Amerikanska mål sänkte Djurgården

Målen av amerikanskorna Christen Press och Yael Averbuch blev Djurgårdens öde. Med 2-0 och vann Kopparberg/Göteborgs FC och går tillfälligt upp till en fjärde plats med en match mer spelad än Kristianstad.
Yael Averbuch laddar för 2-0. FOTO: Rainer Fussgänger.

Varenda match är numera livsviktig för Djurgården .Efter 0-3 borta mot Jitex var Djugården nästan tvunget att upprepa fjolårets bedrift när man vann 1:0 mot göteborgskorna tack vare ett sent mål av Mia Jalkerud. Med Anna Linblom på läktaren och Katrin Jonsdottir på bänken fick bottenlaget börja med ett för dagen helt nytt mittbackspar bestående av Freja Hellenberg och Magdalena Ericsson. Inte de bästa förutsättningar med tanke på Kopparbergs/Göteborgs snabba och målfarliga forward Christen Press. Lägg till att Jessica Landström satt sjuk på bänken var den enda positiva nyheten kanske att nya Susan Varli från AIK fick starta matchen bredvid Mia Jalkerud i anfallet.

Kopparbergs/Göteborgs kom med en tunn trupp på 15 spelare. Kristin Hammarström stod mellan stolparna trots den lätta hjärnskakningen som hon fick i hemmamatchen mot Piteå för en vecka sedan. Hammarström hade uppenbarligen inte tänkt att Djurgården brukar spela i blå tröjor och svarta byxor, eftersom hon packade ner en blå tröja kombinerad med svarta byxor i sportväskan. Domaren lade märke till det och under första halvlek fick Kristin spela med en orange träningströja ovanpå sin vanliga tröja.

Matchen var i stort sett symptomatisk för hela säsongen som Kopparbergs/Göteborgs spelat hittills. Stundtals lät man bollen rulla i de egna leden, men mycket ofta spelade man också bedrövliga felpassningar. Djurgården stred emot, hade få, men goda chanser. Den bästa när Magdalena Ericsson prickade ribban sex minuter före paus.
Ribban träffades också av Kopparbergs/Göteborgs utmärkta Yael Averbuch redan i den 22:a minuten. Beata Kollmats fick andrabollen direkt på mål, men duktiga Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgårdens mål räddade stort.

Christen Press var ganska osynlig matchen igenom, men gjorde vad en forward ska d v s mål. I den 43:e minuten fick Press ett inlägg av Johanna Almgren och tog emot bollen och fick skjuta nästan obehindrat.. Sådana chanser brukar hon förvalta och det stod 1-0 till gästerna i paus.
I den andra halvleken kunde Kopparbergs/Göteborgs utöka ledningen genom ett skott av Yael Averbuch från strax utanför straffområdet.
Yael Averbuch och Anita Asante är viktiga kuggar på mittfältet och på kanterna har Camille Levin och Ingrid Wells samt Anna Ahlstrand och Olivia Schough mycket potential, men man även en betänklig lägsta nivå ibland.
Djurgårdens chanser att förnya kontraktet sjunker för varje vecka. Teoretiskt kan man fortfarande vinna 18 poäng de kommande sex matcherna, men till motståndarna hör bl a Tyresö och Kristianstad.
jalmgren.jpg
På Twitter (@damfotboll_com) frågade vi inför matchen med vilken spelare i bortalaget vi skulle prata efter matchen och det första svaret föll på Johanna Almgren.
- Jag tycker att vi hade full kontroll över hela matchen i stort sett, sade Johanna Almgren. Det är någon gång under första halvleken då vi låter dem komma in i matchen, men så gör vi målet och det gör att vi får starta om lite. Jag tycker att vi äger bollen i stort sett hela matchen, men sen tappar vi lite fart och fläkt i andra halvlek.

Kopparbergs/Göteborgs trupp har tunnats ut lite känns det som. I dag hade ni bara femton spelare i Stockholm?
- Ja precis, säger Johanna Almgren. Det har varit lite turbulens, men det är ingenting vi tänker på. Vill man göra det till ett problem, så blir det ett problem, men vi löser det.
Nu ska ni spela Champions League snart och det stundar en cupfinal?
- Har vi lite tur och vinner resten av matcherna kan vi bli trea. Men guldet är kört och Champions League plats är kört, men vi har cupguldet och fortsätter. Det här tåget hittar vi bra form till, plus att vi vill vara förberedda och riktigt bra till Champions League, vi har ändå mycket att spela för i år, understryker Johanna Almgren.

LILLA BILDEN. Johanna Almgren. FOTO: Rainer Fussgänger.

BilagaStorlek
jalmgren.jpg15.4 kB

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.