Spanska mål ger tre poäng

Genom mål av sina två spanjorskor Jennifer Hermoso Fuentes och Vero Boquete vann Tyresö även sin tredje hemmamatch. Det blev 2-1 till slut efter Anna Westerlunds nickmål för Piteå i andra halvleken. Lagmaskinen Tyresö har ännu inte kommit igång, men tre poäng är alltid tre poäng.
Vero Boquete gör 2-0 till Tyresö (Foto: Rainer Fussgänger)

Hemmamatcher på Tyresövallen innebär vanligtvis att hemmalaget har mycket stort bollinnehav och ett gästande lag som lägger all sin energi på att försvara sig så gott det går. Den första halvleken är ofta ändå ganska jämn, i alla fall med tanke på resultatet. I andra halvleken brukar Tyresö dra ifrån på grund av sin överlag överlägsna fysik.
Kvällens match inför 912 personer inleddes exakt enligt denna modell. Mästarna hade svårt att skapa målchanser mot ett Piteå som spelade väldigt engagerat med en suverän och säker målvakt i Lydia Williams och - som vanligt - med en lysande mittback i Faith Ikidi. Den nigerianska landslagsbacken har ett positionsspel som få andra i fotbollsvärlden och skulle nog vara given i de allra flesta landslag. Bredvid henne gjorde även finska Anna Westerlund en bra match.

Ändå har Tyresö så mycket individuell klass att man förr eller senare får hål på motståndarna. I kväll var det Jennifer Hermoso Fuentes tur att göra sitt första mål efter inlägg av Caroiine Seger. När sedan Vero Boquete tio minuter senare prickade krysset med ett härligt skott verkade matchen avgjort. Och enligt den beskrivna modellen (se ovan) trodde nog de flesta att det kunde bli en storseger för Tyresö i andra halvlek.

Så blev det inte. Visst vinner Tyresö skottstatistiken med överlägsna 16-2. Men medan Tyresö rent matematiskt alltså behövde åtta skott per mål räckte det med två för Piteå för att göra sitt mål. Det var just Anna Westerlund som nickade in bollen efter assist av June Pedersen.

Fortsättningsvis hade Tyresö fler chanser att utöka ledningen, men man behöver helt enkelt för många just nu för att göra mål.
- Det är väldigt många bra spelare, men det är inte samma sak som att ha ett väldigt bra lag, sa Pia Sundhage för en vecka sedan om årets Tyresö FF till Göteborgs Posten.

Kvällens match var nog ett bevis på detta. Man vinner matcherna just nu på grund av den stora individuella potential som laget har.
Positivt för hemmalaget i kväll: Sara Thunebro gjorde sin hittills bästa match offensivt och visade för första gången att hon kan någorlunda konkurrera med lysande Line Röddik Hansen på sin gamla vänsterkant. Meghan Klingenberg var som vanligt väldigt bra på högerkanten och Vero Boquete är definitivt lagets bästa spelare just nu. Marta behöver en hel del för att komma upp i sin gamla form, även Christen Press var inte alls så effektiv som hon kan vara.

Piteå däremot kan åka hem med äran i behåll. damfotboll.com pratade efter matchen med Faith Ikidi som hade väldigt ont efter en situation fyra minuter före slutsignalen.
Vad hände?
- Jag hade ont i foten efter matchen mot Mallbacken, jag hade ett sår och nu var det någon som trampade på min vänsterfot och det gjorde väldigt ont, men det gick över och blir säkert bättre. Resultatet i dag är ju rätt ok på pappret. Men att förlora är att förlora. Vi får inga poäng. Men vi kan trots allt åka hem med en bra känsla att vi spelade riktigt bra mot Tyresö. Grattis till Tyresö.

På LF Arena i Piteå lär det bli det en spännande match mot KIF Örebro på söndag. Tyresö ska åka till Värmland och får möta Mallbacken och får slipa vidare på detaljerna.

Silverstolpe 2013-05-09 02:42

Hej Rainer,

Lite nyfiken på 3-4-3 uppställningen. Om jag förstod rätt spelade Lisa Dahlkvist mellan Røddik Hansen och Johanna Frisk. Hur fungerade det?

Rainer Fussgänger 2013-05-09 11:24

Det är ju som jag beskriver ovan att Tyresö i de flesta matcherna har mycket boll och spelar med väldigt offensiva ytterbackar. Visst är det då möjligt att flytta tillbaka Dahlkvist något och Thunebro och Klingenberg lite längre upp i banorna så att man ofta hamnar i en 3-4-3 uppställning. Vid behov kan man alltid dra tillbaka dessa två och putta Dahlkvist längre upp igen.
Båda målen visade också på ett fint kombinationsspel, men jag vidhåller ändå att man bränner alldeles för många chanser. Kanske är 3-4-3 det som man borde spela mot de flesta motståndarna som sällan kan hota Tyresö defensivt.
Det är ju mycket man kan fundera över när man har den klart bästa truppen i Damallsvenskan. Jag är nyfiken på om Tony Gustavsson fortsätter med den startelva han har mönstrat i nästan alla matcher och med klara roller för klasspelare som Annika Svensson, Kirsten van de Ven, Elaine mm på bänken med en chans att spela max 25 minuter per vecka eller om han låter vissa spelare rotera, spela o vila ibland.

