Dubbelt trubbel för Tilda

2010 gick korsbandet av i Tilda Heimerssons knä. Sedan dess har hon kört rehab med god prognos till senhösten 2011 då hon kände att något var konstigt. Sedan dess har knäet krånglat och nu är det åter dags för en ny korsbandsoperation.
Knäskadan har skapat dubbla problem för Tilda Heimersson.

Din knäskada har förföljt dig en lång tid nu. Du står åter inför faktumet att du behöver operera dig. Hur mår du efter alla motgångar?
– Nu är det ok, men det har förstås funnits stunder då jag inte alls mått bra. Tur att man har kompisar i laget och utanför samt familjen som kan stötta.

Bakslagen har varit flera, kan du berätta om turerna kring ditt knä.
– Den första operationen genomfördes på det sätt som är vanligast. Man tar en sena från baksida lår och fäster den. Ibland funkar inte det, som i mitt fall. Det som händer är att senan inte vill växa fast i benet. Förra hösten gjorde jag något och det drog till i knäet. En känsla som inte släppte. En magnetröntgen (MR) konstaterade att senan släppt. Man gjorde nytt försök att fästa den. Jag var igång med fotbollsträningen i mars i år när det åter kändes konstigt och vid en ny MR konstaterades sprickor i menisken. Den syddes ihop och ny rehab väntade. I augusti kändes det fortfarande inte bra och en ny MR gjordes. Där såg läkarna att menisken läkt ihop fint men att korsbandet liksom var dött. Dålig blodtillförsel till den nya senan hade gjort att den liksom vittrat sönder och det enda alternativet som återstår nu för mig är att göra en ny operation eller att lägga av. Jag väljer ny operation.

Men nu blir det en annan operationsmetod om jag förstår det rätt?
– Ja, nu ska man öppna och ta en bit av knäskålssenan och fästa den. Lite större operation men det känns som om det är enda vägen att gå om jag vill tillbaka till fotbollen och det vill jag. Men det lär dröja länge kanske ända till 2014 innan jag är tillbaka på fotbollsplan, säger Tilda.

Utförsäkrad
En lång period har gått sedan den första operationen och som om det inte är nog med just detta faktum så har hon också blivit utförsäkrad ifrån försäkringskassan på kuppen. I flera månader har Tilda gått omkring utan att få ersättning. Något som hon förstås har känt av rent ekonomiskt.
– Jo, det här kom som en överraskning. Jag har ju hela tiden trott jag skulle få ersättning under hela min skadeperiod. Men så är inte fallet. Dörren till sjukkassan är stängd och Linköping kan inte heller göra något. Dom har hjälpt mig med ett jobb och det är jag mycket glad för. Men ett tag kunde jag ju faktiskt inte jobba, även om jag ville och då gick jag utan ersättning.

En komplicerad situation som nog bör väcka en del tankar hos både klubbar, spelare och inte minst spelarföreningen SFS. Helt skyddad är alltså inte spelaren om man får en komplicerad skada inom sitt idrottsutövande.

Olle 2012-09-14 11:40

Man kan ju fråga sig vilka läkare hon har haft. Kan inte tänka mig att detta skulle hända en kille i Allsvenskan eller superettan.

TureiYtterby 2012-09-14 12:41

snart måste man ta korsbands skador på mycke större allvar, och börja med mycke mer förebyggande träning, vi får inte heller glömma den rent anatomiska skillnaden på korsband för tjejer och killar, just därför den förebyggande träningen
är ju så oerhört svårt helt komma tillbaka efter en korsbands op.

Martin 2012-09-14 23:22

Att även idrottare kan bli utförsäkrade borde inte komma som en överraskning för någon då idrottare på elitnivå är att likställa med löntagare i största allmänhet. Utan att bli allt för politisk, jag står ju på samma 'sida' som vår nya förbundskapten, så kan man konstatera att det blivit ett helsike att vara 'knegare' i Sverige om man inte är ung och kärnfrisk.

Skittråkigt att det inte vill fixa sig för Tilda som såg ut att gå mot en bra säsong då den första skadan drabbade henne. Håller verkligen tummarna för att det fixar sig för henne.

The Observer 2012-09-15 16:43

Urtrist för Tilda, hoppas det går bra i både livet och fotbollslivet!

Visst bör man titta på alla dessa skador - men kanske lika mycket på de som INTE skadas? Vad är det som gör att vissa klarar sig utan skador? Gissar att mycket av svaren kring skadeproblemen också finns att finna här.....

TureiYtterby 2012-09-16 09:50

jo då du har helt rätt i detta man bör se på olikheter för spelare
det hela är komplext, genetiskt, tyngd, längd, bentäthet i skelett
sett så mycke av dessa skador under mina 25 år som narkos sköterska som ja ser det är nästan den enda vägen att gå tidigt bygga upp muskulatur runt både fot och knäleden, klart det vore fint om man kunde satsa på större undersökningar o forskning, för så många tjejer som tvingas lägga av efter op även om dom är mycke lovande ,så något måste göras

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.