Tyresö vann till slut

En bra bit in i den andra halvleken trodde nog många av de 1478 åskadare på Tyresövallen att matchen var på väg att sluta 0:0. Men i de sista minuterna klev två utländska profiler i Damallsvenskan fram och gav Tyresö sin tredje seger i tredje matchen. Mästarna leder med full pott och utan baklängesmål.
Kirsten van de Ven kom in som en frisk fläkt i andra halvleken för sitt Tyresö

Tränare Tony Gustavsson mönstrade samma startelva som hade besegrat Vittsjö borta för en vecka sedan, medan Martin Sjögren bestämde sig för en liten ommöblering. Jessica Samuelsson var tillbaka i backlinjen och lånet från tyska mästarna Turbine Potsdams andra lag, Lidija Kulis, spelade från start.

Matchbilden var i stort sett den man förväntar sig när Tyresö spelar - hemmalaget hade mer bollinnehav. Men tempot var långt ifrån högt och Tyresö saknade den aggressivitet som gör att motståndarna gör fel. I den sista tredjedelen kom man sällan till goda chanser - vilket i och för sig berodde på att Linköpings defensiv spelade ruggigt bra. Framför allt mittbacken Nilla Fischer gick det (nästan) inte att komma förbi mot, något som förbundskaptén Pia Sundhage, som befann sig på Tyresövallen, säkerligen har sett med stor glädje inombords under 90 minuter.

Även comebackande Charlotte Rohlin spelar upp sig allt mer till sin gamla form och vann i stort sett alla nickdueller, på vänsterkanten imponerade Magdalena Eriksson som hade lämnat Stockholm och Djurgården inför säsongen för Linköping och LFC.

Framåt skapade Linköping dock ytterst lite i den första halvleken. Gång på gång sprang Lidija Kulis offside och detta visar att den bosniska landslagsspelaren behöver mer tid för att komma in i spelet i Sverige och sitt lag i Östergötland.

Innan det var dags för halvtidsvilan var Tyresö mycket nära ledningen när Marta prickade ribban. Marta var relativt osynlig under matchen, men är alltid någon man måste ha ett getöga på, eftersom hon kan blixtra till när som helst.

Andra halvleken började med flera byten. Tony Gustavsson skickade in Kirsten van de Ven för spanska Jennifer Hermoso Fuentes och det som gäller för Lidija Kulis gäller även för Spaniens landslagsanfallare - hon behöver mer tid och känns än så länge inte direkt som en spelare för startelvan. Det gör dock däremot Kirsten van de Ven som inte fick starta hittills, men som kom in väldigt taggad och skapade en hel del situationer för sitt lag. I Linköping ersattes Lidija Kulis av Petra Larsson och för Jonna Andersson kom Emma Lennartsson. Även dessa byten hade effekt eftersom Linköping började piggare och hade mer möjligheter än under hela första halvleken med bl a ett skott på mål av Marianne Gajhede Knudsen.

Tyresö tog över igen efter den första kvarten, men Linköping försvarade sig riktigt bra. Matchklockan visade 88 minuter och några sekunder när Christen Press hade ett skott mot ribban och Kirsten van de Ven tryckte in bollen från en halv meters distans. LFC reklamerade för offside och det med all rätt, men offsidemålet godkändes av domaren Linn Andersson. I den 91:a matchminuten kom sedan fotbollsgodis av den bästa sorten - Christen Press gjorde ett ryck på högerkanten, spelade ut först Charlotte Rohlin och Magdalena Eriksson och sedan Nilla Fischer och sköt bollen förbi Sofia Lundgren till 2:0 för Tyresö. Press som landslagsdebuterade först under Pia Sundhages efterträdare Tom Sermanni för sitt USA lär ha gett Pia något att tänka på när hon fullständigt utspelade Sveriges nya mittbackspar. Men även Christen Press har ännu inte hittat hem i Tyresö. Det känns om man borde kunna få ut mycket mer av en spelare som untertecknad betraktar som en av världens bästa forwards.

