Sara Thunebro laddar för en plats i EM-truppen

Sara Thunebro har varit en startspelare i landslaget sedan Kicki Bengtsson tackade för sig. Thunebro har svept fram längst vänsterkanten match efter match, år efter år, mästerskap efter mästerskap. Under åren har hon blandat och gett. I vissa mästerskap har hon hyllats som en av Sveriges allra bästa spelare, i andra har hon ifrågasatts.
Sara Thunebro på plats i FFC Frankfurts omklädningsrum.

Idag är diskussionen om Sara Thunebro än mer aktuell än tidigare. Hon tillhör klubblaget FFC Frankfurt, hemmahörande i den tyska ligan. Där har Thunebro fått allt mindre speltid för var säsong som gått. Hon kom till klubben under 2009 och trivs, trots att speltiden går att diskutera, som fisken i vattnet.
Rutin har hon, rutin i massor. På meritlistan finns över 70 landskamper, VM-brons, SM-guld och framgångar i Champions League. Och hennes träningsmiljö går inte av för hackor. I klubben finns kända spelare så som Fatmire Bajramaj, Simone Laudehr, Alexandra Krieger, Nadine Angerer och Saki Kumagai – för att bara nämna några.

Vi frågar Thunebro om det är en hållbar situation i längden, att få lite speltid men samtidigt träna med världsspelare. Och Thunebro hoppas det, hon tycker själv att hon fortfarande visar framfötterna i det svenska landslaget och att detta är det val hon gjort. Hon har valt att stanna i Tyskland och Frankfurt, trots att det funnits erbjudanden att ta ställning till.
– Jag har haft andra erbjudande, men jag trivs väldigt bra i Tyskland och i klubben, därför har jag valt att stanna. Här har jag också en fantastisk träningsmiljö. Jag tränar med några utav världens bästa fotbollsspelare.

sarat200ah.jpgSatsar mot EM
Frågan är om situationen är hållbar i längden? Kan en spelare som inte får speciellt mycket speltid i sitt klubblag verkligen utmana om en plats i landslagets startelva?
– Jag har en bra träningsmiljö i Frankfurt, så jag har gott självförtroende och är trygg i mig själv och med vad jag kan. Så länge jag presterar på hög nivå hemma på träningarna och när vi samlas så är det upp till Pia att ta beslutet om hon vill ta ut mig eller inte, är Thunebros kommentar till om situationen är hållbar.

Nästa fundering är om Thunebro själv tror att det räcker. Tror hon att hon, trots lite speltid, kan vara en startspelare i landslaget?
– Självklart ser jag positivt på det, annars hade jag inte satt mig i den här situationen. Men det är stor konkurrans i svensk damfotboll och det kommer unga spelare och det kommer vara tufft hela vägen till EM. Men jag kommer ta den kampen, säger hon.

Frankfurt troligen sista klubben
Sedan berättar den snart 34-åriga vänsterbacken att hon fortfarande känner att hon utvecklas. Hon kommer tillbaka till sin träningsmiljö. Och hon berättar att det är inspirerande att träna varje dag med så många världsspelare runt omkring sig. Det gör att hon fortfarande känner att hon utvecklas.
Sara Thunebro berättar att Frankfurt, mest troligt, är hennes sista fotbollsklubb, hon kommer inte att byta lag. Och faktum är att fotbollskarriären kan ta slut redan den 28:e juli 2013, eller kanske ännu tidigare – beroende på hur det går för Sverige i EM. För Thunebros kontrakt går ut efter denna säsong med Frankfurt. Efter EM kommer hon ta sig en funderare på om hon vill fortsätta kicka boll, eller om det helt enkelt är dags att ställa skorna på hyllan.

Är Frankfurt din sista klubb?
– Förmodligen, ja. Kontraktet är fram till EM.

Det kan vara så att du slutar efter EM?
– I landslaget ser jag bara fram till EM och sen får jag ta en tankeställare. Vi får se vad som händer efter EM, både i klubbmiljö och landslaget, säger Sara Thunebro och gör sig redo att springa ut på fotbollsplanen och träna med landslaget.

Det är tydligt att hon tänker ta kampen om en startplats på vänstersidan. Hon är redo att fortsätta ta sina ruscher och slå de där inläggen hon är känd för – med eller utan speltid i Frankfurt.

-Lilla bilden- Foto: Anders Henriksson

BilagaStorlek
sarat200ah.jpg83.16 kB

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.