Tre nya poäng till Sirius damer

Trots oinspirerat spel tog damerna åter full pott i mötet med Vasalund och vann med 4-0
Sirius radade upp målchanser och i 20:e minuten nickar Sarah Elnicky in första målet. FOTO: Mats Karlström

Gråkalla skyar väller fram över Vasalunds IP i Solna. Minibussen har precis släppt av damerna inför dagens möte med Vasalund. Grindarna har öppnat och publiken börjar bänka sig inför matchen som gäller mycket för båda lagen. Efteråt kan konstateras att Sirius hamnade på ännu lite fastare slutspelsmark medan Vasalund förmodligen missade sista chansen att haka på striden om de sex platser som säkrar spel i nästa års Dametta.
I dagens Sirius-uppställning saknades Sarah Storck som drabbats av halsfluss och Julia Lyckberg som dras med en stukad fot, annars såg startuppställningen ut ungefär som det brukar. Sirius, för dagen i vit dräkt, inledde starkt men spelet jämnade snart ut sig och därefter började ett ganska trist bollande på mittfältet.
Den första riktigt vassa möjligheten kom först i 19:e minuten när Jenny Jansson kom fri med målvakten Caroline Frykgård som tvingades tippa ut bollen till hörna. På hörnan, som Ida Norström säkert placerade i målgården, var Sarah Elnicky påpassligt framme och tryckte in 0 – 1 med pannan i en trasslig situation där Vasalunds-målvakten krockade med en medspelare.
Bara minuterna efteråt tvingades Sirius-målvakten Emelie Almesjö klistra bollen efter en snabb kontring. Därefter svängde pendeln allt mer över till Sirius som sköljde fram i våg efter våg. Tyvärr började man även spela ett allt mer snirkligt spel och avsluten lät vänta på sig. Ett alltmer villrådigt och tillbakapressat Vasalund fick svårt att hitta över mittlinjen.
Trots sin tätposition i Norrettan visad Sirius upp säsongens kanske sämsta spel, med slarviga passningar, omständiga uppspel och soloåkningar så halvtidsledningen ska man nog vara tacksamma för.
Andra halvlek började på ungefär samma sätt. Omständigt och snirkligt spel av Sirius och slå-ifrån-sig-spel från Vasalund.
Ida Norström var på vippen att öka på ledningen när hon fick en smörpassning av Fanny Andersson men den här gången var Caroline Frykgård med och kunde avstyra situationen.
Det uppstod mycket trafik runt Vasalunds kasse en stund för bara ett par minuter senare snappade Jenny Jansson upp bollen men en säker Caroline Frykgård tippade ut skottet till en hörna som betades av utan att bli det minsta farlig.
Därefter gick allt ner sig igen och båda lagen provade på det ledsamma bollandet igen, då och då avbrutet av enstaka giftigheter från Sirius.
I 77 minuten fick dock Marija Banusic chansen, den här gången rundade hon kyligt Vasalunds-målvakten och satte spiken i den kista som Vasalund under andra halvlek redan verkad ha funnit sig tillrätta i.
Marija antecknade sig raskt i protokollet igen. Denna gång med en passning till Mikaela Björklund som dundrade in 4-0 i krysset.
Ingen glänste i Sirius, ett lite plus dock till hårt kämpande Ida Norström och Jenny Jansson.

Text och foto: Mats Karlström

Vasalund – Sirius 0 – 4 (0 - 1)
0 – 1 Sarah Elnicky (20), 0 – 2 Marija Banusic (55), 0 – 3 Marija Banusic (77), 0 – 4 Mikaela Björklund.

Olle 2012-09-02 20:23

När Vasalunds tränare tar med sin egen dotter som knappt har rört en boll på ett tag då har nog Vasalund gett upp.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.