Litet genombrott för Olivia Schough

Olivia Schough, Kopparbergs/Göteborg, fick förnyat förtroende av förbundskapten Pia Sundhage som på tisdagen tog ut den nedbantade trupp som samlas för träningsläger på Bosön i februari.
Olivia Schough tar sats mot nya utmaningar 2013. Foto: Per Montini

En lätt förkyld Olivia beskriver känslan.
– Jag som inte tyckte att jag fick ut mitt bästa under förra lägret och så kommer jag med igen. Det svårt att fatta samtidigt som jag är himla glad, säger hon i telefon.

Olivia är lätt förkyld och var inte vara med i den träningsmatch som hennes Kopparbergs/Göteborg spelade mot Elitettans Hovås/Billdal på tisdagskvällen. Ifjol spelade du 21 matcher varav 9 från start och i 12 blev det inhopp. Stämmer det att du var på väg att byta klubb i vintras?
– Jodå, jag kände att jag fastnat lite och inte fick den speltid jag behöver för att min utveckling skulle gå åt rätt håll. Jag hade kontakt med ett par klubbar, bland annat Umeå IK. Men ett par samtal med vår tränare Torbjörn och några ifrån styrelsen fick mig att stanna och idag ser jag nya möjligheter och är glad för mitt beslut.

Under hösten bäddade en skada på Sara Lindén och Linnea Liljegärds flytt till Ryssland för mer speltid och den tog du vara på. Man kan väl ändå säga att du fick ett litet genombrott i Göteborg under hösten?
– Jag fick mer speltid och i oktober när vi spelade Champions League mot serbiska FK Spartak Subotica gjorde jag två mål, mina första i Champions League någonsin. Jag spelade på topp ihop med Christen Press och det kändes som att vi hittade varandra bra. Sen i kvartsfinalen mot Fortuna Hjörring gjorde jag ytterligare ett, vi vann hemmamatchen med 3-2 och om jag ska vara ärlig hade man hjärtat i halsgropen efteråt. Vår ledning med 2-0 och 3-1 kändes inte stabil och vi ska vara glada att Kristin Hammarström storspelade i målet för Fortuna var riktigt bra i andra halvlek. Nu vann vi med 3-2 och är klara för semifinal mot franska Juvisy. En match som jag ser fram emot i mitten av mars.

Christen Press har lämnat och du får en ny anfallskompis, Jessica Landström. Känns det som en spelare du kommer att ”klicka” med på plan?
– Jessica är skicklig och av det lilla vi tränat tillsammans hittills så tror jag att vi kan komplettera varandra bra. Henne kan jag lära mig mycket av, hon har rutin både från internationellt spel på klubb- och landslagsnivå.
olivias3topppm.jpg
Du har onekligen en spännande försäsong framför dig för direkt efter att du varit på träningsläger med landslaget åker du på att nytt med klubblaget. Ni ska till USA med Kopparbergs/Göteborg, har du varit där förut?
– Nej, det blir första gången och det känns hur häftigt som helst att man får vara med och uppleva sådant här. Vi ska vara borta i 10 dagar. Vi bor i Newport, den plats som vår back Camille Levi, kommer ifrån. Hennes kontakter där har hjälpt oss att fixa allt på plats. Vi ska spela en träningsmatch mot ett P16-lag och en mot ett tjejlag ifrån något universitet jag inte kommer ihåg namnet på. Sen en kul grej, vi ska flyga till Las Vegas och ha en övernattning där. Hur kul blir inte det, säger Olivia.

Hon är en tjej som har lätt att skratta, delar gärna med sig av sitt goda humör och sjunger en sång om andan faller på. Det blev visst ett spontant uppträdande på förra lägret?
– Det stämmer. När Louise Hoffsten hade spelat färdigt för oss och lämnat lokalen så stod ju mickarna kvar. Jag fick låna en gitarr och drog en låten, Not ready to make nice med Dixie Chicks för tjejerna, säger Olivia som tillsammans med sin syster Lydia gjorde en musikvideo för att peppa damlandslaget inför OS. Låten är en cover på Ivi Adamous schlagerdänga ”La La Love”, texten har Olivia och Lydia gjort själva och videon har de gjort tillsammans med kompisarna Joacim Carlsson och Carl-Oskar Andersson.
I dagsläget har den över 20.000 lyssningar på You Tube. Har ni missat den kan ni gå in på vår web-TV och se och höra den igen.

Kanske kan bli läge för en ny framöver?
– Inte helt omöjligt skrattar Olivia.

** Foto lilla bilden: Per Montini**

BilagaStorlek
olivias3topppm.jpg133.84 kB
Mark 2013-01-30 14:26

"Heja Olivia."

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.