Sofia Jakobssons nya proffsliv kan börja

När du läser den här artikeln har Sofia Jakobsson landat i sitt nya hemland och börjat träna med sin nya klubb. Hon har lämnat Ryssland och Rossijanka för England och Chelsea, via en mellanlandning i Sverige. Det är under den mellanlandningen, ett landslagsläger, som vi får en pratstund med den 22-åriga norrländskan.
Sofia Jakobsson på språng: Foto: Fredrik Hasselgren

Ni har mest troligt redan läst massor om Jakobssons sista tid i Ryssland, det var jobbigt, struligt och snudd på oseriöst. Ni har länge vetat om att hon ville lämna Rossijanka och ni har koll på att hennes nästa klubb är Chelsea. Men vet ni vilket nummer Jakobsson kommer att bära i sin nya klubb och har ni koll på hur den ryska klubben förlängde hennes kontrakt utan hennes medgivande, att de bröt löften de givit henne och att hennes övergångssumma varierade utifrån vilken klubb som ville köpa henne?

Vi träffas i korridorerna vid Friends Arena. Här har landslaget just gjort sin första träning någonsin. Om du andas in genom näsan kan du känna gräslukten. Sofia Jakobsson har redan varit inne i omklädningsrummet efter träningen, men damlandslagets nya presschef Thomas Björn drog ut henne igen efter att vi frågat efter en intervju. Men Jakobsson är på glatt humör och hon berättar gärna om Chelsea och Rossijanka.
– Det känns jättekul, det är spännande. Det känns som att ligan är på väg framåt, det är kul med Liverpool som satsar och Arsenal är bra, säger Jakobsson och lovar sedan att hålla koll på de engelska landslagsspelarna om Sundhage vill det.

Så. Nu du läser denna artikel är Jakobsson på plats i sin nya klubb och lär känna lagkamraterna hon kommer att spendera sitt kommande fotbollsår med. Kontraktet sträcker sig säsongen ut och Jakobsson känner att hon var tvungen att byta klubb för att ge sig själv en bra chans inför EM på hemmaplan. Då undrar vi alla – vad var det som hände i Ryssland? Hur kunde Jakobsson förlänga sitt kontrakt strax efter OS förra året och bara ett halvår senare vara så pass missnöjd att hon berättade att hon ville byta klubb i media? Well, faktum är att Jakobsson inte förlängde sitt kontrakt, det förlängde klubben automatiskt – trots att klubben lovat henne att hon skulle få lämna om tränaren Farid Benstiti drog vidare.
– Nej alltså, vi hade pratat innan om att blir Farid kvar så stannar jag, men åker han då vill jag inte vara kvar, för jag trivdes så bra med honom. Jag hade 1+1-kontrakt, och klubben lovade att går Farid så får du också gå. Men då gick han och sen fick jag ett brev hem där det stod att mitt kontrakt var förlängt till 2014, berättar Jakobsson och fortsätter sedan:
– Jag hade också varit tydlig med att om många av de brasilianska spelarna går så vill jag också gå, för då kändes det som att satsningen de hade under första året som tog slut.

Jakobsson tittar ned på sina fotbollsskor och tittar sedan upp igen. Av den blyga norrländskan jag intervjuade inför U20-EM 2009 finns inga spår kvar. Den hemmakära Jakobsson har kastat sig ut i världen, utan skyddsnät och lärt sig att flyga. Och även om tiden i Ryssland bitvis var tuff säger hon – med eftertryck – att hon inte ångrar sig, hon har lärt sig något av detta och tycker att det är en bra lärdom att ta med sig in i framtiden. Men visst märks det att Jakobsson är en aning besviken på Rossijanka för hur de hanterade hennes fall.
– Vi hade ändå kommit överrens, men jag får skylla mig själv lite som inte hade något skriftligt. Nu har jag lärt mig det, men samtidigt – vi hade ändå kommit överrens om en sak. Det kändes ändå lite tråkigt, säger hon.
I nästa andetag berättar Jakobsson dock att hon trivdes bra i klubben under det första året och att hon inte känner något agg mot sin första utlandsklubb:
– Jag har verkligen ingenting emot klubben utan trivdes jättebra under mitt första år. Men jag kände att när så många spelare gick och vi fick en ny tränare och allt så… Jag tror inte på en satsning där man byter tränare och spelare hela tiden. Träningarna blev sämre, det var inte lika seriöst…

Det snackades länge och väl om vart Jakobsson kunde tänkas gå när det blev känt att hon ville lämna Ryssland. På tapeten fanns Paris Saint-Germain, en storsatsande klubb i Frankrike dit Kosovare Asllani gick under hösten. I den klubben finns även hennes gamla tränare från första året i Ryssland, Farid Benstiti. Det har även ryktats om att svenska klubbar ryckt i den snabba anfallaren.
– Det var en svår situation, jag hade ett par klubbar från Sverige som var intresserade men blev svårt för klubbarna i Sverige för att jag behövde köpas loss.

Hur mycket det hade kostat att köpa loss Jakobsson? Well, det varierar.
– Jag tror att det hade varit olika beroende på vilken klubb det hade varit. Farid och PSG var intresserade men jag tror att det hade varit svårt för dem att köpa loss mig eftersom de kom i en liten tvist, berättar Jakobsson som ändock är tacksam över att Rossijanka släppte henne förhållandvis billigt till Chelsea. Några summor får vi dock inte höra.

Jakobsson vet ännu inte vad som väntar när hon kommer till London och Chelsea. Men hon nämner att det är skönt att några isländskor också joinar klubben, hon har nämligen hört att de pratar svenska – något som kan underlätta till en början. I Chelsea kommer Jakobsson att bära samma tröjnummer som en stundom hyllad, stundom ifrågasatt spanjor, Fernando Torres. Att dela nummer med Torres var dock inget som blev avgörande när hon valde siffra i Chelsea.
– Jag fick välja, så jag får nummer 9, som jag hade i Umeå och har haft i många klubbar. Jag vet inte varför men jag har haft den siffran ända sen jag var liten, säger Jakobsson innan hon går iväg. Redo för nya äventyr, denna gång i den engelska klubben Chesea.

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.