Alva tycker till om Marta och humöret

Alva Nilsson om Martas humör, tjuvknep och en ökad respekt för hon som ofta kallats för världens bästa fotbollsspelare.
Foto: David Spak

Marta, Marta. En spelare många snackar om. Av flera orsaker. Marta, en fantastisk spelare och bollkonstnär. En lirare, en världsspelare. Men också en spelare med kort temperament, en spelare som gestikulerar och en spelare som dragit på sig en del onödiga kort genom karriären. Den utvisning Marta drog på sig under träningsturneringen Norrporten cup får klassas som en av de mest onödiga hittills.

Men samtidigt som jag står där vid planen och ser Marta få det röda kort hon de facto förtjänar i matchen mot Piteå kan jag inte låta bli att tänka att det finns två sidor av alla mynt.

Marta är en spelare med temperament och när hon passerar gränsen är det givetvis inte okej. Hon måste jobba än hårdare på att kontrollera sitt temperament, för att vara en god förebild för alla tjejer och flickor som spelar boll i världen. Men följer man Marta i några matcher blir man snabbt medveten om hur otroligt hårt många går åt henne på planen. Jag gillar fysiskt spel. Nej, jag älskar tamefan fysiskt spel. Fotboll är en hård sport och skall så vara. Fysiskt, tufft, hårt spel. Då är fotboll som allra vackrast.
Men man måste hålla sig på rätt sida gränsen. Tjuvknep är något annat än fysiskt spel, det är farligt och onödigt. Sparkar mot fötterna istället för bollen, ryck i armar, små knuffar för att få någon ur balans. Nej, det är inte okej. Och det är sådant Marta möter i nästan varje gång hon får bollen. Nästan varje gång Marta har bollen möter hon det, sparkar mot fötter istället för mot boll, små, små knuffar för att få henne ur balans. Inte varje gång, inte varje försvarare tar till dessa knep – men väldigt, väldigt många. Och vissa kanske rycker på axlarna och tänker; äsch, några små sparkar och knuffar måste man väl kunna ta? Nej, när någon siktar på fötterna, hälsenorna och benen – det är inte fysiskt, det är farligt. Det är något som riskerar att skada spelarna. Samma sak är det med de där knuffarna. En spelare som tappar balansen i det läget kan åka på skador. Kontentan blir då att; går man in i en duell med syftet att köra dessa tjuvknep är det liksom samma sak som att medvetet försöka skada någon. Och det kan aldrig vara okej.

En annan sak som hör till detta är ytterst intressant, vi tycks ha olika måttstockar i vårt damfotbollsland. En för Marta och en för alla andra. Det är inte alls ovanligt att tränare, motspelare och publik gnäller på Marta när hon ägnar sig åt sina tjuvknep. Med rätta. Sådant ska nämligen inte förekomma. Det sägs att ”hon fick inte kort för det där för det är Marta, då vågar domarna inte ta det”. Men när de egna laget kör sina tjuvknep mot Marta heter det ”äsch, det är så man måste göra för att stoppa henne”. Inga moraliska dilemman där inte. Allt är bara svart och vitt. Marta är dum när hon gör samma saker som alla gör för att stoppa henne. Nej, för mig rimmar det illa. Vi kan inte köra med två olika måttstockar.

Marta är en fantastisk fotbollsspelare med ett hett temperament. Och hon måste göra allt hon kan för att kontrollera sitt humör. Det kan vi nog alla skriva under på. Men under en träningsturnering i Sundsvall ökar mitt förståelse för Marta något så enormt. Jag har alltid varit kritisk mot Martas humör. Möjligen och troligen har jag varit en av hennes absolut största kritiker, alla kategorier. Jag har hävdat att hon inte kan kallas för världens bästa på grund av det där humöret. Jag har sagt att hennes humör gör henne till en dålig förebild för tjejer och flickor som kickar boll i detta avlånga land. Men i Sundsvall, under en träningsturnering där Marta åker på en berättigad utvisning, förändrades min syn på henne. Jag är, här och nu, beredd att krypa till korset. Jag har nämligen sett den andra sidan av myntet.

