Chockförlust för Tyresö mot Djurgården

Jessica Landström gjorde båda målen när nedflyttningshotade Djurgården sensationellt besegrade storfavoriten Tyresö FF med 2-0 på Stockholms stadion.
Minst sagt välsamlat Djurgården-försvar. FOTO: Anders Henrikson.

Djurgårdens andra seger i rad betyder endast en poängs avstånd upp till strecket och KIF Örebro medan Tyresö inte längre kan vinna SM-guld av egen kraft.
I den 56:e matchminuten sköt Caroline Seger och bollen toucherade ribban av Djurgårdens mål. Målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir drog en djup suck och hämtade en ny boll för att göra utspark. 94 sekunder senare jublade "Gugga" och med henne hela laget. Djurgården hade tagit ledningen med 1-0 genom Jessica Landström. 94 sekunder som är lite symbolisk för den här matchen en solig höstdag på Stockholms stadion, där Tyresö så klart hade övertaget. 29-10 i skott och 11-3 i hörnor. Ändå vinner Djurgården och ändå skriver jag att segern är välförtjänt. Varför? Eftersom fotboll handlar ibland om hjärta och vilja. Viljan att ge allt för att vinna och hjärtat att kämpa även mot motstånd som verkar överlägset på pappret.
Visst, Tyresö hade kunnat göra flera mål. Chanserna fanns. Seger hade nog den största men även under den första kvarten hade det kunnat hända. Marta hade flera skott, men blev allt mer frustrerad under matchens gång. Djurgårdens Annika Kukkonen sågs ofta i hennes närhet, finskan gjorde en stormatch i dag. Men det gjorde hela försvaret i Stockholms-laget framför allt en isländsk målvakt som några gånger hade tur, men som minst lika många gånger visade reaktioner i Hope-Solo-klass.marta.jpg

Tyresö FF har under hösten vunnit allt. Alla matcher. I de flesta har man verkligen utklassat måtståndet. Matchbilden har nästan alltid varit likadant. Den första halvtimmen eller första halvleken hade man svårt eftersom motståndarna försökte stå upp med allt man hade. Sedan brukade kraften svika och Tyresös överlägsna fysik plus den individuella klassen gjorde att man vann till slut.

Den första halvleken mot Djurgården var matchbilden densamma. Men målet som man har vant sig vid skulle komma uteblev. Målet som man gjorde mot Örebro, Umeå, Linköping och Piteå kom inte. Istället sköt Caroline Seger i ribban och Landström i mål 1-0 med 94 sekunders mellanrum.
Ledningsmålet gav Djurgården adrenalin och nya krafter Det gick inte att känna igen laget som man sett i många av årets matcher. Hade Djurgården bara spelat hälften av alla matcher man har förlorat med så mycket energi och vinnarskalle...
Tyresö satsade allt framåt och Jessica Landström kontrade iskallt in 2-0 framspelad av Susan Varli. Visst hade Tyresö problem i försvaret i dag. Linda Sembrant korsbandsskadad och mittbacksduon för dagen hette Karin Lissel och Emilia Appelquist. De visade osäkerheter ibland och Landström utnyttjade detta. En föreställning av internationell klass av Landström som visade Tyresö hur man kan avgöra matcher även med få chanser. Som visade hur viktigt det är att ta vara på chanserna man får.
Slutminuterna gick Tyresö-tränaren Tony Gustavsson ner på en trebackslinje och satsade allt framåt, men även under de fem tilläggsminuterna kändes det aldrig som att Tyresö skulle kunna hota Djurgårdens ledning.

I och med att Marta fick sitt tredje gula kort kommer hon vara avstängd under den viktiga bortamatchen i Kristianstad.
- Vi förlorar därför att Djurgården gör det riktigt bra i dag, sade Tyresös tränare Tony Gustavsson på presskonferensen.
- De har fått ny energi efter segern över KIF Örebro och gör en bra match. När vi tittar på oss själva så får vi inte riktigt utdelning jämfört med andra matcher vi spelat. De första 15-20 minuterna har vi fyra riktigt bra målchanser. Tidigare har vi varit effektiva, i dag studsar bollen inte riktigt våran väg. Ibland har vi lite otur plus att deras målvakt gör en riktigt bra insats.

