Sämre plats för fotografer i Damallsvenskan

Damallsvenskans klubbar ska vara noggrannare med att inte tillåta pressfotografer innanför avspärringarna vid matcherna. Det framhåller EFDs generalsekreterare Linda Wijkström efter att ha sett tevebilder från Tyresö och fått sig berättat från tisdagens match i Malmö.

Vid onsdagens match på Valhalla i Göteborg fanns sju (!) pressfotografer mellan åskådarnas räcke och spelplanen.

- När det gäller att stå innanför räcken eller rättare sagt 3 meter från sidlinjen har aldrig varit godkänt på arenorna.
Det finns skyltar för detta runt arenan som har funnits i flera år. Det har heller aldrig varit godkänt att andra än spelare, ledare, bollflickor, domare samt sändande bolag med ackreditering att beträda planen inne eller efter match. Något som slarvas rätt ordentligt med på arenorna, säger Linda Wijkström till damfotboll.com.
- Jag har inte tagit del av rapporten från Tyresö-matchen ännu, men kommer ta del av den samt den på Malmö IP.

Det görs alltså skillnad på pressfotografer och tevefotografer.
- Det är inget nytt, men om det här ska gälla för Damallsvenskan får vi pressfotografer sämre arbetsvillkor än på herrallsvenskans arenor, säger Lennart Månsson på Bildbyrån, en av Sveriges mest rutinerade sportfotografer.

sportmackan 2013-04-18 15:23

..hur ställer sig damfotboll.com till denna artikel..ska man uppmuntra publicitet och skapa intresse kring damfotboll genom bilder och artiklar,eller ska man mota bort dem som brinner för fotbollen och verkligen vill följa världens bästa liga..har nu fotat jitex matcher under ett stort antal år och har aldrig hört varken spelare,ledare eller domare klaga på oss fotografer.Vi får ett förtroende och gör allt för att inte missbruka detta..snart får väl inte ens domarna vara kvar på planen"ironi",,med bästa hälsningar
Mats Andreasson,,fotograf för Jitex BK..

Damfotboll 2013-04-18 16:01

Hej Mats
Som du ser av artikeln är det klubbarna som enligt EFD har gjort fel. De får invänta nya direktiv om de inte ska bli prickade. Vi tycker du har rätt.

Rainer Fussgänger 2013-04-18 16:09

Med tanke på att Damallsvenskan har tappat 25% av sin publik från 2005 till 2012 är det lite förvånansvärt att man försämrar arbetsvillkoren för de få som verkligen ser till att damfotboll får en plats i media. Det finns inte mycket verklighetsförankring där och det är min personliga uppfattning som skribent och fotograf och inte damfotboll:coms.

Endast sändande bolag får alla undantag. Jag undrar: Hur mycket ska damfotboll.com och annan media i framtiden betala för att få beträda en spelplan?

per.montini 2013-04-18 17:34

Spontant känns det som att EFD skjuter sig själva i foten. Ska man på tex. Valhalla IP bli förvisad upp på läktaren eller bakom ett nät på kortsidan, då kommer i alla fall jag att lägga ner.

Mvh. Per Montini (KGFC)

Silverstolpe 2013-04-18 18:13

Är detta ett försenat 1 april skämt från EFD?
Snacka om att de gör bort sig.
Har man bara 400 personer i publiken på en damallsvensk topp match bör man nog tänka sig för innan man försvårar för de få som är intresserade av att publicera damfotbollsnyheter.

Alva Nilsson 2013-04-18 18:13

Den information som finns på arenorna säger inte alls att man måste stå utanför avspärrningarna. Informationen säger något om ett visst avstånd och att man inte får gå framför spelarbänkarna eller skymma reklamen.

Vad vill EFD? Att fotograferna ska sitta på läktarna? För på de flesta fotbollsarenor (som inte har springbanor) saknas ett område för fotografer utanför avspärrningarna.

Det här är bara larvigt. Och det är ett skott i foten på de som inte behöver.
Jag har fotat både i superettan, herrar, och herrallsvenskan. Inte ens där finns det hårda regler Wijkström pratar om.

Det här är bara larv. Det kommer innebära sämre bilder. Och seriöst.... Är det vad damfotbollen behöver?

Det bör också nämnas att det, för varje säsong, blir allt svårare för skrivande journalister att utföra sitt jobb ordentligt.

