Kosovare Asllani och Antonia Göransson på topp mot Island

Kosovare Asllani gjorde två mål och tänkte ständigt rätt i spelvalen. Antonia Göransson löpte och löpte och slutade aldrig att sticka in huvudet och utmana. Duon kunde ha delat på priset som matchens lirare men att vara inblandade i det mesta som Sverige skapade räckte gott som dagsverke.
Antonia Göranssons insats mot Island var högklassig (arkivbild)

- Det blir lite ketchupeffekt idag, säger Kosovare Asllani efter 6-1-segernöver Island.

I förhandssnacket efterlyste Pia Sundhage bland annat bättre samarbete mellan Asllani och Lotta Schelin i anfallen. Hon fick se ett fräsande formbesked från PSG-spelaren som gjorde sig spelbar och inte vek undan utan gick framåt på varje möjlighet.

Först på 1-0-målet, en påpasslig retur sedan Thora Helgadottir hindrat Antonia Göranssons skott med skospetsen.

Bakom 3-0 var Asllanis förarbete skottet som Helgadottir avvärjde men Lotta Schelin kunde hugga på.

Och vid 4-0 fanns hon återigen i hotande läge, hjälpte till med nedtagning av bollen som Marie Hammarström skickade in.
- Det var en rolig match att spela, vi forwards är mycket mer delaktiga i uppspelsfasen och Seger och Lisa (Dahlkvist) kliver mycket högre upp i plan.

- Våra yttrar är också väldigt delaktiga, allt klickade i stort sett och vi gjorde varandra bra.

Antonia Göransson stod för kantruscherna som gav ytterligare bredd till offensiven. Tysklandsproffset hade inga ord om förbättring att ta till sig då hon stod över mot Kina men var helt och hållet inne i uppgiften för dagen.

Spelsugen och löpvillig - ökade farten på få tiondelar för att ta sig förbi försvarsspelarna och nästan omöjlig att ta bollen av.

Vid 5-0 byggde hon anfallet för egen maskin, utmanade och befann sig till slut i ett läge där det bara var att titta upp och passa få meter till Asllani som var redo för ett tillslag nära mål.

Susanne Moberg gjorde sitt första landslagsmål i och med 6-0.

Ingen tanke på att slå av på takten precis.
- Det flöt på, vi känner att vi är bra fysiskt tränade, de blir nästan lite trötta medan vi sprang på. Vi sa bara ett mål till, ett mål till, säger Antonia Göransson som uppmärksammar en detalj i spelet.

- Curlingpass, att en ytterback eller yttermittfältare slår en pass längs linjen och forwards möter, det var väldigt effektivt.

Forceringarna mot kortlinjen gladde också Pia Sundhage på presskonferensen. Lagbygget fortsätter och USA blir något helt annat att ta sig an.

Med tanke på målskillnaden har Sverige minst en match om tredje plats och därmed två kvalitetsmotståndare kvar att möta i turneringen.
- Man kan inte förvänta sig att allt ska klaffa den första månaden Pia är här som tränare men det är helt klart ett steg på vägen, säger Kosovare Asllani.

Kakan 2013-03-09 05:55

En kul match att spela så klart för de svenska spelarna och visst var Göransson mkt bra. Men det var oxå en match där hon helt kunde fokusera på anfallspelet vilket är hennes styrka. Men lika bra som hon är framåt, lika svårt har hon med försvarsspelet! Så media borde vänta med att skriva upp henne som en given startspelare. Efter matchen mot USA får vi se en mer rättvis bild.

Johnte 2013-03-09 09:59

Vad som kan konstateras också, är att Göransson kommer mer till sin rätta på vänster sida och inte som i första halvlek till höger. Jag fortsätter att protestera mot att låta Nilla Fischer spela som mittback, Hon känns inte bekväm där, och kan ibland driva upp på mittfältet, vilket inte straffar sig mot ett för dagen svagt Island. Värre blir det om hon fortsätter med sådant mot ett lag som USA eller Tyskland. då blir Sverige straffad direkt.
Bort med Lisa Dahlqvist som jag inte tycker är sig likt längre. Då tänker jag på tiden efter VM 2011.Upp med Nilla Fischer på mittfältet där jag tycker hon kommer till sin rätta.Mittbacks platsen kan lösas på annat vis. Den definitiva lösningen kommer när Charlotte Rohlin blir fullt frisk och kommer att återta sin plats och lösa den problematiken på mittbacks platsen. Det är det ingen tvekan om.

GambitSWE 2013-03-09 20:52

Antonia är matchen spelare enligt mig. Visst hon gjorde kanske inte två mål, men jag tycker att hon bidrog mer till spelet än ex Kosse, trots att Asllani gjorde två mål. Båda Kosse's mål var ju pga bra prestationer av Göransson. Visst, en forwards jobb är ju att göra mål först och främst, men jag tycker inte att hon var såpass bra att hon skulle ses som en "matchens lirare" om det nu utsågs någon. Kanske mer media som utsåg henne till det. Däremot var Kosses bidrag till Schelins mål en läckerhet, och det målet var hennes till 90%.

Jag håller inte med @Kakan att Göransson har svårt för försvarsspel. Hon har faktiskt vid ett flertal tillfällen spelat som ytterback i sitt lag Turbine Potsdam, kanske inte alltid hela matcher men ändå, och tro mig, där är det betydligt bättre offensivt motstånd än ett ganska dåligt Island. Håller med att hennes styrka är det offensiva, men hon är långt ifrån svag i sitt defensiva arbete.

Vidare skall det påpekas att till skillnad från oss, så fattades det ett par bra spelare för Island. Margret Lara Vidarsdottir som bär hela laget på sina axlar i en mycket större utsträckning än våran Lotta. Vidare fattades Johnte's malmöspelare Sara Björk Gunnarsdottir som är en riktig fighter, och om någon skulle matcha svenskornas kondition, om det handlade om det, så skule det väl vara hon.

Nilla Fischer som mittback, nja, det finns vissa ljusglimtar i det, hon är ganska stark, och en tämligen bra huvudspelare. Dock så har vi ju sett att timningen inte alltid är den bästa. Angående Lisa håller jag helt med @Johnte, spelar hon så här, så håller hon inte måttet för ett svenskt landslag. Fanns väl egentligen ingenting fel i hennes spel mot Island, men motståndet var ju som det var.

Tror att Island hade en sådan dag som Sverige ibland har, ex när vi mötte både Tyskland och USA i förra årets Algarve. Island spelade tydligen en fin fotboll med hård press mot USA i stora delar av matchen, speciellt i första halvleken. Sedan att det släpptes in 3 mål i andra halvleken är kanske inte så konstigt. Sverige kan ibland spela otroligt bra, som matchen mot Kanada innan OS'et, som var riktigt bra. Sedan gör vi ett mediokert OS som bäst, där den bästa matchen nog var den defensiva mot Japan. Krävs sådana insatser som just den ovan nämnda Kanada matchen, samt matchen mot Tyskland efter OS'et för att på allvar hota de fem lag som är bättre än vi för.

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.