Mittbacksklippan mer taggad än någonsin

Charlotte Rohlin fick sin säsong spolierad ifjol när hon blev korsbandsskadad. Inget ont som inte har något gott med sig är väl ett bra ordspråk i det här fallet. För om allt går bra satsar Rohlin på att hinna spela sig i form och ge konkurrenterna en match om en plats i landslagets mittförsvar.
Charlotte Rohlin siktar på comeback, både i Linköping och i landslaget. Foto: Urszula Striner

Just nu är Charlotte Rohlin i gång med lätta boll– och löpövningar tillsammans med sina lagkamrater i Linköping, närkamperna får vänta ett tag till. Ett Linköpings FC som hade en minst sagt svajig säsong trots att laget såg slagkraftigt ut på papperet. Det var inte förrän efter OS som LFC fick fart under galoscherna. Efter 1-1 mot Kristianstad borta i den 16:e omgången förlorades i inte en enda match de resterande sex omgångarna. De sköna 18 poängen förde Linköpings FC upp till en tredjeplats och ”lilla silvret” som medaljen kallas.

En ny tränare Martin Sjögren kom in efter en turbulent vår, var han den stora skillnaden för att laget gick ifrån att spela svagt och se närmast harmlöst ut till att bli ett riktigt vinnarlag?
– Vi hade en jobbig vår. Flera nya spelare, starka personligheter kom och det är klart när det inte börjar som man trott att det skall utan vi får bakslag på bakslag så är det lätt att oron sprider sig. Inga poäng och flera spelare skadade, däribland jag själv då får man det tufft. Det är svårt att sätta fingret på det och jag kan förstå att det är svårt att begripa men när inget klaffar blir det oroligt i en trupp helt enkelt.

Med Malmös förre guldtränare kom poängen och lugnet
Tränare fick lämna och i slutet av juli tillträdde Martin Sjögren, tidigare guldtränare i LdB FC Malmö tillsammans Christian Andersson som blev kvar medan Denise Reddy fick lämna . Det visade sig ganska omgående ge resultat då man från omgång 11 till omgång 22 plockade hela 26 poäng. Jämför det med vårens blygsamma 13 poäng. Vari ligger skillnaden mellan våren och på hösten?
– Med Martin kändes det som att lugnet kom. Han är bestämd och fordrande i sitt ledarskap men samtidigt sprider han lugn. Han kräver mycket och är ärlig mot oss, kommer med kritik när det är befogat och beröm när det är läge. Samtidigt är det förstås så att truppen samlade ihop sig och ville visa att de kunde bättre och det bevisades med råge tycker jag. Det var med tanke på den kommande säsongen det bästa som kunde hända. Även om ett par spelare har lämnat oss, fick istället många unga talanger plats i laget, säger Charlotte som också tillägger att truppen onekligen ser spännande ut och att hon ser fram emot en intressant säsong 2013.

rohlin200.jpg
Planenligt så här långt
Frågan att ställa är förstås när du själv är inne på att göra comeback?
– Jag lyssnar på kroppen men kommer inga bakslag så ligger jag helt enligt plan och då skulle jag kunna vara spelklar någon eller några matcher in i början av säsongen. Det är i alla fall ett mina mål denna säsong.
Ok, då har du fler mål för ögonen, vilka?
– Det går inte att komma ifrån att EM på hemmaplan hägrar och att jag självklart vill vara med här. Jag är så oerhört taggad och jag tänker göra allt jag kan för att det ska bli verklighet. En bra vår och att jag hittar tillbaka till min tidigare fina form hoppas jag ska räcka för att vår nya förbundskapten ska lägga märke till mig, säger Charlotte.

EM en utmaning att älska
Under tiden du varit skadad har landslaget fått en ny förbundskapten, några tankar kring henne?
– Jag känner inte Pia men har ju sett och hört henne i media och i samband med matcher mot USA. Hon verkar vara en stor inspiratör och jag skulle gärna vara en pusselbit i hennes lag. Vad jag förstår har alla fått lite press på sig nu. Pia visar tydligt att även yngre är på tapeten och det får nog många att inte ta en plats för given utan höjer sig ett snäpp för att visa att dom hör hemma i truppen.
Alla skriver och tongångarna känns mer eller mindre som om man tar för givet att Sverige ska spela om EM-guld i sommar. Tror du att det kan bli för stort tryck på landslagsspelarna?
– Självklart höjs förväntningar med en populär och framgångsrik ny förbundskapten men de mest rutinerade spelarna är väl medvetna om situationen, de vet vad de kan och vad som krävs för att prestera. Jag tror att det kan bli en tuff press och att det kan komma att skrivas fiasko om landslaget inte lyckas, men vi får väl hoppas att laget hinner spela ihop sig så som Pia vill. Sverige står sig väl i konkurrensen men det gäller att få ihop alla bitar fram till EM där vi ställs mot motståndare som också vill göra sitt livs turnering. Det kommer att bli tufft, men det är också en utmaning att älska, säger Charlotte avslutningsvis.

BilagaStorlek
rohlin200.jpg87.88 kB
Boose 2013-01-24 07:41

Frisk , så är hon väl den mest givne i Sveriges landslag, i dom sista 2 mästerskapen har hon varit helt outstanding tycker jag !

Filip Oskarsson 2013-01-24 22:39

Med risk för att uppfattas som petig. Matchen i den 16:e omgången mot Kristianstad spelade LFC hemma på folkungavallen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.