Jätteskräll när Älta slog Sirius!

IK Sirius åkte på måndagskvällen på sin första förlust i Elitettan, då bottenlaget Älta skrällde genom att vinna med 0-1 på Studenternas och ta sin första seger för året.
Sirius Malin Winberg rensar undan FOTO: Mats Karlström

Det var ingen vidare matchinledning som Sirius och Älta stod för i damernas första match på Studan för året. Allt för många passningar gick till fel adress, och den undermåliga gräsmattan underlättade förstås inte den heller. Det gick snabbt fram och tillbaka till en början, och båda lagen tog sig in i småfarliga lägen i motståndarnas straffområde under de första minuterna, men utan att komma till avslut.

Efter de inledande tio minuterna började Sirius komma in i matchen ordentligt, tog tag i bollen och tog kommandot över matchbilden. De första riktiga chanser man skapade kom på hörna, närmast kom man efter 19 minuter genom en bra nick som stoppades först på mållinjen av en Ältaförsvarare.

Sirius hade vid det laget total kontroll över matchen, bollinnehavsövertaget var stort och Älta blev av med bollen så fort man försökte bygga upp ett anfall. Sirius rullade runt och letade efter läget att sticka in bollen bakom motståndarnas backlinje, som dock låg lågt och höll ihop bra. Hur stort spelövertaget än var för Blåsvart så lyckades man ändå inte skapa några riktigt heta målchanser.
Moa Mattsson avancerade mitt i banan och tog skott utifrån, men bollen seglade en bit över målet. En stund senare blixtrade Linnea Eriksson till på högerkanten och tog sig genom ett väggspel med Filippa Angeldahl in i straffområdet. Det efterföljande inlägget var dock lite för brant och smet tätt förbi samtliga huvuden i straffområdet. Mycket närmare än så hade Sirius svårt att komma, man skapade en del hörnor men förblev mållösa den första halvleken ut.

I den andra såg det mer lovande ut. Sarah Storck rivstartade genom att skära in i straffområdet från vänster och dra på ett bra skott mot den bortre stolpen, men målvakten gjorde en bra räddning och klistrade bollen. Moa Mattsson testade från distans igen, någon minut senare gjorde Storck samma sak, men siktet var inte riktigt rätt inställt. Den andra halvlekens kanske bästa chans fick Mattsson på ett inspel från Storck då hon serverades ett öppet läge mitt i straffområdet. Avslutet var dock inget vidare, rakt i målvaktens famn.

Efter en något intensivare period i inledningen återgick matchen till det den varit under större delen av den första halvleken. Sirius hade stenkoll på läget, Älta tog sig inte ens över på Sirius planhalva, men själva skapade man heller ingenting av värde. När Filippa Angeldahl fick skottläge efter 64 minuter var det egentligen det första som hände på tio minuter. Avslutet gick utanför, Filippa blev liggande och tvingades utgå skadad, ersatt av Stina Melin.

Ytterligare tio händelselösa minuter senare kom Fanny Andersson in istället för Jenny Jansson för att försöka bryta dödläget. Sirius skapade ytterligare ett par bra chanser, Mikaela Björklund hade ett farligt distansskott tätt utanför, och Sarah Elnicky nickade en frispark över mål, men man var aldrig riktigt farliga. Istället började man att slarva.

Med 79 minuter spelade hade Lina Lundqvist i Siriusmålet fortfarande knappt behövt ingripa. Då kom Älta till slut igenom med en kontring, hela vägen fram till Sirius straffområde, men avslutet gick utanför. Det var inte bara en enstaka kontring, det var lite av ett trendbrott. Efter kontringen tog Älta för en stund tag i bollen och lät Sirius lägga sig på försvar för första gången. Lina Lundqvist fick jobba igen då hon tippade ett skott från halva plan i ribban innan hon plockade upp den på mållinjen studsande returen

Efter 84 minuter kom Ingrid Wixner in istället för Lisa Wikner i ett sista försök att förändra matchbilden i blåsvart favör, men istället kom kallduschen direkt därefter. När Älta fick sitt andra kontringsläge i matchen tog anfallaren ett steg till vänster in i straffområdet och föll på Malin Winbergs utsträckta högerben. Domaren pekade på straffpunkten och Ältas Moa Hedell gick fram och satte straffen för 0-1 till bortalaget. Sirius försökte få till någon slags slutforcering, men en nick utanför på en kantfrispark och en hörna som gick ut över kortlinjen var det man lyckades skapa. 0-1 är ett missvisande resultat om man ser till hur matchbilden såg ut, Sirius hade total kontroll i 80 minuter, men trots det massiva spelövertaget lyckades man inte skapa mycket i målchansväg. En gedigen försvarsinsats och en förmåga att ta till vara på de chanser man skapade gjorde att Älta kunde ge Sirius en riktig kalldusch och Blåsvarts första förlust i Elitettan.

Tex: Lukas Krehla

Taggar: ,

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.