Mallbacken skrällde mot mästarinnorna

Hon avslutade målskyttet på Strandvallen förra säsongen när Mallbackens IF tog klivet upp i Damallsvenskan igen. I eftermiddags när ”Jäntan” stegrade in på hemmaplanen för den riktiga hemmapremiären mot Tyresö, fick Linda Wallin sista ordet i matchen. Hennes 1–1 mål i den 79:e matchminuten gav en skrällpoäng.
Linda Wallin räddade oavgjort mot Tyresö på Strandvallen. Foto: Anders Andersson

– Jag tror att det vart missförstånd mellan Carola Söberg och en av deras försvarare om vem som skulle ta hand om bollen. Försvararen nickade bollen och jag tog ned den på bröstet och fri med det öppna målet kunde jag lägga in bollen, berättar målskytten Linda Wallin om målet. Precis innan det hade hon blivit uppflyttad som anfallare.

Redan i inledningen av matchen som sågs av närmare 1 500 åskådare skapade hemmalaget Mallbacken två kvalificerade lägen som hade kunnat resulterat i mål-jubel. Mimmi Larsson missade ett friläge och Julia Karlenäs skott räddades på mållinjen av landslagsmittfältaren Lisa Dahlkvist.


– De inledde matchen väldigt bra och kom in med en enorm energi, man kan säga att vi kom undan med blotta förskräckelsen där, säger Tyresös tränare Tony Gustavsson.

Tyresö kom sedan igång och när det hade gått 34 minuter hittade Veronica Boquete Marta med en genialisk pass och brasilianskan kunde placerade bollen till vänster om
Katie Fraine i Mallbacken. Då ska ni veta att Mallbackens burväktare hade räddat ett friläge och varit ute och avvärjt ett annat anfall innan målet.

– Efter tio minuter satte sig matchen och då blev det lite som vi hade förväntat oss, vi kom att ha större delen av bollinnehavet och jag tycker att vi är bra i vårt djupledsspel, säger Tony Gustavsson som tycker att man kom in bakom Mallbackens backlinje.
Ett exempel på det var när Marta gjorde Tyresös ledningsmål.

Tyresö tuggade på i den andra halvleken och skapade lägen för att punktera matchen. Men i vägen stod Mallbackens sista utpost KatieFraine som svarade för en mycket bra match. Hon fanns på rätt plats vid rätt tidpunkt och agerade med stor pondus.
Istället för Tyresömål dök Linda Wallin upp och kunde kvittera till i den 1–1 79 minuten. Resultatet stod sig matchen ut trots press från Tyresö och där Lisa Dahlkvist nick över var närmast att resultera.

– Vi hade rätt inställning och så, men framförallt hade vi det roligt ut på planen och med att spelet fungerade så pass bra som det gjorde. Det är också väldigt viktigt, säger målskytten Linda Wallin efter matchen. Hon fick medhåll av Katlynn Fraine som var nöjd med försvarsarbetet och sin egen insats.
– De jobbade oerhört hårt upp och ner över hela planen och vi visade mycket hjärta och stolthet i dag. Vi bevisade också inte bara för resterande del av Sverige utan för oss själva att vi hör hemma i allsvenskan, säger Katie till damfotboll.com.

Den här poängen måste ge en hel del för självförtroendet?
– Absolut, den ger oerhört mycket och just det att vi gjorde något som inte många förväntade sig att vi skulle göra, säger Katie Fraine.

Tyresös Tony Gustavsson fick sista ordet;
– Fotboll kan vara så här ibland, men jag tycker att vi gör en bra match och framförallt i den andra halvleken. Men när det bara står 1–0, räcker det med en halvchans.
–Mallbacken kämpande heroiskt och gjorde det bra, nu är det bara för oss att studsa tillbaka när vi möter Sunnanå hemma.

Text och bild: Anders Andersson

The Observer 2013-05-12 22:16

Går man in på exempelvis Eniro kartor och söker på Mallbacken hittar man Mallbacken, LYSVIK, SUNNE. På nivå 15 (högsta) i förstoring och mellan hus 55,56,57 och 59 hittar man en ljusgrön rektangulär plätt - du har då kommit till Strandvallen!

Dit hittade idag ca 1500 åskådare från när och fjärran (0 - bekräftat 55 mil enkel resa). De kom för att se det de fick se!

Det sägs att motivation slår klass - kanske så, men motivation och kämpaglöd ÄR också klass! Det visade Mallbacken idag.......

Thorsten Frennstedt 2013-05-12 23:03

Det finns likheter mellan att Tyresö tappade poäng mot en av seriens nykomlingar i fjol i Vittsjö och i år i Mallbacken - fast planen var mycket bättre i Vittsjö. Om naturlagarna gällt även i fotboll skulle lag från så små samhällen vara chanslösa mot ett stjärnspäckat storstadslag som Tyresö. Men det var varken Vittsjö eller Mallbacken liksom humlan som inte ska kunna flyga.

Silverstolpe 2013-05-13 19:21

Finns det några match klipp? Är nyfiken på de två straffsituationer som SR talade om.

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.