Säsongen som inte blev för ”Sällis”

Säsongen 2012 skulle Linköpings FC konkurrera med LdB FC Malmö och Tyresö FF om SM-guld. På allvar. I Göteborg, på Damallsvenskans upptaktsträff i april, tippade samlade experter, tränare och spelare att tre lag skulle göra upp om att bli svenska mästare. Sen skadades Linda Sällström och Charlotte Rohlin – båda slet av korsbandet och fick lämna återbud för en hel säsong och satsa på rehab istället. Damfotboll.com har träffat 24-åriga Linda Sällström.
Korsbandsskadade Linda Sällström ser fram emot 2013. Foto: Rainer Fussgänger

Två gånger har Linda hunnit vinna den finska varianten av Diamantbollen. Hon har spelat 87 matcher i Damallsvenskan (81 från start) och gjort 34 mål för Djurgården och Linköping.
Genom åren har hon etablerat sig som en av seriens snabbaste forwards som genom ökad erfarenhet även blivit en viktig kugge i det finska landslaget. Ett landslag som är mycket nära att direkt kvalificera sig för nästa års EURO 2013 i Sverige.
Linda Sällström var förväntansfull och laddad inför säsongen 2012 där hennes LFC skulle hänga med i toppen av serien. Sen hände det.
– Det var den 6:e april, hemma mot Slovakien, berättar Linda Sällström. Jag fick en liten knuff i ryggen, satt ner foten lite snett och fick hela kroppstyngden på benet och det sa knack. Jag spelade faktiskt vidare 20 minuter, men det kändes inte stabilt.

Säsongen var över innan den ens hade börjat på riktigt. Tre dagar efter händelsen skulle Damallsvenskan börja för Lindas Linköping på Vilans IP i Kristianstad. Istället för att kunna sätta sig på ett flygplan västerut tillbringade hon påskhelgen på magnetröntgen hemma i Helsingfors. Men en av Linda Sällströms styrkor är att hon är en positiv tänkande människa.
– För mig var det liksom direkt, ok, vad händer nu. Jag måste få operationstid snabbt och komma igång med rehab. Jag kände att det inte blir bättre av att vara deppig. Jag trodde själv innan att om jag skulle få något sådant som en korsbandsskada skulle livet ta slut, men det gjorde det inte, säger Linda och skrattar. Men alla tar det annorlunda och måste klara det på sitt sätt, tillägger hon.

Inga bakslag
Efter nästan fem månader är den snabba finländskan på en bra väg. – Allt går som det ska. Inga bakslag, jag springer och ska komma tillbaka som ny, säger Linda.
Under sommaren blev det ett litet längre uppehåll än vanligt i Finland och Linda Sällström körde rehab med landslagets sjukgymnast, men hon är mycket delaktig i laget och åker med Linköping på en del bortamatcher.
– Nu är jag också mer på träningen och joggar vid sidan av och man känner att man närmar sig, säger hon.

Linköping i skadekris
Vi fortsätter att prata om den pågående säsongen i Damallsvenskan där Linda Sällström inte har kunnat spela.
– För oss i LFC har det ju inte alls gått bra. Ingen av oss, varken spelare eller organisationen kan vara nöjd med hur det har gått.
Det ska tilläggas att vårt samtal äger rum i halvtidsvilan på Tyresövallen när Sällströms LFC ligger under med 0-3 mot hemmalaget Tyresö. Jag funderar om inte just Linda Sällströms och Charlotte Rohlins långtidsskador har påverkat mycket att det blev som det blev. Även Tilda Heimersson och Ingrid Schjelderup har dragits med skador.
– När Lotta (Rohlin) blev skadad, svarar Linda, då var det nog oj, vad händer nu, lagkaptenen och bästa spelaren borta, då blir det kanske så att man funderar på hur man ska fortsätta.

