Guldfrossan slog till

Guldfrossa är ingen bekväm känsla att hantera. Det är inte angenämt att se den i praktiskt utförande heller. LdB FC Malmös ras från topplagets stabila grund under en timme i Umeå var häpnadsväckande och den sista halvtimmen hjälpte föga för att återskapa guldglansen i den näst sista omgången.
Besvikna LdB FC-spelare. FOTO: Fredrik Hasselgren

Om det i själva verket handlade om nerver eller att insikten av att bara en seger till krävdes påverkade ett lag som sällan darrar får varje spelare i startelvan fundera på inför nästa träning och lagmöte.

LdB Malmö kom ju till Umeå med 14 raka seriesegrar och vägen fram till det tredje raka guldet tycktes öppen.

Allt fanns att vinna mot ett lag som saknade sina internationella spelare men var inställda på att spela med huvudet.

Inga huvudlösa aktioner i stil med 1-7-katastrofen när lagen möttes i våras, nu gick Umeå ut med den poäng laget hade vid matchstart och satte inte allt på spel.

Thora Helgadottir fick rusa ut för att mota ett snabbt uppspel kort efter att domaren blåst igång matchen och Umeå drev på med energi, vann mittfältet som Malmö sällan kunde spela sig igenom med fart.

I den normalt sett respektingivande försvarslinjen fanns också blottor, Amanda Ilestedt var något oväntat den av fyra försvarsspelare som agerade med mest pondus.

När hon flyttades upp i banan senare under matchen fortsatte hon jobba hårt i löpningarna för att vända matchbilden och är en av få Malmöspelare som kommer undan med godkänt betyg.
- Det känns otroligt tungt, det här en match vi ska vinna och så slarvar vi bort det, sade Lina Nilsson som var först av LdB-spelarna att möta pressuppbådet.

Om första halvlek var tung blev det etter värre strax efter paus. Umeå fick in ett ledningsmål och när Ramona Bachmann tagit med sig bollen in i straffområdet och föll till marken var det inte för att kolla läget med anfallaren som domaren Linn Andersson närmade sig henne.

Bachmann, som redan i första halvlek varnats i en handssituation skulle nämligen föras in i domarens anteckningsbok igen efter obegripligt petande med handen på bollen.

Rött kort och ännu mer uppförsbacke för Malmö i norrländsk barsk och kall omgivning.
- Det var två hands, jag hade inte tänkt att ta med handen men det är inget att säga något om. Jag har ingen förklaring, är bara fruktansvärt besviken på mig själv, säger en nedslagen Ramona Bachmann på väg ut i spelarbussen.

Hennes snabba sorti från plan följdes av en lika snabb av hela laget efter slutsignalen. Malmöspelarna hade sänkta blickar, brottades med egna känslor på väg till duschen och planet hem på söndagskvällen.

För Ramona Bachmann blev redan den första varningen kostsam, nu är hon avstängd från guldstriden nästa vecka.
- Jag hade koll på det, men blev riktigt besviken redan i första halvlek. Sen försökte jag att inte tänka så mycket på det, men det var inte lätt.

Direkt avgörande guldmatch på lördag
Matchen som Bachmann missar är alla seriemakare och spänningsälskares våta dröm. En avgörande match om det damallsvenska guldet mellan LdB FC Malmö och Tyresö
FF som Skånelaget helst sluppit men nu tvingas genomlida.
ldb_2.jpg
Trots en slutforcering, nickar i stolpen av en kämpande Sara Björk Gunnarsdottir kom Malmö inte närmare segern och guldet än en kvittering i den 85:e minuten. .

Det blir 90 spännande minuter på Malmö IP i den sista omgången. De 90 minuterna på T3 Arena var mer spända för Malmöspelarnas del.
- Det är första halvlek det hänger på. Vi sätter inte alls den pressen som vi hade behövt göra och låter dem styra matchtempot lite, säger Malin Levenstad till damfotboll.com.

- Vi är som bäst när vi bestämmer och tar för oss.

Efter helgens spel har pendeln svängt, nu kan Tyresö ta med sig devisen en seger från guldet medan Malmö måste nå tillbaka till en bättre inställning för att bjuda upp till kamp.
- Det är de här matcherna man vill spela. Att få spela en SM-final är något helt unikt för det här laget, vi har aldrig varit med om det. Vi är besvikna ikväll och sedan måste vi samla nya krafter, säger Malin Levenstad.

Bara 263 befolkade läktarna i Umeå under matchen som kunde ha avgjort Damallsvenskan. Det lär bli betydligt fler när det med garanti kommer ett avgörande i Malmö nästa lördag.

LdB FC får sticka emellan med att möta Verona i Champions League på onsdag.

Ramona Bachmann fick frågan om Tyresö kunde ha för tankar och gjorde ett tappert försök att repa mod.
- De skrattade säkert framför teven. Men det är inte alltid de som sitter där som skrattar sist. Jag tror tjejerna kommer att fixa det här, det är inte kört utan bara att köra på.

Bild: Sara Björk Gunnarsdottir, en av de hårdast arbetande Malmöspelarna testar skott.

DIFDAMsaman 2012-11-05 20:19

lilla ldb går och gråter borta är deras sm guld

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.