LdB FC Malmö bekräftade sin topposition med storseger

Klasskillnad, egentligen behöver det inte sägas så mycket mer. LdB FC Malmö drog ifrån med farten, taktiken och bollinnehavet medan Djurgården inte fick en lugn stund. I 20 minuter var det bara svart och vitt, sedan var matchen mellan toppen och botten som slutade 4-0 avgjord.
Sara Björk Gunnarsdottír inledde målskyttet för LdB Malmö.

- Vi är inte riktigt på plats i huvudena, det går för fort med allting för oss. Det är alltid en högre anspänning att möta topplagen, då gör man misstag som man inte behöver göra egentligen, säger DIF-tränaren Patrik Eklöf.

Sedan Malmö fördjupat storsatsningen och lagt till LdB i namnet har Djurgården inte haft Skåne-laget som favoritmotståndare. Förutsättningarna för söndagsmatchen i sensommarvärmen var också rätt entydiga.

LdB Malmö på hemmaplan där man stoltserar med idel segrar mot Djurgårdens dystra bortafacit med noll poäng.

När lagen möttes i onsdags höll Djurgården nollan i nästan 75 minuter. Det var gästerna, som ankom till Malmö IP sent efter transportproblem, inte i närheten av den här gången.
- Det blir ofta så här. Vi vill gå ut och bedriva bra försvarsspel men det blir sällan som man vill. Vi kom för sent till dagens match när flyget var försenat och det blev samma sak som när vi kom för sent en gång i fjol. Vi är inte riktigt med från start, säger Patrik Eklöf.

Knappt igång i matchkläderna fick målvaktsvikarien Tove Enblom plocka ut bollen ur nät efter bara två minuters spel.

Anja Mittag och Katrine Veje var inblandade i den snabba frammarschen på vänsterkanten, inlägget nådde en nästan obevakad Sara Björk Gunnarsdottír som avslutade med en bredsida.

Långt ifrån den öppning som Djurgården hade velat ha på matchen och att det skulle komma mer stod klart när man fortsatte med alltför naivt och osäkert agerande i försvarsspelet.
ldbdjur_2.jpg
Darrigt, på en hörna som LdB Malmö slog långt men spelade tillbaka till hotande läge, en nickmöjlighet som Katrin Schmidt i brist på hinder i luften fick in till 2-0.

Bedrövligt, när ett missat rensningsförsök ledde till att Anja Mittag fick bollen och enkelt kunde måtta för sitt 14:e mål för säsongen.

LdB Malmö kunde glänsa, Lisa Eks inspel sökte ständigt en fot i straffområdet och Ramona Bachmann dribblade bort alla utom sig själv i anfallen.

Med svårigheter att hålla bollen inom laget var framstötar åt andra hållet sällsynta, Mia Jalkerud kunde inte ta många steg innan det tog stopp och Jessica Landström gick långa stunder overksam som toppforward. På, lätt räknat, två vettiga uppspel i första halvlek skapade hon yta genom att vända ner och lägga ut på kanten men i nästa sekvens var bollen förlorad.

När hon tvingades gå i sidled hängde LdB Malmös följsamma försvar med. Där gjorde Christina Öyangen Örntoft sin första allsvenska match för året, nästan i skymundan med tanke på matchbilden. ldbdjur_3.jpg
- Hon gör sin första 90-minutersmatch på ett och halvt år. Det finns element idag som hon gör jättebra, vinna boll och ha ett bra passningsspel, säger tränaren Peter Moberg glad över att ha fler alternativ i kedjan.

- Vi har ytterligare en spelare tillbaka för viktiga tävlingsmatcher i höst.

Transportsträcka med ytterligare ett mål
Andra halvlek antog karaktären av transportsträcka, LdB levde på sin ledning och Djurgården tycktes ha tätat till försvarsluckorna.

I slutminuterna blev bortalaget emellertid uppsnurrat igen, tappade boll i helt fel läge och Katrine Veje gjorde 4-0.
- LdB är nog rätt nöjda med att hålla i bollen, men vi har iallafall bollen stundtals och kommer in bättre i positionerna, säger Patrik Eklöf som inte ens fick se ett tröstmål efter
paus.

Mia Jalkerud hittade rätt hörn på en straff men fick göra om försöket, då kastade sig Thora Helgadottír åt samma håll.
- Den första straff för oss under min tid som ledare i Djurgården, synd bara att vi får slå om den.

Straffräddaren Helgadottir hade tankar åt motsatt håll. Sekunderna före straffen tänkte hon helt rätt.
- Tacksam att hon fick slå om straffen, sen tänkte jag att hon absolut inte skulle byta hörn, ler Thora Helgadottir åt sin insats.

En sista kvalitetsmarkör i en match som serieledarna ägde fullständigt
- Vi vinner väldigt rättvist, skönt också att få hålla nollan. Första 25 är vi riktigt bra med många spelare i offensiva positioner, säger Peter Moberg till sist.

Bilder: Anna Lindblom gör ett tappert försök att stoppa Katrin Schmidt & Christina Öyangen Örntoft med koll på Jessica Landström.

Johnte 2012-08-19 22:52

Det var en stensäker vinst för LdB...inte hotad på något sett..Men det roliga förutom segern var att jag hade lilla Ali Riley precis bakom mig...Som satt där med en kompis och hejade på sitt lag,,,,med ord som God job Lina, eller Malin eller på den som hade bollen i LdB och det var ju rätt mycket de hade bollen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.