Första Sirius-målet för Sarah Storck

En för dagen glödhet Marija Banusic var med ett äkta hat trick en av de mest tongivande i dagens segermatch. Hon fanns överallt på planen och gjorde saker med bollen som skulle göra Zlatan grön av avund. Västeråslaget BK 30 förmådde aldrig hota Sirius och avfärdades till slut med hockeysiffrorna 6 – 0
Nyförvärvet Sarah Storck presenterade sig för både publiken och målprotokollet. FOTO: Anette Wixner

.

Efter en grå för- och eftermiddag i Uppsala, där skurarna avlöste varandra, sprack molnen upp lagom till avspark på Studenternas IP. Efter två träningsmatcher där allsvenska Djurgården kämpats ner med 4 – 2 och …. Körts över med hela 9 – 1 på bortaplan var det dags för Sirius damer att visa om segerformen höll i sig. På planen fanns nyförvärvet Sarah Storck från LdB Malmö som trots en spricka i fingret glatt gav sig in i sin första chans att visa vad hon går för i seriespel.
Sirius slängde in högsta växeln redan från start och bosatte sig på BK 30:s planhalva. Skotten haglade och det enda som räddade BK 30 från ett rejält underläge var de slarviga avsluten. Bollarna spreds hit och dit och nådde sällan målet. När offensiven pågått i en kvart började BK 30 så smått att tugga sig in i matchen igen och tittade över på Sirius planhalva vid flera tillfällen. Dock blev de hängande på försvarsmuren och skapade ingen större oro.
Men säg den BK 30-glädje som varar. Efter fem minuter hade Sirius återtagit kommandot. I 23 minuten fälldes Marija Banusic och när Julia Lyckberg stegade fram och resolut dammade in bollen till en 1 – 0 ledning var det kört för bortalaget.
BK30 tappade spelet totalt och ägnade sig efter det mest åt att förstöra spelet och tjonga bollar hit och dit. Det gjorde också dem extremt svårspelade och det gick åt en hel del möda för Sirius att navigera sig förbi vilt sparkande motståndare.
Belöningen kom i 33 minuten när Marija Banusic presenterade sig i målprotokollet med en iskall lobb över motståndarnas utrusande målvakt. Kort därefter kom BK 30:s enda farlighet i första perioden, en hörna som dock enkelt rensades bort ur straffområdet.
Resten av perioden blev en uppvisning från Sirius i hur man håller sin motståndare på mattan. Trots att de inte gjorde en av sina bättre matcher var det ingen tvekan om vilka som höll i taktpinnen.

Två korvar med bröd senare blåste domaren igång matchen igen och ett Sirius med enormt självförtroende jobbade envetet vidare på det sätt som nu börjar bli deras adelsmärke. Det gav snart utdelning när vindsnabba Sarah Storck fick fatt på lädret och ökade på ledningen till 3 – 0 i 54.e minuten.
Det blev startskottet för Marija Banusic show. Bara sex minuter senare fyllde hon på i målprotokollet. Hon visade en orubblig vilja och jobbade sig fram till möjlighet efter möjlighet och spelade stundtals en fotboll som sällan skådats på Studan förut.
Och Marijas målkalas fortsatte. En grov missbedömning i 66:e av BK 30:s målvakt serverade bollen på Marijas tår och hon tackade för vänligheten genom att öka på Sirius ledning till 5 – 0. Inte förrän i 80:e minuten lyckades en BK 30-spelare rinna igenom försvaret och avlossa ett skott. Bollen gled förbi Emelie Almesjö i Sirius mål och tog i ribban. Det skulle sedan visa sig vara deras enda kvalificerade målchans under perioden.
Svaret kom omedelbart. Naturligtvis kom det från Marija som i 82:a minuten fastställde både slutresultatet 6 – 0 och sitt eget äkta hat trick.
Eftersom Sunnanå kom undan med blotta förskräckelsen genom en 1 – 2-seger borta mot Assi ligger Sirius fortfarande på kvalplats till Damallsvenskan och eftersom både bakomliggande Sundsvall och Kvarnsveden vann sina matcher så är kampen om kvalplatsen lika hård ett tag framöver.
En nöjd Marija Banusic dröjde kvar vid läktaren ett bra tag och pratade med vänner och förbipasserande gratulanter.
– Jag känner tränarnas förtroende och det gör att jag kan spela på topp, berättade Marija på frågan om varför det går så bra. Dessutom fungerar laget jättebra och vi stöttar varandra hela tiden.

På söndag väntar returmatch på bortaplan mot serieledande Sunnanå. Ett Sunnanå som i första mötet med nöd och näppe lyckades hämta med sig en poäng i mötet med Assi på bortaplan.

Mål: 1 – 0 Julia Lyckberg (23), 2 – 0 Marija Banusic (33), 3 – 0 Sarah Storck (54) ,4 – 0 Marija Banusic (60), 5 – 0 Marija Banusic (66), 6 – 0 Marija Banusic (82).
Publik: 232

Text: Mats Karlström

Johnte 2012-08-02 12:34

Det förvånar mig inte ett dugg att Sarah Storck gör mål i debuten för Sirius..Det är en kämpe och ger alltid 100% när hon är på plan och är riktigt duktig.Det är inte problemet med Sarah..hennes problem, har varit med ett tjockt streck under har varit, att hon har varit skadad under för långa perioder.Nu får vi hoppas att den biten är över för henne
så att hon i lugn och ro kan utvecklas i sin nya miljö. Önskar henne all lycka till i fortsättningen.

Mark 2012-08-02 16:05

"Chansen har kommit!"

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.