Säsongen som inte blev för ”Sällis”

Säsongen 2012 skulle Linköpings FC konkurrera med LdB FC Malmö och Tyresö FF om SM-guld. På allvar. I Göteborg, på Damallsvenskans upptaktsträff i april, tippade samlade experter, tränare och spelare att tre lag skulle göra upp om att bli svenska mästare. Sen skadades Linda Sällström och Charlotte Rohlin – båda slet av korsbandet och fick lämna återbud för en hel säsong och satsa på rehab istället. Damfotboll.com har träffat 24-åriga Linda Sällström.
Korsbandsskadade Linda Sällström ser fram emot 2013. Foto: Rainer Fussgänger

Två gånger har Linda hunnit vinna den finska varianten av Diamantbollen. Hon har spelat 87 matcher i Damallsvenskan (81 från start) och gjort 34 mål för Djurgården och Linköping.
Genom åren har hon etablerat sig som en av seriens snabbaste forwards som genom ökad erfarenhet även blivit en viktig kugge i det finska landslaget. Ett landslag som är mycket nära att direkt kvalificera sig för nästa års EURO 2013 i Sverige.
Linda Sällström var förväntansfull och laddad inför säsongen 2012 där hennes LFC skulle hänga med i toppen av serien. Sen hände det.
– Det var den 6:e april, hemma mot Slovakien, berättar Linda Sällström. Jag fick en liten knuff i ryggen, satt ner foten lite snett och fick hela kroppstyngden på benet och det sa knack. Jag spelade faktiskt vidare 20 minuter, men det kändes inte stabilt.

Säsongen var över innan den ens hade börjat på riktigt. Tre dagar efter händelsen skulle Damallsvenskan börja för Lindas Linköping på Vilans IP i Kristianstad. Istället för att kunna sätta sig på ett flygplan västerut tillbringade hon påskhelgen på magnetröntgen hemma i Helsingfors. Men en av Linda Sällströms styrkor är att hon är en positiv tänkande människa.
– För mig var det liksom direkt, ok, vad händer nu. Jag måste få operationstid snabbt och komma igång med rehab. Jag kände att det inte blir bättre av att vara deppig. Jag trodde själv innan att om jag skulle få något sådant som en korsbandsskada skulle livet ta slut, men det gjorde det inte, säger Linda och skrattar. Men alla tar det annorlunda och måste klara det på sitt sätt, tillägger hon.

Inga bakslag
Efter nästan fem månader är den snabba finländskan på en bra väg. – Allt går som det ska. Inga bakslag, jag springer och ska komma tillbaka som ny, säger Linda.
Under sommaren blev det ett litet längre uppehåll än vanligt i Finland och Linda Sällström körde rehab med landslagets sjukgymnast, men hon är mycket delaktig i laget och åker med Linköping på en del bortamatcher.
– Nu är jag också mer på träningen och joggar vid sidan av och man känner att man närmar sig, säger hon.

Linköping i skadekris
Vi fortsätter att prata om den pågående säsongen i Damallsvenskan där Linda Sällström inte har kunnat spela.
– För oss i LFC har det ju inte alls gått bra. Ingen av oss, varken spelare eller organisationen kan vara nöjd med hur det har gått.
Det ska tilläggas att vårt samtal äger rum i halvtidsvilan på Tyresövallen när Sällströms LFC ligger under med 0-3 mot hemmalaget Tyresö. Jag funderar om inte just Linda Sällströms och Charlotte Rohlins långtidsskador har påverkat mycket att det blev som det blev. Även Tilda Heimersson och Ingrid Schjelderup har dragits med skador.
– När Lotta (Rohlin) blev skadad, svarar Linda, då var det nog oj, vad händer nu, lagkaptenen och bästa spelaren borta, då blir det kanske så att man funderar på hur man ska fortsätta.