Det Marta får utstå under en match är, ja det är inte alltid vackert. Martas gensvar idag var även det allt annat än vacker. Och onödigt. Jag vill påpeka det. Hur Marta tog tag i Piteåspelaren och skakade om henne, nej det var fasen inte vackert. Inte heller okej, eller försvarbart. Och sådant måste givetvis jobba bort. För det är inte okej. Det vet Marta säkerligen, om inte annat lär hon få höra det av lagkamrater och ledare i Tyresö.

Men. Den där tekniska, gudabenådade, hetlevrade fotbollsspelaren från Brasilien får utstå mer än alla andra spelare i damallsvenskan, mycket mer. Tjuvknep, sparkar mot fötterna istället för bollen, små, små knuffar för att få henne ur balans. Och jag kan inte tycka att det är okej. Jag kan inte tycka att det är schysst. Och tyvärr, så länge motståndarna lyckas kommer de att fortsätta.

Men det kanske är dags att förstå att även om Marta är en hetlevrad spelare som behöver jobba med sitt humör finns det alltid två sidor av samma mynt. Och tydligen finns det även två olika måttstockar att mäta spelare utifrån. En för Marta, och en för alla andra.

fair play 2013-03-24 00:06

Helt förvirrande tankar Alva, i ena stunden då skäller du ut Marta för att i nästa försvara henne. För att komma till rätta, eller för att ta en klar ställning då borde du belysa problem tycker jag, nämligen tala om det fula spel på de "tekniska" spelare i Damallsvenskan, sedan komma med kort förslag på hur man kan lösa detta så att grovt/fullt spel inte blir vardagsmat för några som tydligen figurerar som förebilder också det.
Eller tycker du att Martas humör, eller någon annans i den delen som avviker från den svenska malen är största problem som kan drabba Damallsvenskan?

Kjellåke 2013-03-27 14:48

Du har helt fel när det gäller Martas "humör"! Jag har sett henne i otaliga matcher och hennes s k humör kommer inte fram förrän hon blivit provocerad ett 20-tal gånger! Tror fasiken att hon till slut blir arg när hon blivit nersparkad eller på annat sätt blivit ojuste behandlad.
Sanningen är den att alla/många andra är så förbaskat avundsjuka på henne för att de inte hänger med i svängarna och därför tar till de enda medel de själva klarar av - nämligen sparkar på hennes ben eller fäller henne etc etc.
Marta är en underbar människa som brinner för fotbollen och vill inget annat än att få spela fotboll under NORMALA förhållande!
Det är domarna som skall klandras i första hand som inte stävjar det här speciellt en kvinnlig domare från Stockholm vilken jag inte nämner vid namn ska ta åt sig.

PE 2013-03-24 01:57

Visst såg vi väl samma match? Marta togs hårt vid några tillfällen- precis som flera andra spelare både i Tyresö och Piteå. Men att påstå att hon bedömdes utifrån andra måttstockar tycker inte jag är en riktig beskrivning. Den stora skillnaden är att Marta inte kan hantera det fysiska spelet! Hon agerade omoget vid flera tillfällen och det röda kortet var nära i några situationer innan hon blev utvisad. Uppriktigt sagt förstår jag den här gången inte vad du är ute efter?

Jörgen LdB FC Fan 2013-03-24 12:03

Nä Marta e en ful spelare med ett jäkla humör o attityd!
Så nu vet motståndarna hur man ska ta Marta och få henne ur balans genom och spela hårt men schysst på henne!

Martin 2013-03-24 14:40

Jag har följt LFC sen starten 2004 och har då aldrig sett prov på det riktade 'fula' spel mot 'tekniska' spelare som 'fair play' och Alva talar om. Jag undrar ju också lite hur Alva menar att man ska stoppa Marta och d y l spelare om man inte ska få spela fysiskt emot dem.