Vi får inte gå ut på planen, då blir förbundet arga, vi får inte ställa oss i anslutning till omklädningsrummen - då försöker biffiga vakter kasta ut oss och vi får vackert vänta tills tv4 är klara med allt och alla innan presskonferensen börjar.

I herrallsvenskan får man, oftast, ta plats i spelargången och vänta på spelare. Vissa klubbar släpper i journalister i omklädningsrummet. I damallsvenskan får man knappt tag på spelarna. I Tyresö, som exempel, får man stå tillsammans med autografjagande kids och försöka fånga spelare. Alternativt får man prata med de spelare och tränare som KANSKE dyker upp på en presskonferens.
Det funkar inte. Och jag tycker då är oerhört dåligt att det här får ske. Till och med oproffsigt.

Rufus 2013-04-18 18:30

Vad har hänt med EFD? För mycket vårsol? Har svårt att tro att i vanliga fall så kloka Wijkström & Co för fram så märkliga ordningsregler utan någon seriös anledning. Vad har hänt - har det förekommit tillbud under match där fotografer varit inblandade? Så vitt jag vet finns inte de begränsningar som EFD förordar på "världsarenor" som Camp Nou eller Emirates. Skicka detta påbud till slutförvaring i papperskorgen!

Smulan 2013-04-18 20:09

Bra på ett sätt om man är konsekvent: tillämpar man förbudet mot att beträda plan enligt ovanstående, lär även Hans Löfgren (en "vanlig medlem") stoppas från att svassa runt på plan och till och med dela ut blommar efter Tyresömatcher. Eller?

Filip Oskarsson 2013-04-18 21:44

Är Linda Wijkström en judas inom EFD? Är hon egentligen motståndare till damfotboll och önskar att sporten tynar bort ännu mer i media? Efter det här uttalandet lutar det mycket åt att så är fallet. Ett MYCKET korkat uttalande från en person som sägs företräda damfotboll i Sverige. Svagt är ordet.

Jag har fotograferat Linköpings FC:s matcher sedan 2006 och aldrig under dessa år blivit uppvisad på läktaren för att jag står och fotar vid planen (d.v.s. innanför räcken) när jag har en korrekt fotoväst och uppdragsgivare att arbeta för. Det enda jag fått höra några gånger är att vi stillbildsfotografer inte får stå vid vissa positioner utmed planen (avstånd 3 meter från sidlinjen ibland och framför reklam som visas i tv).

Är det TV4 som har varit och beklagat sig hos EFD för att det syntes för mycket stillbildsfotografer i sändningen från Tyresö i tisdags?

Skyll er själva EFD och förbundet om ni inte får se någon damfotboll alls i media i framtiden. Det är i så fall ni själva som har orsakat detta när ni hindrar fotografer och annan media att rapportera från matcherna. Ingen damfotboll i media = mycket mindre publik på matcherna, både de damallsvenska och landslagets.

Eller är Linda och EFD så chockade över den stora mediabevakningen i Malmö, Göteborg och Tyresö att de inte vet hur den ska hanteras? Så här mycket media på damfotbollsmatcher har de aldrig sett förr. På något konstigt sätt får detta till följd att de kritiserar detta istället för att uppmuntra till fortsatt bevakning.

Ett mycket konstigt uttalande som sagt från EFD.

Alva Nilsson 2013-04-18 22:51

@Filip: svarar lite kort. Wijkström är absolut ingen judas. Hon har jobbat för damfotbollen i många, många år innan hon kom till EFD. Hon har slitit ideellt precis som många av oss andra. I många år.

Så nej. Det är sjukt orättvist att antyda det.

Måhända har vi olika uppfattningar av hur det bör fungera för media. Men hon är en eldsjäl precis som vi.

Filip Oskarsson 2013-04-18 23:13

Alva, varför uttalar hon sig som hon gör då? På henne låter det som att ackrediterad stillbildsmedia inte ska få arbeta så nära planen utan hänvisas till läktare med sämre arbetsmöjligheter. Är artikeln felskriven/är hon felciterad?

Alva Nilsson 2013-04-18 23:39

@Filip: det kan jag inte svara på. Antagligen har hon själv aldrig fotat vid en match. Troligen är det inte hon som bestämmer (i alla fall inte helt själv) att "såhär ska det vara". Möjligen är hon bara budbäraren av reglerna.

Rufus 2013-04-18 23:48

Det vore väl bra och för debatten belysande och välgörande om Linda Wijkström själv kunde gå i svaromål och förklara vad som ligger bakom och vad som bör gälla? Annars riskerar damfotbollen att dra på sig något som liknar den pågående "sosse-Mustafa-affären"...