Patrik Eklöf, Djurgårdens tränare, var förstås mycket nöjd:
- Vi visste att det kommer en dag i Tyresö då det inte riktigt stämmer. Vi kom upp i en nivå som vi behöver komma i varje match. Det var nog ingen som trodde på oss i dag, bara vi själva. Vi hade allt att vinna och visade mycket hjärta. Jag tror att det betyder mycket nu för att tjejerna känner att vi kan vinna matcher när vi kommer upp i 100 %. Vi vet att vi är bättre än att vi visat hittills.

LILLA BILDEN: Vad sade Marta och Elaine till varandra när de gick igenom matchen? FOTO; Rainer Fussgänger.

Läs mer
BilagaStorlek
marta.jpg15.26 kB
nissehult 2012-10-07 00:11

Vad hände?
Djurgården slåss för sin allsvenska plats, och slår det lag som skulle jogga hem guldet. Kul för Djurgården som måste få en rejäl boost av denna soliga eftermiddag!

Nästa omgång är det Kristianstad DFF borta för Tyresö FF. Det enda laget som slagit Tyresö FF hemma hittills denna säsong. Marta avstängd just denna match måste kännas ganska tungt för Tyresö.

Kristianstad DFF å andra sidan har vunnit över Tyresö borta, man har en av de farliga spelarna borta (Marta), en stukad backlinje att ta sig förbi och Hanna Persson i mål. Hanna har hållt nollan i de två matcher hon stått, Kristianstads försvar har hjälpt till får man gissa lite extra nu när Hedvig inte spelar p.g.a. korsbandsskada (denna säsongs odiskutabelt värsta farsot inom svensk elitfotboll alla kategorier) Linda Sembrant i Tyresö har också denna skada. Dessutom har nog ingen hunnit scouta Hanna i mål.

Det lär vara tre riktigt spännande omgångar kvar för plats 3-6 och att klara sig kvar, kanske blir toppen inte så spännande........ men det var det väl inte många som gissade innan säsongen heller, fast omvänt.

Tv 4 sport sänder Malmö-AIK måndag 15/10 Toppen mot botten,
En av de mindre intressanta matcherna. men efter idag så kan man ju säga att allt kan hända.
Spontant tycker jag att Tv-matchen borde vara:
Kristianstad DFF - Tyresö FF söndag 14/10
Där är det lite vinna eller (försvinna) för båda lagen.

Vilans IP är inbokad!

Martin 2012-10-07 01:05

Såg bara första halvlek men där tycker jag Djurgården stod upp riktigt bra och därmed känns segern på intet sätt orättvis. Jag har också noterat att Tyresö fått ta emot kraftig kritik från experthåll för 'bristande inställning', men av det jag såg var det snarare Djurgården som spelade ett fruktansvärt bra försvarsspel än Tyresö som var 'dåliga'.

Men samtidigt ska man förstås säga att Tyresös stjärngalleri måste slå ett lag av Djurgårdens kaliber alla dagar i veckan, det är för dåligt att tappa poäng här. Nu är jag övertygad om att guldstriden är avgjord och det är bara att gratulera Malmö, de har 'modet' eller snarare dumdristigheten att 'bränna på' trots att pengarna är slut och klarar de sig helskinnade genom sitt ekonomiska drama visar det att inget är omöjligt.

För att återgå till denna match så kan jag inte undvika att imponeras av Susan Varli som näst intill på egen hand skapade oro i det annars så säkra Tyresö försvaret, lite av en 'light-Kosse' i spelet. Landis visar att hon har 'det' kvar i sig och kan nu bli spelaren som räddar kvar Djurgården i Damallsvenskan. Att detta Djurgården är samma lag som blev mosade på Folkungavallen är svårt att ta in, snacka om natt och dag.

nissehult 2012-10-07 01:58

Bara att hålla med Martin.

DIFDAMsaman 2012-10-08 13:44

jag tycker inte bara jessica ska få cred backlinjen i dif var strålande och susan varli var grym också

DIFDAMsaman 2012-10-08 13:44

jag tycker inte bara jessica ska få cred backlinjen i dif var strålande och susan varli var grym också

Mark 2012-10-09 20:10

"Heja Landström!"

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com

Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.