Tre nya poäng till Sirius damer

Trots oinspirerat spel tog damerna åter full pott i mötet med Vasalund och vann med 4-0
Sirius radade upp målchanser och i 20:e minuten nickar Sarah Elnicky in första målet. FOTO: Mats Karlström

Gråkalla skyar väller fram över Vasalunds IP i Solna. Minibussen har precis släppt av damerna inför dagens möte med Vasalund. Grindarna har öppnat och publiken börjar bänka sig inför matchen som gäller mycket för båda lagen. Efteråt kan konstateras att Sirius hamnade på ännu lite fastare slutspelsmark medan Vasalund förmodligen missade sista chansen att haka på striden om de sex platser som säkrar spel i nästa års Dametta.
I dagens Sirius-uppställning saknades Sarah Storck som drabbats av halsfluss och Julia Lyckberg som dras med en stukad fot, annars såg startuppställningen ut ungefär som det brukar. Sirius, för dagen i vit dräkt, inledde starkt men spelet jämnade snart ut sig och därefter började ett ganska trist bollande på mittfältet.
Den första riktigt vassa möjligheten kom först i 19:e minuten när Jenny Jansson kom fri med målvakten Caroline Frykgård som tvingades tippa ut bollen till hörna. På hörnan, som Ida Norström säkert placerade i målgården, var Sarah Elnicky påpassligt framme och tryckte in 0 – 1 med pannan i en trasslig situation där Vasalunds-målvakten krockade med en medspelare.
Bara minuterna efteråt tvingades Sirius-målvakten Emelie Almesjö klistra bollen efter en snabb kontring. Därefter svängde pendeln allt mer över till Sirius som sköljde fram i våg efter våg. Tyvärr började man även spela ett allt mer snirkligt spel och avsluten lät vänta på sig. Ett alltmer villrådigt och tillbakapressat Vasalund fick svårt att hitta över mittlinjen.
Trots sin tätposition i Norrettan visad Sirius upp säsongens kanske sämsta spel, med slarviga passningar, omständiga uppspel och soloåkningar så halvtidsledningen ska man nog vara tacksamma för.
Andra halvlek började på ungefär samma sätt. Omständigt och snirkligt spel av Sirius och slå-ifrån-sig-spel från Vasalund.
Ida Norström var på vippen att öka på ledningen när hon fick en smörpassning av Fanny Andersson men den här gången var Caroline Frykgård med och kunde avstyra situationen.
Det uppstod mycket trafik runt Vasalunds kasse en stund för bara ett par minuter senare snappade Jenny Jansson upp bollen men en säker Caroline Frykgård tippade ut skottet till en hörna som betades av utan att bli det minsta farlig.
Därefter gick allt ner sig igen och båda lagen provade på det ledsamma bollandet igen, då och då avbrutet av enstaka giftigheter från Sirius.
I 77 minuten fick dock Marija Banusic chansen, den här gången rundade hon kyligt Vasalunds-målvakten och satte spiken i den kista som Vasalund under andra halvlek redan verkad ha funnit sig tillrätta i.
Marija antecknade sig raskt i protokollet igen. Denna gång med en passning till Mikaela Björklund som dundrade in 4-0 i krysset.
Ingen glänste i Sirius, ett lite plus dock till hårt kämpande Ida Norström och Jenny Jansson.

Text och foto: Mats Karlström

Vasalund – Sirius 0 – 4 (0 - 1)
0 – 1 Sarah Elnicky (20), 0 – 2 Marija Banusic (55), 0 – 3 Marija Banusic (77), 0 – 4 Mikaela Björklund.

Olle 2012-09-02 20:23

När Vasalunds tränare tar med sin egen dotter som knappt har rört en boll på ett tag då har nog Vasalund gett upp.

Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.

Nykomlingen skrällde mot guldfavoriten

Hammarby kämpade till sig en 1-0-seger mot Rosengård. Skrällvinsten är lagets första trepoängare för säsongen.

McLeods fokus ska ge ny nolla

Förra våren drog Erin McLeod sönder knät. I söndags gjorde den kanadensiska målvakten comeback och debut i damallsvenskan. Under söndagseftermiddagen gästar hon och Rosengård Hammarby i jakten på lugnet.

Den här gången räckte två Sällström-mål till seger

Två mål av Linda Sällström var en fartfylld faktor när Vittsjö GIK plockade tre poäng borta mot Kvarnsvedens IK. Speedkulan tog sig till delad skytteligaledning, straffligan toppar hon ensam efter segermålet 3-2.

Tränarens sågning: "De är maktlystna"

LB07 föll med 0-3 mot Eskilstuna. Efter matchen uttryckte tränaren Sven Sjunnesson kritik mot domarkåren - men Sjunnesson vill inte skulle förlusten på dagens domaren.

Eskilstuna i topp efter 3-0 mot LB07

Eskilstuna United bortaslog LB07 med 3-0 under lördagseftermiddagen och återtar serieledningen i Damallsvenskan.

Försvarskris hos Kvarnsveden?

Kvarnsvedenspelarna har tagit emot den senaste smällen. Som bekant är Lina Lundqvists knäskada inte det enda som drabbat Borlängelaget på slutet.

Ny form för elitfotbollen i Alingsås

Holmalunds IF spelar sitt andra år i Elitettan - det är redan klart att det blir det sista. Föreningen och damsektionen går skilda vägar efter säsongen. Medan letandet efter samarbetspartner och ny klubbadress fortgår gör spelarna sitt för att behålla elitstatus.

Tyskland och Spanien gör upp i guldkamp

Sanslös straffdramatik tog Tyskland till finalen av U17-EM. Motståndaren Spanien bär stolta traditioner i guldkampen.