Djurgården grep halmstrået mot KIF Örebro

Djurgården vann bottenmötet mot KIF Örebro med 3-1. Inför en smärtsamt dålig publiksiffra(157, årets lägsta i Damallsvenskan) på Stadion sprattlade Djurgåden till i botten av tabellen efter mål av bland andra Jessica Landström och Susan Varli.

Alla visste precis hur viktig matchen mellan Djurgården och KIF Örebro var. Sju poäng skiljde dem åt i tabellen innan domaren Alicia Westman satte pipan i munnen och 90 minuters bottenkamp tog vid. För Djurgården var en vinst livsviktig för att lagen skulle plocka in poäng på lagen ovanför nedflyttningsstrecket,och ha chans att rädda sig kvar i Damallsvenskan. KIF Örebro å sin sida ville inte släppa in Djurgården i matchen om fortsatt spel i Damallsvenskan, och vid en vinst skulle Närke-laget vinka hej då till bottenstriden.
Ni har förutsättningarna klara för er. Detta var helt enkelt en match båda lagen ville, behövde och tänkte vinna. I sådana lägen är det lätt att rädslan för att förlora blir större än viljan att vinna, vilket resulterar i låsta, ångestladdade matcher. Det här var dock inte en sådan tillställning. Båda lagen hade sikte på motståndarmålet och när matchen började var det "full fart framåt" som gällde - både för Djurgården och KIF Örebro.

Inom loppet av de första 5 minuterna skapade KIF Örebro ett par halvchanser medan Djurgården skapade två bra målfarligheter. Som sagt, här var det full fart framåt som gällde. Men hur var det med "håll tätt bakåt"? Efter 7 minuter kunde Jessica Landström, bäst på plan idag, göra 1-0 till hemmalaget efter en tilltrasslad situation där Örebr-försvaret inte såg helt klockrent ut. 1-0 tidigt i matchen alltså, och Djurgården fick precis den start man hoppats på.
Sedan tog Örebro över allt mer av spelet och skapar mest. Men Djurgården kontrade snabbt och bra så fort möjligheten gavs.

När matchklockan stod på 22 minuter fick Sara Michael en drömpassning som hon förvaltade på bästa sätt. Hon lobbsköt in kvitteringen bakom Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgården-målet.
Matchens tredje mål föll i den 38:e minuten. Dessförinnan borde Jessica Landström ha fått straff efter en duell med landslagskollegan Sara Larsson. Men fem minuter senare fick Djurgården viss revansch för den uteblivna straffsparken.
Efter en kort hörnvariant fick Sofia Nilson in bollen i boxen. KIF Örebros burväktare Stephaniei Labbé försökte få undan bollen men i spelarvimlet framför mål stutsade bollen över linjen Susan Varli tillskrevs målet.
Sedan kom halvtidsvilan och till slut även den andra halvleken. En halvlek som blev mer tempofattig än den första. Djurgården flyttade tillbaka positionerna medan Örebro fortsatte ha mycket boll utan att skapa heta chanser. Slående för KIF Örebro är just dess oförmåga att förvalta bollen. Djurgården satte hög press och gav inte gästerna något gratis.
Den andra halvleken var ett ställningskrig och en fysisk kamp. Frisparkarna avlöste varandra och Marie Hammarström hade ett par frisparkslägen strax utanför straffområdet. Men varken Hammarström eller Michael fick bittra nät under de avslutande 45 minuterna.
Istället var det Djurgården, och Matilda Rosqvist, som definitivt avgjorde matchen med kvarten kvar. Rosqvist fick en dubbelchans och kunde till slut sätta bollen bakom en ensam Labbé.

Djurgårdens lagkapten Gunnarsdottir var nöjd efter matchen- Det känns väldigt skönt, men det är mer lättnad. Det är fortfarande ett svårt läge vi har, så det s är vårt att känna riktig glädje. Men situationen blev ju bättre nu, så jag känner mest lättnad, säger Gunnarsdottir till damfotboll.com efter matchen.
- Det betyder mycket att få ett tidigt mål, det ger extra energi. När de får 1-1 känns det tufft. Men det kändes ändå som att vi skulle ta ledningen igen. Och efter vårt tredje mål känns det klart, efter det bevakar vi mest vinsten, fortsätter "Gugga".

Nästa utmaning för Gunnarsdottir och Djurgården är Tyresö. Och på förhand känns det som en tuff nöt för Djurgården att knäcka.
- Inga matcher är avgjorda. Inte ens Island - Tyskland. Man kan inte tro att man ska förlora. Vi kommer att vinna, det vet jag. Självklart tar vi tre poäng, säger "Gugga" och nu börjar hon ladda för den matchen. Efter dagens vinst har Djurgården fyra poäng upp till strecket och endast fyra matcher på sig att plocka in försprånget.
KIF Örebro är laget som parkerar på platsen just ovanför strecket. Efter lördagens förlust är KIF Örebro indraget i bottenstriden på allvar.

- Vi ville försöka spela vårt spel, men det gick inte hela vägen. Vi bjuder på deras två första mål, sen är Djurgården vassa i sina kontringar men deras två första mål beror på tillfälligheter och dåliga prestationer av oss, säger KIF Örebros tränare Rickard Nilsson efter matchen, och berättar sedan vad som krävs för att KIF Örebro ska behålla avståndet ner till strecket:
- Vi måste ta varje match för sig. Vi kan vinna alla matcher, men då måste alla göra kanonprestationer och vi får inte bjuda på något.
Det var nästan allt om dagens match på Stadion. Men först vill jag lyfta publiksiffran. Enligt statistiken hängde 157 åskådare vid stadion och såg matchen. Lögn, förbannad lögn och statistik - säger jag. 157 personer är en dålig publiksiffra, men i verkligheten var det ännu färre som såg matchen. Någon har fifflat med siffrorna helt enkelt. Jag tog mig friheten att räkna publiken och kom fram till att den var cirka 70 personer på plats - matchfunktionärer inräknade. Alltså har någon mer än dubblat den faktiska publiksiffran. Om ni väljer att tro mig eller statistiken är upp till er.

Martin 2012-09-29 19:58

Man får ju ofta höra hur viktigt det är med representation i hufvudstaden för att 'intresset' från media/allmänhet bibehållas för idrotter men när det gäller damfotboll så vete fan om det stämmer. Medias intresse är, tyvärr enligt mig, nästan 100 % knutet till Marta och allmänhetens intresse existerar inte i någon större utsräckning.

157 åskådare eller vad det nu var är smärtsamt dåligt och direkt pinsamt för ett lag i högsta serien, visst har man konkurrens från 'miljoner' andra sporter men att inte kunna nå upp i åtminstonne ca 500 åskådare (och då menar jag 500 verkliga åskådare) är bara för dåligt.

Annars kan jag konstatera att det där med att uppskatta åskådare är ruskigt svårt, åtminstonne för mig då jag besöker Folkungavallen. Det är sällan jag är ens i närheten av att pricka rätt och det kan bli fel åt båda hållen.

Mark 2012-09-30 05:31

"Landström var tidigt ute i Världsmästerskapet 2011."

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.