Chockförlust för Tyresö mot Djurgården

Jessica Landström gjorde båda målen när nedflyttningshotade Djurgården sensationellt besegrade storfavoriten Tyresö FF med 2-0 på Stockholms stadion.
Minst sagt välsamlat Djurgården-försvar. FOTO: Anders Henrikson.

Djurgårdens andra seger i rad betyder endast en poängs avstånd upp till strecket och KIF Örebro medan Tyresö inte längre kan vinna SM-guld av egen kraft.
I den 56:e matchminuten sköt Caroline Seger och bollen toucherade ribban av Djurgårdens mål. Målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir drog en djup suck och hämtade en ny boll för att göra utspark. 94 sekunder senare jublade "Gugga" och med henne hela laget. Djurgården hade tagit ledningen med 1-0 genom Jessica Landström. 94 sekunder som är lite symbolisk för den här matchen en solig höstdag på Stockholms stadion, där Tyresö så klart hade övertaget. 29-10 i skott och 11-3 i hörnor. Ändå vinner Djurgården och ändå skriver jag att segern är välförtjänt. Varför? Eftersom fotboll handlar ibland om hjärta och vilja. Viljan att ge allt för att vinna och hjärtat att kämpa även mot motstånd som verkar överlägset på pappret.
Visst, Tyresö hade kunnat göra flera mål. Chanserna fanns. Seger hade nog den största men även under den första kvarten hade det kunnat hända. Marta hade flera skott, men blev allt mer frustrerad under matchens gång. Djurgårdens Annika Kukkonen sågs ofta i hennes närhet, finskan gjorde en stormatch i dag. Men det gjorde hela försvaret i Stockholms-laget framför allt en isländsk målvakt som några gånger hade tur, men som minst lika många gånger visade reaktioner i Hope-Solo-klass.marta.jpg

Tyresö FF har under hösten vunnit allt. Alla matcher. I de flesta har man verkligen utklassat måtståndet. Matchbilden har nästan alltid varit likadant. Den första halvtimmen eller första halvleken hade man svårt eftersom motståndarna försökte stå upp med allt man hade. Sedan brukade kraften svika och Tyresös överlägsna fysik plus den individuella klassen gjorde att man vann till slut.

Den första halvleken mot Djurgården var matchbilden densamma. Men målet som man har vant sig vid skulle komma uteblev. Målet som man gjorde mot Örebro, Umeå, Linköping och Piteå kom inte. Istället sköt Caroline Seger i ribban och Landström i mål 1-0 med 94 sekunders mellanrum.
Ledningsmålet gav Djurgården adrenalin och nya krafter Det gick inte att känna igen laget som man sett i många av årets matcher. Hade Djurgården bara spelat hälften av alla matcher man har förlorat med så mycket energi och vinnarskalle...
Tyresö satsade allt framåt och Jessica Landström kontrade iskallt in 2-0 framspelad av Susan Varli. Visst hade Tyresö problem i försvaret i dag. Linda Sembrant korsbandsskadad och mittbacksduon för dagen hette Karin Lissel och Emilia Appelquist. De visade osäkerheter ibland och Landström utnyttjade detta. En föreställning av internationell klass av Landström som visade Tyresö hur man kan avgöra matcher även med få chanser. Som visade hur viktigt det är att ta vara på chanserna man får.
Slutminuterna gick Tyresö-tränaren Tony Gustavsson ner på en trebackslinje och satsade allt framåt, men även under de fem tilläggsminuterna kändes det aldrig som att Tyresö skulle kunna hota Djurgårdens ledning.

I och med att Marta fick sitt tredje gula kort kommer hon vara avstängd under den viktiga bortamatchen i Kristianstad.
- Vi förlorar därför att Djurgården gör det riktigt bra i dag, sade Tyresös tränare Tony Gustavsson på presskonferensen.
- De har fått ny energi efter segern över KIF Örebro och gör en bra match. När vi tittar på oss själva så får vi inte riktigt utdelning jämfört med andra matcher vi spelat. De första 15-20 minuterna har vi fyra riktigt bra målchanser. Tidigare har vi varit effektiva, i dag studsar bollen inte riktigt våran väg. Ibland har vi lite otur plus att deras målvakt gör en riktigt bra insats.

