Det är något konstigt i AIK

Den sista augusti gick det att läsa på Djurgårdens och AIK:s respektive hemsidor att Susan Varli mycket plötsligt lämnat AIK för spel i Djurgården trots att hon hade ett avtal med AIK till och med slutet av säsongen 2012. Med tanke på AIK:s placering i Damallsvenskan och att Djurgården är en av de närmaste konkurrenterna att ta sig förbi känns det märkligt att övergången skett. Damfotboll.com ställde frågan till AIK:s sportchef Henrik Jurelius om omständigheterna kring övergången.

-Vi hade den överenskommelsen när vi avslutade att hon kunde lämna och gå till vilken klubb hon ville, svarade han.

Det står alltså klart att AIK inte har kvar sin bäste målskytt. Beslutet att låta Varli lämna AIK var inte helt baserat på sportsliga grunder då hon enligt Jurelius varit duktig.
- Man kan säga att det här beslutet var för lagets bästa, blir Jurelius svar på detta.

Susan Varli väntas bli spelklar för Djurgården till nästa omgång. När damfotboll.com träffade Susan Varli på Skytteholms läktare ville hon inte kommentera vad som hänt med AIK.
- Jag vill inte prata om det nu, jag har kontrakt med Djurgården resten av säsongen.

Under transferperioden har fyra spelare lämnat AIK och fyra spelare kommit in. Trots att truppen inte blivit större anser sportchefen att AIK är starka nog för att hålla sig kvar i Damallsvenskan.
- Vi har en trupp som vi vet vill väldigt mycket och det kommer krävas enorm vilja för att klara oss kvar. Det är ett krig vi har framför oss och nu har vi en trupp som är beredd att kriga för det. Vi hade även en dialog om att ta hem de spelare vi har utlånade. Men vi kom fram till att de mår bäst av att få speltid via utlåning, säger Henrik Jurelius.

Även om den senaste tiden varit turbulent finns det fortfarande hopp om nytt kontrakt hos de spelare som damfotboll.com pratat med.
- Jag tycker vi har fått in bra spelare, Lori Chaluny har startat bra och skapade jättemycket chanser mot Vittsjö. Även Daniella Famili gjorde ett bra inhopp. Jag tycker vi har en så pass bra trupp att vi ska klara oss kvar i Damallsvenskan, säger Madeleine Tegström.

Förändringen i truppen gjorde självklart att uppladdningen inför matchen mot Vittsjö var allt annat än optimal.
- Denna vecka är ganska avgörande. Jag skulle vilja säga att vi fick ihop gruppen till matchen mot Vittsjö. Vi spelade stundtals ut Vittsjö som gått väldigt starkt denna säsong. Om vi inte visat vilja i den matchen så hade det kunnat bli en storförlust för oss, säger Henrik Jurelius.

Hur ser du på att Susan Varli går till er största rival?
- Visst är det känsligt. Men, vi hade den överenskommelsen när vi avslutade att hon kunde lämna och gå till vilken klubb hon ville. Då kan det bli så att en spelare går till den största rivalen. Men det kanske gör att Djurgården tar poäng av de andra lagen och därmed hjälper oss, spekulerar Henrik Jurelius.

Bland de spelare som damfotboll.com pratat med verkar händelserna kring Varli vara relativt oklara.
Har hon sagt till dig vad som låg bakom brytningen med AIK?
- Nej det har hon inte, intygar mittfältaren Madeleine Tegström.

En som känner Varli väl är AIK:s Nazanin Vaseghpanah, hon tycker det är extra tråkigt att Varli lämnar AIK.
- Det är min bästa kompis som lämnar klubben, så jag kan inte säga att det är kul. Jag vet inte om jag kan vara helt ärlig kring anledningen varför hon inte är kvar. Jag kan inte säga mycket faktiskt, jag vet inte vad jag ska säga om jag är helt ärlig.

Hur trivs du i AIK just nu?
- Bra.

Text: Marcus Bühlund

Taggar:
The Observer 2012-09-07 18:39

Konstigt? Njae, kanske inte... Varli har spelat i ettan med AIK och hade nog hoppats på att åtminstone hänga kvar i allsvenskan. Besvikelse, frustration och liknande leder ofta till att man börjar hitta fel också hos sin omgivning (spelare, ledare). Har man sett Varli och "Naza" och den kaskad av f-n de skriker ut vid varje misstag på plan så finns det nog ingen större anledning att vara överraskad - temperamentet har kanske tagit överhanden också i frågan om att stanna eller flytta.

Lika lite överraskande är det att stockholmslagen byter spelare med varandra i parti och minut. Åtskilliga har spelat i två och ofta tre damallsvenska klubbar på rätt kort tid (några år) - man kan fundera över om det överhuvudtaget finns någon klubbkänsla kvar hos många spelare eller om det bara handlar om personlig framgång och de egna villkoren.

Samtidigt finns det naturligtvis risker med snabba och dramatiska övergångar - vem litar på och vill ha en sådan spelare till slut?

Olle 2012-09-08 12:59

Håller med dig helt, Observer. Endel spelare ska man bara ta bort annars får hela laget lida.

Boose 2012-09-10 15:08

Det är väl inte så konstigt att en spelare byter klubb, trivs man inte så trivs man inte, i detta fall verkar ju ingen vara arg på någon eftersom hon tillochmed fick gå till lokala konkurenten, När det gäller klubbkänsla så är det ett mer utbrett problem och utan att veta så så finns det inte mer än 10 egna produkter i Damallsvenskan, så där är det nog klubbarnas fel till stor del att dom inte vågar vänta in sina talanger ge dom lite morötter och speltid så att dom stannar i sin klubb och eftersom Stockholm nästan alltid haft 3 allsvenska damklubbar så har det blivit värre här kanske ?
Kanske skulle förbundet i likhet med dessa 200000 som den damallsvenska med flest yngre spelare får i år instifta ett bidrag med 50000 till klubben för alla spelare som är egna produkter från typ F13, då skulle det nog bli annorlunda tror jag, då hade man ju till och med pengar till en lön att lägga på den spelaren

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.