Litet genombrott för Olivia Schough

Olivia Schough, Kopparbergs/Göteborg, fick förnyat förtroende av förbundskapten Pia Sundhage som på tisdagen tog ut den nedbantade trupp som samlas för träningsläger på Bosön i februari.
Olivia Schough tar sats mot nya utmaningar 2013. Foto: Per Montini

En lätt förkyld Olivia beskriver känslan.
– Jag som inte tyckte att jag fick ut mitt bästa under förra lägret och så kommer jag med igen. Det svårt att fatta samtidigt som jag är himla glad, säger hon i telefon.

Olivia är lätt förkyld och var inte vara med i den träningsmatch som hennes Kopparbergs/Göteborg spelade mot Elitettans Hovås/Billdal på tisdagskvällen. Ifjol spelade du 21 matcher varav 9 från start och i 12 blev det inhopp. Stämmer det att du var på väg att byta klubb i vintras?
– Jodå, jag kände att jag fastnat lite och inte fick den speltid jag behöver för att min utveckling skulle gå åt rätt håll. Jag hade kontakt med ett par klubbar, bland annat Umeå IK. Men ett par samtal med vår tränare Torbjörn och några ifrån styrelsen fick mig att stanna och idag ser jag nya möjligheter och är glad för mitt beslut.

Under hösten bäddade en skada på Sara Lindén och Linnea Liljegärds flytt till Ryssland för mer speltid och den tog du vara på. Man kan väl ändå säga att du fick ett litet genombrott i Göteborg under hösten?
– Jag fick mer speltid och i oktober när vi spelade Champions League mot serbiska FK Spartak Subotica gjorde jag två mål, mina första i Champions League någonsin. Jag spelade på topp ihop med Christen Press och det kändes som att vi hittade varandra bra. Sen i kvartsfinalen mot Fortuna Hjörring gjorde jag ytterligare ett, vi vann hemmamatchen med 3-2 och om jag ska vara ärlig hade man hjärtat i halsgropen efteråt. Vår ledning med 2-0 och 3-1 kändes inte stabil och vi ska vara glada att Kristin Hammarström storspelade i målet för Fortuna var riktigt bra i andra halvlek. Nu vann vi med 3-2 och är klara för semifinal mot franska Juvisy. En match som jag ser fram emot i mitten av mars.

Christen Press har lämnat och du får en ny anfallskompis, Jessica Landström. Känns det som en spelare du kommer att ”klicka” med på plan?
– Jessica är skicklig och av det lilla vi tränat tillsammans hittills så tror jag att vi kan komplettera varandra bra. Henne kan jag lära mig mycket av, hon har rutin både från internationellt spel på klubb- och landslagsnivå.
olivias3topppm.jpg
Du har onekligen en spännande försäsong framför dig för direkt efter att du varit på träningsläger med landslaget åker du på att nytt med klubblaget. Ni ska till USA med Kopparbergs/Göteborg, har du varit där förut?
– Nej, det blir första gången och det känns hur häftigt som helst att man får vara med och uppleva sådant här. Vi ska vara borta i 10 dagar. Vi bor i Newport, den plats som vår back Camille Levi, kommer ifrån. Hennes kontakter där har hjälpt oss att fixa allt på plats. Vi ska spela en träningsmatch mot ett P16-lag och en mot ett tjejlag ifrån något universitet jag inte kommer ihåg namnet på. Sen en kul grej, vi ska flyga till Las Vegas och ha en övernattning där. Hur kul blir inte det, säger Olivia.

Hon är en tjej som har lätt att skratta, delar gärna med sig av sitt goda humör och sjunger en sång om andan faller på. Det blev visst ett spontant uppträdande på förra lägret?
– Det stämmer. När Louise Hoffsten hade spelat färdigt för oss och lämnat lokalen så stod ju mickarna kvar. Jag fick låna en gitarr och drog en låten, Not ready to make nice med Dixie Chicks för tjejerna, säger Olivia som tillsammans med sin syster Lydia gjorde en musikvideo för att peppa damlandslaget inför OS. Låten är en cover på Ivi Adamous schlagerdänga ”La La Love”, texten har Olivia och Lydia gjort själva och videon har de gjort tillsammans med kompisarna Joacim Carlsson och Carl-Oskar Andersson.
I dagsläget har den över 20.000 lyssningar på You Tube. Har ni missat den kan ni gå in på vår web-TV och se och höra den igen.

Kanske kan bli läge för en ny framöver?
– Inte helt omöjligt skrattar Olivia.

** Foto lilla bilden: Per Montini**

BilagaStorlek
olivias3topppm.jpg133.84 kB
Mark 2013-01-30 14:26

"Heja Olivia."

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.