Nederlagstippade Örebro vill motbevisa tvivlarna

KIF Örebros dom från journalister och spelbolag har varit tung, och tydlig; ni åker ut! Endast ett fåtal tror att laget klarar sig kvar i Damallsvenskan i år. Men Elin Magnusson och Marina Pettersson-Engström i KIF Örebro rycker på axlarna åt experttipsen och tänker göra allt för att motbevisa dem.
Elin Magnusson och Marina Pettersson-Engström. FOTO: Anders Henrikson

KIF Örebro inleder Damallsvenskan med en hemmamatch mot nykomlingen Mallbackens IF. Även Mallbacken tippas få lämna landets högsta serie när denna säsong summeras. Detta möte blir således viktigt för båda lag. Och KIF Örebro, som haft en bra försäsong bakom sig med bland annat en 3-3-match mot Tyresö, tror på seger.
– Jag tror vi vinner med 3-0, säger Marina Pettersson-Engström när vi får en pratstund med henne och lagkamraten Elin Magnusson. Även Magnusson förutspår en seger.
– Känslan säger 3-1, men jag vill hellre att vi vinner med 1-0 eller 2-0. Och det skulle inte skada om det står 0-0 länge och vi gör målet sent. Men jag vill verkligen att vi ska få hålla nollan, det hade varit väldigt skönt för självförtroende, säger Magnusson. Och vi fastnar lite kring just försvaret och att (inte) släppa in mål.

Magnusson vill hitta målet

Förra säsongen släppte laget in 52 mål, endast Djurgården släppte in fler.
– Vi släppte in över femtio mål, femtio mål. Det är ju helt sjukt. Det är fler än två mål per match. Så mycket har vi aldrig släppt in tidigare, säger Pettersson-Engström och skrattar lite åt det. Det märks att 50 insläppta mål på en säsong svider för försvarsspelaren som spelat i Örebro i 9 år.
– Det är klart det sätter sina spår, man ska inte behöva gå runt och tänka på det. Men det gör man ju, det vore att ljuga att påstå något annat. Det måste vi lära oss också, så fort motståndarna gör mål är det inte antiklimax – men det var det för oss förra året. När vi släppte in ett mål var det bara döden, alla matcher där vi gjorde första målet vann vi, berättar Magnusson. Och tro det eller ej, men vi har ännu inte pratat klar om premiärmatchen i Damallsvenskan.
– Jag tycker det är jättekul att vi får inleda säsongen, det vore ju kul om en örebroare gjorde första allsvenska målet, säger Pettersson-Engström, och när jag undrar vilken örebroare som kommer göra det där första målet utbrister Magnusson:
– Jag vill ju göra det, klart som fan. Det vill väl du med?
– Ja, men jag hamnar inte så ofta i de situationerna, jag tänker mer att jag inte ska släppa in något mål i första matchen, svarar backen Pettersson-Engström på lagkamratens fråga.

Mallbacken en svår nöt att knäcka

Sedan pratar vi ett tag om motståndaren i premiärmatchen, Mallbacken. Denna duo konstaterar att Mallbacken är enormt nederlagstippat, men de ifrågasätter också hur bra koll den samlade pressen har på Mallbacken, och på Örebro också för den delen.
– Mallbacken är absolut inte ett dåligt lag, de kommer kriga så inåt… Det vet man ju. De kommer leva på de första matcherna, så det blir ju knappast en enkelt match för oss, säger Pettersson-Engström och fortsätter sedan
– Jag bryr mig inte om att folk tror att vi ska åka ur, de bygger det på vad som hände förra året, då förstår jag det, konstaterar Pettersson-Engström. Både hon och Magnusson ser det till och med som en fördel att andra inte riktigt har koll på dem.
– Jag tycker det syns att spelarna och media här inte riktigt har läst på om oss i år, det är klart att det är positivt, säger Magnusson och berättar sedan om när de mötte Tyresö under försäsongen.
– Tyresö har nämnt andra lag, att de gått tuffa matcher mot Piteå och Umeå. Men de tycks inte vilja prata om vår träningsmatch. De låg under med 3-1 efter 25 minuter, och vi hade kunnat göra 4-1. Matchen slutade 3-3. Vi hade lånat in en målvakt, född 94:a och vi hade provspelare. Men vi är ganska glada över att de inte lyfter upp det, det behöver inte folk få veta, säger Magnusson och ler finurligt.
Helt klart är att KIF Örebro trivs med att slåss ur underläge. Spelarna vill visa tvivlarna att de kan ta sig tillbaka till femteplatsen de hamnade på två år i rad 2010-2011. Men folk utifrån får gärna tvivla på dem och underskatta dem.

Nytt tvillingpar i Örebro

KIF Örebro har värvat Marie-Eve Nault, systrarna Irena och Lucie Martinkova, Helén Eke och Michelle De Jongh inför säsongen. Lämnat laget har bland annat Marie Hammarström och isländskorna Edda Gardarsdottir och Olina Vidarsdottir gjort. Trots tappet av viktiga Hammarström, som styrt det mesta på planen förKIF Örebro de senaste åren, hävdade tränaren Rickard Nilsson under upptaktsträffen att truppen ser starkare ut i fjol. Och alla är övertygade om att KIF Örebro behöver en bra start på säsongen. Förra säsongen stötta man på Tyresö i premiären, den matchen slutade 7-0 till de blivande mästarna och självförtroendet fick sig en törn. I år hoppas KIF Örebros spelare på ett helt annat resultat i premiärmatchen. De konstaterar att de vill placera sig i mittenskiktet av tabellen, och när de väl är där kan vad som helst hända.

Pettersson-Engström och Magnusson om:
Premiärmatchen:Örebro vinner, positivt om de får hålla nollan.

Var laget placerar sig i tabellen: Någonstans mellan 5:e och 8:e plats. Men det viktiga är att det blir bättre än ifjol, föreningsmässigt, ekonomimässigt och lagmässigt.

Vilka som vinner SM-guld: LdB FC Malmö och Tyresö kommer vara svåra men samtidigt kommer alla lag vara extra taggade när de möter Tyresö.

Kakan 2013-04-13 06:56

Intressant, men en rättelse. Emma Salomonsson har aldrig gått till kif, vad jag vet så skrev hon på för Eskilstuna United

Anette Börjesson 2013-04-13 11:08

Tack för infot. Vi har rättat nu Kakan! :-)

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.