Pia om första truppen

Det har varit känt ett tag nu. Att Pia Sundhage (dubbel OS-guldmedaljör med det Amerikanska landslaget) skulle ta över det svenska landslaget efter Thomas Dennerby. Men idag gjorde Sundhage sin första dag på sitt nya jobb. För den samlade presskåren presenterade Sundhage sin ledarstab men också sin första landslagstrupp. Truppen innehåller en debutant. Nämligen LdB FC Malmös Elin Rubensson.
Pia Sundhage presenterades landslagstruppen som skall möta Schweiz om en dryg vecka i Växjö. Foto: David Spak

Det är med glädje i blicken och passion i orden som Pia talar framför den samlade presskåren. Hon talar om allt från Lilie Perssons klackar till Lotta Schelins storhet.
Det fanns två frågor vi ville ha svar på idag. Dels, vilka kommer att bli assisterande tränare i Sundhages ledarteam men vi undrade givetvis också hur Pia skulle formera sin första landslagstrupp. Lilie Persson, som tidigare varit assisterande förbundskapten åt Thomas Dennerby och sedan några år tillbaka haft ansvaret för det svenska U23-landslaget, är ett av svaren.
Persson, som spelade tillsammans med Pia under några år i Hammarby på 90-talet, kommer ha ansvar för det offensiva spelet.
Vem som blir assisterande förbundskapten för det defensiva offentliggörs i nästa vecka.
– Lilie Persson har jag spelat tillsammans med, hon tyckte att hon klackade bättre än vad jag gjorde. Det gjorde hon inte, sade Pia med ett skratt innan hon berättade att Persson är tillbaka som assisterande förbundskapten för damlandslaget.
– Istället för att ha en assisterande så har jag valt att ha en som är ansvarig för anfallsspelet och en som är ansvarig för försvarsspelet. Jag hoppas Lilie, att vi får se lite klackar – för det var du ju så himla bra på. Den andra är inte klar ännu, för det gäller att göra rätt för sig. Det kommer ta en vecka eller två innan det är klart, säger Sundhage apropå sina båda assisterande förbundskaptener.

Sundhage pratar mycket om Sveriges största anfallsstjärna Lotta Schelin.
– Sverige har ett bra anfallsspel, oavsett om det går snabbt eller långsamt så hittar man Lotta Schelin. Och på andra sidan Atlanten pratar man väldigt mycket om Schelin, man jämför henne med Alex Morgan. Pratar du med mittbackarna i USA har de stor respekt för Schelin och hennes förmåga att löpa bakom backlinjen, det ska vi ta vara på. Det gäller för oss att Lotta presterar. Stjärnorna ska prestera. Sen får vi se vilka som blir stjärnor i slutänden. Jag hoppas att Lotta blir nyckeln i anfallsspelet. Det hade varit många fördelar med det. Men man kan inte hänga upp allt på det, presterar hon inte så blir hon ingen stjärna, men det finns en plan för hur vi kan göra spelarna till stjärnor, säger Sundhage.
pias200ds.jpg
Men det är en annan anfallsspelare som fått mest uppmärksamhet en dag som denna. Landslagsdebutanden Elin Rubensson. Rubensson har ännu inte passerat 20-års strecket men är redan en etablerad startspelare i guldjagande LdB FC Malmö. I somras var Rubensson även en viktig del i det svenska U19-landslaget som vann EM-guld, Rubensson vann skytteligan i U19-EM och har gjort sju mål och lika många assist under denna säsong för serieledande LdB FC Malmö i damallsvenskan. I och med denna landskampsuttagning får Rubensson chansen att debutera i A-landslaget.

I övrigt innehåll truppen inga skrällar. Umeå IK:s Emelie Konradsson, som gjort några landskamper under 2012, är tillbaka i landslaget och Tyresö FF:s målvakt Carola Söberg tar en målvaktsplats i skadade Hedvig Lindahls frånvaro. Undertecknad passade på att fråga Sundhage vart Amanda Ilestedt blivit av, den unga Malmötalangen ses som ett mycket stort framtidshopp och kan komma att bli Sverige nästa mittbacksgigant:
– Vi har pratat om Ilestedt, och valt att hon är utanför den här gången. Vi har ett U23, och där får de speltid, det är bra. Men Ilestedt finns definitivt med på kartan, säger Sundhage och bekräftar därmed att backtalangen som beskrivits som den nya Hanna Marklund finns med i tankarna kring det stora landslaget.

BilagaStorlek
pias200ds.jpg56.57 kB
TureiYtterby 2012-10-15 19:19

kan bara säga grattis Pia
truppen var väl egentligen ingen överaskning, det som ja ser det är det stora allt Pia har att tillföra landslaget. Rutin, passion och förmågan att överföra detta till tjejerna. och att se på varje tjej vad dom har för styrka och svagheter som dom behöver träna mer på
spännande år som nu kommer

Martin 2012-10-15 23:05

Överlag är jag nöjd med truppen och särskilt att Rubensson får chansen är helrätt.

Jag hade dock gärna sett att någon annan blivit uttagen som 3:e målvakt även om det främst är av akademisk betydelse. Söberg är en bra målvakt men hon är inget framtidsnamn med sina 30 år. Stephanie Öhrström eller Susanne Nilsson hade känts mer naturligt i mina ögon.

Jag tycker också att Ilestedt borde blivit uttagen framförallt som en signal att hon är NÄRA att slå sig in. Man ska tänka på att vi endå saknar Rohlin som måste vara given om hon kommer tillbaka i gammalt gott slag efter knäskadan samt Tyresös Sembrant. Med tanke på att båda dessa saknas och Ilestedt endå inte fått plats i truppen så undrar jag om hon verkligen är så aktuell, jag hoppas förstås jag övertolkat det hela då Ilestedt bara SKA få plats i EM-truppen.

LasseW 2012-10-16 00:20

Enkelt svar:Susanne Nilsson och Ilestedt får mycket speltid i U23 kampen mot Norge dagen efter.Är väl precis det U23 landslaget är till för.Unga talanger som är en bit ifrån
startelvan i A landslaget. (Lollo och Jessica är med)
Att Rubensson blev uttagen var ju självklart.Tror hon får en hel del speltid också.

Olle 2012-10-16 12:58

Tycker inte alls Rubensson är given. Är Hon med för att se och lära så okay men inte bra nog för att spela i À-landslaget.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.