Besvikna förlorare och en vinnare som varit med om det mesta

Journalisterna fick vänta länge, mycket länge på ett kylslaget Stamford Bridge efter gårdagens CL-final för att få tag på spelare i mixed zone. damfotboll.com pratade med Martina Müller, Laura Georges och Lara Dickenmann.
Lyons spelare tackar fansen - i mitten Laura Georges (Foto: Marion Kehren)
Lyons spelare tackar fansen - i mitten Laura Georges (Foto: Marion Kehren)

Mixed zone är ett område på en arena där media får träffa aktörerna efter matchen. På Stamford Bridge hade arrangörerna förlagt mixed zone vid sidolinjen av planen där VfL Wolfsburg skrev in sig i den europeiska fotbollens historia med sin skrällseger över Olympique Lyon.

I går kväll fick ett 100-tal mediarepresentanter vänta en hel timme innan läktaren hade tömts på publik och vi fick gå ner för att möta spelarna. Först ut var segerskytten Martina Müller, numera 33 år gammal. Sedan åtta år tillbaka spelar hon i Wolfsburg och har blivit både världs- och europamästare med det tyska landslaget.
– Vi har än så länge inte fattat det här, sade Müller.
– Vi har inte heller fattat att vi blev tyska mästare och cupvinnare, eftersom vi har åkt från en match till nästa hela tiden. I morgon sjunker det nog in och då får vi känna oss som en trippelvinnare.

Vad tänkte du när du slog straffen?
– Egentligen tar jag ju inga straffar, men Nadine (Kessler) har lite problem med foten och hade frågat mig innan matchen om jag skulle kunna ta en straff om vi skulle få en. Jag sa ja i tron att det blir nog ingen straff för oss, men när situationen uppstod la jag bollen på punkten. Jag har aldrig varit så lugn vid en straff tidigare. Jag visste bara att jag skulle sätta den.

Precis som Martina Müller var Lyons mittback Laura Georges i händelsernas centrum. Hon råkade ut för en lättare huvudskada och när bollen föll på hennes arm blåste den rumänska domaren Teodora Albon straff.
damfotboll.com mötte den 28-åriga mittbacken som undertecknad räknar som en av världens bästa på sin position.
– Det är väldigt sorgligt att förlora på den här straffen, sade Laura Georges.
– Jag är inte domare och jag säger inget om hennes beslut, men det är tufft att förlora på det sättet. Jag önskar att vi hade vunnit den här matchen och inte förlorat efter en straffläggning som nu. Men vi lär oss något nytt hela tiden. Vi måste fortfarande fullfölja säsongen i Frankrike och spela final i den franska cupen. Det är vårt nästa mål för att avsluta säsongen.

Var ni överraskade över att Wolfsburg visade varken rädsla eller respekt?
– Nej, vi var inte överraskade. Vi vet hur tyska lag brukar spela. Men de andra lagen vet också hur vi spelar. Vi har visat upp oss ett antal år nu. Det känner vårt lag, de vet hur vi spelar. De var starka i backlinjen, de var starka i höjdduellerna och utmanade oss. I kväll var lyckan inte på vår sida, den var på deras sida.

lara_d.jpgMegan Rapinoe spelade från start i matchen, men var förutom ett par situationer ovanligt blek vilket nog berodde på att tyska landslagsspelaren Luisa Wensing gjorde en kanonmatch. Patrice Lair bytte ut Rapinoe efter 45 minuter och ersatte henne med Lara Dickenmann, 27-åringen från Schweiz som vunnit diamantbollen i sitt hemland de senaste två åren. Medan Rapinoe avböjde att prata med oss och hänvisade till tidsbrist fick vi en exklusiv pratstund med Lara Dickenmann.
– Patrice Lair sa endast att jag ska spela snabbt och att jag ska komma på vänstra sidan innan jag kom in i andra halvleken, sade Lara Dickenmann.

Var Wolfsburg hungrigare i kväll än ni?
– Det är möjligt, svarade Lara.
– Vi har kanska saknat det lilla extra som vi vanligtvis tagit fram i viktiga matcher. Det behöver man dock för att vinna. Speciellt när det är tajt.

Det kändes som om Wolfsburg var inte ett dugg rädd för er. När man har sett andra lag, även Malmö, kände man alltid att de har en skyhög respekt och är nästan rädd att möta er?
– Det vet jag inte. Malmö har ju åtminstone sagt på presskonferenser att de vill slå oss. I Frankrike finns det säkert ett antal lag som är rädda när de ska möta oss, vilket beror på att de inte förfogar över kapaciteten att kunna hota oss. Men Wolfsburg var definitivt inte rädda, det behöver de inte heller vara. De har precis vunnit guld i den tyska ligan och tagit cupen.

Men de är ända helt oprövade i Europa?
– Javisst. Men titta på spelarna, de har stor internationell erfarenhet, ta bara Conny Pohlers och Martina Müller, de har verkligen varit med om mycket. Och när du spelar i Tysklands landslag har du mycket internationell erfarenhet, även i flicklandslagen. De är inga nybörjare direkt.

Hur tog laget förlusten nu i omklädningsrummet? Några strök förbi här jättebesvikna, några andra verkade ta det väldigt professionellt.
– Jag funderar på att det i slutändan var bra för oss på ett visst sätt, sade Lara Dickenmann.
– Vi förlorar ju aldrig. Man hamnar i en rutin där man tror att allting går av sig själv bara. När detta sedan slutar får man ställa sig vissa frågor som man inte har ställt på länge och då försöker man kanske ändra på rutinerna, träningar och allt. Även tränaren måste ställa sig ett antal frågor nu. Men självklart hade jag hellre vunnit ikväll. Nästa år kommer kanske nåt nytt in i laget.

Blir det mer konkurrens i Frankrike genom Paris SG nästa säsong?
– Jag hoppas det. Det var inga lätta matcher mot dem i år, men vi vann till slut klart och tydligt. Det vore kul om det blir mer konkurrens i serien.

Lara Dickenmann har ytterligare två år på sitt kontrakt. På frågan om hon skulle kunna tänka sig att spela i ett annat land, USA, Tyskland elle Sverige svarar hon:
– Jag har ju redan varit i USA, så den erfarenheten har jag. Tyskland är säkert mer intressant än Sverige. Nivån är bättre, det har man också kunnat se ikväll. Om jag sedan skulle gilla den fysiska fotbollen är en annan fråga.

BilagaStorlek
lara_d.jpg201.82 kB
Rufus 2013-05-24 17:20

"Lyoninnorna" bet i gräset och... inga träd får växa upp i himlen. "Deutschland, Deutschland über alles" blir nog EM:s hitlåt i sommar!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.