Umeå IK nära få nöja sig med uddamålet mot Mallbacken

Nykomligen Mallbackens IF kom till T3 Arena i Umeå med råg i ryggen efter två vinster och två oavgjorda resultat på de senaste fyra matcherna. Men i mötet med hemmalaget Umeå IK FF hade Mallbacken inte mycket att sätta emot. Slutsifforna skrevs till 2-0 efter 0-0 i halvtid, ett resultat som både kunde och borde ha varit betydligt större. Umeå radade upp farliga mållägen men var frustrerande ineffektivt i avgörande lägen.
Målskyttarna Lina Hurtig och Linnéa Ågren.

I inledningen av matchen var Mallbacken bra med och hade matchens första målchans när Hayley Lauder i matchminut 12 sköt ett skott högt på mål men som resliga Umeå-målvakten Malin Reuterwall kunde plocka. Dryga 20 minuter in i matchen började dock Umeå ta över mer och mer och sedan dominerade man händelserna på planen. Mängder av fina anfall rullades upp inför de 602 åskådarna som torde ha gillat av vad de såg i solskenet på T3 Arena. Men hemmalaget visade också upp en diger provkarta på ineffektivitet framför mål och missade mängder av målchanslägen. Det skulle dröja ända till 57:e matchminuten innan Umeå lyckades överlista storspelande målvakten i Mallbacken Katlynn Fraine. På inlägg från högerbacken Tuija Hyyrynen satte Lina Hurtig bredsidan till strax innanför straffområdesgränsen och placerade bollen distinkt till vänster om Katlynn Fraine.

1-0 är som bekant en skör ledning även om man dominerar stort och när Mallbacken i ett av väldigt få försök till anfall fick frispark en kvart från slutet var kvitteringen inte långt borta. Julia Karlenäs var sist på bollen i röran framför Umeå-målet men Malin Reuterwall kunde freda sitt mål från påhälsning.

Först på tilläggstid kunde Umeå säkra segern genom 2-0 av inhoppande Linnéa Ågren. På en hörnretur lyfte Ågren in bollen i burgaveln och hemmalaget kunde pusta ut.

  • Det blev onödigt spännande idag, menade Umeåtränaren Joakim Blomqvist efter matchen. Vi kladdade litet för mycket med bollen, tittade och funderade i stället för att bara sätta dit den. Skönt i alla fall att få med oss tre poäng inför den roadtrip som vi nu ska ut på med 3 bortamatcher på 6 dagar.

Bortamatcherna Joakim Blomqvist pratade om är Jitex torsdag 6 juni, Vittsjö söndag 9 juni och Linköping onsdagen därpå.

I Mallbackens mittförsvar gjorde tidigare Umeåbekantingen Maija Saari en jätteinsats och avvärjde eller stod i vägen för så gott som alla skottförsök från Umeås sida. I mina noteringar från matchen kunde jag läsa ”Maija täcker skott för femtielfte gången”. Efter matchen tyckte Saari att det var en litet konstig känsla att vara tillbaka på sin gamla hemmaplan.

  • Det är roligt att vara här även om Umeå var alldeles för starka för oss idag. Vi har gjort några bra matcher innan och börjat komma in i det Allsvenska tempot. Den inledande nervositeten som nykomlingar släppte efter 3-0 mot Piteå men idag var Umeå mycket bättre och fick alldeles för många lägen två mot två eller två mot tre och kunde ganska enkelt spela runt oss på kanterna.

I Mallbacken gjorde målvakten Katlynn Fraine en mycket bra insats mellan stolparna och bl a täckte hon Ogonna Chukwudis och Jenny Hjohlmans identiska frilägen till hörna. Förutom tidigare nämnda Maija Saari och Katlynn Fraine såg det rätt blekt ut i Mallbackens lag, man kom helt enkelt inte åt Umeå idag.

I hemmalaget är det många spelare som förtjänar beröm trots mängder av missade målchanser. Extra plus till högerbacken Tuija Hyyrynen som i bästa Dani Alves-stil (högerback i FC Barcelona) ideligen fyller på anfallsspelet på högerkanten och Emmelie Konradsson som med sin snabbhet ofta sliter sig loss och alltid är spelbar. Hela laget levererade fin fotbollsunderhållning och är klart sevärda.

På besök idag var också tidigare Umeå.tränaren (säsongen 2009) Mika Sankala som över EM i sommar ska assistera förbundskaptenen för det finska damlandslaget Andrée Jeglertz (tränare för Umeå 2004-2008). Sankala var mycket nöjd med vad han såg:

  • Jag tycker både Maija och Tuija gjorde strålande insatser idag och var bäst i sina respektive lag, sa Mika Sankala när han efter matchen stod och pratade med sina adepter.

Text och bild: Britta Åkerlund

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.

Nykomlingen skrällde mot guldfavoriten

Hammarby kämpade till sig en 1-0-seger mot Rosengård. Skrällvinsten är lagets första trepoängare för säsongen.

McLeods fokus ska ge ny nolla

Förra våren drog Erin McLeod sönder knät. I söndags gjorde den kanadensiska målvakten comeback och debut i damallsvenskan. Under söndagseftermiddagen gästar hon och Rosengård Hammarby i jakten på lugnet.

Den här gången räckte två Sällström-mål till seger

Två mål av Linda Sällström var en fartfylld faktor när Vittsjö GIK plockade tre poäng borta mot Kvarnsvedens IK. Speedkulan tog sig till delad skytteligaledning, straffligan toppar hon ensam efter segermålet 3-2.

Tränarens sågning: "De är maktlystna"

LB07 föll med 0-3 mot Eskilstuna. Efter matchen uttryckte tränaren Sven Sjunnesson kritik mot domarkåren - men Sjunnesson vill inte skulle förlusten på dagens domaren.

Eskilstuna i topp efter 3-0 mot LB07

Eskilstuna United bortaslog LB07 med 3-0 under lördagseftermiddagen och återtar serieledningen i Damallsvenskan.

Försvarskris hos Kvarnsveden?

Kvarnsvedenspelarna har tagit emot den senaste smällen. Som bekant är Lina Lundqvists knäskada inte det enda som drabbat Borlängelaget på slutet.

Ny form för elitfotbollen i Alingsås

Holmalunds IF spelar sitt andra år i Elitettan - det är redan klart att det blir det sista. Föreningen och damsektionen går skilda vägar efter säsongen. Medan letandet efter samarbetspartner och ny klubbadress fortgår gör spelarna sitt för att behålla elitstatus.