Spanska mål ger tre poäng

Genom mål av sina två spanjorskor Jennifer Hermoso Fuentes och Vero Boquete vann Tyresö även sin tredje hemmamatch. Det blev 2-1 till slut efter Anna Westerlunds nickmål för Piteå i andra halvleken. Lagmaskinen Tyresö har ännu inte kommit igång, men tre poäng är alltid tre poäng.
Vero Boquete gör 2-0 till Tyresö (Foto: Rainer Fussgänger)

Hemmamatcher på Tyresövallen innebär vanligtvis att hemmalaget har mycket stort bollinnehav och ett gästande lag som lägger all sin energi på att försvara sig så gott det går. Den första halvleken är ofta ändå ganska jämn, i alla fall med tanke på resultatet. I andra halvleken brukar Tyresö dra ifrån på grund av sin överlag överlägsna fysik.
Kvällens match inför 912 personer inleddes exakt enligt denna modell. Mästarna hade svårt att skapa målchanser mot ett Piteå som spelade väldigt engagerat med en suverän och säker målvakt i Lydia Williams och - som vanligt - med en lysande mittback i Faith Ikidi. Den nigerianska landslagsbacken har ett positionsspel som få andra i fotbollsvärlden och skulle nog vara given i de allra flesta landslag. Bredvid henne gjorde även finska Anna Westerlund en bra match.

Ändå har Tyresö så mycket individuell klass att man förr eller senare får hål på motståndarna. I kväll var det Jennifer Hermoso Fuentes tur att göra sitt första mål efter inlägg av Caroiine Seger. När sedan Vero Boquete tio minuter senare prickade krysset med ett härligt skott verkade matchen avgjort. Och enligt den beskrivna modellen (se ovan) trodde nog de flesta att det kunde bli en storseger för Tyresö i andra halvlek.

Så blev det inte. Visst vinner Tyresö skottstatistiken med överlägsna 16-2. Men medan Tyresö rent matematiskt alltså behövde åtta skott per mål räckte det med två för Piteå för att göra sitt mål. Det var just Anna Westerlund som nickade in bollen efter assist av June Pedersen.

Fortsättningsvis hade Tyresö fler chanser att utöka ledningen, men man behöver helt enkelt för många just nu för att göra mål.
- Det är väldigt många bra spelare, men det är inte samma sak som att ha ett väldigt bra lag, sa Pia Sundhage för en vecka sedan om årets Tyresö FF till Göteborgs Posten.

Kvällens match var nog ett bevis på detta. Man vinner matcherna just nu på grund av den stora individuella potential som laget har.
Positivt för hemmalaget i kväll: Sara Thunebro gjorde sin hittills bästa match offensivt och visade för första gången att hon kan någorlunda konkurrera med lysande Line Röddik Hansen på sin gamla vänsterkant. Meghan Klingenberg var som vanligt väldigt bra på högerkanten och Vero Boquete är definitivt lagets bästa spelare just nu. Marta behöver en hel del för att komma upp i sin gamla form, även Christen Press var inte alls så effektiv som hon kan vara.

Piteå däremot kan åka hem med äran i behåll. damfotboll.com pratade efter matchen med Faith Ikidi som hade väldigt ont efter en situation fyra minuter före slutsignalen.
Vad hände?
- Jag hade ont i foten efter matchen mot Mallbacken, jag hade ett sår och nu var det någon som trampade på min vänsterfot och det gjorde väldigt ont, men det gick över och blir säkert bättre. Resultatet i dag är ju rätt ok på pappret. Men att förlora är att förlora. Vi får inga poäng. Men vi kan trots allt åka hem med en bra känsla att vi spelade riktigt bra mot Tyresö. Grattis till Tyresö.

På LF Arena i Piteå lär det bli det en spännande match mot KIF Örebro på söndag. Tyresö ska åka till Värmland och får möta Mallbacken och får slipa vidare på detaljerna.

Silverstolpe 2013-05-09 02:42

Hej Rainer,

Lite nyfiken på 3-4-3 uppställningen. Om jag förstod rätt spelade Lisa Dahlkvist mellan Røddik Hansen och Johanna Frisk. Hur fungerade det?

Rainer Fussgänger 2013-05-09 11:24

Det är ju som jag beskriver ovan att Tyresö i de flesta matcherna har mycket boll och spelar med väldigt offensiva ytterbackar. Visst är det då möjligt att flytta tillbaka Dahlkvist något och Thunebro och Klingenberg lite längre upp i banorna så att man ofta hamnar i en 3-4-3 uppställning. Vid behov kan man alltid dra tillbaka dessa två och putta Dahlkvist längre upp igen.
Båda målen visade också på ett fint kombinationsspel, men jag vidhåller ändå att man bränner alldeles för många chanser. Kanske är 3-4-3 det som man borde spela mot de flesta motståndarna som sällan kan hota Tyresö defensivt.
Det är ju mycket man kan fundera över när man har den klart bästa truppen i Damallsvenskan. Jag är nyfiken på om Tony Gustavsson fortsätter med den startelva han har mönstrat i nästan alla matcher och med klara roller för klasspelare som Annika Svensson, Kirsten van de Ven, Elaine mm på bänken med en chans att spela max 25 minuter per vecka eller om han låter vissa spelare rotera, spela o vila ibland.

Silverstolpe 2013-05-09 13:03

Tack för svaret. Blev lite förvånad när den officiella uppställningen var 3-4-3. Tony Gustavsson har ju experimenterat en hel del med truppen. Därav min nyfikenhet. Håller fullständigt med dig angående att Tyresö bränner alldeles för många målchanser.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.
Sanne Troelsgaard prickade rätt för Rosengård. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Rosengård triumferade till cuptitel

En silvermedaljör från EM ordnade guld till FC Rosengård i Svenska Cupen. Sanne Troelsgaard slog till med matchens enda mål på Linköping Arena.

Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.

Handen full med onsdagsmatcher

En vardagsomgång med några riktiga guldkorn. Serieledaren Linköpings FC testar målskyttet på nytt mot försvarsstarka Piteå IF och Vittsjö GIK har ett viktigt derby mot Kristianstads DFF.

Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.