Hon avgjorde EM-finalen

Sverige vann finalen i F19-EM över Spanien i förlängning med 1-0. Malin Diaz gjorde målet på målvaktsretur efter Elin Rubenssons skott från vänster.
Malin Diaz, AIK, gjorde EM-finalens enda mål. FOTO: Rainer Fussgänger.

Det såg länge ut som om Spanien skulle dra det längsta strået genom ungefär dubbelt så många avslut. Finalen var lika jämn som när lagen möttes i gruppspelet. Det enda målet efter 210 minuters nötande mot varandra var det enda Spanien släppte in under hela EM-slutspelet. Typiskt var att turneringens skyttedrottning Elin Rubensson hade en fot med.
På hennes skott låga skott tvingades den spanska målvakten Dolores Gallardo lämna retur och på den kom Malin Diaz först och dunkade in bollen i nättaket. Matchens räddning stod Sveriges Jessica Höglander i andra halvlek när hon efter spanska anfallaren Amandas inlägg raklång nådde Virginias nick tätt invid ena stolpen.
I 73:e minuten prickade Alexia Putellas ribban med en frispark från drygt 30 meter.
Sverige hade ett par bra chanser i första halvlek, den är Pauline Hammarlund styrde Jonna Anderssons inlägg strax utanför stolpen var den bästa. Jonna byttes in efter en halvtimmes spel då Therése Boström tvingades utgå efte att ha trampat snett.
Två mycket starka försvar stod emot varandra, Andrea Ivano oc Rodriguez styrde det spanska Amanda Ilestedt och Jennie Nordin det svenska.
Spanien var överlägset i passningsspelet, felvänd spelare förmådde oftast ta emot bollen och ta sig ur situationen trots en svenska i ryggen. Den pressande värmen kunde man föreställa sig gav spanjorskorna en viss fördel. Svenskorna spelade "värmesmart", d v s jagade inte på alla bollar.
- Trots värmen, det var 34 grader vid avspark, var det våra spelare som höll huvudet kallast. Spanjorskorna är skickliga med boll, det gällde att få ner farten i deras passningsspel och hålla ihop vårt eget lag, säger förbundskapten Calle Barrling.
Lagets EM-guld är även en personlig framgång för honom.
Bytena kom sent, Fridolina Rolfö för Pauline Hammarlund och Julia Wahlberg för Lina Hurtig?
- Fridolina för att vi skulle få fast bollen högre upp i plan när Pauline börjat tröttna och Julia var ett rent defensivt byte.
Det spanska laget är i stort sett identiskt med det som blev trea i F17-VM för några år sedan.
På vägen till EM-guldet har Sverige besegrat 12 lag.
- Då tycker jag vi kan kalla oss värdiga mästare, tillägger Calle Barrling.
Förra gången Sverige vann EM som då var för 18-årslag ägde rum 1999 efter den sista matchen mot Italien i Åhus, det var för övrigt numera Kopparbergs/Göteborg-spelare Marlene Sjöbergs inhopp i laget som avgjorde.
Det blev knappast någon sömn efter EM-guldfirandet på spelarhotellet i Antalya. Redan klockan fyra på söndagmorgonen var det avfärd hemåt.

Johnte 2012-07-15 13:04

Ja vilken nagelbitare det blev..precis så jämn som jag trodde...Ett himla stort grattis till alla ivårt F.19 landslag...Elin Rubensson blev skytte drottning med sina 5 mål. Som sagt, fick vara med och avgöra matchen också.Men detta är i första hand en gedigen insatts av hela laget....försvaret riktigt bra..mittfältet hade bra koll i början.Tunnades ut efter hand som matchen gick. Anfallet ok. Men vill också ge målskytten Diaz ett extra plus i kanten. rev och slet hela matchen...riktigt duktig.Om man ska säga något negativt till denna underbara vinst så måste det nog vara det Svenska målvaktsspelet som ibland kändes lite osäkert...Och ibland riktigt bra räddningar.Men vad gör det efter denna osannolika seger.Stort GRATTIS till alla i F19 -laget, åter igen

