Sofia Jakobssons nya proffsliv kan börja

När du läser den här artikeln har Sofia Jakobsson landat i sitt nya hemland och börjat träna med sin nya klubb. Hon har lämnat Ryssland och Rossijanka för England och Chelsea, via en mellanlandning i Sverige. Det är under den mellanlandningen, ett landslagsläger, som vi får en pratstund med den 22-åriga norrländskan.
Sofia Jakobsson på språng: Foto: Fredrik Hasselgren

Ni har mest troligt redan läst massor om Jakobssons sista tid i Ryssland, det var jobbigt, struligt och snudd på oseriöst. Ni har länge vetat om att hon ville lämna Rossijanka och ni har koll på att hennes nästa klubb är Chelsea. Men vet ni vilket nummer Jakobsson kommer att bära i sin nya klubb och har ni koll på hur den ryska klubben förlängde hennes kontrakt utan hennes medgivande, att de bröt löften de givit henne och att hennes övergångssumma varierade utifrån vilken klubb som ville köpa henne?

Vi träffas i korridorerna vid Friends Arena. Här har landslaget just gjort sin första träning någonsin. Om du andas in genom näsan kan du känna gräslukten. Sofia Jakobsson har redan varit inne i omklädningsrummet efter träningen, men damlandslagets nya presschef Thomas Björn drog ut henne igen efter att vi frågat efter en intervju. Men Jakobsson är på glatt humör och hon berättar gärna om Chelsea och Rossijanka.
– Det känns jättekul, det är spännande. Det känns som att ligan är på väg framåt, det är kul med Liverpool som satsar och Arsenal är bra, säger Jakobsson och lovar sedan att hålla koll på de engelska landslagsspelarna om Sundhage vill det.

Så. Nu du läser denna artikel är Jakobsson på plats i sin nya klubb och lär känna lagkamraterna hon kommer att spendera sitt kommande fotbollsår med. Kontraktet sträcker sig säsongen ut och Jakobsson känner att hon var tvungen att byta klubb för att ge sig själv en bra chans inför EM på hemmaplan. Då undrar vi alla – vad var det som hände i Ryssland? Hur kunde Jakobsson förlänga sitt kontrakt strax efter OS förra året och bara ett halvår senare vara så pass missnöjd att hon berättade att hon ville byta klubb i media? Well, faktum är att Jakobsson inte förlängde sitt kontrakt, det förlängde klubben automatiskt – trots att klubben lovat henne att hon skulle få lämna om tränaren Farid Benstiti drog vidare.
– Nej alltså, vi hade pratat innan om att blir Farid kvar så stannar jag, men åker han då vill jag inte vara kvar, för jag trivdes så bra med honom. Jag hade 1+1-kontrakt, och klubben lovade att går Farid så får du också gå. Men då gick han och sen fick jag ett brev hem där det stod att mitt kontrakt var förlängt till 2014, berättar Jakobsson och fortsätter sedan:
– Jag hade också varit tydlig med att om många av de brasilianska spelarna går så vill jag också gå, för då kändes det som att satsningen de hade under första året som tog slut.

Jakobsson tittar ned på sina fotbollsskor och tittar sedan upp igen. Av den blyga norrländskan jag intervjuade inför U20-EM 2009 finns inga spår kvar. Den hemmakära Jakobsson har kastat sig ut i världen, utan skyddsnät och lärt sig att flyga. Och även om tiden i Ryssland bitvis var tuff säger hon – med eftertryck – att hon inte ångrar sig, hon har lärt sig något av detta och tycker att det är en bra lärdom att ta med sig in i framtiden. Men visst märks det att Jakobsson är en aning besviken på Rossijanka för hur de hanterade hennes fall.
– Vi hade ändå kommit överrens, men jag får skylla mig själv lite som inte hade något skriftligt. Nu har jag lärt mig det, men samtidigt – vi hade ändå kommit överrens om en sak. Det kändes ändå lite tråkigt, säger hon.
I nästa andetag berättar Jakobsson dock att hon trivdes bra i klubben under det första året och att hon inte känner något agg mot sin första utlandsklubb:
– Jag har verkligen ingenting emot klubben utan trivdes jättebra under mitt första år. Men jag kände att när så många spelare gick och vi fick en ny tränare och allt så… Jag tror inte på en satsning där man byter tränare och spelare hela tiden. Träningarna blev sämre, det var inte lika seriöst…

Det snackades länge och väl om vart Jakobsson kunde tänkas gå när det blev känt att hon ville lämna Ryssland. På tapeten fanns Paris Saint-Germain, en storsatsande klubb i Frankrike dit Kosovare Asllani gick under hösten. I den klubben finns även hennes gamla tränare från första året i Ryssland, Farid Benstiti. Det har även ryktats om att svenska klubbar ryckt i den snabba anfallaren.
– Det var en svår situation, jag hade ett par klubbar från Sverige som var intresserade men blev svårt för klubbarna i Sverige för att jag behövde köpas loss.

Hur mycket det hade kostat att köpa loss Jakobsson? Well, det varierar.
– Jag tror att det hade varit olika beroende på vilken klubb det hade varit. Farid och PSG var intresserade men jag tror att det hade varit svårt för dem att köpa loss mig eftersom de kom i en liten tvist, berättar Jakobsson som ändock är tacksam över att Rossijanka släppte henne förhållandvis billigt till Chelsea. Några summor får vi dock inte höra.

Jakobsson vet ännu inte vad som väntar när hon kommer till London och Chelsea. Men hon nämner att det är skönt att några isländskor också joinar klubben, hon har nämligen hört att de pratar svenska – något som kan underlätta till en början. I Chelsea kommer Jakobsson att bära samma tröjnummer som en stundom hyllad, stundom ifrågasatt spanjor, Fernando Torres. Att dela nummer med Torres var dock inget som blev avgörande när hon valde siffra i Chelsea.
– Jag fick välja, så jag får nummer 9, som jag hade i Umeå och har haft i många klubbar. Jag vet inte varför men jag har haft den siffran ända sen jag var liten, säger Jakobsson innan hon går iväg. Redo för nya äventyr, denna gång i den engelska klubben Chesea.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.