Rohlin med nya mål i sikte

Medan damlandslaget spelade sin sista match under Dennerbys tid som förbundskapten rehabtränade den tidigare givna startspelaren och lagkaptenen Charlotte Rohlin. Damfotboll.com tog ett snack med Linköpings-spelaren. Vi snackade knäskador, EM på hemmaplan och strulet i Linköpings FC.
Charlotte Rohlin har siktet inställt på 2013. Foto: Fredrik Hasselgren

Hon är van att styra och ställa försvarsmässigt i såväl klubb- som landslag. I Linköping är hon den givna ledaren och en trotjänare supportrarna värderar högt. I landslaget är hon kapten och en förvarsjätte som är nyttig vid fasta situationer, både defensivt och offensivt. Men i dagsläget har Charlotte Rohlin ingen möjlighet att påverka vad som händer på fotbollsplanen, varken i det blågula landslaget eller i LFC som underpresterat under denna upplaga av Damallsvenskan.
Men den 31-åriga linköpingsbon är varken stressad eller bedrövad. Hon är målmedveten och trots att hon ännu inte påbörjat någon löpträning vet hon vart hon siktar. Mot Damallsvenskan 2013 och EM på hemmaplan.
– Det här är mitt jobb och jag brinner väldigt mycket för det. Nu när jag varit ifrån fotbollen märker jag hur mycket det betyder för mig. Det finns inget annat än att jag ska vara med i EM. Det är mitt mål och min dröm.

Just nu återfinns Linköpings FC på en sjätteplats i den damallsvenska tabellen. Efter 16 matcher har laget skrapat ihop 21 poäng spåddes före säsongen utmana framför allt Tyresö i toppen av tabellen men har faktiskt bara vunnit fem seriematcher under 2012. Och när vi ser att serieledande LdB FC Malmö samlat ihop dubbelt så många poäng som Linköpings FC inser vi att detta är en förlorad säsong för Östergötlands bästa damlag. Det är även en förlorad säsong för ledaren Rohlin. Med bara sex matcher kvar av serien har hon ännu inte börjat löpträna, än mindre tänkt tanken på att kicka en boll.
– Nu har det gått tre månader sen operationen. Eftersom att det är en kombinationsskada så går det lite mer långsamt. Hade det bara varit korsbandet som var skadat hade jag nog kunnat springa och hoppa nu. Men nu i veckan ska jag testa att springa, det känns bra. Sen får man se hur knät reagerar på det.
rohlin200ab.jpg
Åter till Linköpings FC, det har varit en turbulent säsong för klubben:
– Turbulent är precis rätt ord. Det har varit turbulent i år. Först har vi åkt på många långtidsskador, det påverkar oss mycket. Sen tränarbytena, ja det har också varit turbulent. Det blir som små orosmoln. Sen vet vi att kvaliteten finns där. Vi har ett riktigt bra lag som ska vara med och utmana om guldet.
Kan man säga att säsongen är ett misslyckande?
– Ja, det kan man definitivt säga. Vi hade förväntat oss mer. Men mycket av det beror på just långtidsskador, då har vi fått möblera om och vi har inte riktigt kunnat spela ihop oss. Vi har ett bra lag och vi ska vara bättre än vi är just nu.
– Det är en misslyckad säsong. Vi siktade högre innan starten. Första matchen mot Kristianstad var lite sådär, men sen mot Tyresö… Då kände vi att det här kan bli riktigt bra.

Som vi nämnt flera gånger tidigare är Charlotte Rohlin en av de givna ledarna i Linköping, och i landslaget. Hon har spelat hela sin karriär i samma klubb och är på så vis en symbol för damfotbollen i Östergötland. Hon har lett laget upp i Damallsvenskan ända fram till ett SM-guld. Hon har blivit utnämnd till kapten för landslaget och vunnit utmärkelser som årets back. Men nu sitter hon vid sidan av planen.
– Det är jobbigt att sitta vid sidan när det inte riktigt går som man vill. Sen går jag inte runt och tror att om jag hade varit hel hade det sett helt annorlunda ut. Men man vill hjälpa till helt enkelt.
Om allt går enligt planen kommer Rohlin att vara tillbaka och göra det hon gör allra bäst, hjälpa till på det sätt hon gillar bäst, lagom till nästa säsong drar igång. För att få klubblaget Linköping på rätt köl igen, och spela ett EM på hemmaplan.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.