Två spurtmål räddade poäng för Linköpings FC inför storpublik

Under söndagen fick Linköping äntligen inviga stadens nya fotbollsarena. Storpublik sökte sig till Linköping Arena och se hemmalaget drabba samman med årets överraskning hittills i Damallsvenskan, KIF Örebro. Matchen slutade 2-2 och lagen fick dela på poängen som systrar. Lagen har ofta mötts såväl i tränings- som i seriematcher och det är alltid lika jämnt. Men fem minuter före full tid såg KIF Örebro ut att ha segern som i en ask..
Linköpings FCs Lidia Kulis drar isär KIF Örebro-försvaret. FOTO: Filip Oskarsson

5361, Så lyder Damallsvenskans högsta publiksiffra 2013. När den nya arenan i Linköping öppnade portarna flög det tidigare säsongsrekordet all värdens väg. En mycket positiv nyhet för Linköping, som endast hade 336 personer på läktaren i förra hemmamatchen. . Dagens publiksiffra livar verkligen upp, både i Damallsvenskan och i Linköping. Huruvida publiksiffran var en effekt av invigningen av arenan eller om det kommer fortsätta komma mycket folk till Linköpings hemmamatcher återstår att se.
Helt klart är att Linköpings FC måste hitta vinnarspåret snart. Inledningen på säsongen för östgötskorna börjar likna kryssäsongen 2011. Då spelade laget hela åtta oavgjorda matcher och vann nio matcher. Det året slutade LFC på en sjätteplats i tabellen – just bakom dagens gästande KIF Örebro.

Tillbaka till själva matchen nu. . KIF Örebro tog ledningen. Precis före halvtid gjorde tjeckiska nyförvärvet Irena Martinkova 1-0 .
– Det är en ganska jämn första halvlek. Det var ett fint mål och så klart viktigt för oss, då kan vi kunde gå in till halvtidsvilan stärkta av att leda säger Rickard Nilsson, tränare för Örebro.

Efter att domaren blåste igång den andra halvleken jagade hemmalaget en kvittering. Men istället var det KUF Örebro som gjorde matchens andra mål. Sarah Michael hittade nätet bakom Sofia Lundgren en kvart in i den andra halvleken.

Efter det började Linköpings jakt. Jakt på första seger, jakt på poäng, jakt på något att ge tillbaka till den stora publiken. Men det skulle dröja länge innan man lyckades spräcka KIF Örebros och Stephanie Labbés nolla. Även om Emma Lennartsson varit nära precis efter halvtid dröjde det till den 83:e minuten innan LFC reducerade. Och hör och häpna, det var inte Pernille Harder, som fixat poäng åt Linköping både mot Kopparbergs/Göteborg och Sunnanå och gjort alla lagets mål inför denna match, utan trotjänaren och kaptenen Charlotte Rohlin. Två minuter senare hittade ytterligare en back målet för Linköping. Magdalena Ericsson fastställde slutresultatet till 2-2 med fem minuter kvar av ordinarie matchtid.

Rickard Nilsson berättar om hur hans lag kunde tappa 0-2 till 2-2 på bara ett par minuter i matchens slutskede.
– Linköping hade oss rejält i brygga. och vi lyckades stå emot länge. Till slut blev det för mycket och de gjorde 1-2. Efter det kom 2-2 av bara farten. Om vi kunnat stå emot några minuter till hade vi vunnit, så det är lite blandade känslor. Men jag tycker ändå vi visar bra kämpaglöd, för Linköping låg på riktigt, riktigt mycket i slutet,.Det var också ett stort publiktryck. Det hjälpte så klart hemmalaget När de hade gjort 1-2 bar publiken nästan fram dem. Mäktigt, det är ju så det ska vara..

Kommentarer från Linköpingshåll dyker förhoppningsvis upp senare under kvällen.

The Observer 2013-05-05 20:14

Ja, kul med skaplig publiksiffra och fritt inträde ska väl sägas. Gissar att 85-90 % inte kommer tillbaka. Vi vet redan på onsdag (LFC-Vittsjö).

LFC vaknade (som så ofta) sent - nu i ca 80 minuten. KIF nästan 100-procentigt effektiva. Mer kamp än skönspel från båda lagen - tjong och pang och bolla gris på mittfältet.

Det blev pinsamt tydligt att främst LFC inte har något anfall: Pernille Harder kan inte både fixa målen och dirigera mittfältet. LFC-målen gjordes av två backar.

