Mallbacken skrällde mot mästarinnorna

Hon avslutade målskyttet på Strandvallen förra säsongen när Mallbackens IF tog klivet upp i Damallsvenskan igen. I eftermiddags när ”Jäntan” stegrade in på hemmaplanen för den riktiga hemmapremiären mot Tyresö, fick Linda Wallin sista ordet i matchen. Hennes 1–1 mål i den 79:e matchminuten gav en skrällpoäng.
Linda Wallin räddade oavgjort mot Tyresö på Strandvallen. Foto: Anders Andersson

– Jag tror att det vart missförstånd mellan Carola Söberg och en av deras försvarare om vem som skulle ta hand om bollen. Försvararen nickade bollen och jag tog ned den på bröstet och fri med det öppna målet kunde jag lägga in bollen, berättar målskytten Linda Wallin om målet. Precis innan det hade hon blivit uppflyttad som anfallare.

Redan i inledningen av matchen som sågs av närmare 1 500 åskådare skapade hemmalaget Mallbacken två kvalificerade lägen som hade kunnat resulterat i mål-jubel. Mimmi Larsson missade ett friläge och Julia Karlenäs skott räddades på mållinjen av landslagsmittfältaren Lisa Dahlkvist.


– De inledde matchen väldigt bra och kom in med en enorm energi, man kan säga att vi kom undan med blotta förskräckelsen där, säger Tyresös tränare Tony Gustavsson.

Tyresö kom sedan igång och när det hade gått 34 minuter hittade Veronica Boquete Marta med en genialisk pass och brasilianskan kunde placerade bollen till vänster om
Katie Fraine i Mallbacken. Då ska ni veta att Mallbackens burväktare hade räddat ett friläge och varit ute och avvärjt ett annat anfall innan målet.

– Efter tio minuter satte sig matchen och då blev det lite som vi hade förväntat oss, vi kom att ha större delen av bollinnehavet och jag tycker att vi är bra i vårt djupledsspel, säger Tony Gustavsson som tycker att man kom in bakom Mallbackens backlinje.
Ett exempel på det var när Marta gjorde Tyresös ledningsmål.

Tyresö tuggade på i den andra halvleken och skapade lägen för att punktera matchen. Men i vägen stod Mallbackens sista utpost KatieFraine som svarade för en mycket bra match. Hon fanns på rätt plats vid rätt tidpunkt och agerade med stor pondus.
Istället för Tyresömål dök Linda Wallin upp och kunde kvittera till i den 1–1 79 minuten. Resultatet stod sig matchen ut trots press från Tyresö och där Lisa Dahlkvist nick över var närmast att resultera.

– Vi hade rätt inställning och så, men framförallt hade vi det roligt ut på planen och med att spelet fungerade så pass bra som det gjorde. Det är också väldigt viktigt, säger målskytten Linda Wallin efter matchen. Hon fick medhåll av Katlynn Fraine som var nöjd med försvarsarbetet och sin egen insats.
– De jobbade oerhört hårt upp och ner över hela planen och vi visade mycket hjärta och stolthet i dag. Vi bevisade också inte bara för resterande del av Sverige utan för oss själva att vi hör hemma i allsvenskan, säger Katie till damfotboll.com.

Den här poängen måste ge en hel del för självförtroendet?
– Absolut, den ger oerhört mycket och just det att vi gjorde något som inte många förväntade sig att vi skulle göra, säger Katie Fraine.

Tyresös Tony Gustavsson fick sista ordet;
– Fotboll kan vara så här ibland, men jag tycker att vi gör en bra match och framförallt i den andra halvleken. Men när det bara står 1–0, räcker det med en halvchans.
–Mallbacken kämpande heroiskt och gjorde det bra, nu är det bara för oss att studsa tillbaka när vi möter Sunnanå hemma.

Text och bild: Anders Andersson

The Observer 2013-05-12 22:16

Går man in på exempelvis Eniro kartor och söker på Mallbacken hittar man Mallbacken, LYSVIK, SUNNE. På nivå 15 (högsta) i förstoring och mellan hus 55,56,57 och 59 hittar man en ljusgrön rektangulär plätt - du har då kommit till Strandvallen!

Dit hittade idag ca 1500 åskådare från när och fjärran (0 - bekräftat 55 mil enkel resa). De kom för att se det de fick se!

Det sägs att motivation slår klass - kanske så, men motivation och kämpaglöd ÄR också klass! Det visade Mallbacken idag.......

Thorsten Frennstedt 2013-05-12 23:03

Det finns likheter mellan att Tyresö tappade poäng mot en av seriens nykomlingar i fjol i Vittsjö och i år i Mallbacken - fast planen var mycket bättre i Vittsjö. Om naturlagarna gällt även i fotboll skulle lag från så små samhällen vara chanslösa mot ett stjärnspäckat storstadslag som Tyresö. Men det var varken Vittsjö eller Mallbacken liksom humlan som inte ska kunna flyga.

Silverstolpe 2013-05-13 19:21

Finns det några match klipp? Är nyfiken på de två straffsituationer som SR talade om.

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.

Nykomlingen skrällde mot guldfavoriten

Hammarby kämpade till sig en 1-0-seger mot Rosengård. Skrällvinsten är lagets första trepoängare för säsongen.

McLeods fokus ska ge ny nolla

Förra våren drog Erin McLeod sönder knät. I söndags gjorde den kanadensiska målvakten comeback och debut i damallsvenskan. Under söndagseftermiddagen gästar hon och Rosengård Hammarby i jakten på lugnet.

Den här gången räckte två Sällström-mål till seger

Två mål av Linda Sällström var en fartfylld faktor när Vittsjö GIK plockade tre poäng borta mot Kvarnsvedens IK. Speedkulan tog sig till delad skytteligaledning, straffligan toppar hon ensam efter segermålet 3-2.

Tränarens sågning: "De är maktlystna"

LB07 föll med 0-3 mot Eskilstuna. Efter matchen uttryckte tränaren Sven Sjunnesson kritik mot domarkåren - men Sjunnesson vill inte skulle förlusten på dagens domaren.

Eskilstuna i topp efter 3-0 mot LB07

Eskilstuna United bortaslog LB07 med 3-0 under lördagseftermiddagen och återtar serieledningen i Damallsvenskan.

Försvarskris hos Kvarnsveden?

Kvarnsvedenspelarna har tagit emot den senaste smällen. Som bekant är Lina Lundqvists knäskada inte det enda som drabbat Borlängelaget på slutet.

Ny form för elitfotbollen i Alingsås

Holmalunds IF spelar sitt andra år i Elitettan - det är redan klart att det blir det sista. Föreningen och damsektionen går skilda vägar efter säsongen. Medan letandet efter samarbetspartner och ny klubbadress fortgår gör spelarna sitt för att behålla elitstatus.