Käftsmäll åt damfotboll.com

Förväntningarna är stora på damfotboll.com och vi får också ta emot kritik. En bloggare påpekar saker som vi kunnat gjort bättre, som att ha varit på damlandslagets träning på Bosön och ytterligare några exempel.

- Expressen kliver in och dominerar nyhetsflödet om landslaget i dag. Tre bra texter har de lagt ut under eftermiddagen. Det är nyheter av ett slag där jag helst hade sett att damfotboll.com varit totaldominant. Det skriver sportjournalisten Johan Rydén på Borås Tidning i sin blogg. Hans inlägg kan läsas i sin helhet i slutet av den här artikeln.

Vi får så gott det går förklara damfotboll.com´s tillkortakommanden.
Det var enligt oss inte någon större journalistisk bragd om man är heltidanställd reporter på Expressen i Stockholm att åka ut till Bosön och på plats intervjua dels Sofia Jakobsson, dels Pia Sundhage. Att två nämnda spelare som inte var med är skadade och inte deltog var inte någon nyhet, möjligen att La Manga-lägret är flyttat till just Bosön.

När det gäller mål och resultatrapportering om Sveriges utlandsproffs har damfotboll.com närmast punktbevakat Lotta Schelin och i förekommande fall även vinterproffsen i Australien. Vi tror att resultatrapportering från franska och andra utländska ligor bara har marginellt intresse för våra läsare. Det här var i alla fall första gången någon klagat.

Övergångar och rykten om övergångar har vår fritidsmedarbetare Anders Bystedt stenkoll på, men visst vi skulle gärna gjort egna intervjuer med respektive spelare.Vilka källor han har behöver han eller vi inte uppge. LdB FC Malmö vill varken bekräfta eller dementera Yoreli Rincóns övergång. Vi avvaktar.

Telefonen är fortfarande ett viktigt arbetsredskap för journalister, mindre viktigt för spelare. Flera, på gränsen till många, som vi ringt vid olika tidpunkter dag efter dag har inte behagat svara. Kontrollsamtal med klubbansvariga om vi har samma nummer till efterfrågade spelare, jodå det stämmer. Kanske syns i displayen att det är från ett nummer hon inte känner igen? Vi SMS:ar och presenterar oss - inget svar. Då blir det bara två rader. Inte ens lokaltidningarna i Sofia Jakobssons hemstad Umeå nådde henne utan fick citera Svenska Dagbladet.
Josefine Öqvist presenterades vid en presskonferens hos Kristianstads DFF. Lokaltidningen var där. Deras praminus med "Jossan" kändes inte som att vi missat något.

Till slut, ingen har väl antytt för tidningarna med störst rubrikstilar att deras användande av förnamn i rubriker innebär att de står nära personerna, klubbar eller förbund i fråga? Man kan förstås undra när det gäller Zlatan (Ibrahimovic) för lösnummerförsäljningen, damfotboll.com´s medarbetare jobbar ideellt. För våra läsare är Ann-Helén (Grahm) dock bekant, kanske inte "Bigge" men då får man läsa även artikeln vilket var meningen.

Johan Rydéns inlägg på sin blogg:
Expressens Mats Bråstedt har varit på Bosön i dag. Med sig hem fick han tre bra texter:
1) Sofia Jakobsson berättar om sin situation, på ett lite mer utförligt sätt än vad hon gjorde i SVD nyligen.
2) Pia Sundhage svarar på fler intressanta frågor. Bland annat om de spelare som inte är med på Bosön, exempelvis skadade Charlotte Rohlin och Therese Sjögran. Men Sundhage svarar även på kritiken från flera klubbar om att det är för många landslagsläger, samt berättar att lägret i La Manga är flyttat till Bosön.
3) En separat artikel där Sundhage säger att hon inte räknar med att Hedvig Lindahl blir spelklar till EM.
Inget av det här har jag läst på den sida som borde haft nyheterna, den som jobbar heltid med att bevaka svensk damfotboll – damfotboll.com.
Eller jo, det har stått om Jakobsson, men då citerades Svenska Dagbladet. Det var alltså ingen egen nyhetsartikel.
Jag tycker att det är synd att inte damfotboll.com jobbar mer nyhetsorienterat. För det skulle öka pulsen inom sporten.
Nu är i stället bloggen Spelare 12 oftast först med nyheter kring övergångar, samt med resultat- och målrapportering från våra utlandsproffs. I den senare kategorien oftast i konkurrens med den här bloggen.
För tillfället är känslan att damfotboll.com gör minsta möjliga arbete när det gäller nyheter. Resultatet blir därför ofta slarvigt, och inte speciellt bra.
Två exempel är när Josefine Öqvist presenterades som nyförvärv i Kristianstad. Då hade vår bästa damfotbollshemsida inte ett enda pratminus med huvudpersonen. Det är inte ok.
Och när uppgifterna kom om att Yoreli Rincon skulle vara på väg till Malmö stod det så här:
”LdB FC Malmö blir nästa klubb för 19-åriga mittfältaren Yoreli Rincón erfar damfotboll.com sent på fredagen.”
Strax innan hade både Spelare 12 och jag haft nyheten på våra bloggar. Vi uppgav våra källor. Varför kunde inte damfotboll.com avslöja sina?
Som jag ser det står damfotboll.com för tillfället för nära spelare, klubbar och förbund. Titta på de här rubrikerna:
Alla tre rubrikerna markerar närhet till huvudpersonerna. En närhet som gör mig skeptisk, för personligen är jag inte ”Bigge” med Birger Jacobsson, inte Ann-Helén med Ann-Helén Grahm och inte heller Therese med någon Kristianstadsspelare.
Som jag ser det är det bara några få personer i Damfotbollssverige som är såpass kända att riksmedia kan använda deras för- eller smeknamn i rubriker. Jag skulle egentligen säga att det stannar vid Pia och Lotta.
Möjligen att damfotboll.com också skulle kunna komma undan med smeknamn som Kosse, Thunis, Landis och Dala – men jag ser helst att de står över.
För även om läsarna vill komma nära sina idoler, så handlar det inte om att göra det på det här sättet. Med för stort användande av för- och smeknamn riskerar man tvärtom att stänga ute de som inte vet vilka Bigge och Ann-Helén är.
Nu har jag varit rejält kritisk mot damfotboll.com. Men det är med förhoppningen att det skall kunna leda till förbättring.
Och allt är inte dåligt, för de gör ju också en hel del bra grejer. Jag blev exempelvis glad när jag läste den här artikeln om Malin Diaz klubbval. Där ställs de intressanta frågorna, och Diaz får gott om utrymme att svara.
Får man hoppas på liknande texter om exempelvis Sara Thunebro, Madelaine Edlund och varför inte med Josefine Öqvist?