Den andra spelaren i LFC som kan göra mål (förutom Harder) får inte spela: Stina Blackstenius. Det börjar likna läget när Kosse fick nöta bänk för att importerna skulle få speltid....

Jodå, LFC ska nog kunna slå sitt kryssrekord. Nåja, en poäng är också en poäng som en viss fd herrförbundskapten uttryckte saken. Elitettan nästa?

Martin 2013-05-05 20:31

En match med två ansikten. I första halvlek hade LFC motvind såväl spelmässigt som bokstavligt och matchtempot var riktigt lågt, man envisades också att precis som mot Sunnanå gång på gång försöka spela sig upp centralt där Örebro ställde upp 8 spelare och enkelt kunde bryta.

Örebro skapade dock inte heller något av värde innan man gjorde 0-1 på sin och matchens första klara målchans genom riktigt snyggt passningsspel och passivt försvarsspel av LFC.

I andra halvlek tog LFC omgående tag i spelet och fick med vinden i ryggen mer fart i spelet vilket gav en del målchanser där Emma Lennartssons ramträff var den bästa. Sedan gjorde Örebro 0-2 på sin andra målchans genom sin specielle målskytt Sarah Michael som utnyttjade schabbel i LFC-försvaret.

Först efter 0-2 i baken började LFC spela så 'desperat' som man måste göra. Man började smälla på mer i närkamperna där Örebro innan totalt dominerat och framförallt spelade man rakare och använde kanterna där framförallt vänsterkanten skapade massor av chanser. När Örebro frivilligt (?) gav bort initiativet så lyckades LFC förvalta det genom två sena mål.

damsupporter 2013-05-05 20:59

Intressant det där The Observer skriver om att ge importerna speltid. Kan det vara så att ledarna måste motivera sina beslut - sina rekryteringar - och därför ger de utländska sent värvade speltid fast de inte är bra nog?

JonasE 2013-05-05 22:00

Några reflektioner:
1 Blackstenius magsjuk, det har Sjögren sagt till media. Han tar nog ut det lag som är bäst för dagen oavsett födelseattest.
2 Med såna "supportrar" som Observer så är det inte lätt att ta poäng. Supernegativ, total brist på idrottskultur, vänder sitt eget lag ryggen vid minsta motgång. Borde bli portad från arenan.
3 Tyvärr har damfotbollen så få anhängare att vi får dras med dem ändå. Hoppas de betalar bara så det är nån nytta i alla fall. Men jag har en känsla av att gnällspiken slinker in fritt. Brukar vara så.

The Observer 2013-05-05 23:10

Några svar på några reflektioner:

  1. Matchinfo på hemsidan - alla spelare tillgängliga. Efter mål i både träningsmatcher och senast i F19-serien skulle man kunna tänkas sig att en sådan spelare får speltid
    t o m från start, men icke idag - eller tidigare. Behöver LFC en målgörare och targetspelare? Ja, det kanske t o m JonasE kan hålla med om....

  2. Det är nog tur att varken jag eller JonasE avgör poängskörden. Vi har kanske litet olika syn på "idrottskultur": att framföra ett par rader med kritiska synpunkter blev tydligen för mycket för JonasE.

  3. Jag är inte säker på att du JonasE skulle vinna om det fanns en tävling i "supporterskap", ens över mig. Men du har kanske visat två sidor av "idrottskultur" -
    En hyllningskör och ett försök till verbal avrättning. Själv nöjde jag mig med att kommentera det som hände på planen....

JonasE 2013-05-05 22:06

Istället ska jag lägga till att Framtiden är ljus för Linköping! Vilken arena! Vilken publik! Vilket proffsigt arrangemang! Ljud, musik, speaker, mediaskärm, inget lag i Sverige alla kategorier slår detta i fotboll! Släktskapet med Cloetta Center slående!

Jag åkte ned från Stockholm för att se invigningsmatchen och ångrar inte en sekund. Upplevelsen lika bra man kan få i Stockholm, herrlag inräknade.

Dock var spelet bara underhållande bitvis men ett spännande slut och imponerande formering av hemmalaget sista kvarten lades på pluskontot.

Nu vill jag se ett lika bra arrangemang i Stockholm!

Martin 2013-05-05 22:46

Jag måste faktiskt hålla med JonasE om att det är trist med allt för ensidigt negativ 'kritik' och även om jag själv inte är främmande för att ta fram 'sågen' när jag är missnöjd så försöker jag ändå vara lite nyanserad.

