Rebecca Johnsons omtumlande 2012

Året 2012 har lagts till handlingarna. För några var det året mer omtumlande än för andra. En av dem är nog värmländskan Rebecca Johnson som under våren 2012 var serieledare av Söderettan med sitt lag Dalsjöfors GoIF och som samtidigt var klubbchef för laget som ville tillbaka till Damallsvenskan, där de spelade 2011 - så fort som möjligt..
Rebecca Johnson i mitten. Foto: Jörgen Jarnberger

Alla förhoppningar rasade inom loppet av några veckor på grund av konkurs i klubben och år 2012 var på väg att bli det värsta i hennes karriär. Men endast några få sommarveckor senare stod Rebecca Johnson på en fotbollsplan drygt två hundra mil nordväst om Sjuhäradsbygen och firade sitt första mästerskapsguld – på Island med laget Thór KA.
Damfotboll.com har pratat med Rebecca och vi blickar tillbaka på året som gick.

Att Dalsjöfors gick i konkurs var en chock för damfotbolls-Sverige. Kan du berätta vad som egentligen hände?
– Det var något som aldrig skulle behövt hända, tycker Rebecca Johnson.
– Förutsättningarna med Borås Arena och organisationen runt laget hade inga brister. Det var riktigt bra. Däremot fanns det viss brist på relevant kompetens inom ledningen. Sportsligt gjorde vi allt vi kunde för att komma tillbaka till Damallsvenskan och jag är säkert på att vi skulle vunnit Söderettan om vi fått fortsätta. Däremot jobbades det inte nog hårt från hela föreningen för att vi skulle få in de pengar som behövdes.

När man låg sist i Damallsvenskan 2011 värvades några spelare till Dalsjöfors inför säsongen 2012 i Söderettan. Det började med de kanadensiska heltidsproffsen Erin McLeod och Melissa Tancredi, något man uppenbarligen inte hade råd med. Men detta pratade man inte öppet om inom föreningen och allra minst till spelarna.
Rebecca Johnson berättar:
– Vi spelare fick reda på att en konkursbegäran var inlämnad under sommaruppehållet. Många av tjejerna i laget befann sig på semester på olika håll i världen så det var väldigt svårt att få fram informationen till alla. Det var riktigt jobbigt att vi inte var samlade på ett och samma ställe för då kunde man ha fått svar på sina frågor samt att vi alla skulle ha fått samma information vid samma tillfälle. Media visste till slut nästan mer än vi spelare.

Rebecca fortsätter:
– Eftersom jag även var anställd som vikarierande klubbchef var det ju inte bara fotbollen som skulle gå i graven utan även mitt jobb som jag trivdes otroligt bra med, Det kändes riktigt tungt,

Men efter en ganska deppig period kom plötsligt ett telefonsamtal. En islänning ringde upp Rebecca och undrade om hon skulle kunna tänka sig att spela för de isländska serieledarna resten av säsongen. Efter att hon hade fått klart för sig att det inte handlade om ett skämt, svarade Rebecca att det kunde hon och inte långt senare flyttade hon till Island och bosatte sig i den lilla staden Akureyri, sex timmars bussresa från Reykjavik. Hon minns de första dagarna på Island:
– När jag kom fram till Akureyri fick jag ett bra bemötande av både spelare, ledare och alla människor som var involverade i föreningen. Självklart var det en omställning i början bland annat språket men man kom in i det mer och mer.

Spelet på ön beskriver Rebecca som mycket mer fysiskt än i Sverige vilket passar henne bra, eftersom hon själv gillar närkamper med motståndarna. Efter lite mer än två månader berömmer hon förutsättningarna för damfotbollen på Island:
– Mycket fina arenor, en hel del publik och många TV-sända matcher från ligan. Jag tror verkligen att damfotbollen på Island har en ljus framtid med tanke på att där finns många lovande talanger.jonsson.jpg

Med andra ord är det ingen tillfällighet att Island nådde final i Algarve Cup för nästan två år sedan. Bara Reykjavik har fler fotbollshallar än hela Mälardalen med flerdubbelt så många invånare. Resurserna är fortfarande bra på Island och de skapades innan den stora ekonomiska krisen slog hårt mot landet.
Året fick ett bra slut, men vi kommer lite in på andra klubbars ekonomi. LdB FC Malmö har två gånger under året pratat om en möjlig konkurs, KIF Örebro var nära och Umeå IK satsar nu på ungdomarna, eftersom man bland annat säger sig inte längre har råd att ha många utländska spelare i truppen. Jag frågar Rebecca vad hon med sin erfarenhet från Dalsjöfors tror att damfotbollen behöver göra för att klara sig bättre. Hon tvekar inte:
– Jag känner att klubbarna måste börja samarbeta mer. På planen är man konkurrenter men vid sidan av skulle man kunna hjälpas åt mer. Det kan handla om administration, förbundskontakter, vissa avtalsfrågor, mediahantering och större gemensam marknadsföring av damfotbollen, säger hon.

Vilket lag spelar du för under 2013?
– Det är en bra fråga. Jag vet inte och jag är öppen för förslag, avslutar Rebecca Johnson.

BilagaStorlek
jonsson.jpg55.69 kB

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.