KIF Örebro har framtidstro

14 spelare, det är vad KIF Örebros tränare Rickard Nilsson har att förfoga över just nu. Men det är en bit kvar till säsongsstart så än kan en del hända. Eller? Med tanke på KIF Örebros ekonomiska problem i höstas så kanske just det talar emot att fler nyförvärv dyker upp framöver?

Rickard svarar ärligt:
– Vi lever kvar i svallvågorna från ifjol och har väldigt tajta budgetramar att förhålla oss till. Men vi behöver fler spelare, det är inget snack om annat. Det är tufft att hitta nya spelare men inom kort har vi två utländska spelare som kommer till oss och provtränar.

Apropå att värva ifrån utlandet. Är det något som på sikt gynnar svensk damfotboll eller borde vi se till att svänga hjulet och satsa på mer inhemska talanger?
– Det är en svår avvägning men personligen funderar jag över om Damallsvenskan verkligen skulle förlora så mycket på det eller om vi inte rent av skulle tjäna på det både vad gäller attraktionen att komma och se lag med fler kanske lokala spelare i laget och även om man tänker på svensk damfotbolls utveckling i stort. Jag kan göra en lite jämförelse. I Örebro hade vi ett mycket framgångrikt volleyboll lag som vann flera svenska mästerskap mellan 2003-2005. Jag blev nyfiken och gick dit på en semifinalmatch. Jag tror det var 47 personer till på läktaren. Laget bestod av allt annat än svenska profiler. Många hitlockade till vårt universitet men det hjälpte inte. Bäst i landet men ändå ointressanta för publiken, det är inget något önskar vara, säger Rickard.

richardnilsson300.jpgLyfter upp egna förmågor
Ni har genomgått ett litet stålbad och har tappat ett par riktigt viktiga spelare. Maria Hammarström till Göteborg, Edda Garðarsdóttir och Ólína Guðbjörg Viðarsdóttir har gått till Chelsea. Trotjänaren Marie Stålberg lägger av, Nina Fellbrandt, målvakt, slutar och satsar på utbildning och Emelie Lundberg också målvakt går tillbaka till Eskilstuna United. Inte helt lätt att vaska fram nya spelare av den kalibern om man redan innan har liten budget för nyförvärv.
– Vi försöker och har kommit en bit på väg. Vi har lyft upp Lina Domberg, Lejla Basic och Adelisa Grabus från det egna talanglaget. Emelie Johnsson är ny från Kristianstad DFF och Emma Salomonsson kommer från ÖSK Söder. Helen Eké är en intressant spelare med rutin ifrån Damallsvenskan och senast spel i Åland United. Det är en ung spelare som ändå har stor erfarenhet och det betyder en del i dessa sammanhang.

Träningsmatcherna är i full gång och även ni har valt att matcha mot killar i den del matcher. På vilket sätt är det positivt?
– Vi spelade mot killar ifjol också och det känns som ett bra komplement i träningsmatchandet. Hittar man rätt nivå på motståndet så går det lite fortare och vi blir tvungna att lära oss ta snabbare beslut man höjer ribban ett snäpp och jag tror att vi har nytta av detta framöver.

Så hur ser du på KIF Örebro i ett framtidsperspektiv?
– Trots problemen vi har haft har haft så ser vi positiva effekter i organisationen och även inom laget. Vi har visserligen en tunn trupp men kan vi hålla oss kvar i Damallsvenskan 2013 så tror jag att vi kommer att bli mycket starka 2014.

Håller inte med om domarkritik
Varje år blir det diskussioner kring domarna och deras nivå. Oftast är det de kvinnliga domarna som får mest kritik. Hur ser du på detta?
– Jag ser inte att det är några som helst problem med de kvinnliga huvuddomarna. Tvärtom håller dom en bra standard. Problem uppstår oftast när det tillsätts assisterande domare. Dessa håller inte måttet. I många fall är det killar som är vana vid herrar division 3 och som jag känner inte är kapabla att döma på Damallsvensk nivå. Jag tycker det är synd att vi inte har fler inkörda domarteam som dömer i Damallsvenskan. De som jobbar så och som vi sett i internationella mästerskap håller riktigt bra klass.

Rufus 2013-02-26 12:48

Håller i stort sett med Nilsson i domarfrågan. De flesta kvinnliga domarna i Damallsvenskan, från "the queen of referees", Jenny Palmqvist, och neråt, håller en mer än godkänd standard. Ofta kompletteras hon och hennes kolleger av yngre herrar, som väl inte alltid är bekväma med rollen. Jo - det finns naturligtvis undantag. På de flesta av Linköpings FC:s hemmamatcher jag har sett återkommer ett par-tre namn, säkra och auktoritativa gentlemen med regional förankring. Dessa assisterande domare har tillskansat sig en säker blick för spelet på denna nivå och tycks trivas med uppdraget.

I detta sammanhang kanske vi än en gång ska lyfta fram den här frågan om varför inte fler män kan döma i damallsvenskan och viceversa - varför inte det är dags att släppa in de bästa kvinnliga domarna i herrarnas högsta divisioner. En viktig bastion att riva inom den fruktansvärt konservativa företeelse som kallas fotboll, eller?

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.