En danska i Stockholm

När jag träffade Line Røddik Hansen för första gången hade hon nyss fyllt 22 år, hade precis flyttat från sitt Köpenhamn till Stockholm och visste inte hur det skulle gå för henne som fotbollsproffs i Sverige. Tre år senare pratar vi svenska istället för engelska och Røddik Hansen är en självklar startspelare i Tyresö som gillar Söder(malm) och ser fram emot att spela EURO 2013.
Line i målgörartagen mot Linköping 2012. Foto: Rainer Fussgänger

Tyresö FF har på senare år tecknat kontrakt med världstjärnor som Marta, Vero Boquete eller Christen Press. Det som man förbiser ibland är att klubben även har utvecklat unga internationella spelare. Katrin Schmidt och Kirsten van de Ven är två exempel - ett tredje är Line Røddik Hansen. Hon kom 2010 som mittback med ett antal landskamper för sitt Danmark till Tyresö och har sedan dess bara blivit bättre. Line debuterade i Damallsvenskan den 5 april 2010 mot Djurgården. Av den startelva som spelade på Stockholms stadion är förutom henne endast Carola Söberg, Johanna Frisk och Kirsten van de Ven kvar. De andra sju har antingen lämnat klubben eller sitter på bänken som Karin Lissel och Jennifer Egelryd. Med andra ord har Line Røddik Hansen kunnat hävda sin plats i ett lag där konkurrensen ökat i takt med klubbens ambitioner att vinna svenska och europeiska titlar.

I år har det dock blivit en förändring. Tino Katsoulakis som tränade Tyresö FF 2010 gjorde Røddik Hansen till vänsterback och på den position har hon inte bara vunnit epiteten årets spelare i Danmark 2010, hon har genom sin defensiva skicklighet i kombination med offensivt kunnande successivt blivit en av åtminstone Europas bästa ytterbackar. När Tyresö kort inför säsongen hämtade 34-åriga Sara Thunebro tillbaka från Tyskland där hon inte längre fick speltid i 1.FFC Frankfurt fick Røddik Hansen lämnade positionen som hon har innehaft under tre framgångsrika säsonger och spela mittback bredvid Johanna Frisk. Med Linda Sembrandt fortfarande i rehab efter hennes korsbandsskada har Tyresö fått ett nytt mittbackspar.

Line, hur känns det nu efter två makalösa storvinster med Tyresö?

- Det är såklart en skön känsla efter de två senaste matcherna, svarar hon.

- Det är inte ofta man gör 17 mål på två matcher, så nu gäller det bara att fortsätta köra på. Och speciellt för oss i backlinjen var det viktigt att vi också höll nollan i lördags. Det är svårt att säga vilken roll just dessa matcher spelar, men det är klart att det ger bra självförtroende. Vi gjorde inte så många mål de första matcherna men förhoppningsvis fortsätter vi så här nu. Nu har vi bara tre matcher kvar innan sommaruppehållet/EM så nu handlar det om att göra ”jobbet” klart dessa sista par veckor.

Vad säger du om flytten från vänstern till mitten i backlinjen? Trivs du med detta?

- Jag känner mig ganska ”hemma” på mittbackspositionen, förklarar hon

- . Innan jag kom till Tyresö hade jag bara spelat mittback och nästan aldrig spelat ytterback förut. Många frågar mig var jag helst vill spela, men det har jag svårt att svara på, jag ser positiva sidor med båda positionerna. Som mittback är man en central del av spelet och är med i mycket av framspelen vilket jag gillar. Som ytterback finns det bättre möjligheter för att kunna vara offensiv och en vara större del av spelet längre upp på planen och ibland få göra mål – den delen saknar jag såklart ibland. Jag spelar primärt mittback i landslaget så fram emot EM har det egentligen varit jättebra för mig att kunna spela samma position i landslaget som i klubblaget.

Du är nu inne på ditt fjärde år i Stockholm. Har du blivit hemmastadd och vad gör du när du inte tränar eller spelar fotbollsmatcher?

- Jag trivs jättebra i Stockholm och känner mig mycket hemma häruppe, säger Line Røddik Hansen.

- Saknar så klart familjen och kompisarna där hemma men vet att jag nog skall flytta hem till dem en dag, när jag är klar med fotbollen utomlands. Bredvid fotbollen pluggar jag tränarprogrammet på GIH, där jag tar examen om en vecka, så det har varit helt perfekt för mig att kunna satsa 100 % på min fotboll samtidigt som jag har kunnat få mig en utbildning. Så nu blir det ett par månader utan skolan med fotboll, EM och sommar! Sen hoppas jag på att kunna börja på mastersprogrammet i idrottvetenskap på GIH efter sommaren. Så om jag inte spelar fotboll eller är på skolan eller pluggar, då använder jag tiden med min sambo eller kompisar och går på café eller bara njuter de många möjligheter som finns här i Stockholm (speciellt nu när det har blivit lite varmare). Min favoritdel av Stockholm måste vara Söder, jag gillar de många små caféerna, lite annorlunda butiker och den lugna stämningen. Vad gäller böcker, så har de flesta böcker jag har läst dem senaste tre åren varit skolböcker. Men ser fram emot att kunna få lite tid utan skola böckerna och kunna börja läsa lite romaner igen.

damfotboll.com håller tummarna för examensprovet.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.