Minns med glädje LFC:s 'taktiska triumf' mot just Tyresö förra säsongen på Folkungavallen där man genom att punktmarkera Marta och hela tiden ligga 'på gränsen' mot henne fick bort henne fullständigt ur matchen.

För mig är det 'taktiska spelet' en lika stor och ofta mer underhållande del av en fotbollsmatch än vad 'spektakulära' dribblingar och 'snygga' mål är men så är jag ju uppväxt med Premier League på Tipsextra.

För att sammanfatta så ser jag inte problemet här. Jag har under alla år jag sett damfotbollsmatcher på TV och live nästan aldrig sett rena 'övertramp' på tekniska spelare eller i största allmänhet utom just efterslängar från frustrerade 'stjärnor' där Marta är en av de värsta syndarna.

Johnte 2013-03-24 19:24

Det vet ju alla att Marta har ett tråkigt humör....Ska leka lite primadonna och ingen får ta henne hårt utan att för den delen spela fult.. En lång artikel med en massa trams. Marta är inte någon ängel.Men förmodligen vill Alva att alla spelare ska vara statister, förutom Marta, som ska få härja fritt om Alva fick bestämma. Nu får du ta och ge dig. Alva. Att gnäll Fian Marta skulle ha en annan måttstock än övriga spelare, är bara spöken i Alvas huvud.

Kjellåke 2013-03-27 14:52

Egentligen är ditt inlägg inte värt att bemöda för det talar för sig själv...
Men du har helt fel och kan inte ha sett några matcher med Marta det förstår jag utan du går i Jantelagen fotspår!
Kom igen när du har fakta på fötterna....

Aggan 2013-03-25 12:12

Vem får inte tjuvnyp? Det får de flesta spelare, och vissa spelare och vissa lag är bättre på att nypas. Detta är domarnas jobb att stävja.

Men det är också skillnad på tjuvnyp och fysikt organiserat förssvarsspel.
Bara en dålig förlorare skyller på tjuvnyp...

Sedan finns det spelare som utnyttjar sitt namn och sin status och filmar till sig frisparkar och straffar. Detta är också domarnas jobb att stävja.

Ja, det är inte lätt att vara domare men hur svårt kan det vara att tilltala spelare med deras tröjnr? Sluta tilltala med förnamn, det är oproffesionellt!

Alva Nilsson 2013-03-25 14:52

Nej hörrni, nu måste jag gå in och förtydliga här. Det här inlägget innehåller två saker.
1. Martas humör är ett problem, hon måste jobbar för att förbättra det. Hennes idiotutvisningar är inte okej.
2. Marta tas hårdare än många andra, på ett sätt som inte är okej.

Jag gillar att det blir diskussion och jag har full förståelse för att alla inte håller med mig i det jag skriver.
Men... Kom igen när ni stått bredvid spelarbänken under matcher. När ni har hört tränare och spelare prata om att "vi sparkar Marta lite på fötter när hon inte är berädd" eller "om ni trampar till lite på hälsenan så ser domaren inte det" eller "dra till en knuff i ryggen när hon inte är med påt, höhö". DET är tamefan inte okej. Uppmaningar likt dessa har jag hört både en och fyra gånger från spelare/ledare som inte tillhör Martas lag.

Det är en sak att, i stridens hetta, trampa någon på hälsenorna eller knuffa dem i ryggen. Sådant förstår jag. Sådant gjorde jag själv som spelare. Det är sådant som kan komma när man har hög puls och stor vinnarskalle. Men att planera det? Att uppmana sitt lag att göra så? NEJ, DET ÄR INTE OKEJ. För då går man medvetet in och vet att det här kan skada en spelare riktigt illa. Och om vi tycker att det är okej kan vi lika gärna förbjuda teknisk fotboll på rak arm, istället för att döda den sakta men säkert.