Att LFC skulle förfördela sina importer är ju rent strunt, för det första har man ju knappt några längre och för det andra har jag svårt att se vem man skulle 'peta' av dem. Pernille Harder är lagets överlägset skickligaste spelare, Mariann Gajhede är given som balansspelare på mittfältet så länge Fischer spelar mittback.

Det enda potentiella 'bytet' jag kan se är att Jonna Andersson kanske skulle kunna gå in istället för Renée Slegers men Jonna slarvade ordentligt i matchen mot Tyresö så Sjögren kanske ville 'markera' lite. Om något kan jag tycka det är märkligt att 'importen' Lidija Kulis inte fick börja då det ju faktiskt var hon som drog upp tempot när hon byttes in i andra halvlek.

Även om matchen inte var någon spelmässig höjdare, det är matcherna mot Örebro sällan, så var den i alla fall spännande och som Örebro-tränaren sa så var det ett jäkla tryck på läktaren när LFC jagade vinstmål på slutet. Arenan känns riktigt 'fräsch' och inbjudande och jag tror den kommer bli en riktig 'boost' för LFC och övriga fotbollslag i stan.

Nu hoppas jag publiken kommer tillbaka, jag kommer definitivt göra det, för att heja fram LFC till säsongens första seger mot Vittsjö ... man är ju ännu obesegrade på Linköping Arena ;)

The Observer 2013-05-05 23:39

Martin: jag hävdade inte att utländska spelare förfördelas - snarare tvärtom: det finns risk att svenska spelare som borde få chansen mer och oftare får stå tillbaka för att klubbens "investering" (läs utländsk spelare) ska "betala sig". Själv tycker jag exempelvis att Stina Blackstenius (be-)visat mer än Lidia Kulis.

Synpunkten är dock inte min, utan har framförts av många - senast av Pia Sundhage. Asllani på uppåtgående satt på bänken när Christiane gjorde ofta mediokra insatser, för att ta ett annat exempel.

Martin 2013-05-06 01:12

The Observer: du har helt rätt i 'fallet' Christiane där jag faktiskt 'hört' att det förekom tryck från 'högre ort' att hon skulle få spela trots att tränarna inte var nöjda med henne och det är givetvis helt fel, särskilt med tanke på hur bra 'Kosse' visade sig vara bara en säsong senare när hon ledde laget till SM-guld tillsammans med radarpartnern 'Landis'.

Just i den här matchen var ju tydligen Stina B inte tillgänglig p g a sjukdom, åtminstone enligt LFC:s hemsida (matchreferatet), och i tidigare matcher har hon väl fått speltid (?). Jag ska säga att jag också vill se Stina B på planen, dock som 'spjutspets' istället för Pauline Hammarlund som jag tycker får ut för lite av sitt slit och känns lite 'klen' i avslutslägena hon fått under de matcher jag sett. Där skulle nog den lite 'rejälare' Stina B med sitt distinkta avslut göra sig bättre.

För övrigt har Stina B 3 seriematcher noterade som inhoppare medan Kulis har 4 varav en från start (där hon senare byttes ut) och 3 som inhoppare. Således ingen egentlig skillnad mellan hur många chanser de fått enligt statistiken.

I grunden håller jag med dig och Sundhage men LFC är ju inte en av 'skurkarna' här utan tvärtom det lag där man är bäst på att ge unga svenska spelare chansen att spela på lika villkor och därför känns din kritik både lite missriktad och orättvis.

The Observer 2013-05-06 10:24

"Kritiken" var inte generell mot LFC, utan just att en spelare som är dokumenterat målfarlig inte får spela mer givet att det ser ut som det gör i år. Ibland hänvisas till ungdom, orutin och brist på allsvenskt tempo mm och att man därför ska skynda långsamt. Jag är inte övertygad av någon av de argumenten.

damsupporter 2013-05-06 11:02

Inte heller jag syftade på LFC specifilkt. Det var dock intressant att supportrar och ledare i LFC kände sig träffade. Jag tog i och för sig upp det i kontexten av LFC´s match vilket säkert är en del av förklaringen.

Jag tror det är en fara generellt. Vi människor är ju så funtade att vi gör mycket för att rättfärdiga de beslut vi tagit oavsett om det är köp av skor bil eller andra "investeringingar". Köp av fotbollsspelare är nog inget undantag från denna människans psykologi.

Jag tror dock att konsekvenserna är stora av att låta våra svenska tjejer nöta bänk.....

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.