Lumpjaw 2012-07-14 23:13

Det blev ju en precis lika jämn match som man förväntat sig. Blev faktiskt lite förvånad över att Spanien var så passiva som man var i början av matchen när Sverige hade övertaget. Men Spanien åt sig in i det och ingen hade väl riktigt kunnat protestera om Spanien gjort ett ledningsmål? Men nu är inte sport logiskt (jag räknar inte schack som en sport ;)). En riktigt bra insats av hela det svenska laget, framför allt backlinjen som gjorde ett bra jobb med att plocka bort Spaniens anfallare. Förtjänstfullt slit av Hammarlund på topp också, och Diaz var irrationell och tillförde en extra dimension när Sverige anföll.

Stort grattis till tjejerna!

Martin 2012-07-15 00:52

STORT grattis till alla spelare OCH ledare i F19-landslaget !

Extra stort grattis till Mjölbys stolthet och LFC:s enda bidrag Jonna Andersson som tagit ett steg i sin utveckling i år och säkert blir ännu vassare fylld av självförtroende när Damallsvenskan drar igång igen efter OS-uppehållet.

Man kan ju hoppas att 'stora' Landslaget låter sig inspireras av denna framgång också och överaskar oss med medalj i OS-turneringen :)

Måste kännas skönt för de som tar över Damlandslaget efter OS att återväxten verkar god och en handfull av dessa lirare ska nog kunna klara den svåra övergången till A-landslagsspel. För några av dem är den övergången redan avklarad enligt mig och jag skulle vara MYCKET överaskad om inte t ex Elin Rubensson och Amanda Ilestedt återfinns i truppen till 'hemma-EM' 2013.

Rufus 2012-07-15 10:58

Fantastiskt, storartat, heroiskt - ja, vad ska man säga om bedriften av detta unga landslag, som ju är det framgångsrikaste damlandslaget i år! Det lär man förbli om nu inte Stora landslaget går och vinner OS-guld...Unnar verkligen Calle Barrling denna viktoria, han har lagt ner sin själ i att coacha kull efter kull av våra bästa tjejer till fina framgångar!

Lenn 2012-07-15 18:21

Lite konstigt att allsvenska spelare sitter på bänken och inte ingår i startelvan. Tänker på Jitex anfallare Rolfö och Kdff mittfältare Alice Nilsson. Ingen seriös laguttagning.

D.N. 2012-07-15 20:52

Det var ju inte så många spelare i truppen som inte är allsvenska. Men Rolfö har varit sjuk under EM.

Johnte 2012-07-17 20:55

Helt rätt @D.N. Jag skulle vilja höra något förslag från @ Lenn om vilka av dessa som spelade i startelvan som inte borde ha spelat. Jag tror nog Barrling och kompani tog ut den elvan som kändes bäst för dagen.Jag tror inte att jag skulle vilja byta ut någon i denna startelvan.Som sagt Rolfö hade varit sjuk under EM vem skulle hon peta Tyresös Hammarlund eller LdBs Rubensson...
J Höglander. A, Ilestedt, J, Nordin,M Eriksson,T Boström, P Andersson, Malin Diaz Pettersson, P Hammarlund,E Rubensson,H. Glas,L Hurtig. Så såg startelvan ut enligt Uefa och de flesta spelar i damallsvenskan.... 3 spelare i truppen spelar inte damallsvenskan till vardags. Målvakten Ringshamre som spelar i Sundsvall, Hanna Glas som också spelar i Sundsvall och Julia Wahlberg Tölös stora talang..som jag tror, inte kommer att spela i Tölö särskilt länge till.

Rufus 2012-07-16 16:29

När det gäller AIK-Malins avgörande mål mot Spanien finns det en kul språklig aspekt på det hela - om man är lagd åt det hållet. Makalösa Malin heter ju (bland annat) DIAZ i efternamn, och det är ju ett spanskklingande namn som heter duga! Gissar att Spanien gärna hade velat ha en egen Diaz i truppen! :)

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.