Thunebro fixade poängen åt Sverige

Sara Thunebro firade 100 landskamper genom att ordna oavgjort 1-1 mot Kina i Sveriges första match i Algarve Cup. Ett resultat som nog får ses som en missräkning och nog skulle Sverige med lite flyt i avsluten kunna ha vunnit den här matchen.
100-landskampsjubilarerna Sara Thunebro t v och Caroline Seger t h gratulerades före matchen sv SvFFs förre ordförande Lars-Åke Lagrell. FOTO: Colin Aldis.

Sverige inledde bra och vi fick se ett flertal chanser signerade högerkanten där Emmelie Konradsson flera gånger var välplacerad, vann boll som hon sedan serverade Lotta Schelin som ständigt var på språng. Målen uteblev dock.

Efter en kvarts spel blev tempot lite lugnare, Kina bjöds in i spelet och Kristin Hammarström i målet fick för första gången ställas på ordentligt prov när Wang Li Zie fick avsluta i straffområdet. Kristin visade sin klass och räddade. Just Li Zie växte under matchens gång, hon var rörlig och teknisk och gjorde flertalet gånger bort stela svenskor i en mot en-situationer.

Som en blixt från klar himmel kom Kinas ledningsmål. Kina slog en långboll in i straffområdet som Zhang Rui nickade bakåt och över Nilla Fischer, som var sen in i situationen och blev överspelad. Ren Guixin var på rätt ställe och klippte till med vänstern på halvvolley i Hammarströms långa hörn och ledningsmålet var ett faktum.
Nillas agerande var inte klockrent, det kändes otajmat och det är väl just den biten man letar efter som spelare så här tidigt på säsongen. Mer resolut och bättre spel visade då Nilla upp i andra halvlek under de cirka 25 minuter hon fick innan Malin Levenstad byttes in.

I andra halvlek växlade Sverige upp. En av anledningarna stavades Hanna Folkesson som kom in och hittade rätt position. Med sitt djupledsspel bidrog hon till att sätta fart på spelet. Hanna ersatte Lisa Dahlkvist som under första halvlek inte lyckades komma in i matchen riktigt bra. Hon hamnade långt ner och såg ut att ha problem med tempot.
Caroline Seger såg pigg ut och hade ett par fräsande skott som dock inte träffade mål men hon är där och nog ser hon ut att ha blivit h bättre på att gå djupled än tidigare.

Backen Jessica Samuelsson fick förtroendet hela matchen. Hon fick så när en assist antecknad på sig när hon slog en perfekt avvägd crossboll till en fristående Johanna Almgren till vänster i straffområdet. Tyvärr drog bollen iväg aning för långt efter nedtagningen för att Johanna skulle hinna få träff. Men intentionerna finns och som variation i spelet ser man hellre fler såna här pass än eviga lyft i djupled framåt som är både lättlästa och svårjobbade.

När Lotta Schelin klev av plan gick Sofia Jakobsson in och tyvärr kunde inte hon med sina pigga ben nå upp till något av det som Lotta skapat så långt i matchen. Lotta är bra inget snack om saken. Små saker fattas för att hon skall göra mål i matchen.

Det fick istället Sara Thunebro göra. Spelet är ute på vänsterkanten är Sara är högt uppe, får bollen vänder inåt och drar iväg bollen mot mål med högern. En lätt skruv tar den upp i målvakten vänstra kryss och även om Zhang Yue är lång nådde hon aldrig upp till den perfekt avvägda bollen. Om det var meningen eller inte kan man strunta att fundera över. Ett mål är ett mål och jag är rätt underrättad var det Saras fjärde mål på 100 landskamper. Ett mål att njuta av och ett mål som kan komma att bli viktigt för Sveriges chans till en framflyttad placering i Algarve Cup.

I nästa match väntar Island och därefter favoriterna i gruppen, den svenska förbundskaptenen Pia Sundhages förra landslag – USA.

Mark 2013-03-06 21:45

"3 Kopparbergs/Göteborg FC för att rensa undan 'stornationen'."

Rufus 2013-03-07 03:33

"Thunis" något av oväntad målskytt. Annars: Sexton (16) hörnor och inte tillstymmelse till målchans på dem. Uselt. Stor spelöverlägsenhet i anfallsspelet men inte ett j-la mål!. Jo, Thunebros läckerhet, förstås. Underkänt, Schelin, Asllani & Co. Tycks tyvärr som om Pia fått ärva de värsta bristerna i landslaget från Dennerby: Att inte kunna göra mål. Om inte detta blågula lag ska bli en kalkon i EM så krävs det målskytte och åter målskytte. Hur ska dessa färdigheter slipas till fulländning under de månader som återstår till EM-avsparken i Göteborg i juli?

Rufus 2013-03-07 03:33

"Thunis" något av oväntad målskytt. Annars: Sexton (16) hörnor och inte tillstymmelse till målchans på dem. Uselt. Stor spelöverlägsenhet i anfallsspelet men inte ett j-la mål!. Jo, Thunebros läckerhet, förstås. Underkänt, Schelin, Asllani & Co. Tycks tyvärr som om Pia fått ärva de värsta bristerna i landslaget från Dennerby: Att inte kunna göra mål. Om inte detta blågula lag ska bli en kalkon i EM så krävs det målskytte och åter målskytte. Hur ska dessa färdigheter slipas till fulländning under de månader som återstår till EM-avsparken i Göteborg i juli?

Rufus 2013-03-07 03:38

Dubbelt upp med kommentarer, men inte dubbelt så bra, just därför. Skyller på s-e-g-a tekniska förbindelser mellan mig och denna nättidning. ;)

Nillan 2013-03-07 09:40

Jag håller med, måskyttet måste bli mycket bättre. Men jag är inte ett dugg orolig, dom kommer vara spelklara till EM.
Dom kommer få ett tufft fysiskt motstånd mot Island, och ännu mer mot Usa, så 2 bra genomkörare.
Sen är Sverige normal lite tröga vid den här årstiden.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.