Damfotboll 2013-04-19 08:51

LdB FC Malmös klubbdirektör Niclas Carlnén meddelar att SvFFs matchdelegat gav ordern att inte släppa fotograferna innanför räckena direkt till vakterna på Malmö IP- inte till klubben. Först i efterhand fick Niclas Carlnén veta vad som hänt och han ställer sig också frågande till uttalandena av EFDs generalsekreterare i artikeln ovan.

Anette Börjesson 2013-04-19 09:11

Vore konstigt om fotografer inte skulle få lov att utföra sitt jobb på bästa sätt. Fick berättat för mig om ett fall inom hockeyn där fotografer blev anmodade en plats som var horribel att fotografera ur. Som en enhet accepterade dom men gav besked också om att bilderna skulle komma att manipuleras så att all reklam försvann ifrån dräkter och ifrån rinkarna. Denna historia berättades av en sportjournalist med mångårig erfarenhet och som kallt konstaterade efteråt att nu sitter de skrivande journalisterna där de ska sitta och fotograferna står där dom brukar stå!
Så här drastiska tilltag ska man väl knappast behöva ta till men visst känns det väldigt konstigt att man som fotograf plötsligt ska behöva stå långt bakom händelsernas centrum och ta sina bilder!

Det som också är irriterande är att det kan gå ut så många olika besked om hur allt ska vara. På en arena gör man si och på en annan så. Håll koll på grejorna och låt journalister och fotografer göra sitt jobb och sluta göra skillnad på vilken media man kommer ifrån. TV är viktigt det fattar alla men en presskonferens kan väl starta utan dem. Dom får ju oftast alla fakta på förhand och behöver sällan sitta med och ställa frågorna i efterhand. Att skippa presskonferenser kan vara ok men då måste ändå klubbarna jobba för att journalisterna får träffa de spelareoch ledare man önskar prata med efter match. Det är väl ändå arrangerande klubbs skyldighet att se till att det här fungerar som det ska. Journalister och fotografer ska inte behöva vänta till autografskrivarna fått sitt.

Att hålla koll på att såna här bitar fungerar är väl mångt viktigare än att mota fotografer från att göra sitt viktiga jobb under matcherna.

Rainer Fussgänger 2013-04-19 11:57

Jo, hur ska det vara och hur är det? Under alla år som jag bevakar damfotbollen har jag väntat på att berörda parter bjuds in till samtal för att diskutera detta. Men EFD eller SvFF har aldrig frågat.

De fotografer som har kommenterat här tillhör de bästa som bevakar damfotbollen i Sverige, Inte en enda är nöjd med Linda Wijkströms utspel. Det gör henne säkert inte till en Judas, ordvalet var allt annat än bra, men inte heller kan hon betecknas som en eldsjäl, eftersom hon livnär sig på damfotboll och gör inte detta bara för att hon tycker det är skoj och damfotbollen bör främjas. Det ingår i hennes jobb och jag hoppas hon får bra betalt för det. Arbete ska betalas om det är möjligt. Men i detta fall skadar hon damfotbollen vilket egentligen inte kan gynna klubbarnas intressen - klubbarna som är EFD och som i slutändan betalar hennes lön.

Jag kan tänka mig att det är både TV4 och de som betalar för reklamen som har klagat hos EFD. Jag kan också tänka mig att det är tafatta försök att "jämställa" damfotbollen med herrfotbollen., Samma regler liksom. Men det är fortfarande två världar och det kommer att förbli så åtminstone under min livstid. Så länge en Zlatan tjänar uppskattningsvis 125 ggr mer än en Lotta i månaden, så länge Champions League herrarna får 8,6 miljoner Euro var som premie för gruppspelet och damerna 20 000 för alla omgångar fram till finalen är det lite olika saker vi pratar om. Det borde EFD inse och smälta.

Men som både skrivanda och fotograferande reporter på fritiden som offrar mycket tid för den här idrotten, något som kanske inom några år om jag håller ut kvalificerar mig till benämningen eldsjäl (en sådan är den här sidans utgivare Anette Börjesson för all del!!!) har jag en hel del synpunkter om hur det ska vara.

Jag vill ha tillgång till de spelare jag vill prata med efter matchen. Eftersom de ofta smiter iväg till väntande tåg, bussar, flyg (om det rör sig om bortalag) har man endast en chans om man kan möta dem på fotbollsplanen efter matcher eller i omedelbar anslutning till planen.