EM 2013 lockar
Finlands landslag har plockat poäng även under Linda Sällström frånvaro och i de sista två matcherna behöver man bara ett enda poäng för att säkra en plats i EURO 2013.
Som för de flesta finska landslagsspelarna blir det en turnering där man spelar ”hemma”. Hur ser du på att Andrée Jeglertz har fått förnyat kontrakt till 2014?
– Jag är jättenöjd. Jag tycker att han gör ett mycket bra jobb, han är inte bara förbundskapten utan han är ansvarig för hela damfotbollen i Finland och höjer damfotbollen och hela dess organisation. Sen är ju både Anne Mäkinen och Laura Kalmari med, Laura jobbar med de lite yngre.

När jag frågar om Linda Sällström kommer att vara med den 10 juli nästa år där EM startar, skiner hon upp:
– Ja, självklart. Ingen tvekan. Det är ju bland annat det man jobbar för hela tiden.
Spel under resten av året lär det dock inte bli för den snabba och skottsäkra anfallaren från andra sidan Östersjön. Hennes kontrakt med Linköping går dessutom ut i år efter 2 plus 1 säsonger.

Serien har många utländska stjärnor i år med Anja Mittag, Marta, Ramona Bachmann, Vero Boquete och Christen Press. Många har ändå saknat Linda Sällström som blivit en profil man vant sig vid på de allsvenska arenorna. Vi får se fram emot att hälsa henne välkommen tillbaka till nästa säsong, i Linköping eller kanske i något annat lag i Sveriges högsta serie.

Text: Rainer Fussgänger.

The Observer 2012-09-07 08:39

Ja, om det är något konstigt i AIK så verkar det vara ännu mer konstigt i LFC!

LFC:s bräckliga "lagpsyke" har åter visat sig, även om man inte ska förringa skadeläget. Säsongen var kanske redan över när Sällis som en del i "damallsvenskans snabbaste anfall"(kommer ni ihåg?) och Rohlin skadades. Detta i kombination med tränarkarusellen och att övrigt värvade "stjärnor" inte helt presterat som förväntat - ja då blir man ett mittenlag.

Kanske hockeyfolket i LFC är bäst på hockey och damfotbollsfolk är bäst på damfotboll??? Eller vad säger LFC-supportrar?

PM 2012-09-07 14:01

Observer, även om man alltid vill finnas med i toppen, speciellt när föreningen också visat att man vill satsa, så kanske det ibland måste få ta lite mer tid för ett relativt nytt lag. Sedan är ju Rohlin en av de absolut bästa spelarna i damallsvenskan och det påverkar såklart ännu mer i och med hennes position.
Att AIK inte skulle ha allt under kontroll betvivlar jag, även om deras försök den här gången skulle misslyckas tror jag de är väl förberedda till nästa försök. De verkar ha bra underifrån och ser redan i år hyfsat bra ut stundtals.
Däremot finns nog en annan klubb som man borde undra över, sist i tabellen och mest insläppta mål, ja då passar man på innan övergångsfönstret stängs att värva en offensiv spelare. Om man inte sett deras matcher så kan man ju bara gå in på Web-TV matchen Jitex-Dif på hemsidan här och begrunda! Så här har det sett ut mest hela säsongen och ingenting görs!

The Observer 2012-09-07 18:51

Jodå PM, visst kan vissa saker ta tid.

För LFC:s del (SvFF sidor): 2004 = sexa, sedan mestadels uppåt i tabellen och guld 2009, trea och lilla silver 2010, sexa 2011 och sexa (sjua, åtta ??) 2012. Vad sägs om den utvecklingskurvan?

Och om stockholmsfotbollen: nu är det kanske läge att satsa framåt under en tidigare GULD-tränare: Stockholm United med Tomas Dennerby vid rodret!!!???

PM 2012-09-07 20:24

Observer, jag förstår precis hur du känner, men ibland får man ta en mittenplacering när man bygger på något nytt ( och kanske stort), även om man tycker att de spelare man fått in borde...... o.s.v. Det tar alltid längre tid än man tror.
Angående stockholmsfotbollen så tror jag att konkurrens fortfarande är positivt även på damallsvensk nivå, Dennerby skulle absolut tillföra väldigt mycket som tränare och även som "Stuart Baxter" i AIK herr, en gång i tiden, för hela organisationen i den förening han skulle vara i.
Mina funderingar handlar alltså mer om tränare och styrelser än om underlaget av spelare, som egentligen är väldigt god!

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.