Kopparbergs/Göteborg slog Tyresö igen

Kopparbergs/Göteborg slog Tyresö FF i Supercupen. En jämn match, som slutade 2-2 under ordinare tid, fick avgöras på straffar. Där räddade Kristin Hammarström sitt lag och såg till att Göteborg tog sin första supercuptitel någonsin.
Är det månne cider av ett visst märke som sprutar ur flaskan? FOTO: Anders Henrikson.

Supercupen är en chans för lagen som vunnit Damallsvenskan och Svenska cupen att bärga ännu en titel, den första nationella titeln under 2013. Detta år möttes de damallsvenska vinnarna Tyresö och cupvinnarna Kopparbergs/Göteborg i supercupen. Dessa lag har mätt sina krafter fem gånger under de senaste två säsongerna, varav båda lagen vunnit var sitt möte medan en drabbning slutat oavgjort. Mötena mellan dessa lag brukar bli jämna, tuffa bataljer. Senast lagen möttes vann Kopparbergs/Göteborg knappt efter att Marlene Sjöberg satt en straff i den första förlängningskvarten.

Supercupen var Tyresös första tävlingsmatch för säsongen, medan Kopparbergs/Göteborg började tävlingsspela redan för ett par veckor sedan i och med kvartsfinalerna i Champions League. Kopparbergs/Göteborg möblerade om lite i startelvan inför matchen mot Tyresö In i laget stegade den Olivia Schough, som under Algarve cup debuterade i landslaget, och den engelska anfallaren Jodie Taylor debuterade för sin nya klubb. Taylor har inte varit tillgänglig för spel i Champions League då hon redan spelat CL-matcher för Birmingham. I Tyresö spelade Christen Press från start, Göteborgs förra skyttedrottning började alltså säsongen med att möta sin gamla klubb. Taylor visade under matchen att hon kommer bli nyttig för Kopparbergs/Göteborg under säsongen, troligen kommer hon höja sig några snäpp när hon kommer in i matchform. Men idag fick Taylor gå mållös av planen. Press däremot skulle komma att näta mot sin gamla klubb. Press satte matchen snyggaste mål i den 70:e minuten. Men mycket hade hänt innan dess.

Den första halvleken var ljummen och avslagen och inget lag verkade vilja ta tag i taktpinnen. Kopparbergs/Göteborg bromsade effektivt upp Tyresös annars ganska kreativa passningsspel och under den första halvleken skapades väldigt få chanser. När lagen kom ut från halvtidsvilan fick publiken och tv-tittarna se något helt annat. Tyresö stegade ut på planen och visade prov på snabbhet och kreativitet i anfallsspelet, Kopparbergs/Göteborg fortsatte spela aggressivt och kom till fler chanser än under första. Marta hittade nätet bakom Kristin Hammarström fem minuter in i den andra halvleken och påbörjade målkavalkaden som skulle pågå i drygt 20 minuter. Efter det hade Tyresö flera chanser att dra ifrån och kanske även punktera matchen men Kirstin Hammarström ville annat. Och istället var det Kopparbergs/Göteborg mittfältare Anita Asante som satte det andra målet i matchen. 10 minuter senare hittade Olivia Schough målet efter en frispark slagen av Yael Averbuch och bortalaget hade därmed vänt på matchen. 1-0 till Tyresö hade blivit 2-1 till Kopparbergs/Göteborg. Men så var det den där Christen Press som nätade mot sin förra klubb och ställningen var helt utjämnad. Trots att det fanns chanser för båda lagen att göra något mål till slutade matchen just 2-2 och förlängning väntade.

I förlängningen skapade Tyresö fler chanser än Kopparbergs/Göteborg och kunde, kanske borde, ha avgjort matchen, men Hammarström var omutlig.
– De hade rätt många fler lägen än oss och kunde ha avgjort många gånger, men vi har våran stjärna där bak som räddar oss ofta, sade Olivia Schoung, som inte bara gjorde mål utan även en assist under matchen, efter slutsignalen.

Kopparbergs/Göteborg stjärna Kristin Hammarström skulle komma att spela en avgörande roll i straffläggningen. Där var det just Hammarström och nyförvärvet Cathrine Dyngvold avgjorde för Kopparbergs/Göteborg. Hammarström räddade nämligen såväl Lisa Dahlkvists som Martas straffar. Och då alla Kopparbergs/Göteborg straffar gått i mål, förutom Camille Levins som Söberg räddade, hade Dyngvold chansen att avgöra. I onsdags missade hon ett jätteläge i Champions League. Men idag gjorde hon inga misstag. Dyngvold lyste av självförtroende när hon stegade fram och slog in sin straff. Därmed kunde Göteborgsspelarna fira sin första vinst i Supercupen. Och ytterligare en finalvinst mot Tyresö.

– Vi gör 1-0 och efter det kunde vi ha stängt matchen. Men det gör vi inte. Vi kommer i lägen men gör inte mål. Vi har många bra chanser, men man måste sätta dem – det är det som gäller. Kopparbergs/Göteborg är ett jättebra lag, vi har ofta svårt med dem. Det krävs mycket för att göra mål på dem, säger Kirsten van de Ven till damfotboll.com efter matchen.

nilsson_torbjorn_small_1223.jpgGöteborgs tränare Torbjörn Nilsson sade efter matchen att laget tappade under slutet av matchen och kanske var det Champions Leaguematchen i onsdags som fortfarande satt kvar i benen. Men när det var dags för straffläggning hade han full tilltro till sin målvakt och trodde på seger.
– När straffläggningen kom så visste vi att Hammarström tar minst en straff, då är det skönt att ha henne. Hon läser straffarna väldigt bra, sade Nilsson efter matchen.

Foto: Anders Henriksson

BilagaStorlek
nilsson_torbjorn_small_1223.jpg144.71 kB
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.