Silverstolpe 2013-05-09 13:03

Tack för svaret. Blev lite förvånad när den officiella uppställningen var 3-4-3. Tony Gustavsson har ju experimenterat en hel del med truppen. Därav min nyfikenhet. Håller fullständigt med dig angående att Tyresö bränner alldeles för många målchanser.

Katrine Veje sprang förtjänstfullt på vänsterkanten när Danmark gick till kvartsfinal. FOTO: Florian Ertl/Gepa/Bildbyrån.

Katrine Veje: Har bra grepp på svenskarna

Danmark bokade en biljett till kvartsfinal och får vänta fem dagar på att få ut sin energi igen i EM. Redan tisdag kväll blir motståndet klart, Tyskland eller Sverige är de givna huvudalternativen.

Ada Hegerberg: Måste komma fram till vad som ska göras bättre

Noll poäng och fruktlösa försök i målskyttet. Norges EM var en besvikelse för alla inblandade, från de nya talangerna till de som håller till i europeiska toppklubbar.

EM grupp A: Nederländerna och Norge vidare

Nederländerna fick återigen motståndaren över sig i andra halvlek, fann svar på tal och avfärdade Belgien. Den belgiska jakten var dock påfrestande för Danmark som trots tidig ledning fick kasta nervösa blickar på en annan arena innan andraplatsen var klar.
Lotta Schelin på presskonferensen dagen före match.

Lotta Schelin: Italien kommer visa vad de går för

Italiens långsamma innerbackar tryckte Thomas Dennerby på inför det samlade svenska mediauppbådet i söndags. Lotta Schelin i djupled har potential att utnyttja de bristerna men gick knappast all in på de nämnda ytorna i sitt snack på presskonferensen.
Thomas Dennerby har kollat in Italien inför tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Italienskt avsked med svårtippad elva

Den svenska bevakaren Tomas Dennerby har ett klurigt jobb att förutse Italiens startelva. Den sista gruppspelsmotståndaren har en värre uppgift – att få ihop spelet med en skadedrabbad trupp och mönstra energi för ett acceptabelt uttåg.

EM grupp D: England mot kvartsfinal med taktisk triumf

England var mer effektivt och vann det bitvis avslagna toppmötet mot Spanien med 2-0. Spanien passade till höger och vänster, letade efter luckor som aldrig kom och ett ramstarkt försvar visade sig mästra skicklig teknik men obefintlig finess.
Jessica Samuelsson ser en del av Italien innan tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Jessica Samuelsson: Gillar att kolla på matcher själv

Med bevakarnas ögon och belysande videoklipp får landslaget matnyttiga bitar att ta till sig kring kommande motståndare. Vissa vill ha mer än ledarnas ord och taktiska tankar.
Stina Blackstenius igång på söndagsträningen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius håller igen efter obehagliga smällen

Inför turneringen var hon Frankrikeproffs och främst inhoppare i landslaget. Efter rykten om Linköpingsflytt står Stina Blackstenius fast vid att det blir Montpellier också till hösten. Med blågult har hon nått startplats i EM.
Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir i duell, Bachmann och Schweiz drog längsta strået. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Ramona Bachmann dubbel målskytt: "beredda att kämpa för varandra"

Två Sverige-bekanta spelare hade huvudroller i ödesmatchen mellan Island och Schweiz. Lagkaptenen Sara Björk Gunnarsdottir försökte förgäves driva på sitt ölag, virtuosen Ramona Bachmann var inblandad i båda målen i vändningen.

EM grupp C: Schweiz spräckte EM-nollan, ny poäng för Österrike

VM-debuten var i princip platt fall för Schweiz. Drygt en match in i lagets första EM såg det också dystert ut. Då kom en liten vändning, 2-1 mot Island. Österrike fortsätter överraska och snodde en poäng av Frankrike, 1-1 i en välspelad match.
Caroline Seger såg positiva anfallstendenser mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Vilodag efter första segern

Fyra dagar mellan maxinsatserna tillåter lugn och bättre återhämtning emellanåt. Sverige fick en lugn lördag i gymmet och i poolen, efter inte bara en utan två påfrestande matcher att bearbeta.
Pauline Hammarlund fick göra 17 minuter mot Ryssland, FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pauline Hammarlund med inhopp i "svårt läge"

Efter två matcher har Pia Sundhage valt att använda två tredjedelar av truppen i spel. Pauline Hammarlund blev spelare nummer 16 att komma in i EM, offensivspelaren blev närmast inslängd mot Ryssland.

