Tre kvitteringar räckte inte för Kristianstads DFF

Matchen på Valhalla IP flyttades fram två timmar för att den inte skulle krocka med Jitex -Tyresö. Trots det var det bara 330 personer som besökte Valhalla och matchen mellan Kopparbergs/Göteborg och Kristianstads DFF. Men de som var där fick se en jämn och målrik tillställning. Hemmalaget vann till slut med 4-3.

Christen Press i Tyresö har gjort ett litet ryck i toppen av skytteligatabellen. Sju mål på de senaste två matcherna. Men hennes ersättare i Kopparbergs/Göteborg, Jodie Taylor har gång på gång visat att även hon vet hur man gör mål. Idag var det hennes två fullträffar som blev tungan på vågen när Kopparbergs/Göteborg. inledde målskyttet i den 17:e minuten, på straff. Taylor gjorde även 3-2 och spelade fram till Marie Hammarströms 4-3. Det var Hammarströmst första damallsvenska mål för Kopparbergs/Göteborg. Så det känns rättvist att påstå att Taylor, som i skrivande stund ligger tvåa i den damallsvenska skytteligan med sina sju mål, fällde avgörandet idag. Men vi börjar från början och tar oss så sakteliga fram till slutet.

Före dagens match återfanns Kopparbergs/Göteborg på en fjärdeplats i Damallsvenskan, två poäng bakom KIF Örebro och på samma poäng som Umeå IK. Kristianstad å sin sida gick att finna lite längre ned i tabellen på en sjätteplats, men bara en poäng bakom just Kopparbergs/Göteborg. Vid hemmavinst i dagens match skulle laget klättra uppåt i tabellen och gå förbi KIF Örebro, eftersom KIF Örebro bara fått en poäng i dagens match mot Sunnanå SK. Kristianstad skulle vid vinst haft möjlighet att gå förbi Kopparbergs/Göteborg.

Kristianstads DFF kom till matchen med tre raka förluster i bagaget, en trend man helst ville avsluta.. Kopparbergs/Göteborg, som inledde säsongen med många oavgjorda matcher och tog sin andra seger för säsongen först i förra veckan mot KIF Örebro. Trots att Kopparbergs/Göteborg tog ledningen tre gånger om kvitterade Kristianstad lika många gånger.
Strax efter att Taylor gjort 1-0, på straff, gjorde Johanna Rasmussen 1-1. 10 minuter före halvtid gjorde Olivia Schough 2-1 för hemmalaget framspelad av Anna Ahlstrand. Fem minuter efter halvtidsvilan kvitterade Kristianstad till 2-2 genom Marija Banusic. Det var den unga talangens tredje mål för säsongen. Banusic, som spelat sex matcher i Damallsvenskan, har (tillsammans med Margret Lara Vidarsdottir) stått för flest poäng i Kristianstad denna säsong, tre mål och två assister.

Strax efter att Kristianstad kvitterat var det dags för Göteborg att göra ytterligare ett ledningsmål. Jodie Taylor satte sitt andra mål i matchen i den 60:e minuten. 16 minuter senare kvitterade Kristanstad igen till 3-3 Vidarsdottir gjorde målet och Josefine Öqvist stod för passningen.
I den 78:e minuten gjorde sedan Marie Hammarström sitt första allsvenska mål för sina nya klubb, dett som betydde seger och gav tre poäng. Kopparbergs/Göteborg höll undan och vann med 4-3.

I nästa omgång åker Kopparbergs/Göteborg till Malmö för att försöka förlänga sin svit och ta poäng av ytterligare en av de tippade guldkandidaterna, minns att laget spelade lika mot Tyresö tidigare under våren. Kristianstad å sin sida tar emot Sunnanå på hemmaplan för att försöka vända förlusttrenden.

per.montini 2013-05-26 01:53
Mark 2013-05-28 00:20

"Kom inte till grinden- gör ett mål!"

fair play 2013-05-28 14:30

Alva N., det här lilla artikeln är ett skämt! Helt befriad från journalistens egen syn på matchen, egna funderingar.
Även faktamässigt saknas det viktig information, t ex att Sadiku tacklades vårdlös för att sedan lämna planen
Vad hände med tveksamma situationer under matchen Alva, t ex Taylors mål som hon gjorde i klart offside läget
När kommer du som journalist att bevaka domarinsats på en fotbollsmatch?
Efter denna då en spelare bröt nyckelbenet medan andra "klarade" sig med armfraktur, då undrar man vad håller de på de svenska dam domare och vilket syn på spelare har de
Helt skrämmande inte minst för att man gör ingenting åt saken
Damallsvenska domare riskerar ingenting när de kliver in på plan till skillnad från de som samma borde skydda ifrån, t ex spelare såsom Anita Asante
Så länge det inte finns konsekvenser för dålig domarinsats och så länge inte finns något konkurrens bland domarna, genom ökning av antal domare, då kommer vi beskåda detta orimliga, onödiga, okunniga, fördomsfulla insatser och antal långtidsskadade spelare kommer att stå i omvänd proportion till antal utdelade gula/röda kort

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.