Rufus 2013-01-18 01:56

Ja... vad behöver tilläggas? Thorsten tydliggör på ett utmärkt sätt villkoren en ideellt fungerande nättidning har att arbeta under. Två eldsjälar, Börjesson och Frennstedt, som med assistans av ett antal perifera, icke-arvoderade medarbetare, vill hålla damfotbollsvänner - och resten av världen - uppdaterade på det som händer och sker.

Därmed inte sagt att allt som är bra inte kan bli bättre. Ur ett dagstidningsperspektiv må damfotboll.com framstå som en beklagansvärt bristfällig produkt. Jovisst, i jämförelse med sportredaktionerna på våra kvällstidningsdrakar, eller på Borås Tidning...

Samtidigt: En eloge åt andra arbetare i vingården - som just flitiga bloggarna Johan Rydén och "Spelare 12", ej att förglömma den outtröttlige Anders Nilsson. Huvudsaken är förstås att vi alla drar åt samma håll!

Wallisson 2013-01-18 16:09

Nu ser jag fram emot mängder av intressanta artiklar om damfotboll, av Johan Rydén.
Johan Rydén, du har ju en hel folkrörelse att bevaka, både natio- och internationellt.
Så varför slösa din tid på att bevaka andras tillkommakortanden? Bevaka istället damfotbollen!

LÄNGE LEVE DAMFOTBOLL.COM !!!

Marita "Walli" Wallisson

GambitSWE 2013-01-19 00:13

Tycker det är trevligt att ni besvarar "kritiken" från Johan Rydén, det är ofta man rycker på axlarna och låter sådant gå en förbi. Jag tycker dock att Rydén har rätt att tycka si-och-så vad han anser en sida som damfotboll.com borde bevaka. Tycker sedan damfotboll.com annorlunda än han, så har de väl all rätt att göra så. Skulle alla se likadant så skulle Sverige vara allt för trist tror jag.

@Marita - Johan Rydéns blogg, till skillnad från denna sida, är arbetet av en enda man. Han får inte heller något betalt för sin blogg, trots att han förser mig, och många andra i Sverige med fotbollsnyheter. Vidare så skall det poängteras att Johan, som sportjournalist, inte inskränker sig till en enda sport, utan följer och bevakar flera, över båda könen. Hans blogg, som jag uppfattat det, är strikt ideell, men trots det, ger mig lika mycket nyheter om damfotbollen som denna sida.

Personligen tycker jag att det är trevligt att man har mer än ett medium för sina nyheter, eller hur?

Wallisson 2013-01-19 11:11

Håller med dig i allt GambitSWE, för jag tycker också att Johan Rydén är en kompetent bloggare, och jag vet också att han förser dig och många andra i Svergie med olika sportnyheter. Jag tycker precis som du att det är trevligt att man har mer än ett medium för sina nyheter. Men varför bevaka hur/sättet domfotboll.com presenterar sina nyheter? Vårt gemensamma intresse här är damfotboll och det viktigaste är att nyheterna kommer till vår kännedom via alla dessa olika medium. Nu kör vi, och lägger istället krutet på att bevaka själva damfotbollen och dess utveckling.

Lycka till alla ledare, spelare, journalister, skribenter, bloggare... !!!

Walli

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.