Stina Blackstenius på bättringsvägen: ”Väldigt god chans att hon kan spela”

Stina Blackstenius gjorde ett starkt intryck med kraftfulla forceringar och framförallt ett mål när hon fick chansen från start mot Ryssland. Huvudskadan som fick henne att kliva av matchen är under kontroll enligt landslagets medicinska team.

Lotta Schelin slog svenskt EM-rekord

Två mål av forwards var förlösande på sitt sätt. Lotta Schelins nätkänning hade dessutom en högre mening. Hennes sjunde EM-mål – nu är rekordhållaren också Sveriges bästa spelare i det avseendet.
Magdalena Eriksson och Olivia Schough jublar högst efter 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Magdalena Erikssons fot drev igång målskyttet

Magdalena Erikssons fredagskväll i Deventer hann knappt börja innan hon fick bruka sin vänsterfot. Frisparkar, inlägg och hörnor, mycket med samma, sylvassa precision kom från försvararens mängdtränade anfallsvapen.
Mål efter 51 minuter - 20 minuter senare var Stina Blackstenius utbytt och på väg ut från arenan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius – under observation efter smäll mot huvudet

Sveriges 2-0-skytt Stina Blackstenius fick inte glädjas hela vägen åt sitt mål. När hon nickade ihop i en duell och senare utgick dök farhågorna om hjärnskakning upp. De första signalerna var försiktigt positiva men avvaktande om skadan.
Lotta Schelin gjorde det första svenska målet mot Ryssland - och i EM. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Sverige slog tillbaka mot Ryssland

Efter flera uddamålssegrar i formraden slog Sverige Ryssland med 2-0, gick om och även upp i topp av tabellen. Ett stort steg mot kvartsfinal, sista omgången blir ett slag mellan tre lag där Sverige har fördelen av att möta redan avhakade Italien.

Stina Blackstenius och Magdalena Eriksson in mot Ryssland

Sverige avstår den extra offensiva formationen som märkts av under de senaste dagarnas träningar. Lotta Schelin får dock en ny anfallspartner från start och Magdalena Eriksson går igång som vänsterback.
Magdalena Eriksson lämnar inget åt slumpen från hörnflaggan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hörnläggare nummer ett mot EM-debut

Övning ger färdighet, sedan början av förra året har Magdalena Eriksson hängett sig åt att lägga en spetskvalitet till sin breda repertoar som back. Mot Ryssland lär hon av allt att döma pröva sina inåtskruvade hörnor med pålitligt tillslag.

EM grupp A: Norge illa ute efter ny förlust, räddade av Nederländerna

Norge släppte först in ett misstänkt offsidemål, sedan ett till mot Belgien och behöver räkna hem många resultat för att ens ha chansen att avancera. Nederländernas seger över Danmark var nödvändig och tog hemmanationen ännu närmare kvartsfinal.

Ryssland i bättre sommarslag än vårform

Ryssland gjorde inte mycket för att lyfta på förlåten inför mötet med Sverige. Det står emellertid klart att det handlar om en spelargrupp med bättre självförtroende än tidigare. – Italien var en viktig match för oss, vi gjorde vårt bästa och vi vann, sade förbundskapten Jelena Fomina.
Nilla Fischer var enda svenska spelare som beträdde gräset på De Adelaarshorst i Deventer. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Ovanlig uppladdning men självklart segermål

Hur många mål ska Sverige sträva efter mot Ryssland? Den allmänna idealbilden borde vara så många som möjligt, Pia Sundhage tänkte till när uppsnacket inför fredagsmatchen tangerade islossning och önskan om målfest.
Linda Sembrant och Nilla Fischer vill dominera i luftrummet mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Linda Sembrant vill vara hundra på hörnorna

Linda Sembrant och Nilla Fischer höll ihop försvaret i EM-premiären. Till nästa uppgift tillkommer styrkan i huvudspelet och inte minst kvaliteten på hörnorna som faktorer att förvalta för båda bitarna i mittlåset.

EM grupp D: Portugal munsbit för Spanien, urladdning av England

Spanien var långt bättre än grannen Portugal i det iberiska derbyt, två mål redan i första halvlek och förblir laget en toppkandidat utan att imponera på allvar. England hade målkalas mot Skottland och glänste desto mer med 6-0.
Sveriges Rysslandsbevakare varnar för motståndare med segervittring. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Jörgen Petersson: Ryssland nådde max mot Italien

Ryssland skrällde till och slog Italien. En stark premiär av Sveriges nästa motståndare, spionen Jörgen Petersson reagerade utan att höja på ögonbrynen.