Presskonferenser är bara angelägna om det finns mkt skrivande folk på en anläggning. Jag minns hur Hammarbys målvakt Emelie Ekman (som skrev för klubbens hemsida) och jag satt ensam på en mängd presskonferenser i Gula villan på Kanalen och mötte fyra representanter av två klubbar. Det kändes lite löjligt. Även här leder jämställdheten till något som inte fungerar. På en herrfotbollsmatch i tyska Bundesliga kan man lätt sitta med ett 50-tal journalister på en PK, då är det en annan sak.

För att kunna göra ett gott jobb, för att kanske prata med en helt annan spelare, för att föra en intervju som har lite med matchen att göra, men som vi kanske kan lägga in veckan efter matchen här på sidan som alla ni kan läsa, vill jag kanske prata med en spelare som inte kommanderas till presskonferensen.

Jag fick prata med Anita Asante ifjol, ett roligt och fint samtal vid sidan av planen i Tyresö. Sen ombads jag lämna området som EFD:s manual föreskriver. Jag hade innan dess avtalat med Christen Press efter matchen. Yes, sure, of course, sa hon. Men eftersom jag fick gå hittade hon inte mig och trodde jag hade gått min väg. Så väntade jag tills hon skrivit en mängd autografer och sedan sprang hon ut mot omklädningsrummet. Jag ropade efter henne, hon hejdade sig och kom tillbaka. Mycket tid hade gått. Hon hade nu också bråttom (tåget...) och vi fick bara byta tre frågor och svar.

Det är bara ett exempel, vi skulle kunna berätta fler historier, men det är kanske så EFD och sin generalsekreterare föreställer sig ett professionellt mediaarbete. Eller så struntar de fullständigt i all media förutom TV 4 som köper in sig på planen. Då spelar säkerheten ingen roll när studin står inte en meter från sidolinjen på Tyresövallen. I slutändan är det pengarna som räknas.

Man tror kanske att man kan bli av med alla skribenter och fotografer som skriver och fotar för i stort sett icke.-kommersiella sidor en gång för alla. Liknande var det i Tyskland 2011 där man trodde att mästarskapet skulle leda till en sådan uppsving att de stora tidningar och TV-kanaler rapporterar stadigt från damfotbollen.

Tyvärr, EFD,. det blev inte så. De stora kanalerna och tidningarna rapporterade om VM-turneringen. Efter den försvann dem alla och trots att man hade försökt stänga ut "amatörer", så är det åter igen dem som rapporterar om damfotbollen i Tyskland. De kallar jag eldsjälar.

Fotbollslasse 2013-04-19 15:15

Jag ser inte mig själv som en skrivande journalist i ordets rätta bemärkelse men som följare av damfotbollen under några år och kanske framförallt som hobbyfotograf kan jag tycka lite inom det område som här ovan beskrivs.

Jag har i Nyköpingstrakten endast nära till Eskilstuna United som elitlag. Jag har fotat på Tunavallen ett par gånger (och skrivit om matcherna på min blogg.) I övrigt har det varit division 2 ner till division 5. För mig som fotograf är det nästan nödvändigt att vara så nära planen som möjligt för att få ett bra resultat. Låg vinkel är en av huvudingredienserna för en bra fotbollsbild!

Jag ser mig själv som en förespråkare för damfotbollen även om jag får gräva i min egen mylla här i Nyköping. Som tur är finns inga restriktioner på den nivån där jag fotar utan bara tacksamhet från föreningar, ledare och spelare. Tacksamhet för att få uppmärksamhet! Lokalpressen är duktiga på att följa herrlagen och deras ev. avslitna skosnören i omklädningsrummen men sneglar sällan åt damlagen... Jag tror t.o.m. att jag med mitt bloggande de senaste 2 åren satt lite "eld i baken" på den traditionella median i Nyköping att bättre följa damlagen.

Det känns märkligt om man någonstans inom Sveriges damfotboll skulle tycka sig ha råd att vara allt för restriktiv kring regler för bevakning av sporten. Ok, jag gör mig inga illusioner att själv någonsin få fota en damallsvensk match (varför skulle jag ackrediteras...) men de som skriver och fotar för t.ex. damfotboll.com ska ju ges de allra bästa möjligheterna på arenorna! Klubbarna och spelarna har knappast några invändningar.

http://fotbollslasse.blogspot.com

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.