Chockförlust för Tyresö mot Djurgården

Jessica Landström gjorde båda målen när nedflyttningshotade Djurgården sensationellt besegrade storfavoriten Tyresö FF med 2-0 på Stockholms stadion.
Minst sagt välsamlat Djurgården-försvar. FOTO: Anders Henrikson.

Djurgårdens andra seger i rad betyder endast en poängs avstånd upp till strecket och KIF Örebro medan Tyresö inte längre kan vinna SM-guld av egen kraft.
I den 56:e matchminuten sköt Caroline Seger och bollen toucherade ribban av Djurgårdens mål. Målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir drog en djup suck och hämtade en ny boll för att göra utspark. 94 sekunder senare jublade "Gugga" och med henne hela laget. Djurgården hade tagit ledningen med 1-0 genom Jessica Landström. 94 sekunder som är lite symbolisk för den här matchen en solig höstdag på Stockholms stadion, där Tyresö så klart hade övertaget. 29-10 i skott och 11-3 i hörnor. Ändå vinner Djurgården och ändå skriver jag att segern är välförtjänt. Varför? Eftersom fotboll handlar ibland om hjärta och vilja. Viljan att ge allt för att vinna och hjärtat att kämpa även mot motstånd som verkar överlägset på pappret.
Visst, Tyresö hade kunnat göra flera mål. Chanserna fanns. Seger hade nog den största men även under den första kvarten hade det kunnat hända. Marta hade flera skott, men blev allt mer frustrerad under matchens gång. Djurgårdens Annika Kukkonen sågs ofta i hennes närhet, finskan gjorde en stormatch i dag. Men det gjorde hela försvaret i Stockholms-laget framför allt en isländsk målvakt som några gånger hade tur, men som minst lika många gånger visade reaktioner i Hope-Solo-klass.marta.jpg

Tyresö FF har under hösten vunnit allt. Alla matcher. I de flesta har man verkligen utklassat måtståndet. Matchbilden har nästan alltid varit likadant. Den första halvtimmen eller första halvleken hade man svårt eftersom motståndarna försökte stå upp med allt man hade. Sedan brukade kraften svika och Tyresös överlägsna fysik plus den individuella klassen gjorde att man vann till slut.

Den första halvleken mot Djurgården var matchbilden densamma. Men målet som man har vant sig vid skulle komma uteblev. Målet som man gjorde mot Örebro, Umeå, Linköping och Piteå kom inte. Istället sköt Caroline Seger i ribban och Landström i mål 1-0 med 94 sekunders mellanrum.
Ledningsmålet gav Djurgården adrenalin och nya krafter Det gick inte att känna igen laget som man sett i många av årets matcher. Hade Djurgården bara spelat hälften av alla matcher man har förlorat med så mycket energi och vinnarskalle...
Tyresö satsade allt framåt och Jessica Landström kontrade iskallt in 2-0 framspelad av Susan Varli. Visst hade Tyresö problem i försvaret i dag. Linda Sembrant korsbandsskadad och mittbacksduon för dagen hette Karin Lissel och Emilia Appelquist. De visade osäkerheter ibland och Landström utnyttjade detta. En föreställning av internationell klass av Landström som visade Tyresö hur man kan avgöra matcher även med få chanser. Som visade hur viktigt det är att ta vara på chanserna man får.
Slutminuterna gick Tyresö-tränaren Tony Gustavsson ner på en trebackslinje och satsade allt framåt, men även under de fem tilläggsminuterna kändes det aldrig som att Tyresö skulle kunna hota Djurgårdens ledning.

I och med att Marta fick sitt tredje gula kort kommer hon vara avstängd under den viktiga bortamatchen i Kristianstad.
- Vi förlorar därför att Djurgården gör det riktigt bra i dag, sade Tyresös tränare Tony Gustavsson på presskonferensen.
- De har fått ny energi efter segern över KIF Örebro och gör en bra match. När vi tittar på oss själva så får vi inte riktigt utdelning jämfört med andra matcher vi spelat. De första 15-20 minuterna har vi fyra riktigt bra målchanser. Tidigare har vi varit effektiva, i dag studsar bollen inte riktigt våran väg. Ibland har vi lite otur plus att deras målvakt gör en riktigt bra insats.

Patrik Eklöf, Djurgårdens tränare, var förstås mycket nöjd:
- Vi visste att det kommer en dag i Tyresö då det inte riktigt stämmer. Vi kom upp i en nivå som vi behöver komma i varje match. Det var nog ingen som trodde på oss i dag, bara vi själva. Vi hade allt att vinna och visade mycket hjärta. Jag tror att det betyder mycket nu för att tjejerna känner att vi kan vinna matcher när vi kommer upp i 100 %. Vi vet att vi är bättre än att vi visat hittills.

LILLA BILDEN: Vad sade Marta och Elaine till varandra när de gick igenom matchen? FOTO; Rainer Fussgänger.

Läs mer
BilagaStorlek
marta.jpg15.26 kB
nissehult 2012-10-07 00:11

Vad hände?
Djurgården slåss för sin allsvenska plats, och slår det lag som skulle jogga hem guldet. Kul för Djurgården som måste få en rejäl boost av denna soliga eftermiddag!

