Spanska mål ger tre poäng

Genom mål av sina två spanjorskor Jennifer Hermoso Fuentes och Vero Boquete vann Tyresö även sin tredje hemmamatch. Det blev 2-1 till slut efter Anna Westerlunds nickmål för Piteå i andra halvleken. Lagmaskinen Tyresö har ännu inte kommit igång, men tre poäng är alltid tre poäng.
Vero Boquete gör 2-0 till Tyresö (Foto: Rainer Fussgänger)

Hemmamatcher på Tyresövallen innebär vanligtvis att hemmalaget har mycket stort bollinnehav och ett gästande lag som lägger all sin energi på att försvara sig så gott det går. Den första halvleken är ofta ändå ganska jämn, i alla fall med tanke på resultatet. I andra halvleken brukar Tyresö dra ifrån på grund av sin överlag överlägsna fysik.
Kvällens match inför 912 personer inleddes exakt enligt denna modell. Mästarna hade svårt att skapa målchanser mot ett Piteå som spelade väldigt engagerat med en suverän och säker målvakt i Lydia Williams och - som vanligt - med en lysande mittback i Faith Ikidi. Den nigerianska landslagsbacken har ett positionsspel som få andra i fotbollsvärlden och skulle nog vara given i de allra flesta landslag. Bredvid henne gjorde även finska Anna Westerlund en bra match.

Ändå har Tyresö så mycket individuell klass att man förr eller senare får hål på motståndarna. I kväll var det Jennifer Hermoso Fuentes tur att göra sitt första mål efter inlägg av Caroiine Seger. När sedan Vero Boquete tio minuter senare prickade krysset med ett härligt skott verkade matchen avgjort. Och enligt den beskrivna modellen (se ovan) trodde nog de flesta att det kunde bli en storseger för Tyresö i andra halvlek.

Så blev det inte. Visst vinner Tyresö skottstatistiken med överlägsna 16-2. Men medan Tyresö rent matematiskt alltså behövde åtta skott per mål räckte det med två för Piteå för att göra sitt mål. Det var just Anna Westerlund som nickade in bollen efter assist av June Pedersen.

Fortsättningsvis hade Tyresö fler chanser att utöka ledningen, men man behöver helt enkelt för många just nu för att göra mål.
- Det är väldigt många bra spelare, men det är inte samma sak som att ha ett väldigt bra lag, sa Pia Sundhage för en vecka sedan om årets Tyresö FF till Göteborgs Posten.

Kvällens match var nog ett bevis på detta. Man vinner matcherna just nu på grund av den stora individuella potential som laget har.
Positivt för hemmalaget i kväll: Sara Thunebro gjorde sin hittills bästa match offensivt och visade för första gången att hon kan någorlunda konkurrera med lysande Line Röddik Hansen på sin gamla vänsterkant. Meghan Klingenberg var som vanligt väldigt bra på högerkanten och Vero Boquete är definitivt lagets bästa spelare just nu. Marta behöver en hel del för att komma upp i sin gamla form, även Christen Press var inte alls så effektiv som hon kan vara.

Piteå däremot kan åka hem med äran i behåll. damfotboll.com pratade efter matchen med Faith Ikidi som hade väldigt ont efter en situation fyra minuter före slutsignalen.
Vad hände?
- Jag hade ont i foten efter matchen mot Mallbacken, jag hade ett sår och nu var det någon som trampade på min vänsterfot och det gjorde väldigt ont, men det gick över och blir säkert bättre. Resultatet i dag är ju rätt ok på pappret. Men att förlora är att förlora. Vi får inga poäng. Men vi kan trots allt åka hem med en bra känsla att vi spelade riktigt bra mot Tyresö. Grattis till Tyresö.

På LF Arena i Piteå lär det bli det en spännande match mot KIF Örebro på söndag. Tyresö ska åka till Värmland och får möta Mallbacken och får slipa vidare på detaljerna.

Silverstolpe 2013-05-09 02:42

Hej Rainer,

Lite nyfiken på 3-4-3 uppställningen. Om jag förstod rätt spelade Lisa Dahlkvist mellan Røddik Hansen och Johanna Frisk. Hur fungerade det?

Rainer Fussgänger 2013-05-09 11:24

Det är ju som jag beskriver ovan att Tyresö i de flesta matcherna har mycket boll och spelar med väldigt offensiva ytterbackar. Visst är det då möjligt att flytta tillbaka Dahlkvist något och Thunebro och Klingenberg lite längre upp i banorna så att man ofta hamnar i en 3-4-3 uppställning. Vid behov kan man alltid dra tillbaka dessa två och putta Dahlkvist längre upp igen.
Båda målen visade också på ett fint kombinationsspel, men jag vidhåller ändå att man bränner alldeles för många chanser. Kanske är 3-4-3 det som man borde spela mot de flesta motståndarna som sällan kan hota Tyresö defensivt.
Det är ju mycket man kan fundera över när man har den klart bästa truppen i Damallsvenskan. Jag är nyfiken på om Tony Gustavsson fortsätter med den startelva han har mönstrat i nästan alla matcher och med klara roller för klasspelare som Annika Svensson, Kirsten van de Ven, Elaine mm på bänken med en chans att spela max 25 minuter per vecka eller om han låter vissa spelare rotera, spela o vila ibland.

Silverstolpe 2013-05-09 13:03

Tack för svaret. Blev lite förvånad när den officiella uppställningen var 3-4-3. Tony Gustavsson har ju experimenterat en hel del med truppen. Därav min nyfikenhet. Håller fullständigt med dig angående att Tyresö bränner alldeles för många målchanser.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.