KIF Örebro nästa för tjeckiska tvillingar?

Det tjeckiska tvillingparet Irena och Lucie Martinkova imponerade stort på KIF Örebro-tränaren Rickard Nilsson när man något överraskande spelade 3-3 mot Tyresö i en träningsmatch på torsdagskvällen.

De båda landslagsspelarna Irena och Lucie Martinkova, 26 år, provspelade och imponerade på tränare Nilsson som mer än gärna ser de båda spela i Damallsvenskan för Örebro under 2013.
– De anlände till Örebro i onsdags och har hunnit med att träna med laget. Vi har fått hjälp av Pavlina Scasna som tidigare spelat i KIF Örebro och hon har verkligen hittat precis det spelartyper vi behöver. Lucie som blev Årets Spelare i Tjeckien 2012, är mittfältare som kan spela både centralt och på kanten. Irena är mer utpräglad central mittfältare. Eftersom vi tappat både Marie Hammarström och Edda Gardarsdottir från ifjol känns det här som klockrena ersättare och jag hoppas att vi nu kan hitta en lösning som gör att de vill spela för oss under 2013.

Igår fick KIF Örebro en rejäl genomkörare då de ställdes mot fjolårets mästarlag Tyresö FF. Ni spelade 3-3 mot dem en lite överraskning väl även om det är tidigt på säsongen?
– Det var det absolut. Vi fick ett kvitto på att vi är på rätt väg. De nya spelarna gjorde bra ifrån sig. Irena och Lucy är snabba, passningssäkra och lugna med bollen. Det märks att dom har rutin.

Vi noterar att
Helen Eké nyförvärvet i KIF Örebro gjorde första målet mot sina gamla klubbkamrater i Tyresö FF.
Nyförvärvet Marie-Eve Nault gjorde debut i KIF tröjan och att Sara Larsson vilade då hon besväras av en ömmande hälsena. Dock inte i den fot som hon operarade i fjol. Sara beräknas vara tillbaka inom kort.

Målen: Helen Eké 0-1, Elin Magnusson 0-2, Lisa Dahlkvist 1-2, Elin Magnusson 1-3, Marta 2-3, Lisa Dahlvist 3-3.

Rainer Fussgänger 2013-03-01 14:23

Äntligen! Jag har ofta undrat varför de damallsvenska klubbarna inte tar en titt österut när det gäller skickliga fotbollsspelare. Tjeckien, men även Ryssland, Ukraina, Slovakien har en hel del talanger som skulle kunna utvecklas till en rimlig kostnad plus en troligtvis lägre tröskel för integration i ett skandinaviskt lag än en del andra.
I Linköping är ju en serbisk tjej aktuell för spel i Damallsvenskan och nu alltså Martinkova-systrarna. Skönt.

GambitSWE 2013-03-01 14:39

Ha @Rainer, jag skulle påstå det motsatta angående integrations frågan. De enda utländska tjejerna som skulle ha fått det svårare i damallsvenskan skulle kanske vara från Afrika och Asien. Att det skulle vara billigare för de damallsvenska klubbarna att ta spelare från dessa länder köper jag till fullo, dock inte att de skulle ha lättare att integrera jämfört med väst-europeiska, amerikanska och australiensiska spelare. Jag tror att dessa skulle ha lättare att acklimatisera sig till Sverige än öst-europeiska länder (bortsett från vädret, hehe). Nu är ju inte öst alls som det var för ca 20-30 år sedan, men ändå.

Johnte 2013-03-01 20:46

Jaha, det får mig att undra vart Tyresö står. Först 1-1 mot Umeå (hemma) och nu mot KIF Örebro 3-3. Inte särskilt imponerande. Men visst säsongen har ju inte börjat ännu.
Men man kan tycka att det borde vara längre fram med Tyresö.

Martin 2013-03-01 22:08

Jag tycker det är positivt att Damallsvenskans lag breddar sitt 'sökområde' efter talanger/etablerade spelare att plocka hit för spelare från just de områden GambitSWE nämner är i regel riktigt dyra och som vi fått erfara i LFC ofta inte värda kostnaden om man vill ha en verksamhet som går plus eller åtminstonne jämt upp.

Vad gäller Jovana Damnjanovic, den serbiska talangen som testats i LFC, har jag känslan av att det tyvärr inte kommer bli något kontrakt den här gången men man kommer nog fortsätta följa hennes utveckling för det är minst sagt en intressant spelare. Jag baserar detta på att hon är väldigt ung fortfarande och ju går i skolan i Serbien.

Vad gäller Tyresös form så möter de LFC på Tyresövallen den 19:e och med tanke på LFC:s succéartade inledning på försäsongen lär det väl bli en värdemätare på var laget står. Spontant så tror jag att Tyresös skrala inledning på försäsongen förklaras med nyckelspelare ur form och VÄLDIGT många skador i backlinjen. Just det sistnämnda ska bli spännande att se om LFC:s snabba anfallare Sällström och Blackstenius kan utnyttja.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.