Efter slutsignalen var det förstås mycket frustration i Linköping som nästan, men endast nästan hade vunnit en poäng mot svenska mästarna. - I den första halvleken var vi lite för snälla mot dem, sade Linköpings Magdalena Eriksson till damfotboll.com efter matchen. - Men i den andra halvleken spelade vi bra. Vi är tuffa och håller tätt. De kan inte skapa några målchanser, men sen får de in det där jävla målet. Vi får jobba hårt och kanske orkar vi inte riktigt till slut. Men det kändes verkligen som ett skitmål eftersom vi har jobbat riktigt bra i andra halvlek. Tyresö är ett himla bra lag. Om man slarvar bara lite, så straffas man direkt. Nästa omgång är det hemmapremiär på den nya arenan mot KIF Örebro, så då ska det blir den första trepoängaren.

Grattis, Christen, det var ett världsklassmål. Berätta hur det gick till.

- Jag fick bollen där ute och jag visste ju att det inte är mycket kvar av matchen, berättar Christen Press för damfotboll.com om sitt drömmål där hon duperade det svenska landslagets mittlås. - Jag kom bakom försvararen på sidan och i situationer som den är det nästan självklart att man gör mål. Jag tycker det är viktigt att känna matchens energi och jag tror att det är en av mina styrkor att jag känner när det andra laget är sårbart och när vi hade gjort det första målet tyckte jag att det var definitivt en chans där vi kunde sätta en till.

Men trots den sista situationen har både Rohlin och Fischer stått för en mycket stabil insats - en match spelas dock i 90 minuter plus eventuell tilläggstid vilket Linköping smärtsamt fick lära sig i dag på Tyresövallen.

Evelina Johansson 2013-04-27 21:17

Angående första målet så står det även på förbundets hemsida att Van de Ven var målskytt, men jag förutsätter att det ändras eftersom tv-bilderna tydligt visar att Press skott var klart inne innan returen.

Ett oavgjort resultat var inte långt bort med 0-0 bara minuter från slutet. Dock borde Tyresö avgjort matchen redan i första halvlek med flera frilägen, ett ribbskott, och en given straff som laget bestals på. Tyresös spel var väl sådär, men något drömlir presterar självfallet inte något allsvenskt lag endast tre omgångar in i säsongen. Spelet kommer, och förhoppningsvis också förmågan att komma till fler avslut under 90 minuter mot defensivt lagda motstånd. Nu har de flesta av lagets inledande mål kommit genom fina individuella prestationer snarare än genom effektivt lagspel.

Linköping gör det ganska bra med tanke på det material man har. Defensivt starkt, men uddlöst offensivt. Om Kulis, Hammarlund och Slegers ska vara anfallsbesättningen medan Sällström är borta gäller det nog att hålla stängt bakåt för att poängen ska rassla in - Harder kan ju inte göra allt själv.

Rainer Fussgänger 2013-04-27 21:54

Jag har nu sett TV-bilderna och det är ganska tydligt att Christen Press skott är inne, tycker jag. Men den officiella matchstatistiken sköter SvFF och de förlitar sig troligtvis (?) på domarens rapport. Speakern i Tyresö gav målet till Kirsten van de Ven. Om Christens skott inte varit inne borde Kirstens agerande blåsts av för offside.

När jag gick fram till Christen och bad henne att berätta om målet, så svarade hon: - Which one? Jag sa (lite förvånad) det andra och nu i efterhand förstår jag vad hon menade...

Martin 2013-04-27 23:58

Visst borde Tyresö avgjort i första och kanske skulle man haft straff, jag anser i o f s att hands situationer aldrig är solklara, men under andra halvlek var det ju faktiskt LFC som skapade de bästa chanserna genom ribbskottet från Samuelsson och det vidöppna läget i 'boxen' efter Lennartssons inspel där Gajhede tyvärr inte fick träff på bollen.

Att det kommer ta ett tag för Tyresö att få bitarna på plats stämmer förstås men det gäller ju de flesta andra lag också och då särskilt LFC som haft en enorm spelaomsättning till i år framförallt på de offensiva positionerna.

Sett till hela matchen så var det förstås helt i sin ordning med en 2-0 seger men jag tycker verkligen inte att Tyresös spel i andra halvlek var något som gjorde de förtjänade den då det ju som sagt var LFC som skapade mest där innan målen kom.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.