Linköpings segertåg på rätt spår

I säsongens tionde-elfte timme har Linköpings FC blivit det vinnarlag som målsättningen var i våras. Söndagens 3-2-seger över Svenska Cup-mästarlaget Kopparbergs/Göteborg, den tredje raka segern tystar kritiken allt mer.
Göteborgsförsvaret har svårt att hänga med när Lisa de Vanna sätter fart. Lisa som till slut blev LFC:s segerskytt med sitt 3-2 mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Linköpings FC är nu uppe på tredje plats, något som såg närmast utopiskt ut för en månad sedan.
Möjligen fick felsökarna på Folkungavallen luft under vingarna när Kopparbergs/Göteborg vände hemmalagets 1-0-ledning från första halvlek till kvittering och ledning inom loppet av fem minuter i mitten av andra halvlek. Det var inte oväntat Christen Press, lagets stora profil i cupfinalen, som slog till två gånger.

Lisa De Vanna som fört en anonymare tillvaro i LFC än förväntat var delaktig i Linköpings 1-0-mål med en djupledsboll till Manon Melis som rullade bollen i mål bakom Kristin Hammarström redan efter 6 minuters spel. Det var bara ett av tre frilägen Manon hade. De två andra räddade Kristin Hammarström storstilat.

Andra halvlek började bra för LFC fram till att Christen Press kvitterade på en studsande boll efter att Nilla Fischer försökt rensa. Amerikanskan har bra tryck i sina skott och hennes 2-1 satt stolpe in bakom Sofia Lundgren i hemmamålet.
- De som såg vår spelarbänk kunde konstatera att vi verkligen var i nödläge på grund av alla skador och det gällde att vi inte fick fler, berättar LFCs tränare Christian Andersson.
2-2 hade en av Petra Larsson lagd frispark som upphov. Bollen nickskarvades av Nora Holstad Berge i mål.
I 82:a minuten slog Lisa De Vanna till och blev så smått matchhjälte när hon gjorde 3-2 med hjälp av en lång utspark från Sofia Lundgren.
Effekter av den 120 minuter långa cupfinalen i torsdags kunde spåras i Kopparbergs/Göteborgs spel.

Martin 2012-10-14 21:17

Även om Göteborg säkert var påverkade av den tuffa Cupfinalen så såg de oförskämt pigga ut i matchen. Resultatet till trots var LFC spelmässigt bättre i framförallt första halvlek där de tveklöst 'borde' haft ledningen med något eller t o m nägra mål men Kristin Hammarström visade varför hon är högaktuell för Damlandslaget.

Det ska i ärlighetens namn också sägas att Sofia Lundgren visade prov på snabba reflexer i samma halvlek så där lär nog Pia Sundhage ha ett angenämt 'problem' om vem som ska få stå i Lindahls frånvaro.

Segern kändes helt rättvis då LFC dels skapade mest och bäst chanser och dessutom fick ett mål tveksamt bortdömt, det såg tveksamt ut från läktaren iallafall.

Att det skulle bli DeVanna som matchvinnare var en skräll sett till säsongen som helhet men hon har höjt sig den senaste tiden och är nu en stor tillgång för laget.

Man kan ju konstatera att LFC-matcher borde falla publiken i smaken då de senaste kännetecknats av snabbt, offensivt spel och framförallt MASSOR av mål.

Filip Oskarsson 2012-10-14 22:22

Någon som vet? Har Göteborg inte lyckats ta fram ett matchställ för bortamatcher i år? Eller tog de med fel matchkläder till Linköping? Snyggt är det iallafall inte med en grön sliten väst ovanpå det svarta hemmamatchstället.

Jag håller med Martin: Lisa de Vanna har spelat bättre i LFC den senaste månaden. Synd att det tog så lång tid innan formtoppen kom.

Rainer Fussgänger 2012-10-14 23:11

Om jag tolkar bilden rätt hade Göteborg liknande mörka matchställ som LFC och fick till slut spela med gröna träningströjor ovanpå? I Stockholm dök Kristin Hammarström upp i Djurgårdsfärger, fick bära orange tröja en halvlek och kom till andra i domartröja. Skärpning, Göteborg, det är inte korpen utan Damallsvenskan, väldigt oproffsigt och på gränsen.

Martin 2012-10-14 23:14

Ja svart matchställ när motståndaren kör med mörkblått va ju inte helt klockrent faktiskt, tänkte inte på det men visst såg det gräsligt ut med de slitna limegröna västarna. Utgår ifrån att det rörde sig om ett misstag.

Rainer Fussgänger 2012-10-14 23:27

Lite konstigt att domaren inte bad hemmalaget att snabbt byta om. Man har ju säkert vita i Linköping.

Martin 2012-10-15 00:19

@Rainer

Det hade ju varit en tanke även om LFC:s alternativa matchställ numera är helrosa vad jag vet. Hur som helst väldigt klantigt av Göteborg att inte ha koll på detta.

FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.