I övrigt är jag övertygad om att andra tekniska, svårstoppade spelare blir utsatta för samma sak. Att tränare/ledare/spelare uppmanar varandra att stoppa dem på detta sätt. Dock har jag aldrig hört dem säga det. Men att Bachmann tas på samma vis är nog givet. Troligen får även andra tekniska spelare samma behandling.

Mitt tips till er är alltså; ta plats när bänken och lyssna på vad som sägs. Då kommer ni (mest troligt) att höra ledare/spelare uppmana andra att medvetet gå in och spela detta fulspel, detta fulspel som är direkt oacceptabelt. När ni gjort det lär ni förstå min kritik bättre.

Några andra korta kommentarer:
@Aggan: menar du att JAG ska sluta tilltala Marta med förnamn eller att domare ska sluta med det?

@Johnte: Det du skrev kan ha varit en av de mest onödiga kommentarer jag läst på damfotbollcom. Skärp dig! Här diskuterar vi, vi kläcker inte ur oss massa tramskommentarer. Vill du ha diskussioner eller vill du ha ett aftonbladet-kommentarsfält här?
Om du någon gång har läst mina blogginlägg vet du att det du skriver är direkt felaktigt. Och helt onödigt. Skärpning för tusan.

Johnte 2013-03-25 20:56

Bra jobbat Alva, nu får du till och med gå in och förtydliga...Kanske det var en aldeles för lång artikel, där saker och ting flöt ihopa för mycket. Vad du nu påstår är att de Damallsvenska klubbarna och dess tränare talar om och går in för att medvetet skulle skada Marta.....Det är oerhörda anklagelser, du kommer med där.
Det får bli din tolkning, av det hela, tramskommentarer åt en tramsig artikel.

Martin 2013-03-25 21:35

Att man snackar ihop sig om att spela 'på gränsen' mot motståndarnas 'stjärnor' och då särskilt de med hett temperament är väl självklart, det är inget jag behöver vara nära ett bänk för att kunna föreställa mig.

Det är dock en viss skillnad mellan att spela på gränsen, ta 'taktiska frisparkar' o s v eller att medvetet försöka skada någon. Det sista är helt förkastligt och också något jag nog aldrig har sett under en damfotbollsmatch men det första menar jag är en del av spelet och något jag t o m kan uppskatta som åskådare.

Jag skulle också vilja fråga Alva hur exakt hon menar att motståndarna ska kunna 'stoppa' en spelare som Marta om man inte får spela på gränsen eller ens gå in fysiskt mot henne för att hon riskerar bli skadad ? Jag menar att det är mer eller mindre professionella idrottare vi talar om, spelarna är väl inte gjorda av glas, och att det fysiska spelet är och förblir en stor del av damfotbollen.

Som en extra notis jag själv gjort har väl Marta som uppvaktas så särdeles hårt varit förskonad från allvarliga skador och nästan aldrig missat en match medan 'medelmåttiga' spelare skadas allvarligt till höger och vänster och då i 95 % av fallen genom en 'olycka' och inget medvetet fult spel.

Alva Nilsson 2013-03-25 23:02

@Johnte: jag skriver vad jag hör och vad jag ser. Om någon känner sig felaktigt utpekad är de fria att höra av sig till mig. Gällande den här diskussionen och det du skriver får vi helt enkelt lämna det. För du tycks inte alls vilja förstå hur jag menar, och då är det lönlöst att förklara igen.