Nästa omgång är det Kristianstad DFF borta för Tyresö FF. Det enda laget som slagit Tyresö FF hemma hittills denna säsong. Marta avstängd just denna match måste kännas ganska tungt för Tyresö.

Kristianstad DFF å andra sidan har vunnit över Tyresö borta, man har en av de farliga spelarna borta (Marta), en stukad backlinje att ta sig förbi och Hanna Persson i mål. Hanna har hållt nollan i de två matcher hon stått, Kristianstads försvar har hjälpt till får man gissa lite extra nu när Hedvig inte spelar p.g.a. korsbandsskada (denna säsongs odiskutabelt värsta farsot inom svensk elitfotboll alla kategorier) Linda Sembrant i Tyresö har också denna skada. Dessutom har nog ingen hunnit scouta Hanna i mål.

Det lär vara tre riktigt spännande omgångar kvar för plats 3-6 och att klara sig kvar, kanske blir toppen inte så spännande........ men det var det väl inte många som gissade innan säsongen heller, fast omvänt.

Tv 4 sport sänder Malmö-AIK måndag 15/10 Toppen mot botten,
En av de mindre intressanta matcherna. men efter idag så kan man ju säga att allt kan hända.
Spontant tycker jag att Tv-matchen borde vara:
Kristianstad DFF - Tyresö FF söndag 14/10
Där är det lite vinna eller (försvinna) för båda lagen.

Vilans IP är inbokad!

Martin 2012-10-07 01:05

Såg bara första halvlek men där tycker jag Djurgården stod upp riktigt bra och därmed känns segern på intet sätt orättvis. Jag har också noterat att Tyresö fått ta emot kraftig kritik från experthåll för 'bristande inställning', men av det jag såg var det snarare Djurgården som spelade ett fruktansvärt bra försvarsspel än Tyresö som var 'dåliga'.

Men samtidigt ska man förstås säga att Tyresös stjärngalleri måste slå ett lag av Djurgårdens kaliber alla dagar i veckan, det är för dåligt att tappa poäng här. Nu är jag övertygad om att guldstriden är avgjord och det är bara att gratulera Malmö, de har 'modet' eller snarare dumdristigheten att 'bränna på' trots att pengarna är slut och klarar de sig helskinnade genom sitt ekonomiska drama visar det att inget är omöjligt.

För att återgå till denna match så kan jag inte undvika att imponeras av Susan Varli som näst intill på egen hand skapade oro i det annars så säkra Tyresö försvaret, lite av en 'light-Kosse' i spelet. Landis visar att hon har 'det' kvar i sig och kan nu bli spelaren som räddar kvar Djurgården i Damallsvenskan. Att detta Djurgården är samma lag som blev mosade på Folkungavallen är svårt att ta in, snacka om natt och dag.

nissehult 2012-10-07 01:58

Bara att hålla med Martin.

DIFDAMsaman 2012-10-08 13:44

jag tycker inte bara jessica ska få cred backlinjen i dif var strålande och susan varli var grym också

DIFDAMsaman 2012-10-08 13:44

jag tycker inte bara jessica ska få cred backlinjen i dif var strålande och susan varli var grym också

Mark 2012-10-09 20:10

"Heja Landström!"

Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.

Nykomlingen skrällde mot guldfavoriten

Hammarby kämpade till sig en 1-0-seger mot Rosengård. Skrällvinsten är lagets första trepoängare för säsongen.

McLeods fokus ska ge ny nolla

Förra våren drog Erin McLeod sönder knät. I söndags gjorde den kanadensiska målvakten comeback och debut i damallsvenskan. Under söndagseftermiddagen gästar hon och Rosengård Hammarby i jakten på lugnet.

Den här gången räckte två Sällström-mål till seger

Två mål av Linda Sällström var en fartfylld faktor när Vittsjö GIK plockade tre poäng borta mot Kvarnsvedens IK. Speedkulan tog sig till delad skytteligaledning, straffligan toppar hon ensam efter segermålet 3-2.

Tränarens sågning: "De är maktlystna"

LB07 föll med 0-3 mot Eskilstuna. Efter matchen uttryckte tränaren Sven Sjunnesson kritik mot domarkåren - men Sjunnesson vill inte skulle förlusten på dagens domaren.

Eskilstuna i topp efter 3-0 mot LB07

Eskilstuna United bortaslog LB07 med 3-0 under lördagseftermiddagen och återtar serieledningen i Damallsvenskan.

Försvarskris hos Kvarnsveden?

Kvarnsvedenspelarna har tagit emot den senaste smällen. Som bekant är Lina Lundqvists knäskada inte det enda som drabbat Borlängelaget på slutet.

Ny form för elitfotbollen i Alingsås

Holmalunds IF spelar sitt andra år i Elitettan - det är redan klart att det blir det sista. Föreningen och damsektionen går skilda vägar efter säsongen. Medan letandet efter samarbetspartner och ny klubbadress fortgår gör spelarna sitt för att behålla elitstatus.

Tyskland och Spanien gör upp i guldkamp

Sanslös straffdramatik tog Tyskland till finalen av U17-EM. Motståndaren Spanien bär stolta traditioner i guldkampen.