Patrik Eklöf, Djurgårdens tränare, var förstås mycket nöjd:
- Vi visste att det kommer en dag i Tyresö då det inte riktigt stämmer. Vi kom upp i en nivå som vi behöver komma i varje match. Det var nog ingen som trodde på oss i dag, bara vi själva. Vi hade allt att vinna och visade mycket hjärta. Jag tror att det betyder mycket nu för att tjejerna känner att vi kan vinna matcher när vi kommer upp i 100 %. Vi vet att vi är bättre än att vi visat hittills.

LILLA BILDEN: Vad sade Marta och Elaine till varandra när de gick igenom matchen? FOTO; Rainer Fussgänger.

Läs mer
BilagaStorlek
marta.jpg15.26 kB
nissehult 2012-10-07 00:11

Vad hände?
Djurgården slåss för sin allsvenska plats, och slår det lag som skulle jogga hem guldet. Kul för Djurgården som måste få en rejäl boost av denna soliga eftermiddag!

Nästa omgång är det Kristianstad DFF borta för Tyresö FF. Det enda laget som slagit Tyresö FF hemma hittills denna säsong. Marta avstängd just denna match måste kännas ganska tungt för Tyresö.

Kristianstad DFF å andra sidan har vunnit över Tyresö borta, man har en av de farliga spelarna borta (Marta), en stukad backlinje att ta sig förbi och Hanna Persson i mål. Hanna har hållt nollan i de två matcher hon stått, Kristianstads försvar har hjälpt till får man gissa lite extra nu när Hedvig inte spelar p.g.a. korsbandsskada (denna säsongs odiskutabelt värsta farsot inom svensk elitfotboll alla kategorier) Linda Sembrant i Tyresö har också denna skada. Dessutom har nog ingen hunnit scouta Hanna i mål.

Det lär vara tre riktigt spännande omgångar kvar för plats 3-6 och att klara sig kvar, kanske blir toppen inte så spännande........ men det var det väl inte många som gissade innan säsongen heller, fast omvänt.

Tv 4 sport sänder Malmö-AIK måndag 15/10 Toppen mot botten,
En av de mindre intressanta matcherna. men efter idag så kan man ju säga att allt kan hända.
Spontant tycker jag att Tv-matchen borde vara:
Kristianstad DFF - Tyresö FF söndag 14/10
Där är det lite vinna eller (försvinna) för båda lagen.

Vilans IP är inbokad!

Martin 2012-10-07 01:05

Såg bara första halvlek men där tycker jag Djurgården stod upp riktigt bra och därmed känns segern på intet sätt orättvis. Jag har också noterat att Tyresö fått ta emot kraftig kritik från experthåll för 'bristande inställning', men av det jag såg var det snarare Djurgården som spelade ett fruktansvärt bra försvarsspel än Tyresö som var 'dåliga'.

Men samtidigt ska man förstås säga att Tyresös stjärngalleri måste slå ett lag av Djurgårdens kaliber alla dagar i veckan, det är för dåligt att tappa poäng här. Nu är jag övertygad om att guldstriden är avgjord och det är bara att gratulera Malmö, de har 'modet' eller snarare dumdristigheten att 'bränna på' trots att pengarna är slut och klarar de sig helskinnade genom sitt ekonomiska drama visar det att inget är omöjligt.

För att återgå till denna match så kan jag inte undvika att imponeras av Susan Varli som näst intill på egen hand skapade oro i det annars så säkra Tyresö försvaret, lite av en 'light-Kosse' i spelet. Landis visar att hon har 'det' kvar i sig och kan nu bli spelaren som räddar kvar Djurgården i Damallsvenskan. Att detta Djurgården är samma lag som blev mosade på Folkungavallen är svårt att ta in, snacka om natt och dag.

nissehult 2012-10-07 01:58

Bara att hålla med Martin.

DIFDAMsaman 2012-10-08 13:44

jag tycker inte bara jessica ska få cred backlinjen i dif var strålande och susan varli var grym också

DIFDAMsaman 2012-10-08 13:44

jag tycker inte bara jessica ska få cred backlinjen i dif var strålande och susan varli var grym också

Mark 2012-10-09 20:10

"Heja Landström!"

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.