@Martin: hur man ska stoppa Marta och andra tekniska spelare?
1. Spela fysiskt - om du läser inlägget igen ser du att jag skriver att jag är en stor förespråkare av fysisk fotboll. Du har ofta läst min blogg Martin, jag har för mig att jag skrivit många gånger om att jag gillar fysisk "köttarfotboll" och att jag älskar fysiska kraftpaket så som Nilla Fischer och Frida Östberg. Faktum är att jag gillar den typen av fotboll mer än den tekniska fotboll ex Barcelona visar prov på på herrsidan. Så att du ens antyder att jag inte skulle tycka att det är okej att man "spelar på gränsen" eller "inte ens får gå in fysiskt" känns bara... fel. Så den diskussionen kan vi nog lägga åt sidan på en gång. Axel mot axel, bra fysik och tufft spe, hårda men schyssta närkamper - ja tack.
2. Ligg steget före, jobba på spelförståelsen och förutse nästa drag innan nästa drag kommer.
3. Bli snabbare. Spring snabbare och man behöver inte hugga efter hälsenor utan kan istället komma in framför och sätta en klockren glidtackling på bollen.

Alva Nilsson 2013-03-25 23:08

Övrigt vill jag tillägga att; alla är fria att bilda sin egen uppfattning. Ni, liksom jag. Jag bildar min uppfattning utifrån det jag ser och hör. Och ni bildar eran. Så får det vara.

Rainer Fussgänger 2013-03-26 00:48

Om någon ledare har sagt "om ni trampar till lite på hälsenan så ser domaren inte det" om Marta eller någon annan spelare som tilltänkta offret så borde den personen konfronteras med det hen sagt. Det är en så stor skandal att Svenska fotbollsförbundet borde påbörja en undersökning med detsamma. Ett sådant beteende får aldrig tolereras och måste bestraffas.

I övrigt hoppas jag att debatten coolas ner lite här. Vi har alla våra åsikter. Min är att det är inte bara Marta utan många andra bra spelare, mest offensiva sådana, vilket ligger i naturen, som får många knuffar, tröjdragande mm mm. Detta drabbar Christen Press, Anja Mittag, Ramona Bachmann, Kirsten van de Ven osv. De skriker mer sällan mot domarna, eftersom de litar (mest iaf) på regelverket.

Marta utagerar på ett annat sätt. Ett sätt som hon borde jobba på. Samtidigt kan hon kanske påverka en svag domare att blåsa i hennes favör nästa gång, att visa motståndaren det gula kortet nästa gång. I sydamerikansk fotboll är det ibland en del av spelet. Ni minns säkert hur Cristiane krävde utvisningen av Shannon Boxx i semifinalen 2007mellan USA och Brasilien - och fick den, trots att Boxx inte hade kontakt med henne.Eller hur Erika låg skadat i flera minuter på gräset i Tyskland och när de ville bära ut henne på bår så hoppade hon plötsligt som ett nyfött barn ner och fick gult.

Vi kommer inte att ändra Marta och det bör vi inte heller försöka. Hon och Zlatan har en sak gemensamt - de är geniala fotbollsspelare som gör fler mål än de flesta andra, men har även kort stubin vilket gör att de även åker ut fler gånger än andra.

LasseW 2013-03-26 03:12

Hallå där Alva!
Oroa dig inte,tänker inte ifrågasätta vad du skriver i din artikel.Håller faktiskt med dig om mycket.
Själv tycker jag att man generellt sett blåser för lite frisparkar i (dam)allsvenskan.Drag i armar och axlar,sätta handen i ryggen och trycka till rejält,klumpiga sena brytningar även om man ofta försöker spela på boll släpps ofta igenom.Och man kan ju faktiskt få frispark även om man försöker stå på benen.Beundrar tjejerna som sällan eller aldrig filmar eller förstärker.
Men tyvärr är nog risken att filmningar kommer att öka i framtiden ganska stor,precis som den gjorde på herrsidan.
(För er som är yngre kan jag berätta att det fanns en tid då det inte ansågs speciellt manligt att ligga och rulla runt i 5 minuter för att någon nästan sparkade dig på benet.Ja jag vet att det låter otroligt)
Hela den här debatten handlar nog mest om att du skrev om Marta.Många älskar henne,många avskyr henne.Själv känner jag mig i hennes fall ganska neutral.
Borde hon få med sig mera frisparkar?Tveklöst
Förstärker hon ibland?Jodå en del
Hör de 2 sakerna ihop? Absolut
Och hennes utfall är som Rainer så riktigt påpekat ofta ett sätt att påverka domaren.
Var bara glada att vi har henne i allsvenskan för det finns ingen annan spelare som väcker så mycket känslor.Och känslor är för mig vad fotboll i grunden handlar om.
Själv älskar jag fysisk,taktisk fotboll.
Följer LFC
Psycho är favoritspelaren
(Förutom Captain Perfect då,men hon är ju Gud)

