Kosovare Asllani och Antonia Göransson på topp mot Island

Kosovare Asllani gjorde två mål och tänkte ständigt rätt i spelvalen. Antonia Göransson löpte och löpte och slutade aldrig att sticka in huvudet och utmana. Duon kunde ha delat på priset som matchens lirare men att vara inblandade i det mesta som Sverige skapade räckte gott som dagsverke.
Antonia Göranssons insats mot Island var högklassig (arkivbild)

- Det blir lite ketchupeffekt idag, säger Kosovare Asllani efter 6-1-segernöver Island.

I förhandssnacket efterlyste Pia Sundhage bland annat bättre samarbete mellan Asllani och Lotta Schelin i anfallen. Hon fick se ett fräsande formbesked från PSG-spelaren som gjorde sig spelbar och inte vek undan utan gick framåt på varje möjlighet.

Först på 1-0-målet, en påpasslig retur sedan Thora Helgadottir hindrat Antonia Göranssons skott med skospetsen.

Bakom 3-0 var Asllanis förarbete skottet som Helgadottir avvärjde men Lotta Schelin kunde hugga på.

Och vid 4-0 fanns hon återigen i hotande läge, hjälpte till med nedtagning av bollen som Marie Hammarström skickade in.
- Det var en rolig match att spela, vi forwards är mycket mer delaktiga i uppspelsfasen och Seger och Lisa (Dahlkvist) kliver mycket högre upp i plan.

- Våra yttrar är också väldigt delaktiga, allt klickade i stort sett och vi gjorde varandra bra.

Antonia Göransson stod för kantruscherna som gav ytterligare bredd till offensiven. Tysklandsproffset hade inga ord om förbättring att ta till sig då hon stod över mot Kina men var helt och hållet inne i uppgiften för dagen.

Spelsugen och löpvillig - ökade farten på få tiondelar för att ta sig förbi försvarsspelarna och nästan omöjlig att ta bollen av.

Vid 5-0 byggde hon anfallet för egen maskin, utmanade och befann sig till slut i ett läge där det bara var att titta upp och passa få meter till Asllani som var redo för ett tillslag nära mål.

Susanne Moberg gjorde sitt första landslagsmål i och med 6-0.

Ingen tanke på att slå av på takten precis.
- Det flöt på, vi känner att vi är bra fysiskt tränade, de blir nästan lite trötta medan vi sprang på. Vi sa bara ett mål till, ett mål till, säger Antonia Göransson som uppmärksammar en detalj i spelet.

- Curlingpass, att en ytterback eller yttermittfältare slår en pass längs linjen och forwards möter, det var väldigt effektivt.

Forceringarna mot kortlinjen gladde också Pia Sundhage på presskonferensen. Lagbygget fortsätter och USA blir något helt annat att ta sig an.

Med tanke på målskillnaden har Sverige minst en match om tredje plats och därmed två kvalitetsmotståndare kvar att möta i turneringen.
- Man kan inte förvänta sig att allt ska klaffa den första månaden Pia är här som tränare men det är helt klart ett steg på vägen, säger Kosovare Asllani.

Kakan 2013-03-09 05:55

En kul match att spela så klart för de svenska spelarna och visst var Göransson mkt bra. Men det var oxå en match där hon helt kunde fokusera på anfallspelet vilket är hennes styrka. Men lika bra som hon är framåt, lika svårt har hon med försvarsspelet! Så media borde vänta med att skriva upp henne som en given startspelare. Efter matchen mot USA får vi se en mer rättvis bild.

Johnte 2013-03-09 09:59

Vad som kan konstateras också, är att Göransson kommer mer till sin rätta på vänster sida och inte som i första halvlek till höger. Jag fortsätter att protestera mot att låta Nilla Fischer spela som mittback, Hon känns inte bekväm där, och kan ibland driva upp på mittfältet, vilket inte straffar sig mot ett för dagen svagt Island. Värre blir det om hon fortsätter med sådant mot ett lag som USA eller Tyskland. då blir Sverige straffad direkt.
Bort med Lisa Dahlqvist som jag inte tycker är sig likt längre. Då tänker jag på tiden efter VM 2011.Upp med Nilla Fischer på mittfältet där jag tycker hon kommer till sin rätta.Mittbacks platsen kan lösas på annat vis. Den definitiva lösningen kommer när Charlotte Rohlin blir fullt frisk och kommer att återta sin plats och lösa den problematiken på mittbacks platsen. Det är det ingen tvekan om.

GambitSWE 2013-03-09 20:52

Antonia är matchen spelare enligt mig. Visst hon gjorde kanske inte två mål, men jag tycker att hon bidrog mer till spelet än ex Kosse, trots att Asllani gjorde två mål. Båda Kosse's mål var ju pga bra prestationer av Göransson. Visst, en forwards jobb är ju att göra mål först och främst, men jag tycker inte att hon var såpass bra att hon skulle ses som en "matchens lirare" om det nu utsågs någon. Kanske mer media som utsåg henne till det. Däremot var Kosses bidrag till Schelins mål en läckerhet, och det målet var hennes till 90%.

Jag håller inte med @Kakan att Göransson har svårt för försvarsspel. Hon har faktiskt vid ett flertal tillfällen spelat som ytterback i sitt lag Turbine Potsdam, kanske inte alltid hela matcher men ändå, och tro mig, där är det betydligt bättre offensivt motstånd än ett ganska dåligt Island. Håller med att hennes styrka är det offensiva, men hon är långt ifrån svag i sitt defensiva arbete.

Vidare skall det påpekas att till skillnad från oss, så fattades det ett par bra spelare för Island. Margret Lara Vidarsdottir som bär hela laget på sina axlar i en mycket större utsträckning än våran Lotta. Vidare fattades Johnte's malmöspelare Sara Björk Gunnarsdottir som är en riktig fighter, och om någon skulle matcha svenskornas kondition, om det handlade om det, så skule det väl vara hon.

Nilla Fischer som mittback, nja, det finns vissa ljusglimtar i det, hon är ganska stark, och en tämligen bra huvudspelare. Dock så har vi ju sett att timningen inte alltid är den bästa. Angående Lisa håller jag helt med @Johnte, spelar hon så här, så håller hon inte måttet för ett svenskt landslag. Fanns väl egentligen ingenting fel i hennes spel mot Island, men motståndet var ju som det var.

Tror att Island hade en sådan dag som Sverige ibland har, ex när vi mötte både Tyskland och USA i förra årets Algarve. Island spelade tydligen en fin fotboll med hård press mot USA i stora delar av matchen, speciellt i första halvleken. Sedan att det släpptes in 3 mål i andra halvleken är kanske inte så konstigt. Sverige kan ibland spela otroligt bra, som matchen mot Kanada innan OS'et, som var riktigt bra. Sedan gör vi ett mediokert OS som bäst, där den bästa matchen nog var den defensiva mot Japan. Krävs sådana insatser som just den ovan nämnda Kanada matchen, samt matchen mot Tyskland efter OS'et för att på allvar hota de fem lag som är bättre än vi för.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.