Är Hammarby redo för Damallsvenskan igen?

Med en trupp på 26 spelare går Hammarby DFF in i den första säsongen i Elitettan. Premiären i lördags slutade med bortaseger, 2-1 mot LB 07. När man pratar med ledare och spelare i andra klubbar i den nya serien så nämns Bajen alltid som en av favoriterna till en plats i Damallsvenskan 2014. Är det så? Kommer de tillbaka till finrummet? damfotboll.com har besökt klubben.
Hammarby lagbild inför träningsmatchen mot AIK (Foto: Rainer Fussgänger)

Året 2011 var ett mörkt sådant för Hammarby DFF. Laget som hade varit med i Damallsvenskan sedan den startades för numera 25 år sedan hade i stort sett inte en chans att hänga kvar och fick lämna serien tillsammans med Dalsjöfors GoIF. Att åka ner till Norrettan betydde inte bara sportsligt ett bakslag, det leder även ekonomiskt till en helt annan situation. EFD:s ersättning till Hammarby minskade med 1,51 miljoner kronor och förstås minskade även sponsorintäkterna, i denna fall med 420.000 kronor.

Med två miljoner mindre i kassan kan man förstås inte hålla samma spelartrupp. Det blev en hel del spelarbyten och i stort sett fick den nya tränaren Pär Lagerström börja sitt nya jobb med ett helt nytt lag – kvar var endast förre andra målvakten Emelie Ekman.
– Jo, det var nog ganska många som inte trodde på oss inför det året i Norrettan, berättar Emelie Ekman när damfotboll.com träffar henne efter en träning på gamla anrika Kanalplan på Södermalm.
– Men just detta har vi jobbat med och kunnat vända till något positivt. Vi ville visa att vi kan, fortsätter Emelie som hittills fick spela en enda match i Damallsvenskan.

Det datumet kan hon utantill. – Det var den 1 oktober 2011 mot Dalsjöfors. Vi spelade 0-0, jag höll alltså nollan och blev också matchens lirare, säger hon stolt.
Hammarby förstärkte truppen med några amerikanska spelare, däribland snabba vänsteryttern Megan Mischler som nu ska pröva sin lycka i Washington i nya proffsligan NWSL. Laget spelade ihop sig och klarade till slut att kvala in till Elitettan.

Någon vecka efter mitt samtal med Emelie Ekman såg jag Hammarby förlora med 1-3 mot AIK. Tränare Pär Lagerström berättade för mig att man har precis gjort klart med Malmös fd andra målvakt Hilda Carlén.
– Det blir rolig och givande konkurrens om startplatsen i målet också, tillade han.

Ska Hammarby då vinna Elitettan? Vilken är klubbens målsättning?
– Vi har sagt att vi ska komma tillbaka till Damallsvenskan på tre år. Ett år har gått. Att vi har en stark och bred trupp redan i år är förstås någonting som jag som tränare är glad över, svarar Pär Lagerström.

Tre spelare har återvänt. Anna Lindblom är tillbaka från Djurgården och hon gjorde ett väldigt bra intryck i de två träningsmatcherna som jag har kunnat se. Matilda Agné har återvänt från Linköping och tekniskt skickliga Susan Varli som lyckades spela både för AIK och Djurgården förra året har också återvänt till grönvitt. Vi lägger till Petronella Ekroth i backlinjen och målfarliga Angelika Johansson (kom från IFK Kalmar / Dalsjöfors) i anfallet och stora talanger som Ellen Gibson och Emma Jansson och ser på pappret ett lag som definitivt ska vara med och konkurrera om topplaceringarna.

Frågar man på Söder vem som är favoriter till att vinna Elitettan nämner de IK Sirius och AIK och hoppas att åtminstone ge dessa lag bra motstånd när d väl kommer att möta dem.

Lagets styrka kan dock även bli dess svaghet. Att ha 26 spelare i en trupp är bra eftersom man kan kompensera enkelt när någon skadar sig. Men i en stor trupp som denna finns även en risk att 6-7 spelare hamnar regelbundet utanför gruppen som kommer att tas ut till matcher. Lyckas lagledningen att lösa detta "problem" då borde man räkna med Hammarby bland de fyra topplagen i Elitettan 2013.

Under sommaruppehållet ska för övrigt en ny konstgräsmatta att läggas på Kanalen, något som såväl hemmalaget som alla besökande lag har längtat efter i flera år.

Olle 2013-04-17 17:48

Tyvärr så lär det dröja innan det blir något Stockholms lag i damallsvenskan. både DIF och HIF har inte tillräckligt bra spelare.jag hoppas att jag har fel med tror inte det. Det jag inte fattar är hur Tyresö har råd med sina spelare men inte t.ex Hammarby? Vilken klubb borde ha störst intresse bland företagen? Tyresö kan ju bara vara lokalt. Man kan bara kämpa vidare och hoppas på en Rysk oligark kanske?

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.