Kollat in allsvenska bilagorna.Tjejernas avdelning är ju en ganska sorglig historia.
Men Aftonbladets betygsättning är stor komik.
Finns tydligen bara 5 tjejer som håller landslagsklass och ingen av dem är svensk.
Inte underligt att landslaget har problem.
Så ha det bra fotbollsälskare.
Keep up the good work Alva.
Kram

Mark 2013-03-26 09:01

"Kalla det fotboll-Kopparbergs/Göteborg FC minst gula 3 år i rad."

Kjellåke 2013-03-27 06:33

Alva har helt rätt!
Jag såg de flesta matcherna förra året och såg också hur motståndarlagen satsade allt på att sabba Martas spel genom ojusta fällningar och sparkar på benen etc. Listan kan göras hur lång som helst! De fåtal gånger Marta fick spela utan påhopp - ja då resulterade det oftast i ett mål! Och det finns inget roligare än att se en så teknisk spelare dribbla och trixa med bollen!:)
Låt henne showa och spela sitt spel det är det vi vill se och det är det publiken kommer för. Publiken ja - enbart p g a Marta fördubblades publiksiffrorna på alla bortamatcher!
Så snacka om vem som drar till sig åskådare!
Förstår mer än väl att Marta blir sur och reagerar "oproffsigt" men vad tusan efter 15 fällningar i en match så blir vem som helst sur!
Vill ni ha publik till era matcher så låt Marta spela sitt spel och satsa på justa tacklingar och rent spel - förstår att det är motståndarnas TRÄNARE som gett order om det fula spelet och sedan är det kanske inte så kul att bli bortgjord.....

Johnte 2013-03-27 19:32

@Kjell Åke, jag hade inte tänkt kommentera mer om detta, men när jag läser dit svar blir jag förvånad. Du påstår att Marta har fördubblat bortasiffrorna i Publik. Vart får du det ifrån???...Såg Ldb -tyresö i sista matchen, jag kan garantera att det blev en sådan stor publik,över 4.000 hade inget med Marta att göra. Möjligtvis för dom som kom från Tyresö. Att man tar en spelare hårt, ser jag som okej, inom lagens råmärke. Det är ingen jävla balett, om du tror det, fotboll är en kontaktsport.. Om du tror att det drar publik till matcherna för att Marta ska kunna springa runt och schowa på sina vilkor, för det är ungefär vad du säger, då får du nog tänka om ett par varv till.. Det är några oerhörda ankladelser, att säga att det är tränarna som talar om att man ska spela ojust spel och borde utredas av SVFF. Hårt spel ja, ojust skadande spel, nej.

Kjellåke 2013-03-28 06:43

Varsågod och läs statistiken från förra året = http://svenskfotboll.se/damallsvenskan/statistikligor/?scr=spl

Det är helt klart att Marta tillsammans med Tyresö FF fördubblade publiksiffrorna och det har även då nämnts i pressen.
Kan hålla med om att det säkert inte gäller sista matchen eftersom det var en ren final.
För övrigt så har Tyresö FF störst publik både borta och hemma!

Visst är det ok med lite tufft spel men du har inte sett några matcher med Marta förra året, förutom finalen misstänker jag, och hon blev hårt och ojuste attackerad i så gott som varenda match.
Vet inte om fotboll är en ren kontaktsport - de som tror det borde nog titta på rugby eller liknande.
Jag TROR inte att Marta drog extra publik för det är ett faktum enligt pressen och statistiken. Lyssna vid bänken så får du höra en del uppmaningar från tränarna!

