Umeå IK satte käpp i hjulet för LdB FC

En av tjusningarna med fotboll är att det inte alltid är förutsägbart. Det fick guldfavoriten Tyresö erfara för några veckor sedan när man förlorade med bottenlaget Djurgården och detsamma hände LdB FC Malmö idag när man inte lyckades besegra Umeå IK FF. Det blev 1-1.
Ramona Bachmann i kamp med Emma Åberg Zingmark. FOTO: Fredrik Hasselgren

I hemmamötet vann LdB FC mycket enkelt med hela 7-1 men idag kunde man blivit utan poäng. I en match där båda lagen skapade många målchanser kämpade Umeå till sig oavgjort 1-1 efter 0-0 i halvtid. Det betyder att kampen om guldet lever vidare och avgörs i sista omgången på lördag när det båda topplagen LdB FC och Tyresö FF möts i Malmö.

LdB FC Malmö kom till T3 Arena i Umeå med målsättningen att säkra guldet i Damallsvenskan. På förhand föreföll det rimligt att topplaget LdB FC skulle bortabesegra Umeå IK FF som dels redan klarat nytt kontrakt och dels saknade mittfältsgiganterna Rita Chikwelu och Ogonna Chukwudi som båda befinner sig hemma i Nigeria för att spela Afrikanska mästerskapen. Men medan Umeå lyckades höja sig till den här matchen hade LdB FC svårigheter att hitta sitt vanligtvis så vägvinnande spel.

Den första halvleken slutade mållös men trots det saknades det inte målchanser. 16 minuter in i matchen sköt Umeås Jenny Hjohlman ett skott från snäv vinkel som Thora Helgadottir halvräddade, bollen rullade framför målet men ingen Umeåspelare hann fram. Minuten efter blev Sofia Anker-Kofoed i LdB FC frispelad av Ramona Bachmann, fick jätteläge men sköt strax utanför.

Andra halvlek hann knappt börja innan en LdB FC-spelare nickade i stolpen. Några minuter senare skapade Umeå tre farliga mållägen. Det började med en målvaktsretur till Emmelie Konradsson som i fritt läge inte sköt bättre än att Thora Helgadottir kunde rädda. Strax därefter sköt Jenny Hjohlman ett jätteskott som Helgadottir kvalificerat räddade till hörna. På hörnan blev det smått kalabalik framför LdB-målet och i röran fick till sist Emmelie Konradsson en fot på bollen och hemmalaget tog ledningen med 1-0 i matchminut 51.

- Det var många fötter runt den bollen, sa en glad Emmelie Konradsson efter matchen, men jag vill tro att det var jag som stötte in den till sist.

Strax efter Umeås ledningsmål fick Ramona Bachmann sitt andra gula kort i matchen och blev därmed utvisad. Båda varningarna gick till på samma sätt, Bachmann försökte ta med sig bollen med handen vilket korrekt bedömdes som avsiktlig hands. Kanske ett tecken på övertändning men ändå onödigt och LdB FC fick spela resten av matchen med en spelare kort.

LdB FC satsade allt framåt och övergick till en trebackslinje när mittbacken Amanda Ilestedt flyttades upp i en offensivare position. Och visst skapade LdB FC målchanser. Anja Mittag och Katrin Schmidt hade vassa lägen utan att lyckas göra mål. Värsta missen stod Sara Björk Gunnarsdottir för när hon efter en snygg klackpassning från Anja Mittag blev helt frispelad framför mål men gick på kraft i stället för att placera bollen och sköt över. Det skulle dröja ända till matchminut 85 innan storspelande Caroline Jönsson i Umeåmålet tvingades kapitulera. Anja Mittag sköt ett skott som Jönsson tvingades lämna retur på och helt fri kunde Elin Rubensson enkelt kvittera till 1-1.

Umeå skapade också flera fina möjligheter till fler mål. LdB FC:s offensiv skapade blottor bakåt och vid ett flertal tillfällen kom Umeå tre mot två. Bl a strax innan kvitteringsmålet hade Umeå en dubbelchans där Emmelie Konradsson skapade sig ett fint skottläge som Helgadottir räddade följt av ett bra skott från Annina Wede strax över.

LdB FC:s tränare Peter Moberg uttryckte en stor besvikelse efter matchen:

- Vi känner att vi kan så mycket mer och är väldigt besvikna. Jag tycker att vi skapar tillräckligt med målchanser för att vinna men det var väl en viss anspänning idag. Nu får vi deppa ett tag men sen blir det att ladda för Champions League på onsdag. Därefter satsar vi allt för den avgörande matchen på lördag mot Tyresö.

Caroline Jönsson gjorde en stormatch mot sina gamla klubbkamrater i LdB FC:

- Jo, det känns litet speciellt att möta Malmö. Men den här matchen handlade framförallt om vår egen självkänsla. Vi har ett ungt lag med en fantastiskt hög potential som vi fick visa idag, det betyder mycket inför nästa säsong.

Umeå gjorde en av sina bästa matcher för säsongen och visade en helt annan kampvilja än i senaste hemmamatchen mot Kristianstad. Emmelie Konradsson på mittfältet och Jenny Hjohlman i anfallet var de som utmärkte sig mest i ett för dagen enkelt spelande och hårt kämpande hemmalag. Målvakten Thora Helgadottir var mycket bra i LdB FC:s mål men i övrigt såg det litet krampaktigt ut. LdB FC behöver höja sig några klasser för att ge Tyresö en match om guldet på lördag. Men, som sagt, fotboll är oförutsägbart och i en avgörande match kan allt hända!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.