EM 2013 lockar
Finlands landslag har plockat poäng även under Linda Sällström frånvaro och i de sista två matcherna behöver man bara ett enda poäng för att säkra en plats i EURO 2013.
Som för de flesta finska landslagsspelarna blir det en turnering där man spelar ”hemma”. Hur ser du på att Andrée Jeglertz har fått förnyat kontrakt till 2014?
– Jag är jättenöjd. Jag tycker att han gör ett mycket bra jobb, han är inte bara förbundskapten utan han är ansvarig för hela damfotbollen i Finland och höjer damfotbollen och hela dess organisation. Sen är ju både Anne Mäkinen och Laura Kalmari med, Laura jobbar med de lite yngre.

När jag frågar om Linda Sällström kommer att vara med den 10 juli nästa år där EM startar, skiner hon upp:
– Ja, självklart. Ingen tvekan. Det är ju bland annat det man jobbar för hela tiden.
Spel under resten av året lär det dock inte bli för den snabba och skottsäkra anfallaren från andra sidan Östersjön. Hennes kontrakt med Linköping går dessutom ut i år efter 2 plus 1 säsonger.

Serien har många utländska stjärnor i år med Anja Mittag, Marta, Ramona Bachmann, Vero Boquete och Christen Press. Många har ändå saknat Linda Sällström som blivit en profil man vant sig vid på de allsvenska arenorna. Vi får se fram emot att hälsa henne välkommen tillbaka till nästa säsong, i Linköping eller kanske i något annat lag i Sveriges högsta serie.

Text: Rainer Fussgänger.

The Observer 2012-09-07 08:39

Ja, om det är något konstigt i AIK så verkar det vara ännu mer konstigt i LFC!

LFC:s bräckliga "lagpsyke" har åter visat sig, även om man inte ska förringa skadeläget. Säsongen var kanske redan över när Sällis som en del i "damallsvenskans snabbaste anfall"(kommer ni ihåg?) och Rohlin skadades. Detta i kombination med tränarkarusellen och att övrigt värvade "stjärnor" inte helt presterat som förväntat - ja då blir man ett mittenlag.

Kanske hockeyfolket i LFC är bäst på hockey och damfotbollsfolk är bäst på damfotboll??? Eller vad säger LFC-supportrar?

PM 2012-09-07 14:01

Observer, även om man alltid vill finnas med i toppen, speciellt när föreningen också visat att man vill satsa, så kanske det ibland måste få ta lite mer tid för ett relativt nytt lag. Sedan är ju Rohlin en av de absolut bästa spelarna i damallsvenskan och det påverkar såklart ännu mer i och med hennes position.
Att AIK inte skulle ha allt under kontroll betvivlar jag, även om deras försök den här gången skulle misslyckas tror jag de är väl förberedda till nästa försök. De verkar ha bra underifrån och ser redan i år hyfsat bra ut stundtals.
Däremot finns nog en annan klubb som man borde undra över, sist i tabellen och mest insläppta mål, ja då passar man på innan övergångsfönstret stängs att värva en offensiv spelare. Om man inte sett deras matcher så kan man ju bara gå in på Web-TV matchen Jitex-Dif på hemsidan här och begrunda! Så här har det sett ut mest hela säsongen och ingenting görs!

The Observer 2012-09-07 18:51

Jodå PM, visst kan vissa saker ta tid.

För LFC:s del (SvFF sidor): 2004 = sexa, sedan mestadels uppåt i tabellen och guld 2009, trea och lilla silver 2010, sexa 2011 och sexa (sjua, åtta ??) 2012. Vad sägs om den utvecklingskurvan?

Och om stockholmsfotbollen: nu är det kanske läge att satsa framåt under en tidigare GULD-tränare: Stockholm United med Tomas Dennerby vid rodret!!!???

PM 2012-09-07 20:24

Observer, jag förstår precis hur du känner, men ibland får man ta en mittenplacering när man bygger på något nytt ( och kanske stort), även om man tycker att de spelare man fått in borde...... o.s.v. Det tar alltid längre tid än man tror.
Angående stockholmsfotbollen så tror jag att konkurrens fortfarande är positivt även på damallsvensk nivå, Dennerby skulle absolut tillföra väldigt mycket som tränare och även som "Stuart Baxter" i AIK herr, en gång i tiden, för hela organisationen i den förening han skulle vara i.
Mina funderingar handlar alltså mer om tränare och styrelser än om underlaget av spelare, som egentligen är väldigt god!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.