Dansk dynamit sänkte LdB FC Malmö

Det gavs några besked för Pia Sundhage och de landslagsspelare som är samlade i Linköping inför lördagens landskamp och inte medverkade i tisdagkvällens match mellan LFC och LdB FC Malmö. Det blev hemmaseger med 3-1 (2-1).
Pernille Harders 1-0 mål började med att lobba över Thora Helgadottir innan hon nickade in bollen. FOTO: Filip Oskarsson.

Det glädjande både för hemmalaget och Sveriges damlandslag var att Charlotte Rohlin och Nilla Fischer ser ut som det givna mittbacksparet.
Det tråkiga för LdB FC var att det egna mittbacksparet Malin Levenstad och Paula Ratke inte höll samma klass.
Ett annat besked för Pia Sundhage: - Se upp för Pernille Harder, Linköpings FC danska toppskytt som gjorde två mål.
Det var hon som avgjorde matchen, 1-0 med hjälp av Malin Levenstads missade hemspel till sin målvakt Thora Helgadottir och 2-0 när Pernille klippte till direkt på bollen som Malin Levenstad rensat bort 15 meter utanför eget straffområde. Pernille drog till direkt med vänstran och det blev ett drömmål tätt under ribban i gästernas mål.
Innan signalen för halvtid gick hann hon pricka samma ribba med ett hårt skott.
För den fortsatta späningen var det tacksamt att Ramona Bachmann också hann reducera efter fint inspel från vänster av Anja Mittag.

LdB FC envisades emellertid även i andra halvlek att spela upp i mitten och där tog det stopp om man ens nådde fram till Rohlin-Fischer. Mariann Gajhede stod för mycket bra på mittfältet, både bröt och spelade fram samt frestade LdB FCs anfallare att operera på egen hand. Samspelet mellan de skickliga individualisterna Anja Mittag, Ramona Bachmann och Katrine Veje fungerade inte - inte mycket annat heller för den delen. LFC-backen Jessica Samuelsson blockerade ganska effektivt för Katrine Veje på sin kant. I närkampsspelet överlag var Linköpings-spelarna starkare.
LFCs tränare Martin Sjögren har ingående kunskaper om de flesta av LdB FCs spelare som han tränat.
- Föra matchen pratade vi så klart om deras starka och mindre starka sidor samt att vi skulle ta dem på sängen direkt och arbeta hårt.Det gällde att få ut max av varje spelare för att lyckas vinna. Efter 60 minuter tycker jag LdB FC började ta över. Samtidigt visste jag att vi skulle få chans till någon snabb omställning på slutet när de flyttat upp.
Mycket riktigt dök den upp i slutminuten av ordinarie matchtid när Pernille Harder och Maja Krantz hjälpte till att förse inbytta Stina Blackstenius med en boll inne i straffområdet där hon tog sig emellan och satte 3-1-målet.

682 på nya Linköping Arena är generande litet men ändå mer än en fördubbling mot senaste seriematchen. Vädret kunde ingen skylla på. Om det är som det sägs att publikintresset inför EM är jättestort och uppdämt lär det fullkomligt explodera när det är så dags. Första test på lördag i landskampen mot Norge på samma arena.

FOTO: Filip Oskarsson

Martin 2013-05-28 22:50

Helt 'perfekt' match av LFC, tveklöst den bästa match jag sett laget göra någonsin och en riktigt trevlig födelsedagspresent. Pernille Harder går från klarhet till klarhet och är alltså någon dm från ett äkta hattrick mot ett lag fyllt av etablerade världsstjärnor. Jag vågar säga att hon är den bästa offensiva spelare vi haft i LFC under de år jag följt dom och då är hon bara 19 år gammal ... känns viktigt att LFC skrev ett så pass långt kontrakt för när det går ut är hon nog tyvärr förlorad.

Annars kan man konstatera att LFC:s mittbackspar var helt felfria och stärkte sina aktier att få bilda mittlås i EM-laget. Även Jessica Samuelsson gjorde en stormatch även om det var hennes bolltapp som gav Malmö chansen att oförtjänt reducera i 45:e minuten. Sofia Lundgren hade oväntat lite att göra men såg som vanligt stabil ut och åt Malmös mål fanns ju inget att göra för hennes del.

Slutligen förstås riktigt roligt att Östergötlands supertalang Stina Blackstenius fick näta och även hennes mål såg snyggt ut från läktarplats.

Nillan 2013-05-29 08:18

" Malmö chansen att oförtjänt reducera i 45:e minuten"
Så var det väl ändå inte , LDB är väl ändå ett så pass bra lag att göra ett mål på LFC är inte oförtjänt och det var väl heller inga duvungar som låg bakom! Mittag och Backman
där jag tyckte att Rholin missade Backman på blindsidan!

Det var ju Levenstad som strulade och gave Hardner chansen att göra 1-0 var det också oförtjänt?
Sen så var LFC det helt klart bästa laget i går och jag är glad att Fischer och Rohlin blir bättre och bättre med tanke på EM!!

Martin 2013-05-29 14:06

Vad jag menade var att LdB haft exakt 0 chanser innan deras reducering kom i den 45:e minuten och då det var en felpass i 'fritt' läge av annars briljanta Samuelsson som gav dem chansen kändes det onödigt. Målet i sig var riktigt snyggt och med såna klasspelare som Bachmann och Mittag inblandade behövs inte mer.

1-0 målet var till stor del frukten av en miss från Levenstad, men hade inte Harder satt så hård press som hon gjorde där hade inte misstaget kommit. Kan ju tillägga att även 2-0 kom efter en för klen nick från samma spelare även om det ju sedan var ett rejält skott av Harder.

Det jag dock frågar mig mest är varför inte Ilestedt fick börja på planen, när hon kom in fick LdB direkt en annan säkerhet i försvarsspelet. Malmötränaren ska ha motiverat det med att hon nyss kommit tillbaka från skada men det var inget man kunde se från läktaren i alla fall. Det kändes som ett ganska avgörande misstag så här i efterhand då Malmö blev för 'klena' överlag. Att Harder blev matchens lirare i LFC var givet men för mig borde faktiskt Mittag blivit LdB:s med sitt ofta avgörande slit i defensiven och bidragande i offensiven.

Rufus 2013-05-29 11:37

Nja, "tveklöst den bästa match jag sett laget göra..." Har dock sett Linköpings FC göra ännu bättre prestationer under forna glansdagar. Tveklöst ändå en av de bästa på länge. Glädjande för alla, inte minst Pia Sundhage, var också att se hur hennes plockade fyrklöver från LFC (Lundgren, Fischer, Rohlin och Samuelsson) gjorde så starka insatser igår.

Sedan måste tränarduon Sjögren & Jacobson ges en stor eloge för att ha lyckats ta fram det mesta och bästa ur "lågprislaget" efter alla dystra spekulationer om att årets Linköping skulle bli en (grå)sparv i tranedansen. Framförallt var anfallsspelet ett stort frågetecken efter Sällströms bortfall och med endast ifrågasatta eller oprövade forwards i startelvan. Men så finns ju Pernille M. Harder... Vad hon klarar, oavsett position, har vi inte sett slutet på än i år.

Ett trevligt utropstecken var förstås att unga "Virvelvinden från Vadstena", Stina Blackstenius, fick sätta sin första boll i ett allsvenskt mål. Historiskt, gott folk - sanna mina ord!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.