Umeå IK nära få nöja sig med uddamålet mot Mallbacken

Nykomligen Mallbackens IF kom till T3 Arena i Umeå med råg i ryggen efter två vinster och två oavgjorda resultat på de senaste fyra matcherna. Men i mötet med hemmalaget Umeå IK FF hade Mallbacken inte mycket att sätta emot. Slutsifforna skrevs till 2-0 efter 0-0 i halvtid, ett resultat som både kunde och borde ha varit betydligt större. Umeå radade upp farliga mållägen men var frustrerande ineffektivt i avgörande lägen.
Målskyttarna Lina Hurtig och Linnéa Ågren.

I inledningen av matchen var Mallbacken bra med och hade matchens första målchans när Hayley Lauder i matchminut 12 sköt ett skott högt på mål men som resliga Umeå-målvakten Malin Reuterwall kunde plocka. Dryga 20 minuter in i matchen började dock Umeå ta över mer och mer och sedan dominerade man händelserna på planen. Mängder av fina anfall rullades upp inför de 602 åskådarna som torde ha gillat av vad de såg i solskenet på T3 Arena. Men hemmalaget visade också upp en diger provkarta på ineffektivitet framför mål och missade mängder av målchanslägen. Det skulle dröja ända till 57:e matchminuten innan Umeå lyckades överlista storspelande målvakten i Mallbacken Katlynn Fraine. På inlägg från högerbacken Tuija Hyyrynen satte Lina Hurtig bredsidan till strax innanför straffområdesgränsen och placerade bollen distinkt till vänster om Katlynn Fraine.

1-0 är som bekant en skör ledning även om man dominerar stort och när Mallbacken i ett av väldigt få försök till anfall fick frispark en kvart från slutet var kvitteringen inte långt borta. Julia Karlenäs var sist på bollen i röran framför Umeå-målet men Malin Reuterwall kunde freda sitt mål från påhälsning.

Först på tilläggstid kunde Umeå säkra segern genom 2-0 av inhoppande Linnéa Ågren. På en hörnretur lyfte Ågren in bollen i burgaveln och hemmalaget kunde pusta ut.

  • Det blev onödigt spännande idag, menade Umeåtränaren Joakim Blomqvist efter matchen. Vi kladdade litet för mycket med bollen, tittade och funderade i stället för att bara sätta dit den. Skönt i alla fall att få med oss tre poäng inför den roadtrip som vi nu ska ut på med 3 bortamatcher på 6 dagar.

Bortamatcherna Joakim Blomqvist pratade om är Jitex torsdag 6 juni, Vittsjö söndag 9 juni och Linköping onsdagen därpå.

I Mallbackens mittförsvar gjorde tidigare Umeåbekantingen Maija Saari en jätteinsats och avvärjde eller stod i vägen för så gott som alla skottförsök från Umeås sida. I mina noteringar från matchen kunde jag läsa ”Maija täcker skott för femtielfte gången”. Efter matchen tyckte Saari att det var en litet konstig känsla att vara tillbaka på sin gamla hemmaplan.

  • Det är roligt att vara här även om Umeå var alldeles för starka för oss idag. Vi har gjort några bra matcher innan och börjat komma in i det Allsvenska tempot. Den inledande nervositeten som nykomlingar släppte efter 3-0 mot Piteå men idag var Umeå mycket bättre och fick alldeles för många lägen två mot två eller två mot tre och kunde ganska enkelt spela runt oss på kanterna.

I Mallbacken gjorde målvakten Katlynn Fraine en mycket bra insats mellan stolparna och bl a täckte hon Ogonna Chukwudis och Jenny Hjohlmans identiska frilägen till hörna. Förutom tidigare nämnda Maija Saari och Katlynn Fraine såg det rätt blekt ut i Mallbackens lag, man kom helt enkelt inte åt Umeå idag.

I hemmalaget är det många spelare som förtjänar beröm trots mängder av missade målchanser. Extra plus till högerbacken Tuija Hyyrynen som i bästa Dani Alves-stil (högerback i FC Barcelona) ideligen fyller på anfallsspelet på högerkanten och Emmelie Konradsson som med sin snabbhet ofta sliter sig loss och alltid är spelbar. Hela laget levererade fin fotbollsunderhållning och är klart sevärda.

På besök idag var också tidigare Umeå.tränaren (säsongen 2009) Mika Sankala som över EM i sommar ska assistera förbundskaptenen för det finska damlandslaget Andrée Jeglertz (tränare för Umeå 2004-2008). Sankala var mycket nöjd med vad han såg:

  • Jag tycker både Maija och Tuija gjorde strålande insatser idag och var bäst i sina respektive lag, sa Mika Sankala när han efter matchen stod och pratade med sina adepter.

Text och bild: Britta Åkerlund

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.