Martin 2013-03-29 00:01

@KjellÅke, så du vill alltså se 'All-Star' matcher istället för fotbollsmatcher i Damallsvenskan ? Jag såg 10 av LFC:s hemmamatcher förra säsongen, den 'bästa' var 1-0 matchen mot Tyresö där LFC genom disciplinerat försvarsspel och punktmarkering på Marta från alltid lika 'lagom elaka' Petra Larsson lyckades kämpa till sig en 'fulseger'. Den 'sämsta' var 11-0 segern mot Djurgården där man som hemmasupporter mest satt och led med Djurgårdens 17-åriga målvaktsdebutant och förundrades över hur ett damallsvenskt lag kunde prestera så uselt försvarsspel.

Du är givetvis välkommen att ha vilken åsikt om hur fotboll bör spelas som du vill men för mig är fotboll en kontaktsport och det fysiska spelet och då även ojustheterna är en del av det taktiska spelet. Att försöka skada en motståndare är förstås aldrig okej, det är det inte i rugby heller förresten, men fotboll där de 'duktiga' spelarna ska vara fredade kommer snabbt bli en oerhört tråkig sport att följa.

Kjellåke 2013-03-29 09:17

Okej. Jag har kanske missuppfattat det där med fotboll:( Jag är så naiv att jag trodde att man spelade om bollen och att fair play var en viktig ingrediens.
Att jag började gå på damfotboll var delvis för att jag skulle kunna ta med mina små flickor på fotboll och att den yngsta tränar med Tyresö. Skulle aldrig drömma om att ta med dem på "herrfotboll!"
Detta enbart p g a "huligan-våldet" på läktarna. Upplever matcherna med damfotboll som en familjeföreställning som det var när jag själv var barn.
Inte skall Marta special behandlas - hon och alla andra spelare skall behandlas lika juste. Är kanske gammalmodig som inte fattat att fotboll tydligen har blivit en kontaktsport med fula tröjdragningar och spark på benen istället för på bollen. Det är en jädrans skillnad om motståndarna är så skickliga så de lyckas punktmarkera en spelare i en hel match sådant kan jag acceptera för det hör till. Och Marta agerar ibland "kanin"(frivilligt eller ofrivilligt) för att släppa fram andra spelare i laget.
Ska bli spännande att se årets allsvenska! Själv hoppas jag självklart på att Tyresö än en gång tar hem det och på framgångsrikt Champion League spel!

fair play 2013-03-29 19:54

Det fula spelet, som i damfotbollen ofta uppmuntras av överambitiösa tränare och tjejer som då blind utför detta, kan stävjas med bättre domarinsatser.
Avsikt ska räknas, utöver kapningar, små medvetna sparkar mm, precis som i killfotbollen.
På så sätt lär de teknisk mindre begåvade sig att gränser finns.
Då ska inte tränarna bestämma "gränser" utifrån egna lagets behov.
Angående "fysiskt spel" då har vi sett igår hur ett svensk topplag klarade sig mot ett någorlunda tekniskt , 0-8 i 2 matcher var det facit .
Precis som i några kommentarer här då Malmös tränare valde att snacka smörja samtidigt som hans lag lyckades 2ggr ordna passningsspel under hela matchen.

Kjellåke 2013-03-29 20:06

Håller med dig fullständigt!
I de matcher där en professionell domare dömde såsom Jenny Palmqvist - stävjas ofoget direkt - för övrigt anser jag att hon är Sveriges bästa domare i damfotbollen.
Finns tyvärr mindre lämpade domare, bl a en från Stockholm, inga namn men initialerna LA var en katastrof när hon dömde i förra årets matcher:(
Ja man såg ju hur bra det gick för Lyon med "riktigt" spel.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.