Linköping letar ny väg mot toppen

Martin Sjögren i Linköpings FC ser ljust på den riktningsförändring som Linköpings FC har tagit inför den stundande säsongen då klubbens ambition blir att både gasa och bromsa för att säkra ekonomin men ändå bygga vidare med ambition att nå toppen i Damallsvenskan och framtida spel ute i Europa.
Martin Sjögren, tränare för Linköpings FC. Foto: Linköpings FC

Martin tillträdde som tränare Linköping inför höstsäsongen ifjol och har fått se spelare som Manon Melis, Lisa de Vanna, Louise Fors och Nora Holstad Berge lämna Linköping. Istället kommer Linköpings-borna att få stifta bekantskap med spelare som Jennie Nordin och Lina Ringshamre. Spelare som var med och vann F19-EM ifjol, spelare som Martin ser har en ljus framtid som fotbollsspelare. Och som han gärna är med att utveckla.
– Det känns som om vi har en bra mix nu. Vi har ju en rutinerad stomme och dom får hjälpa till att lotsa in de unga lirarna. Samtidigt så märks det på träningarna vilken fart och energi de yngre har och det speglar sig i de lite äldres sätt att förhålla sig till fotbollen också.

Vi kommer in på försäsongen och hur den sett ut och Martin är rätt nöjd än så länge.
– Det var bra att komma iväg på Eerikkilä Cup i Finland. Vilken anläggning vi var på. Där fanns allt, hotell, vandrarhem, idrottshallar, inomhushall för fotboll. Vi fick två bra matcher mot Åland United och PK 35 Vantaa. Det blev två vinster och det känns allt bra i hjärtat, men det viktigaste var att få spela på fullstor plan och få se att det vi tränat på fungerar.

Litet ekonomiskt stålbad
Vi har precis fått läsa att LFC i höstas tvingades till ekonomiska besparingar för att säsongen skulle gå ihop. Man tvingades till att sälja sin andel i konstgräsplanen för att året skulle hamna på plus. Inför 2013 går man in på den nya fotbollsarenan i Linköping, vilket skapar framtidstro. En process som du som tränare förstås känt av, inte minst märks det utåt på den ungdomliga satsning ni gör.
– Vi försöker hitta en bra väg där vi satsar på lite yngre förmågor men med en tro på att denna satsning ändå ska bli hållbar och utvecklande på lite sikt och att inte lönerna drar iväg.

Apropå löner i Damallsvenskan, är de för höga och vore det idé att införa lönetak, så som man gör i den amerikanska ligan?
– Nej, det tror jag inte. Det är upp till klubbarna att bestämma. Självklart är det en dröm att merparten av spelarna är proffs men jag vet inte om Damallsvenskan är redo för det. Damallsvenskan har marknadsförts som ”världen bästa liga”. För att leva upp till det epitetet krävs mer av klubbarna som många gånger är har för dåliga organisationer och så har vi alldeles för dåligt med folk på läktarna, säger Martin.

Är det ett problem att några lag har betydligt mer pengar att röra sig med än andra?
– Det kan jag inte se, det är väl bara naturligt att klubbar som LdB FC Malmö och Tyresö har större budget än andra eftersom de är topplagen i Sverige och de syns ute i Europa. Det är bara att hoppas att deras budget blir ännu större så att svensk damfotboll på sikt blir bättre på att möta den internationella konkurrensen.

För många importer?
Damallsvenskan är redan internationell om man tittar på inslaget av utländska spelare i trupperna. Ni har några i ert lag, men handen på hjärtat är det inte för många?
– Så länge spelarna kan verka som profiler i Damallsvenskan och bidrar kvalité tycker jag att det är OK. De vi har i Linköping ska alla vara med och spela i EM för sina landslag om inget oförutsett händer förstås. Dessa spelare bidrar med kvalité och är viktiga även i utbildningssyfte. Linda Sällström är en bra förebild för Stina Blackstenius och kan till exempel lära henne att tajma djupledslöpningarna . De som inte håller måttet tycker jag bara står i vägen för utvecklingen av våra egna svenska talanger, men det är en svår balansgång förstås. Vi är själva i färd med att ta in ytterligare två spelare i vår trupp som ännu är för liten. I dagsläget har vi 16 utespelare vi ska alltså bli 18. De två lär vi hämta ifrån utlandet, säger Martin.

Att ha lokala förmågor i laget då, är det inte viktigt för att ge publiken ytterligare en anledning att komma till arenan när ni spelar. Tror ni för övrigt att ni kommer att öka publiksiffrorna nu när ni får en ny arena att spela på och att det i svallvågorna av EM på hemmaplan skapar nytt intresse för Linköpings FC?
– Självklart hoppas vi på ett ökat intresse och att både den nya arenan, EM och inte minst vår spännande trupp som redan har lokala inslag ska få folk att komma till arenan. Det är många faktorer som spelar in men en ny arena tror jag definitivt kommer att vara ett stort plus för oss.

En lång intervju går mot sitt slut och Martin, även om det är tidigt på året, måste jag fråga om er målsättning för 2013?
– Förhoppningarna om en placering bland de fyra bästa finns förstås. Men i första hand gör vi som vanligt, alltså går in med målsättningen att vinna varje match vi spelar. Att ta en match i taget är fortfarande ett bra sätt att jobba på, skrattar Martin.

En bra strategi, som om den funkar, kan bära långt. Men allvarligt talat, är inte Tyresö FF och LdB FC Malmö för slagkraftiga för att ni ska ha en chans att slåss om guldet?
– Jo, dom ser otroligt starka ut men vi måste själva göra allt vi kan för att alltid försöka. Inte minst ifjol såg vi ju flera lag som fällde de största och man måste alltid vara redo att ta chansen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.