet.

Hur allvarligt det i slutändan är lär klarna när Japan beger sig till Göteborg för att möta Sverige på Gamla Ullevi på onsdag.

För USA väntar hemresa, Pia Sundhage samlar spelarna igen om en knapp vecka med bland annat landskamp mot Kanada i Utah den 30/6.

Slutintrycken om insatsen på svensk mark blir bara positiva.
- Det kunde inte vara bättre, många spelare som har gjort det bra och vi har gjort flera mål, säger hon.

Bild: Alex Morgans målform är strålande, två gånger fick hon in bollen mot Japan.

Taggar: , ,

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.