Dubbel blixtstart för team Pia

De som inte kom i tid till båda halvlekarna när Sverige mötte Schweiz på nya Myresjöhus Arena i Växjö missade två mål. Sverige vann som väntat och siffrorna skrev till 3-0 (1-0). Men hur skulle laget spela med sin nya förbundskapten? Hade Pia Sundhages träningar redan lämnat avtryck?
Pia Sundhage - förväntansfull före och förnöjd efter landskampen mot Schweiz.

Svaret blev otvetydigt ja. Det blev förstås ingen målexplosion efter att Sofia Jakobsson tryckt in 1-0 bara 36 sekunder efter avspark. Lotta Schelin hennes anfallspartner från start passade. Efter 35 minuter fick Lotta Kosovare Asllani bredvid sig.

- Vilken av kombinationerna som är den optimala får tiden utvisa. De har olika kvaliteter. Det kan även betyda att Lotta får ändra sig ibland och det är jag övertygad om att hon kan, säger Pia.

Det blev inte samma fokus på Lotta Schelin som det brukat vara. Nu var det fler som fick den uppmärksamheten.
Alla som var med var taggade för att visa att de vill vara med på resan som Pia inlett. Man kan förutse att de som av olika anledningar inte var med den här gången får slå sig in i truppen.
Kosovare Asllani har definitivt slagit sig in i startelvan. Det var var hon som inledde målskyttet i andra halvlek en sekund senare än Sofia Jakobsson i den första.
Lotta Schelin var delaktig även denna gång. Hon kolliderade med i halvtid inbytta Jennifer Oerhli som fick en olycklig start. "Kosse" kom bakifrån och kunde lägga bollen i tomt mål.
swesui_4.jpgSveriges i halvtid inbytta Antonia Göransson (för Sofia Jakobsson) var nära att kopiera Sofia Jakobsson mål några minuter senare. 3-0 gjorde hon istället i 77:e minuten efter ett anfall ingångsatt av Caroline Seger med "Kosse" som passare
Lotta Schelin dribblade av sin bevakning på kanten och passade in till "Kosse" som inte fick slag på bollen en kvart före slut.
Schseiz förbundskapten Martina Voss Tecklenburg hade helt klart gett direktiv om hur Sveriges mest kända spelare i den här uppställningen skulle stoppas. Mittbacken Rahel Graf
lyckades för det mesta. Högerbacken Lara Keller var också en av sitt lags bästa åtminstone i första halvlek.

Speciellt intresse tilldrog sig så klart Ramona Bachmann, men hon saknade omgivningen hon har i LdB FC Malmö. I slutet av matchen haltade hon av plan efter en smäll på vänster fot men återinträdde i spel. LdB FC Malmö bör inte oroa sig.
Till sist några ord om debutanten Elin Rubensson som spelades sist 29 minuterna. Inte det minsta nervöst. några väl avväga passningar och själv var hon nära att nå ett inlägg med huvudet.
- Det har varit ordentligt tempo på träningarna här. Det har inte överraskat mig, säger Elin.
Sveriges försvar hade en ganska lugn afton.

Det bör glädja målvakt Sofia Lundgren att hennes namn var det första Pia Sundhage nämnde vid presskonferensen.
- Sofia gjorde backlinjen bra. Sedan är jag glad för att Lisa Dahlkvist och Caroline Seger på mittfältet spelade framåt.
Nilla Fischer blev mera mittback än mittfältare.
- Eftersom Nilla är en så bra passningsspelare och mittfältare tror jag vi kan förstärka spelet framåt i mitten. Det har saknats mittbackar som törs agera offensivt.
Hur var det att komma hem och leda ett svenskt damlandslag?
- Jag kom att tänka på när jag ledde USA i den första landskampen mot Kanada 2008. Det var tuta och kör och vi vann med 4-0. Men mer kan jag nog inte jämföra. Det känns i alla fall väldigt kul att ha fått den här starten, säger Pia.

Stora bilden: Antonia Göranssons inhopp i andra halvlek ledde till fler svenska mål.
Foto: Fredrik Hasselgren

Läs mer
Taggar: ,
TureiYtterby 2012-10-24 11:09

tycker man såg att redan har pia satt just sin prägel på spelet, på något sätt såg man en helt ny frammåtanda i spelet
bara önska lycka till både spelare och pia

Perra 2012-10-24 18:01

Det här blir nog bra så småningom, men jag skulle vilja att Sofia Jakobsson börjar spela ett enkelt, säkert passningsspel på egna planhalvan, och sparar de irrationella chansdragningarna till motståndarnas planhalva!

Martin 2012-10-24 20:56

Helt riktigt kändes det som en offensivare inställning hos laget men det kan ju ha haft med den offensiva uppställningen att göra. Några positiva och negativa punkter från matchen enligt mig:

+

  • Kosovare Asllani - Låg bakom i princip allt offensivt och överglänste klart de som Pia inför matchen fört fram som våra 'stjärnor'. Hon var oväntat bra som ytter men jag står endå fast vid att hon borde ersätta Seger som offensiv central mittfältare. Sger får GÄRNA motbevisa mig dock :).

  • Sofia Lundgren - Hade väl i o f s inte jättemycket att göra men allt hon gjorde andades lugn och säkerhet och hon gjorde även några fina brytningar på Schweiz inspel på framförallt Bachmann.

  • Pigga inhopp - Såväl Göransson som Rubensson och Konradsson stod för initativrika inhopp och skapade en del farligheter. Det märks att inhopparna nu när ett hopp om att faktiskt kunna spela sig in i laget, något som var näst intill omöjligt med Dennerby.

-

  • L8 Schelin - Tyvärr fortsätter vår storstjärna att i mina ögon underprestera i landslaget, det är tråkigt då man ju vet vilka kvaliteér hon besitter. Överglänstes totalt av vår andra 'fransyska' i denna match.

  • Seger/Dahlqvist - Omständigt, långsamt och bitvis uselt passningsspel framförallt från den sistnämnda. Våra lagkaptener imponerade INTE vilket känns oroväckande då Pia signalerat att laget ska byggas kring dessa spelare. När Rohlin förhoppningsvis är tillbaka i backlinjen så MÅSTE Fischer gå före Dahlqvist alla dagar i veckan.

nissehult 2012-10-25 06:10

Klockren analys Martin!
Kosovare överglänste alla, det kändes bara som om hon knappt fick göra det.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.